12-14-2024 0:17
Εκπαίδευση
- Κατηγορία: Κέρκυρα
Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κέρκυρα
Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κέρκυρα
Η λειψυδρία είναι ο μεγάλος εφιάλτης του νησιού.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε και επίσημα με την απόφαση (αρ. πρωτ. Α5353), τις Δημοτικές Ενότητες Κερκυραίων και Αχιλλείων του Δήμου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, μετά από σχετικό αίτημα του Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Στέφανου Πουλημένου, που έτυχε και της αποδοχής όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με την απόφαση, η κήρυξη έχει στόχο την άμεση αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν στις παραπάνω περιοχές από την εκδήλωση φαινομένων λειψυδρίας. Θα ισχύει για ένα μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης της Γενικής Γραμματείας, δηλαδή έως και 18 Δεκεμβρίου 2024, με δυνατότητα παράτασης.
Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης, γίνεται για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκτέλεσης των απαιτούμενων έργων και τη διάθεση χρηματοδοτικών πόρων από τα αρμόδια υπουργεία για το σκοπό αυτό.
Ο Δήμαρχος επικοινώνησε σήμερα το πρωί με ανώτατα στελέχη της Διεύθυνσης Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συζήτησε την ανάγκη χρηματοδότησης έργων άμεσης απόδοσης, τα οποία εκτιμάται ότι θα απαντήσουν στο πρόβλημα λειψυδρίας των συγκεκριμένων περιοχών, με αιχμή της ύδρευσης της πόλης της Κέρκυρας.
Μετά τον δήμο κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων και οι άλλοι δυο δήμοι κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει μέχρι τις 18/12.
Η απόφαση για τον δήμο Βόρειας Κέρκυρας
«Την κήρυξη σε Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την άμεση αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν στις παραπάνω περιοχές από την εκδήλωση φαινομένων λειψυδρίας. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης και για έναν μήνα ήτοι έως και 18 Δεκεμβρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.»
Η απόφαση για τον δήμο Νότιας Κέρκυρας
«την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Ενοτήτων Λευκιμμαίων και Κορισσίων του Δήμου Νότιας Κέρκυρας της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την άμεση αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν στις παραπάνω περιοχές από την εκδήλωση φαινομένων λειψυδρίας. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης και για έναν μήνα ήτοι έως και 18 Δεκεμβρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.»
Τι φταίει και τι να κάνουμε
Για τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κέρκυρα και σε άλλες περιοχές με τις πολυήμερες ή καθημερινές πολύωρες διακοπές , η αιτία δε βρίσκεται στην «κλιματική αλλαγή» ή στη μείωση των βροχοπτώσεων. Βασική αιτία είναι η έλλειψη υποδομών και οι πολιτικές διαχρονικά των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν το νερό, όχι ως κοινωνικό αγαθό για όλους, αλλά ως εμπόρευμα που φέρνει κέρδος. Η πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού που έχει ήδη ξεκινήσει με την Οδηγία 2000/60 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, τόσο για τις λαϊκές οικογένειες όσο και τους αγρότες.
Για αυτό και με την υποχρηματοδότηση των Δήμων και την έλλειψη υποδομών έχουν οδηγήσει στη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης, έχουν αφήσει στην τύχη του ένα δίκτυο απαρχαιωμένο που δε συντηρείται, βλάβες για μέρες ή και μήνες δεν αποκαθίστανται με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες νερού.
Κυβέρνηση, τοπικές και περιφερειακές αρχές και κεφάλαιο είναι υπόλογοι για τη μέχρι σήμερα εμπορευματοποίηση του νερού, αλλά και το ξεπούλημα που προετοιμάζουν με τη συγκρότηση της Ρυθμιστικής Αρχής για το Νερό και την προώθηση των συγχωνεύσεων δημοτικών επιχειρήσεων προκειμένου να δημιουργηθούν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Αυτός που καταναλώνει νερό θα πληρώνει υπέρογκα ποσά για νερό-εμπόρευμα, που η διαχείρισή του θα γίνεται με κριτήριο το μέγιστο κέρδος. Έχουν ευθύνη που μια σειρά υποδομών απαραίτητων για την παροχή νερού, πόσιμου και άρδευσης, δεν προχωράνε εδώ και δεκαετίες, ενώ η αναβάθμιση των δικτύων και υποδομών δεν χρηματοδοτούνται, κάνοντας το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο.
Να διεκδικήσουμε ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ:
Την αναβάθμιση / στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, με κριτήριο τις ανάγκες και το έργο που καλούνται να υπηρετήσουν προκειμένου να επιτελούν τον ρόλο τους. Όλες οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με την διαχείριση του νερού και τα απαιτούμενα έργα υπάγονται και εκτελούνται αποκλειστικά από οργανικές μονάδες δημόσιου φορέα.
Τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού με ταυτόχρονη προστασία στο φυσικό περιβάλλον.
Την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, για εξασφάλιση της επάρκειας του νερού για ύδρευση και άρδευση. Αντικατάσταση όλων των απαρχαιωμένων δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, συντήρηση και επισκευή όλων των υφιστάμενων υποδομών, με ευθύνη του κράτους.
Κρατικός προϋπολογισμός μεγαλύτερης φορολεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων και παραπέρα υποβάθμισης των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών
Την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2025 που θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία την Κυριακή 15 Δεκέμβρη.Ο νέος προϋπολογισμός,...