12-10-2024 19:12
Κέρκυρα
- Κατηγορία: Κέρκυρα
Όχι στο νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, που προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΥΑ
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε όλους τους Δήμους της Κέρκυρας και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων απορρίπτει το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, που προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της ένταξης των ΔΕΥΑ στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) την οποία νομοθέτησε πέρσι η κυβέρνηση της ΝΔ.
Με την συγχώνευση των ΔΕΥΑ της Κέρκυρας, όπως και αυτές στην υπόλοιπη Ελλάδα, επιχειρείται η απαραίτητη συγκεντροποίηση δομών, υπηρεσιών και φυσικών πόρων, η επίτευξη οικονομιών κλίμακας και η διαμόρφωση ενιαίας οριζόντιας αυστηρής ανταποδοτικής πολιτικής στη λειτουργία των νέων ΔΕΥΑ. Πρόκειται για σχήματα που εξυπηρετούν την απαλλαγή του κράτους (τοπικό και κεντρικό) από την υποχρέωση παροχής νερού και υπηρεσιών αποχέτευσης στον λαό, άρα και την ευθεία πολιτική απεμπλοκή του, σχήματα που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τελικά καλούν τον λαό να πληρώσει το μάρμαρο για δεύτερη φορά για την ικανοποίηση αυτής της βασικής του ανάγκης. Είτε με την εκτεταμένη υπερφορολόγησή του είτε με την ανάληψη του υπέρογκου κόστους του νερού και της αποχέτευσης. Το νερό γίνεται ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα.
Είναι απολύτως σίγουρο ότι με τις συγχωνεύσεις θα έρθουν και αυξήσεις στην τιμή του νερού. Στους Παξούς ήδη έχουν γίνει αυξήσεις ενώ οι Δημοτικές Αρχές στην Κεντρική και τη Βόρεια Κέρκυρα το έχουν προαναγγείλει.
Στο νομοσχέδιο η «διευκόλυνση» της συνένωσης σε μεγάλες επιχειρήσεις - θελκτικές για τους επενδυτές - πραγματοποιείται και με το καρότο και με το μαστίγιο. Για παράδειγμα, στο νομοσχέδιο έχουν ενσωματωθεί διατάξεις δύο ταχυτήτων όσον αφορά την αποπληρωμή των οφειλών των ΔΕΥΑ, καθώς συνδέεται η οικονομική ενίσχυσή τους για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ΔΕΥΑ προς τους ενεργειακούς παρόχους με την συγχώνευση ή μη των ΔΕΥΑ. Οι ΔΕΥΑ που συνενώνονται λαμβάνουν επιδότηση 70% και 30% δάνειο, ενώ αυτές που δεν συνενώνονται το αντίθετο.
Όλα αυτά γίνονται γιατί το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, θέλουν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους από τη διαχείριση κάθε φυσικού πόρου και ανθρώπινης κοινωνικής ανάγκης, ανοίγοντας τα πεδία ιδιωτικοποίησης / εμπορευματοποίησης σε τομείς που έχουν «καθυστερήσει». Την πολιτική της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ, την απουσία έργων υποδομής στήριξαν και προώθησαν Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές του νησιού όπως άλλωστε και τα κεντρικά όργανα της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ. Οι ευθύνες τους δεν κρύβονται από τις κάλπικες διαμαρτυρίες. Η κριτική της ΚΕΔΕ για την ανάγκη «εθελοντικών συγχωνεύσεων» ή την σύνταξη του νομοσχεδίου από άλλο Υπουργείο (!!!), είναι παραπλανητική, στοχεύει να κερδίσει χρόνο για την κυβέρνηση και αποπροσανατολίζει από το κύριο. Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι έργο ενός «κακού» υπουργού αλλά αποτέλεσμα της διαχρονικά εφαρμοζόμενης κακής πολιτικής για τα λαϊκά συμφέροντα, από όλες τις κυβερνήσεις, που στόχο έχουν την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού.
Τις ιδιωτικοποιήσεις τις έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια και ξέρουμε τι σημαίνουν. Είδαμε τη ΔΕΗ, που ιδιωτικοποιήθηκε και σήμερα εκβιαστικά δε δίνει ρεύμα στις νέες γεωτρήσεις στην Κέρκυρα για να φτάνει το νερό στα σπίτια μας. Είδαμε την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και τα αποτελέσματά της με πιο τραγική απόδειξη το έγκλημα των Τεμπών. Είδαμε την ιδιωτικοποίηση των οδικών αξόνων με τα υπέρογκα διόδια που αυξάνονται ανάλογα με τις απαιτήσεις των ομίλων. Είδαμε την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου, που αρχικά απαξιώθηκε και στη συνέχεια δόθηκε για να βγάζει η Fraport υπερκέρδη από μία δομή φτιαγμένη με τα λεφτά του ελληνικού λαού, είδαμε την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων που μας κοστίζουν χρυσάφι. Και πάλι όμως, οι σύγχρονες ανάγκες του Κερκυραϊκού λαού δεν ικανοποιούνται. Η Κέρκυρα παραμένει χωρίς νερό, χωρίς σύγχρονες σχολικές, αθλητικές, πολιτιστικές υποδομές, χωρίς ασφαλές οδικό δίκτυο κλπ.
Είναι απολύτως εφικτό η διαχείριση να γίνεται από δημόσιο οργανισμό υδάτινων πόρων, ο οποίος θα διαθέτει περιφερειακά παραρτήματα, κατά υδατικά διαμερίσματα, στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού για το υδάτινο δυναμικό της χώρας Ο ενιαίος κρατικός αυτός φορέας θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα παρακολουθεί έργα και παρεμβάσεις για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, ώστε να εξασφαλίζεται νερό σε επάρκεια, φθηνό και υγιεινό για όλες τις περιοχές, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Αυτή η πολιτική θέση είναι ρεαλιστική γιατί απαντάει θετικά στον στόχο ανάπτυξης για τα λαϊκά συμφέροντα, έναν στόχο που αντικειμενικά έρχεται σε σύγκρουση με την καπιταλιστική ανάπτυξη, τους στόχους και τις προτεραιότητές της.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς τους να αγωνιστούν για αυτό που πραγματικά μας αξίζει. Να παλέψουν για να ανατραπεί η πολιτική που εξαθλιώνει το λαό, για χάρη των κερδών και να απαιτήσουν:
1. Να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στις ΔΕΥΑ, που να καλύπτει το τεράστιο ενεργειακό κόστος από τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις, από την έναρξη έως ότου θα επανέλθουν οι τιμές στην πραγματική και όχι στην χρηματιστηριακή αξία του σήμερα. Η τιμολόγηση των ΔΕΥΑ, από την ΔΕΗ, με βιομηχανικό τιμολόγιο, κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού.
2. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στις ΔΕΥΑ και την μισθολογική κάλυψη μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
3. Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της τιμολογιακής πολιτικής για το νερό.
4. Την χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, για την κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
Ο λαός δεν θα «συμφιλιωθεί» με την επιχειρηματικότητα και το επιχειρηματικό κέρδος που προωθούν το κεφάλαιο με τις κυβερνήσεις του. Θα αναζητήσει τον δρόμο της ανάπτυξης και στήριξης των λαϊκών συμφερόντων, που προϋποθέτει, κουμάντο στον τόπο μας και στο πλούτο του να κάνουν αυτοί που τον παράγουν.
Μαζική επίθεση σε συμμαθητή τους γιατί παρενόχλησε σεξουαλικά μαθήτρια (φωτό)
Άγριο επεισόδιο σημειώθηκε στο 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας, όταν μαθητές ομαδικά άρχισαν να επιτίθενται σε συμμαθητή τους, με αφορμή πληροφορία που μεταδόθηκε με ταχύτητα αστραπής σε όλο το σχολείο για σεξουαλική παρενόχληση σε μαθήτρια του...