Αναλγησία! Στο παρά πέντε η μισθοδοσία των εκπαιδευτικών
Αργά το απόγευμα της Τρίτης, παραμονή Χριστουγέννων 24 Δεκεμβρίου, πληρώθηκαν τελικά οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί.
Εκατοντάδες είναι τα μηνύματα αγανάκτησης για την απαράδεκτη απόφαση να πληρώσουν τους μόνιμους εκπαιδευτικούς σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, λίγο πριν κλείσουν τα πάντα.
Για την καταρακωμένη αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών κ’άνει λόγο εύστοχα η φιλόλογος και καταξιωμένη συγγραφέας Μαρώ Τριανταφύλλου:
Αναλυτικά το κείμενό της:
ΑΝΤΙ ΕΥΧΩΝ
Το δεκαπενθήμερο των εκπαιδευτικών μπήκε χτες αργά το απόγευμα μετά τις 5.00 μμ. Τα καταστήματα έκλειναν στις 6.00 και τα σούπερ μάρκετ στις 9.00 μμ. Τα μέλη της κυβέρνησης και οι οικογένειές τους προφανώς δεν αντιλήφθηκαν τι θα πει να περιμένεις κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να ψωνίσεις το φαγητό σου. Όπως δεν αντιλαμβάνονται γενικώς τι σημαίνει ανέχεια, πόνος, στέρηση. Όχι, λάθος έκφραση. Δεν πρόκειται περί απουσίας συναίσθησης, το αντίθετο. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έτσι πρέπει να είναι τα πράγματα. Σαφής ταξικός διαχωρισμός. Η πληγωμένη, η καταρακωμένη αξιοπρέπεια είναι μέρος της διαδικασίας υποταγής. Έτσι, λοιπόν, ζήσαμε ένα ακόμη επεισόδιο του ταξικού πολέμου, έτσι βιώσαμε μια ακόμα πλευρά του ταξικού μίσους τους. Η επιστήμη της οικονομίας μετέτρεψε την απληστία σε οικονομικό όρο, το μίσος τους δεν είναι συναίσθημα, είναι επιστημονικό εργαλείο εξουσίας.
πιστολή πολύτεκνης καθηγήτριας
Αξιότιμε κ. υπουργέ της παιδείας
Καλά Χριστούγεννα! Να περάσετε τέλεια αυτές τις ημέρες μέσα στις ανέσεις σας, την χλιδή, την πολυτέλεια χαρίζοντας δώρα στους αγαπημένους σας και απολαμβάνοντας τα εξαιρετικά εδέσματά σας. Κι έτσι πρέπει να γίνεται. Όχι όμως μόνο σε εσάς, γιατί τους υφισταμένους σας τους αφήσατε απλήρωτους.
Και τι συμβαίνει όταν στην οικογένεια υπάρχουν δύο εκπαιδευτικοί; Θα ήθελα να πάρετε μια γεύση.
Ζητούν το πρωί της παραμονής Χριστουγέννων από όποιον μπορεί να τους δανείσει...δανεικά, για να αγοράσουν τα βασικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι , όχι δωράκια για τα παιδιά τους, τα βαφτιστήρια τους και άλλες τέτοιου είδους πολυτέλειες.
Επίσης δεν ανοίγουν την πόρτα στους μαθητές τους που έρχονται με χαρά να τους πουν τα κάλαντα από ντροπή, αφού δεν μπορούν να τους δώσουν κάτι για το καλό. Άλλοι πάλι ανοίγουν την πόρτα και με δάκρυα στα μάτια τους εξηγούν ότι τους δίνουν την αγάπη τους, γιατί τους άφησαν απλήρωτους!
Άξιος ο μισθός σας! Για άλλη μια φορά εκφράσατε το απύθμενο μίσος σας για τους υφισταμένους σας ,που μολονότι είναι οι πιο κακοπληρωμένοι στην Ευρώπη, δίνουν την ψυχή τους για τους μαθητές τους και κόντρα στους χαλεπούς καιρούς αγωνίζονται για το δημόσιο σχολείο. Σας ευχαριστούμε πολύ!
Με εκτίμηση
Μια απογοητευμένη και βαθιά προσβεβλημένη πολύτεκνη καθηγήτρια
Από τους πιο φτωχούς στην Ευρώπη
Είναι γνωστό ότι ο ετήσιος βασικός μισθός των εκπαιδευτικών πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του Δικτύου Ευρυδίκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πληροφόρηση στην Εκπαίδευση (2021-2022), είναι ο 5ος χαμηλότερος στην Ε.Ε -σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, με 15.575 ευρώ μικτά. Είναι χαμηλότερος από ό,τι στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Εσθονία. Υπολείπεται σχεδόν 10.000 ευρώ από τον μέσο μισθό των εκπαιδευτικών στην Ευρώπη (25.055 ευρώ).
Απόδειξη ότι ο μισθός «δεν βγαίνει» είναι ότι όλο και περισσότεροι καθηγητές κάνουν αίτηση για άδεια «άσκησης ιδιωτικού έργου». Είναι η δυνατότητα που δίνει ο νόμος στους εργαζόμενους στο Δημόσιο να απασχολούνται part time στον ιδιωτικό τομέα - πλην της εκπαίδευσης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκπαιδευτικών που εργάζονται ως διανομείς ή σερβιτόροι για να τα βγάλουν πέρα, ενώ η άτυπη και περιστασιακή απασχόληση -με «μαύρα»- είναι σχεδόν άγραφος κανόνας.