Tα Πειθαρχικά Συμβούλια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έγιναν 3μελή από 5μελή. Με την Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Παιδείας Κ.Πιερρακάκη ( Φ277/ 91/19483/Ε2), αφού κόπηκαν οι δυο αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών
Η σύσταση των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων γίνεται σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, προκειμένου να επιλαμβάνονται πειθαρχικών θεμάτων που αφορούν τους υπαλλήλους της εκπαίδευσης. Τα συμβούλια αυτά έχουν την ευθύνη της εξέτασης πειθαρχικών παραπτωμάτων και της επιβολής των αντίστοιχων κυρώσεων.
Τα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια συγκροτούνται με απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας και αποτελούνται από:
Τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ως Πρόεδρο.
Έναν Ανώτερο Διοικητικό Υπάλληλο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
Έναν εκπρόσωπο του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Νομικούς συμβούλους ή άλλους αρμόδιους υπαλλήλους, εφόσον κρίνεται απαραίτητο.
Αυτό οδηγεί σε συγχώνευση πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, δημιουργώντας ένα δικαστικό όργανο πλήρως ελεγχόμενο από την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση, ενώ προωθεί εντατικά σειρά νομοσχεδίων και μέτρων που αποδομούν τα δημόσια αγαθά, ταυτόχρονα καταστέλλει και τιμωρεί εργαζόμενους που αγωνίζονται για την υπεράσπισή των αγαθών αυτών.
Υπάρχουν παραδείγματα όπου στο παρελθόν τα πειθαρχικά συμβούλια χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλείο ελέγχου των αντίθετων με τη διοίκηση φωνών, οι οποίες προσπαθούσαν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και παραπέμφθηκαν, για να δικαιωθούν στη συνέχεια από το ΣτΕ, το οποίο ακύρωσε την ποινή που τους είχε επιβληθεί (παραδείγματα σχετικά από υπουργείο γεωργίας).
Στόχος είναι η γρήγορη επιβολή ποινών, χωρίς τη δυνατότητα ουσιαστικής υπεράσπισης.
Αυταρχισμός – καταναγκασμός – τρομοκράτηση – υποταγή – συμμόρφωση
Η αρχή της αμεροληψίας με τη συγκεκριμένη σύνθεση από μέλη αποκλειστικά ενός κρατικού οργάνου (Ν.Σ.Κ) όχι απλά πλήττεται αλλά υπονομεύεται πλήρως. Η κίνηση που κάνει η Κυβέρνηση είναι να επιτύχει μια πλήρως ελεγχόμενη σύνθεση για να εξασφαλίζει αποφάσεις που την εξυπηρετούν.
οι αλλαγές που εξαγγέλλει η κυβέρνηση ούτε τη δικαιοσύνη ούτε την διαφάνεια εξασφαλίζουν. Αντιθέτως, ενισχύουν τον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία. Η απομάκρυνση των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων αφαιρεί κάθε στοιχείο αντικειμενικότητας, αφήνοντας περιθώριο για αδικίες «εν κρυπτώ». Δεν είναι άλλωστε πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Παρόμοιες διατάξεις είχαν εισαχθεί το 2012 με τον Ν.4057/12 από την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, αποκλείοντας τους αιρετούς από τα πειθαρχικά συμβούλια. Και τότε, όπως και τώρα, στόχος ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και η φίμωση κάθε αντίδρασης. Η σύμπλευση των πολιτικών κομμάτων που υποστηρίζουν αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές είναι ξεκάθαρη.
Ψηφιακό φακέλωμα
Ενισχύεται η κεντρική διαχείριση δεδομένων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «e-Peitharxika», δημιουργώντας ένα εργαλείο επιτήρησης και φακελώματος.
Πρόκειται για συνέχιση της επίθεσης ενάντια σε σωματεία και εκπαιδευτικούς που αντιστέκονται στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.
Για παράδειγμα:
- Οι άδικες παραπομπές εκατοντάδων εκπαιδευτικών στα πειθαρχικά συμβούλια, επειδή συμμετείχαν σε νόμιμες απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν κηρύξει ΔΟΕ – ΟΛΜΕ κατά της «αξιολόγησης», αλλά και οι καθαιρέσεις προϊσταμένων.
- Οι διώξεις για έκφραση άποψης ή και για συνδικαλιστική και πολιτική δράση
- Οι διώξεις για την έκφραση αλληλεγγύης σε λαούς που σφαγιάζονται
είναι μόνο μερικά παραδείγματα του αυταρχισμού που προωθείται.
Οι αντιδραστικές αλλαγές της κυβέρνησης εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική φίμωσης, όπου το μήνυμα είναι ξεκάθαρο:
«Μη μιλάτε, μη διαμαρτύρεστε, γιατί θα τιμωρηθείτε!»
Δραπανι-φόρος