12-03-2024 19:03
Πολιτισμός
- Κατηγορία: Εκπαίδευση
Ένα σπουδαίο μάθημα με το κεφάλι ψηλά: Για την στάση των διευθυντών που καθαιρέθηκαν στην Πάτρα
Χρήστος Κάτσικας
Η «καρατόμησή» τους από τη θέση του διευθυντή ήταν το «τίμημα» της συμμετοχής τους στην απεργία- αποχή της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ ενάντια στην αξιολόγηση.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα Διευθυντές Εκπαίδευσης με τις ευλογίες του υπουργείου Παιδείας και με "οδηγό" το νομοθετικό πλαίσιο (ν. Κεραμέως) καθαιρούν προϊσταμένους Νηπιαγωγείων και Διευθυντών σχολείων που συμμετέχουν στην απεργία - αποχή της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ και δεν δέχονται να αξιολογήσουν συναδέλφους τους.
Δυο από αυτούς, είναι δύο διευθυντές Γυμνασίων στην Πάτρα που αρνήθηκαν την αξιολόγηση και…“καρατομήθηκαν”! Ο Γιώργος Ντάφλος διευθυντής του 19ου Γυμνάσιου Πατρών και η Μαρία Καζακου, Διευθύντρια στο Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Πατρών.
Το γεγονός, προκάλεσε αναστάτωση και στις δύο σχολικές μονάδες, καθώς και οι δύο διευθυντές είχαν δώσει «δείγματα γραφής» από τη θέση τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων τους. Είναι χαρακτηριστικά πως η κ. Καζάκου μέχρι πρότινος, έδωσε «τιτάνιο» αγώνα για την μεταφορά των τμημάτων του ΕΝΕΕΓΥΛ από τον ακατάλληλο χώρο στο Μπεγουλάκι, στην πρώην ΕΠΑΣ στο Ζαβλάνι, ενώ αντίστοιχα, ο κ. Ντάφλος χαίρει της εκτίμησης των συναδέλφων του και των γονέων, μιας και αφιέρωνε στο σχολείο προσωπικό χρόνο ακόμη και για επισκευές που δεν προβλέπονται στο καθηκοντολόγιο του.
Ο αυταρχισμός του υπουργείου βρήκε τη δέουσα απάντηση από τους μαθητές του 19ου γυμνασίου που κήρυξαν κατάληψη του σχολείου με αίτημα να παρθεί πίσω η απόφαση καθαίρεσης του διευθυντή τους αλλά και με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία της ΑΔΕΔΥ που κάλυψε τους απεργούς απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό και την δικαστική παρέμβαση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αναστάτωση στο 19ο Γυμνάσιο (Κρύα Ιτεών) μετά την απομάκρυνση του Διευθυντή Γιώργου Ντάφλου ο οποίος αρνήθηκε να προβεί σε αξιολόγηση, όπως η γνωστή απόφαση του υπουργείου ορίζει.
Εδώ και δυο μέρες στο 19ο Γυμνάσιο οι μαθητές πραγματοποιούν αποχή σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγαπημένο τους Διευθυντή.
Να σημειωθεί, πως η διαδικασία καθαίρεσης των διευθυντών είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι, οπότε και οι δύο κλήθηκαν από το Τοπικό Συμβούλιο επιλογής Διευθυντών να απολογηθούν επειδή -συμμετέχοντες στη απεργία/αποχή του κλάδου- δεν προχώρησαν σε αξιολόγηση καθηγητών.
Και οι δύο εκπαιδευτικοί που καθαιρέθηκαν θα επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις, ενώ για οκτώ χρόνια δεν θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση για αντίστοιχη θέση.
Σε μήνυμά του προς την εκπαιδευτική κοινότητα, ο Γιώργος Ντάφλος αναφέρει: «Παρέλαβα από την διευθύντρια της ΔΔΕ Αχαΐας κ. Πιερρή Ευγενία, την διαπιστωτική πράξη για την λήξη της θητείας μου από τις 18/10/2024. Κατά συνέπεια δεν είμαι πλέον διευθυντής του σχολείου και πρέπει να επιστρέψω στο 13ο Γυμνάσιο Πάτρας, που είναι η οργανική μου θέση, ως καθηγητής.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την συνεργασία που είχαμε αυτά τα επτάμιση χρόνια, την συμπαράσταση, την βοήθεια, το ενδιαφέρον που δείξατε στο πρόσωπο μου. Όλα αυτά τα χρόνια έδωσα όσες δυνάμεις είχα για την στήριξη και την ανάδειξη του σχολείου, για την βελτίωση των υποδομών του, για την πρόοδο και την κοινωνικοσυναισθηματικη ανάπτυξη των μαθητών μου. Προσπάθησα να είμαι πάντα δίπλα στους μαθητές μου, σε ό,τι τους απασχολούσε. Θέλησα οι μαθητές μου να νιώθουν το σχολείο τους σαν το δεύτερο σπίτι τους. Δεν υπολόγισα χρόνο και κόπο. Ήμουν παρών σε όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις του σχολείου, από τις επισκέψεις και τις εκδρομές μέχρι και την θεατρική ομάδα. Το τι κατάφερα θα το κρίνετε εσείς και τα παιδιά σας, οι μαθητές μου. Για το υπουργείο και την διευθύντρια της ΔΔΕ, προφανώς όλα αυτά δεν μετράνε και προέχει μόνο η αξιολόγηση, στην οποία δεν συνέργησα, όχι από αδιαφορία ή τεμπελιά, αλλά γιατί συμμετείχα μέχρι την τελευταία στιγμή στην απεργία-αποχή του σωματείου μου, της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, της ΟΛΜΕ, της ΑΔΕΔΥ. Μια αξιολόγηση που έχει στόχο την κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών και σχολείων και εν τέλει να πλήξει ακόμη περισσότερο το δημόσιο σχολείο».
«ΒΑΡΥ» ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΕΝΕΕΓΥΛ
Ανάλογο είναι το κλίμα και στο ΕΝΕΕΓΥΛ Πατρών, με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου να έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στην Μαρία Καζάκου και μέσω επιστολής τους προς τη Β’ βάθμια Εκπαίδευση. Όπως ανέφεραν «για όλους εμάς η διευθύντριά μας είναι κάτι παραπάνω από μια απλή διευθύντρια που εκτελεί με συνέπεια και αφοσίωση τα καθήκοντά της, είναι μια διευθύντρια που έχει όραμα και στόχους για το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Πατρών. Είναι η φωνή και η ψυχή του σχολείου μας. Είναι όλα αυτά μαζί που κάθε μαθητής, κάθε γονιός και κάθε εκπαιδευτικός ονειρεύεται για έναν διευθυντή που θα έχει στο πλευρό του».
Το δημοτικό συμβούλιο στο πλευρό των εκπαιδευτικών – «Ενάντια στις καθαιρέσεις των διευθυντών»
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων στέκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών και καταγγέλλει τις καθαιρέσεις των δύο διευθυντών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι συμμετείχαν στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.
Όπως σημειώνει: «Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους, το δικαίωμά τους στην απεργία και θα βρεθούμε ξανά στο πλευρό τους στους αγώνες, για δωρεάν και δημόσια παιδεία και για ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών μας.
Σήμερα έδωσαν ένα σπουδαίο μάθημα στους μαθητές τους, με το κεφάλι ψηλά, κόντρα σε όσους τους θέλουν να σκύβουν το κεφάλι και υποβαθμίζουν διαχρονικά το ρόλο του εκπαιδευτικού και τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Θα είμαστε στο πλευρό τους, σε κάθε μάχη μέχρι την ανάκληση των καθαιρέσεων».
Ο ματωμένος Δεκέμβρης άρχισε στην Κέρκυρα τον Οκτώβρη
Γράφει ο Χρήστος Κορφιάτης (πρώτη δημοσίευση Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 Τασούλα τη φώναζαν, Αναστασία Τζώνη ήταν το πλήρες, βαφτιστικό της όνομα. Μέχρι τη μέρα που πέθανε σε μια...