
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ TALIS+ ΤΟΥ ΟΟΣΑ:
ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗΣ
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕ PISA ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΟΥΜΕ – ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ!
Πριν λίγες μέρες και εν μέσω του πρωτοφανούς κλίματος ξεσηκωμού μπροστά στην απεργία της 28ης Φλεβάρη, οι σχολικές μονάδες Δ/θμιας Εκπαίδευσης έλαβαν την εγκύκλιο του ΙΕΠ για την Διεξαγωγή Πιλοτικής Φάσης της έρευνας του ΟΟΣΑ TALIS+ στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει πρώτη φορά με την υποχρεωτική(!) συμπλήρωση ερωτηματολογίων από εκπαιδευτικούς και διευθυντές 32 «τυχαία επιλεγμένων» Γυμνασίων από όλη την χώρα, μεταξύ των οποίων και το 8ο Γυμνάσιο Πειραιά. Η έρευνα θα διεξαχθεί από 12 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.
«Συγχαρητήρια, κληρωθήκατε!»
Διαβάζουμε λοιπόν στην εγκύκλιο και στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ, σε εκπαιδευτικά sites και άρθρα ότι η έρευνα TALIS+ «προσφέρει την ευκαιρία να ακουστεί η φωνή των εκπαιδευτικών», «να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και τη διδακτική διαδικασία», να χαραχθούν πολιτικές που «ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών». Όπως πάντα, η στρογγυλεμένη γλώσσα της εξουσίας, αποκρύπτει την αλήθεια!
Αυτό που ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ είναι ότι συνδέεται με την κακόφημη PISA (στην πραγματικότητα είναι το άλλο της μισό ) απέναντι στην οποία ο κλάδος έχει ξεκάθαρα εκφράσει την αντίθεση του. Υπάρχει μάλιστα και συγκεκριμένο «εργαλείο», το “TALIS–PISA link” που συνδέει τις δύο έρευνες και τις χρησιμοποιεί για την εφαρμογή της πολιτικής του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ για την άμεση σύνδεση της έρευνας με την αξιολόγηση αλλά και τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που συλλέγονται, σχετίζονται με θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής όπως «η πρόσληψη, επιλογή και προετοιμασία των εκπαιδευτικών», η «επαγγελματική ανάπτυξη» (βλ. τα γνωστά προγράμματα επιμόρφωσης-συμμόρφωσης), «η ανατροφοδότηση που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί για τη βελτίωσή τους» (βλ. αξιολόγηση σε όλες τις μορφές της) και «η… ικανοποίηση από την εργασία των εκπαιδευτικών και των διευθυντών/ντριών».
ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ότι στο πλαίσιο του ερωτηματολογίου δεν υπάρχει δυνατότητα απάντησης που να αμφισβητεί την βασική γραμμή της πολιτικής του ΟΟΣΑ που στοχεύει στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, στην μετατροπή των εκπαιδευτικών σε ευέλικτους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, στην εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στην εκπαίδευση, στη συνεχή αξιολόγηση ως εργαλείο πειθάρχησης και τρομοκρατίας.
Ενδεικτικά, παραθέτουμε μερικά από τα υπεράνω κάθε υποψίας «συμπεράσματα» της έρευνας:
-«Όπως προτάσσει και προωθεί ο ΟΟΣΑ μέσω της έρευνας TALIS, το σύστημα αξιολόγησης και ανατροφοδότησης έχει εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στους εκπαιδευτικούς και οι εκπαιδευτικοί έχουν θετική άποψη για τη διαδικασία και τη σύνδεσή της με την αγορά εργασία και τη σταδιοδρομία τους» (έκθεση ΟΟΣΑ 2009).
- «Ο βαθμός ικανοποίησης των εκπαιδευτικών δεν συνδέεται με τον αριθμό των μαθητών στην τάξη» (αποτελέσματα TALIS 2013)
Συμμετέχοντας σε αυτού του είδους τις «έρευνες» δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ στις πολιτικές που διαλύουν τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών! Δεν είναι αυτή «η φωνή των εκπαιδευτικών»! Παλιά τα κόλπα τους, δεν θα μας πιάσουν στον ύπνο, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!
Καλούμε το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ να πάρει απόφαση για Απεργία – Αποχή από την συμπλήρωση του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.
--