• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Η «χρονιά του σχολείου» κατέγραψε ήδη περίπου 500.000 χαμένες ώρες!

September 25, 2024 220

Φέτος είναι “η χρονιά του σχολείου”, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, στις 7 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Λίγες μέρες μετά, ο κ. Πιερρακάκης σε μήνυμα του την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  προς τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς αφού τόνισε τη μεγάλη σημασία των αλλαγών, κατέληξε: «για όλους εμάς στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού "η χρονιά του σχολείου" δεν αποτελεί σύνθημα, αλλά δέσμευση. Δέσμευση να υλοποιήσουμε όλες μας τις εξαγγελίες, αλλά και να αναλάβουμε οποιαδήποτε επιπλέον δράση, έχοντας πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της φροντίδας μας εσάς, τους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς. Δουλειά μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα το σχολείο που σας αξίζει. Δική σας δουλειά, της εκπαιδευτικής κοινότητας, είναι να εστιάσετε στη μάθηση, χωρίς άγχος και με χαμόγελο».

Το τραγούδι της Αγγλίδας Vera Lynn υποσχόταν στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ένα ηλιόλουστο μέλλον στους στρατιώτες που έδιναν τις ζωές τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Το υπουργείο Παιδείας υπόσχεται «ένα ψηφιακό λαμπρό μέλλον για την ελληνική εκπαίδευση».

Ωστόσο η πραγματικότητα, έχει τόση σχέση με τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της μαθησιακής διαδικασίας όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Γιατί αν μετακινήσει κανείς την βαριά κουρτίνα των διακηρύξεων, η σχολική εκπαίδευση έχει γονατίσει. Και δεν αναφερόμαστε ούτε στις εκατοντάδες συμπτύξεις τμημάτων και αναγκαστικές μετακινήσεις μαθητών που έχουν ξεσηκώσει τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονέων σε όλη την Ελλάδα, ούτε στα τρομοκρατικά «ραβασάκια» Διευθυντών Εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικούς με τα οποία τους καλούσαν να παρουσιαστούν «δια υπόθεσίν τους».

Μιλάμε ότι η «χρονιά του σχολείου» που έκανε την 11η Σεπτεμβρίου το «ντεπούτο» της «έγραψε μέσα στις δυο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας περίπου 500.000 χαμένες ώρες μαθημάτων!

Ναι, 500.000 περίπου χαμένες ώρες, όχι λόγω κινητοποιήσεων και απεργιών των εκπαιδευτικών ούτε λόγω καταλήψεων που τόσο ξορκίζει το υπουργείο Παιδείας και τόσα κροκοδείλια δάκρυα χύνει.

500.000 περίπου χαμένες ώρες λόγω ελλείψεων εκπαιδευτικών σε χιλιάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα!

Έτσι η «χρονιά του σχολείου» με τις μεγάλες «11 αλλαγές» που τόσο διαφημίστηκαν από το υπουργικό επιτελείο στα ΜΜΕ από το τέλος του καλοκαιριού καταλήγει σε μια «από τα ίδια» με κενά «να φάνε και οι κότες»!

Και το υπουργείο μας έμεινε για μια φορά μετεξεταστέο στις ψηφιακές του υποσχέσεις.

Μόλις την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στάλθηκε Εγκύκλιος στις Διευθύνσεις εκπαίδευσης για να καταγραφούν εκ νέου τα κενά (τα οποία ειρήσθω εν παρόδω το υπουργικό επιτελείο στόχευε να λιγοστέψει μέσω των συμπτύξεων τμημάτων) έτσι ώστε στις αρχές Οκτωβρίου να γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και «τράβα κορδέλα».

Σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες στη Γ’ Αθήνας, τα κενά είναι περίπου 700, στον νομό Αχαΐας 224, στον νόμο Κορινθίας 169 και στην Εύβοια 152. Επιπλέον περίπου το 50% των ολοήμερων δεν λειτουργούν.

Ενδεικτικά:

Ρέθυμνο: Πάνω από 310 κενά

Τραγικές ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία του νομού Ρεθύμνου, λίγες μόλις μέρες μετά το πρώτο κουδούνι. 177 κενά στην πρωτοβάθμια και 140 περίπου στη δευτεροβάθμια συνθέτουν ένα εκπαιδευτικό προφίλ που αφήνει ξεκρέμαστους εκατοντάδες μαθητές.

Ειδική αγωγή και τμήματα ένταξης πλήττονται περισσότερο από όλους, σε μια κατάσταση την οποία η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου χαρακτηρίζει σκόπιμη πολιτική ώστε να γίνουν συνήθεια τα «γκρουπάκια» της παράλληλης στήριξης.

Ζάκυνθος: Σαν 1 στα 6 τμήματα μαθητών να μην κάνει μάθημα ούτε μία ώρα!

Πάνω από 1300 χαμένες διδακτικές ώρες κάθε εβδομάδα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Ζακύνθου – 65 κενές θέσεις εκπαιδευτικών και λοιπού αναγκαίου προσωπικού»

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, αναφέρουμε ότι με αυτό το πλήθος χαμένων ωρών είναι σαν να μη διδάσκονται σε όλη τη Ζάκυνθο 24 τμήματα ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΜΑΘΗΜΑ την εβδομάδα. Με λίγα λόγια είναι σαν 1 στα 6 τμήματα μαθητών να μην κάνει μάθημα ούτε μία ώρα! Επιπλέον, μαθητές που εγνωσμένα χρήζουν παράλληλης στήριξης είτε δεν έχουν καθόλου εκπαιδευτικό, είτε τον έχουν για ελάχιστες ώρες την εβδομάδα, ενώ μαθητές του Μουσικού Σχολείου δεν διδάσκονται το μουσικό όργανο που έχουν επιλέξει.

Απλά μαθηματικά: 50.000 + 4.000 - 10.000 - 28.000 = 16.000 κενά στα σχολεία

Φέτος έγιναν 10.000 διορισμοί και έχουν μέχρι τώρα προσληφθεί 28.000 αναπληρωτές.

Απλά μαθηματικά καταδεικνύουν πως η χρονιά ξεκινάει με περίπου 18.000 κενά σε όλη τη χώρα.

Θα πληρωθούν στην ώρα τους οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί;

Η πρώτη πληρωμή για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς αναμένεται να γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου και θα καλύπτει την περίοδο από την ανάληψη υπηρεσίας μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της efsyn.gr υπάρχουν Διευθύνσεις στην Αττική που κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού στις οικονομικές τους υπηρεσίες δηλώνουν αδυναμία να προλάβουν να πληρώσουν τους νεοδιόριστους στις 26 Σεπτεμβρίου.

Είναι προκλητικό το υπουργείο Παιδείας και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να εμφανίζονται πλήρως ικανοί να διαχειρίζονται άμεσα ο,τιδήποτε αφορά πχ στις συμπτύξεις – καταργήσεις τμημάτων, μετακινήσεις μαθητών με αστραπιαίες διαδικασίες,  κοκ), και ταυτόχρονα ανίκανοι να ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους έναντι των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.

Και εύλογα οι εκπαιδευτικοί ρωτάνε πρώτα και κύρια τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής: Ήταν στα καθήκοντα του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Αττικής να ζητάει από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να του γνωστοποιήσουν, εγγράφως,  «πόσο προσωπικό εξοικονομήθηκε (άτομα και ώρες) από την συγχώνευση των τμημάτων» στα σχολεία αρμοδιότητάς τους αλλά δεν είναι στα καθήκοντά του ή έστω στη σκέψη του να ενημερωθεί από τους υφισταμένους του εάν έχουν εξασφαλίσει τους όρους για την έγκαιρη μισθοδοσία του νέου προσωπικού που στενάζει από το βάρος των 776 ευρώ;

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« September 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search