12-02-2024 23:16
Εκπαίδευση
- Κατηγορία: Εκπαίδευση
«Ναι, έχουμε πόλεμο ενάντια στις διώξεις και μπορούμε να νικήσουμε»
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΜΗΝΥΜΑ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΔΙΩΚΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
«Ναι, έχουμε πόλεμο ενάντια στις διώξεις και μπορούμε να νικήσουμε»
Ελένη Γκρούη, Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος - efsyn.gr/
Χθες, ημέρα «ακρόασης» των Χρύσας Χοτζόγλου και Γιώργου Καββαδία, με το ερώτημα της δυνητικής αργίας, για συνδικαλιστικούς λόγους, οι εκπαιδευτικοί έδωσαν την απάντησή τους στον κυβερνητικό αυταρχισμό ● Με συνθήματα, όπως «Αυτοί με διώξεις και τρομοκρατία, εμείς με τον λαό για δωρεάν παιδεία», το πλήθος πορεύτηκε στους δρόμους της Αθήνας και ενώθηκε με τη διαδήλωση των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ
Mια συγκέντρωση γεμάτη πλήθος, παλμό, οργή, συγκίνηση, συνθήματα, αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη ήταν η χτεσινή έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής, όπου βρέθηκαν πάνω από 1.000 εργαζόμενοι, στην πλειονότητά τους εκπαιδευτικοί, για να φωνάξουν με όλη τους τη δύναμη ότι δεν θα περάσουν οι πολιτικές-φρονηματικές πειθαρχικές διώξεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι δεκάδες συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, αρκετοί από τους οποίους είναι μέλη της ΕΛΜΕ Πειραιά.
Χτες συγκεκριμένα ήταν η ημέρα «ακρόασης» των Χρύσας Χοτζόγλου και Γιώργου Καββαδία, με το ερώτημα της δυνητικής αργίας, διαδικασία την οποία εκκίνησε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης κίνηση να απειλήσει με απόλυση εκπαιδευτικούς του δημόσιου σχολείου για συνδικαλιστικούς λόγους. Η υπόθεση έχει προσλάβει μεγάλη δημοσιότητα τον τελευταίο μήνα και έχει ξεσηκώσει την οργή του δημοκρατικού κόσμου, που βλέπει την κυβέρνηση της Ν.Δ. να καταφεύγει σε όλο και πιο «ακραίες» μεθόδους καταστολής και τρομοκρατίας, αξιοποιώντας όλο το νομικό οπλοστάσιο που διαθέτει, με τον αντιαπεργιακό νόμο Χατζηδάκη, τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους Κεραμέως-Πιερρακάκη και τους αναθεωρημένους ποινικούς κώδικες.
Τα πρωτοβάθμια σωματεία δασκάλων και καθηγητών που πήραν μέρος στην κινητοποίηση εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο την εκπαιδευτική κοινότητα, με τελικό αποδέκτη τους μαθητές και στόχο τη δημιουργία σχολείων-νεκροταφείων δικαιωμάτων. Ηταν λοιπόν εκεί, χτες, κατά εκατοντάδες, έχοντας συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές στήριξης και δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης, αποφασισμένοι να μην αφήσουν μόνους τους συναδέλφους τους, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να περάσουν οι πρωτοφανείς διώξεις.
Στα «πρωτοφανή» της εποχής, εξάλλου, αναφέρθηκε το μέλος της ΕΛΜΕ Πειραιά, της «Ενότητας Αντίστασης Ανατροπής» και επίσης διωκόμενος, Π. Χουντής: Ενημέρωσε για μια «φρέσκια» ΕΔΕ που διενεργείται σε Δημοτικό σχολείο του Ταύρου, με περιεχόμενο τη διερεύνηση άποψης για πανό υπέρ της Παλαιστίνης. Αναφέρθηκε στις διοικητικές «ανακρίσεις» που υπέστησαν οι διωκόμενοι από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Πειραιά, με ερωτήσεις όπως αν πιστεύουν στο Σύνταγμα της χώρας, στον νόμο Χατζηδάκη, αν είναι ενεργά μέλη σωματείου, αν γνωρίζουν ότι μετέρχονται πρακτικές περασμένων δεκαετιών, όπως είναι οι διαμαρτυρίες. Τέλος, μίλησε για την πρωτοφανή απόπειρα της κυβέρνησης να βγάλει «παράνομη» την απεργία ομοσπονδίας, για να καταλήξει πως «οι αγώνες δεν είναι νόμιμοι ή παράνομοι, είναι δίκαιοι και αναγκαίοι!».
Ο Δημήτρης Χαρτζουλάκης, αναπληρωτής καθηγητής, μέλος της ΕΛΜΕ Πειραιά και των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών, επίσης πειθαρχικά ελεγχόμενος για συνδικαλιστικούς λόγους, αφού ενημέρωσε πως στην περίπτωση του Γ. Καββαδία το πειθαρχικό όργανο απέρριψε το ερώτημα της δυνητικής αργίας επειδή ο συνάδελφος έχει συνταξιοδοτηθεί (!), ενημέρωσε και για τη φράση «σήμερα έχουμε πόλεμο», που ακούστηκε από την πλευρά της διοίκησης! «Ναι, λοιπόν, έχουμε πόλεμο ενάντια στις διώξεις, έχουμε πόλεμο ενάντια στις πολιτικές που διαλύουν τα δικαιώματά μας, που πετάνε μαζικά τα παιδιά έξω από το σχολείο και την εκπαίδευση. Εχουμε πόλεμο ενάντια στους πολέμους που στήνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ναι, έχουμε πόλεμο - και αυτόν τον πόλεμο οι εργαζόμενοι, η νεολαία, όλοι μαζί μπορούμε να τον κερδίσουμε!» κατέληξε ο συνδικαλιστής.
Πολλά μέλη των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων που παρευρίσκονταν πήραν τον λόγο, όπως επίσης και ο απολυμένος διοικητικός υπάλληλος του ΕΚΠΑ, Δ. Αντωνίου, που «πλήρωσε» με την απώλεια της εργασίας του την ενεργό συμπαράστασή του στον μεγαλειώδη αγώνα των φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ολοι δήλωσαν αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στην κυβερνητική επίθεση στα δικαιώματα μαθητών, νεολαίας και εργαζομένων.
Καθώς περνούσε η ώρα άρχισε να διαχέεται η αίσθηση μιας νικηφόρας έκβασης αυτής της «μάχης». Βγαίνοντας από το πειθαρχικό η καθηγήτρια Χρύσα Χοτζόγλου, αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για τη θερμή συμπαράσταση, έδωσε το σύνθημα για να ξεκινήσει η διαδήλωση προς τα Προπύλαια και το Σύνταγμα, προκειμένου να ενωθεί με την κεντρική απεργιακή διαδήλωση της ΔΟΕ: «Ξέρουμε ότι η απόφαση που περιμένουμε είναι πολιτική (σ.σ. το πειθαρχικό γνωμοδοτεί, ο υπουργός αποφασίζει!). Πάμε όλοι μαζί να δώσουμε τη δική μας απάντηση εκεί που ξέρουμε, στους δρόμους!»
Με συνθήματα όπως «Οι αγώνες δεν τρομοκρατούνται, στους δρόμους δυναμώνουν και μαζικοποιούνται», «Αυτοί με διώξεις και τρομοκρατία, εμείς με τον λαό για δωρεάν παιδεία», το πλήθος πορεύτηκε στους δρόμους της Αθήνας και ενώθηκε με τη διαδήλωση των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ.
Ο κερκυραϊκός Δεκέμβρης του 1944
Γράφει ο Χρήστος Γαρουνιάτης (πρώτη δημοσίευση Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022) Όπως γενιές ολόκληρες μάθαμε από την κυρίαρχη αστική τάξη και τα συναφή ιστορικά αναγνώσματα του...