Το ζήτημα της σχολικής υποδομής στην Ελλάδα έρχεται ξανά στο προσκήνιο, με αλλεπάλληλα περιστατικά που αποκαλύπτουν την ελλιπή συντήρηση και την επικίνδυνη κατάσταση πολλών σχολικών μονάδων.
Το πρόσφατο περιστατικό στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, όπου σημειώθηκε διαρροή πετρελαίου από τον λέβητα, είχε ως αποτέλεσμα οι γονείς να απομακρύνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, φοβούμενοι για την ασφάλειά τους. Η έλλειψη έγκαιρης παρέμβασης και ο αυτοσχέδιος τρόπος ενημέρωσης - με ένα απλό χαρτί έξω από το σχολείο - αναδεικνύουν τη γενικότερη αδιαφορία για τις συνθήκες στις σχολικές μονάδες.
Μόλις δύο μέρες πριν, στο Δημοτικό Σχολείο Μονοδρύου Εύβοιας, ένας σωλήνας του καλοριφέρ, που είχε αντικατασταθεί την προηγούμενη ημέρα, έσπασε κατά τη διάρκεια του μαθήματος, εκθέτοντας μαθητές και δασκάλους σε κίνδυνο.
ΔΟΕ: «Δεν θα περιμένουμε να θρηνήσουμε θύματα»
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) εξέφρασε την έντονη αγανάκτησή του για την κατάσταση, κατηγορώντας το υπουργείο Παιδείας και τους υπεύθυνους για αδιαφορία. Σε ανακοίνωσή της, η ΔΟΕ αναφέρει:
«Δυστυχώς, διαπιστώνουμε πως η λογική του "πάμε κι όπου βγει" διέπει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το ΥΠΑΙΘΑ και οι υπεύθυνοι τα σχολεία και την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του συνόλου των εργαζομένων στις σχολικές μονάδες.»
Η Ομοσπονδία τονίζει ότι δεν θα ανεχθεί τη συνέχιση αυτής της πολιτικής και απαιτεί από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία άμεσες λύσεις με σαφές σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών.
Η διαχρονική υποχρηματοδότηση και οι επιπτώσεις της
Σωλήνας καλοριφέρ «έσκασε» εν ώρα μαθήματος σε δημοτικό σχολείο του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου
Κάθε μέρα που περνάει εκπαιδευτικοί και μαθητές βιώνουμε όλο και πιο επικίνδυνα περιστατικά μέσα στα σχολεία μας, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής εγκατάλειψης και υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης από την πολιτεία.
Τελευταίο ακραίο συμβάν, αυτό της Τρίτης 11/2/2025, στο Δημοτικό Σχολείο Μονοδρίου, όπου ένας σωλήνας καλοριφέρ, που είχε αντικατασταθεί την προηγούμενη, μόλις, ημέρα, «έσκασε» σε ώρα μαθήματος, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα τόσο των μαθητών όσο και της εκπαιδευτικού.
Δυστυχώς, διαπιστώνουμε πως η λογική του «πάμε κι όπου βγει» διέπει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και οι υπεύθυνοι τα σχολεία και την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του συνόλου των εργαζομένων στις σχολικές μονάδες. Το συγκεκριμένο πολύ σοβαρό συμβάν προξενεί οργή και αγανάκτηση, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως αυτή τη στιγμή θα ακούγαμε, πιθανότατα, τα γνωστά και τετριμμένα για την «κακιά την ώρα», όταν χιλιάδες σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε απαράδεκτη κατάσταση σε κτηριακό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο συντήρησης.
Δεν θα περιμένουμε να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα μέσα στα σχολεία και μετά να βλέπουμε κροκοδείλια δάκρυα από τους υπεύθυνους. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα ανεχτούμε τη συνέχιση αυτής της πολιτικής στα σχολεία μας. Οι ζωές των μαθητών και των εκπαιδευτικών δεν είναι κόστος!
Απαιτούμε, άμεσα, η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την τραγική κατάσταση των σχολικών υποδομών με σαφές σχέδιο και χρονοδιάγραμμα και να εγγυηθούν την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία όλης της Ελλάδας.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά:
– Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου να προχωρήσει άμεσα σε πλήρη έλεγχο όλων των σχολικών κτηρίων. Έλεγχος που θα έπρεπε ήδη να διενεργείται σε όλη τη χώρα μετά την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα και με δεδομένη την ηλικία των κτηρίων αυτών.
– Να υπάρξει προγραμματισμός εργασιών εκτός των ωρών λειτουργίας των σχολείων ώστε να μην κινδυνεύουν οι μαθητές μας!
– Οι όποιες παρεμβάσεις στα σχολικά κτήρια, να γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό με την ευθύνη και τον τελικό έλεγχο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου που θα επιβλέπει και θα πιστοποιεί τις εργασίες και το αποτέλεσμά τους.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και δράσεις προκειμένου να αναλάβουν όλοι οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους.
Το πρόβλημα της εγκατάλειψης των σχολικών υποδομών δεν είναι τωρινό. Εδώ και δεκαετίες, η υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης έχει αφήσει χιλιάδες σχολεία με ελλείψεις σε συντήρηση, ασφάλεια και υποδομές.
Πολλά σχολικά κτίρια είναι παλαιά, με ανεπαρκή θέρμανση, διαβρωμένες σωληνώσεις και κτιριακές φθορές.
Οι τοπικές αρχές συχνά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες συντήρησης, λόγω περιορισμένων πόρων.
Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές καλούνται να λειτουργούν σε ακατάλληλες συνθήκες, με κινδύνους τόσο για την υγεία όσο και για την ασφάλειά τους.
Οι επαναλαμβανόμενες καταγγελίες δείχνουν πως το ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά. Η πολιτεία οφείλει:
-Να προχωρήσει σε εθνικό σχέδιο ανακαίνισης και συντήρησης των σχολικών κτιρίων.
-Να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τη βελτίωση της σχολικής υποδομής.
-Να διασφαλίσει άμεσες επισκευές σε επικίνδυνες σχολικές μονάδες.
-Να καθιερώσει τακτικούς και αυστηρούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις των σχολείων.
Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Θα πρέπει να φτάσουμε σε τραγωδία για να ληφθούν σοβαρά μέτρα;