Χρήστος Κάτσικας
Τα κενά στα σχολεία, το στρίμωγμα της εξεταστέας ύλης, οι εκπαιδευτικοί-Τιραμόλα και άλλα εξόχως παιδαγωγικά.
Απίθανα πράγματα συμβαίνουν, το τελευταίο διάστημα, στα σχολεία, σε βάρος εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων, με την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας (ΥΠΑΙΘΑ) και των διευθυντών εκπαίδευσης. Πλέον το έχουν καταλάβει και οι γονείς, που ξεκίνησαν να συντάσσονται με τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευόμενους και να αντιδρούν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει σε Γυμνάσιο της Καλλιθέας, όπου ο αρμόδιος διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας) πήρε από το σχολείο εκπαιδευτικό, για να καλύψει κενό σε άλλο σχολείο. Συγκεκριμένα, αναπληρώτρια ΠΕ80 Οικονομίας τοποθετήθηκε σε Γυμνάσιο της Καλλιθέας στις 10 Δεκεμβρίου 2024. Μέχρι τότε η Α’ Τάξη δεν διδασκόταν Οικιακή Οικονομία ούτε η Γ’ Κοινωνική Πολιτική Αγωγή.
Τώρα, Μάρτη μήνα, την παίρνουν για να την τοποθετήσουν σε ΓΕΛ του Παλαιού Φαλήρου, για να καλύψουν τις ώρες του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος. Αλλά η κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών ενός σχολείου δεν μπορεί να γίνεται με δημιουργία εκπαιδευτικών κενών σε ένα άλλο σχολείο, δηλαδή με τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών.
Είμαστε στα μέσα του Μαρτίου και ακόμη γίνεται λόγος για τα εκπαιδευτικά κενά που υπάρχουν στα σχολεία. Για αυτό ποιος κάνει την αξιολόγηση;
Το στρίμωγμα της εξεταστέας ύλης
Εχει γίνει μέρος της εκπαιδευτικής πολιτικής, τα τελευταία χρόνια, η αποστολή εγκυκλίων, με τις οποίες καλούνται οι εκπαιδευτικοί να ολοκληρώσουν τη διδακτέα - εξεταστέα ύλη μέχρι τη λήξη των μαθημάτων. Στο έγγραφο του ΥΠΑΙΘΑ θα ορίζεται ότι «υπεύθυνοι για την ολοκλήρωση της ύλης είναι οι διδάσκοντες». Με λίγα λόγια, το ΥΠΑΙΘΑ μεταθέτει αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς την ευθύνη για την ολοκλήρωση της ύλης, παρά το γεγονός ότι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί εκφράζουν με κάθε τρόπο την αγωνία αλλά και τη διαμαρτυρία τους για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, για παράδειγμα, με τα κενά εκπαιδευτικών. Να θυμίσουμε ότι χιλιάδες μαθητές άρχισαν να διδάσκονται κάποια μαθήματα μισό ή και έναν και πλέον μήνα μετά την έναρξη του σχολείου, ενώ υπάρχουν άλλοι που ακόμη περιμένουν να προσλάβει το υπουργείο Παιδείας αναπληρωτές.
Και αν μέχρι τώρα η ανελαστικότητα στο θέμα της ολοκλήρωσης της εξεταστέας ύλης υπήρχε αναφορικά με την ύλη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, για τα μάτια της Τράπεζας Θεμάτων, το ΥΠΑΙΘ ορίζει ακόμη και αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος, με στόχο «την έγκαιρη και αποτελεσματική ολοκλήρωση της εξεταστέας ύλης». Προφανώς όλα γίνονται για την «έγκαιρη» και όχι για την «αποτελεσματική» ολοκλήρωση της ύλης, ενώ, εμμέσως, όποιο μάθημα δεν εξετάζεται, θεωρείται ότι μπορούν να του αφαιρεθούν ώρες και μέρες για την ολοκλήρωση των εξεταζόμενων μαθημάτων.
Επί της ουσίας, επιβάλλουν στα σχολεία την όπως όπως κάλυψη της εξεταστέας ύλης ή την αναμόρφωση του προγράμματος, πολλαπλασιάζοντας τις ώρες των εξεταζόμενων μαθημάτων εις βάρος των άλλων μαθημάτων και των μαθητών των άλλων τάξεων. Για χάρη της εξεταστέας ύλης και της Τράπεζας Θεμάτων που τροφοδοτείται από αυτήν, οι μαθητές της Α΄ και Β΄ και Γ΄ Λυκείου θα πρέπει να «χωνέψουν» σε λίγο χρόνο όσα θα έπρεπε να διδαχθούν σε περισσότερο.
Και αν και το υπουργείο Παιδείας ορίζει ότι «όπου παρατηρείται καθυστέρηση στη διδασκαλία των μαθημάτων που εξετάζονται στις προαγωγικές εξετάσεις και απολυτήριες εξετάσεις παρακαλούνται οι διευθυντές των Γενικών Λυκείων σε συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων να προβαίνουν σε αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος με σκοπό την ολοκλήρωσή της», όσοι αναπνέουν την κιμωλία μέσα στην τάξη γνωρίζουν ότι η γνώση δεν είναι ένα πιάτο φαγητό που μπορεί κανείς να το φάει με μια κουταλιά αρκεί να του δοθεί μεγάλο κουτάλι.