ΠΗΓΗ: Eksegersi.gr
Μας φλόμωσαν τα παπαγαλάκια ότι το ισχυρό brand name Κυριάκος Πιερρακάκης, που τόσα πέτυχε περνώντας από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας, μετακινείται τώρα στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, αναβαθμιζόμενος σε «τσάρο της οικονομίας». Παραβλέπουν το γεγονός ότι «τσάρος της οικονομίας» θα είναι ο Χατζηδάκης, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας εδώ.
Η αλήθεια είναι ότι ο Πιερρακάκης έφυγε «ζεματισμένος» από το υπουργείο Παιδείας, καθώς η ηλεκτρική καρέκλα του τον τσουρούφλισε πραγματικά. Από αυτό αποχωρεί πλήρως αποτυχημένος.
Εξηγούμαστε γιατί. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Πιερρακάκης προσωπικά ανέδειξαν σε «εμβληματικές» μεταρρυθμίσεις δύο ζητούμενα: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την εφαρμογή της αξιολόγησης. Και σε αυτά τα δύο θέματα Μητσοτάκης και Πιερρακάκης εισέπραξαν ένα κανονικό, ολοστρόγγυλο μηδενικό.
Το κυβερνητικό αφήγημα ότι στην Ελλάδα θα έρθουν σπουδαία πανεπιστήμια της αλλοδαπής αποδείχτηκε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ένα μεγάλο φιάσκο. Ο εκτρωματικός νόμος που ψήφισε ο κυβερνητικός λόχος έγινε μόνο και μόνο για να μετατραπούν τα εγχώρια κολλέγια, που «συνεργάζονται» με ξένα πανεπιστήμια, σε παραρτήματα-Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, και για να δημιουργήσουν παραρτήματα στην Ελλάδα και κάνα δυο ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου.
Οσον αφορά, δε, την άλλη «εμβληματική» μεταρρύθμιση, την αξιολόγηση (που εν τοις πράγμασι είναι η επιστροφή του επιθεωρητή), το κυβερνητικό εγχείρημα αποδείχθηκε ανεπιτυχές. Μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια και με εναλλαγή στο ΥΠΑΙΘΑ δύο υπουργών (Κεραμέως, Πιερρακάκης), η αξιολόγηση δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και κάποια περιφερειακά με ισχυρή παράδοση αντίστασης, όπως η Κρήτη), επειδή συνάντησε τη σφοδρή, επίμονη αντίσταση των εκπαιδευτικών, που έχουν αντιληφθεί ότι το διακύβευμα για το δημόσιο σχολείο είναι μεγάλο.
Το πόσο σημαντική για την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η αξιολόγηση (μην ξεχνάμε ότι αποτελεί βασική οδηγία και του ΟΟΣΑ), φαίνεται από τη δήλωση του αυτοκρατορίσκου Κούλη, ότι θέλει να την κάνει συνταγματική υποχρέωση στην επικείμεν αναθεώρηση του συντάγματος, με στόχο να αυστηροποιήσει περαιτέρω τη σχετική νομοθεσία, μοιράζοντας ποινές και απολύσεις. Στην πτωτική του πορεία, ο Μητσοτάκης γίνεται ακόμη πιο πολύ αδίστακτος, θέλοντας να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο κεφάλαιο.
Αντιθέτως, Κεραμέως και Πιερρακάκης εκείνο που πέτυχαν είναι να γίνουν μισητοί στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, «διαπρέποντας» στις διώξεις, τις αγωγές, τα πειθαρχικά, την άσκηση τρομοκρατίας γενικά. Και αυτό είναι μεγάλο βαρίδι για την κυβερνητική πολιτική, επειδή δεν μπορεί να προχωρήσει τις αντιδραστικές αλλαγές που οραματίζεται στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης.
Συνεπώς, ο «πολύς» Κυριάκος Πιερρακάκης φεύγει από το υπουργείο Αμάθειας και Καταστολής ως πλήρως αποτυχημένος.
Γιούλα Γκεσούλη