01-14-2025 21:05
Εκπαίδευση
- Κατηγορία: Επικαιρότητα
Αντιλαϊκές συστάσεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία
Πριν από λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκε η Έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το 2024, παρουσιάζοντας προτάσεις και κατευθυντήριες για το άμεσο μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες, κρίνεται αναγκαία η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αναθεώρηση ειδικών διατάξεων ή εξαιρέσεων στο φορολογικό σύστημα και ο περιορισμός των φοροαπαλλαγών ή των μειωμένων συντελεστών φόρου. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη «η έκθεση του ΟΟΣΑ παρουσιάζει τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά και χρήσιμες προτάσεις για το μέλλον», προαναγγέλλοντας έτσι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που απεργάζεται η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, μεταξύ άλλων, προτείνει:
-Τη μείωση του αφορολόγητου των 10.000 ευρώ, με απώτερο στόχο να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Η έκθεση αναφέρει ότι το αφορολόγητο σήμερα αντιστοιχεί στο 61% των μέσων ετήσιων μισθολογικών αποδοχών και απαλλάσσει από τον φόρο εισοδήματος τα μισά ελληνικά νοικοκυριά, οπότε αυτό πρέπει να αλλάξει με την επιβολή φόρου σε μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών.
-Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για συνταξιούχους, ακόμα και για έξοδα ιατρικής περίθαλψης.
-Την αύξηση έμμεσων φόρων, που είναι οι κατεξοχήν αντιλαϊκοί φόροι, καθώς επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο τα λαϊκά στρώματα.
-Την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, με σκοπό τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», που τελικά λειτουργεί μόνο προς όφελος των αυτοκινητοβιομηχανιών.
-Τη θέσπιση νέου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, τον λεγόμενο “fat tax”. Εδώ επιστρατεύουν το επιχείρημα των ορατών διατροφικών κινδύνων στη χώρα, ενώ κανείς δεν αναφέρει την κακή ποιότητα των φτηνών τροφίμων, στα οποία καταφεύγουν όλο και περισσότερα νοικοκυριά.
Κανένας από τους “πραγματογνώμονες” δεν εξετάζει το γεγονός ότι η πλειονότητα των νοικοκυριών σήμερα φτάνει μέχρι τις 10.000 ευρώ εισόδημα, δηλαδή ζει με 800 ευρώ το μήνα (!). Επιμένουν, όμως, να μειωθεί ακόμα παραπάνω το αφορολόγητο και να εξαναγκαστεί ο λαός σε μεγαλύτερη φορολογία. Ζητούν, δηλαδή, την περαιτέρω φτωχοποίηση των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων!
Η πρόταση για μείωση του αφορολόγητου συμπληρώνεται και από επιπλέον συστάσεις, όπως η κατάργηση εξαιρέσεων από τον τυπικό συντελεστή ΦΠΑ, η αύξηση έμμεσων φόρων καθώς και η μείωση των ασφαλιστικών κρατήσεων, δηλαδή μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, ένα κανονικό δώρο για το κεφάλαιο, αφού ο κάθε υπάλληλος θα τους κοστίζει λιγότερο, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία θα συνεχίσουν να ασθμαίνουν υπό το βάρος των χαμηλών εσόδων.
Είναι προφανές ότι οι κυρίαρχοι φορείς του κεφαλαίου σχεδιάζουν να πλήξουν πάλι αποκλειστικά τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα – αυτή τη φορά όχι με τη συμπίεση μισθών, αλλά με την πολύπλευρη φορολόγηση. Αντιθέτως, δεν σκοπεύουν να φορολογήσουν τα παχυλά υπερκέρδη των Τραπεζών – αυτό είναι ένα «πολύ λεπτό θέμα» για τον Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, που αρνείται να επιβάλει φόρους στο κεφάλαιο. Άλλωστε, δηλώνει ότι «Δεν θέλω να με θυμούνται ως τον υπουργό Οικονομικών με τον οποίον γκρεμίστηκαν οι τράπεζες», δίνοντας το στίγμα της επόμενης μέρας: φοροεπίθεση στην πλατιά μάζα και νέα αντιλαϊκά μέτρα για να μην γκρεμιστούν οι τράπεζες αλλά … μόνο τα εναπομείναντα λαϊκά νοικοκυριά!
Καλωσορίζοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ ο Κυρ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει και προς τα πού θα κατευθυνθούν οι επόμενες αντιλαϊκές “μεταρρυθμίσεις” της κυβέρνησής του.
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου ή πως η παράταξη της ΑΣΕ-ΠΑΜΕ ξεπουλάει τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του ΣΕΠΕ «Δ. Γληνός» Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου ή πως η παράταξη της ΑΣΕ-ΠΑΜΕξεπουλάει τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση O Σύλλογός μας Π.Ε. «Δ. Γληνός» ήταν από τους πρώτους...