Με απόφαση της δικαιοσύνης, αθωώθηκαν οι 6 διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου το 2020 στη Θεσσαλονίκη. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια σημαντική νίκη.
Η πορεία του Πολυτεχνείου το 2020 πραγματοποιήθηκε υπό πρωτοφανείς συνθήκες απαγορεύσεων και καταστολής από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ. Με το πρόσχημα της πανδημίας και των υγειονομικών περιορισμών, η κυβέρνηση επιχείρησε να καταστείλει κάθε μορφή διαμαρτυρίας, επιβάλλοντας αυστηρούς περιορισμούς και απαγορεύσεις σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Ωστόσο, παρά τις απαγορεύσεις, εκατοντάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες έκαναν το καθήκον τους, υπερασπιζόμενοι τα αιτήματα για «Ψωμί-Παιδεία-Υγεία-Ελευθερία», παρά την καταστολή που εξαπέλυσε η αστυνομία.
Η απάντηση της αστυνομίας υπήρξε σφοδρή, με τη βίαιη περικύκλωση της πορείας και τις συλλήψεις διαδηλωτών, ενώ ταυτόχρονα επιβλήθηκαν πρόστιμα σε πάνω από 60 διαδηλωτές. Από τη μέρα εκείνη, οι 6 συλληφθέντες κατηγορήθηκαν για διάφορες ανυπόστατες κατηγορίες, όπως «διέγερση σε ανυπακοή», «διασπορά μολυσματικής νόσου» και «βία κατά υπαλλήλου».
Η πορεία του Πολυτεχνείου του 2020 αποτέλεσε σε πανελλαδική κλίμακα μια σημαντική καμπή στην πάλη για το σπάσιμο της κρατικής καταστολής και του κυβερνητικού αυταρχισμού, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού μας. Άλλωστε η ζωή επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα δεν υπαγορεύονταν από καμία υγειονομική ανάγκη αλλά στόχευαν στην καταστολή των αγώνων. Η βάρβαρη αυτή πολιτική της καταστολής και των απαγορεύσεων, με τις διαδηλώσεις που χτυπιούνται καθημερινά, αλλά και τις συνεχείς διώξεις αγωνιστών του λαϊκού κινήματος (κατά των πλειστηριασμών, της καταστροφής των βουνών κ.ά.), βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια σε πλήρη εφαρμογή και συνεχώς εντείνεται: ενάντια στο εκπαιδευτικό κίνημα με τις παραπομπές σε πειθαρχικά απεργών εκπαιδευτικών, ενάντια στο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του σε σύγκρουση με τα ιδιωτικά ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά και ενάντια στο εργατικό κίνημα και τους αγώνες του κόντρα στις απολύσεις ή για καλύτερο μισθό και γενικά απέναντι στο λαϊκό κίνημα και την πάλη ενάντια στην ακρίβεια, τις ιδιωτικοποιήσεις και την κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων σε υγεία, παιδεία κι ασφάλιση, την καταστροφή του περιβάλλοντος και συνολικά την κυβερνητική πολιτική που βάζει στο στόχαστρο τις λαϊκές ελευθερίες και τα μέσα πάλης του εργατικού κινήματος: τη διαδήλωση και την απεργία.
Η αθώωση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η κυβερνητική καταστολή και οι νόμοι που περιορίζουν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και τις απεργίες συνεχίζουν να εφαρμόζονται. Η δίκη των 6 διαδηλωτών δεν αποτέλεσε μόνο μια νομική διαδικασία, αλλά και μια πολιτική μάχη ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς και τις αντιδημοκρατικές πολιτικές που περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού.