JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
Αποχαρακτηρισμός ΤΩΡΑ δημόσιων σχολείων από Ωνάσεια Δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά

09-08-2026 18:13
Εκπαίδευση

Αποχαρακτηρισμός ΤΩΡΑ δημόσιων σχολείων από Ωνάσεια Δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά
Να σταματήσει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της κοινωνικής και αντιπολεμικής δράσης στη Σύρο

09-08-2026 18:07
Εκπαίδευση

Να σταματήσει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της κοινωνικής και αντιπολεμικής δράσης στη Σύρο
Απίθανη γκάφα της Βούλτεψη: Μόνη της έβαλε τον Δημητριάδη στο κάδρο!

09-08-2026 16:08
Επικαιρότητα

Απίθανη γκάφα της Βούλτεψη: Μόνη της έβαλε τον Δημητριάδη στο κάδρο!
Η θάλασσα που ενώνει – The Witness Stone

09-08-2026 16:03
Διεθνή

Η θάλασσα που ενώνει – The Witness Stone
'Ενα λεφτό το σκόρδο

09-08-2026 15:56
Κέρκυρα

'Ενα λεφτό το σκόρδο
  1. Βρίσκεστε εδώ:  
  2. Αρχική
  3. Επικαιρότητα
  4. Φορείς Σύρου: ΟΧΙ στις απαγορεύσεις - κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Crown Iris την Παρασκευή 4/6
Κατηγορία: Επικαιρότητα
04 Ιουνίου 2026

Φορείς Σύρου: ΟΧΙ στις απαγορεύσεις - κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Crown Iris την Παρασκευή 4/6

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε τμήμα του λιμανιού της Ερμούπολης στην Σύρο όπου πρόκειται να προσδέσει αύριο (Παρασκευή) το πρωί το ισραηλινών συμφερόντων κρουαζιερόπλοιου «Crown Iris» επέβαλε σήμερα το Λιμεναρχείο Σύρου, ενόψει των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που έχει αναγγείλει για την Παρασκευή η Αντιπολεμική Πρωτοβουλία Σύρου στις 07:30, την ώρα της άφιξης του κρουαζιερόπλοιου, μπροστά στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και στις 14:00 με αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία Μιαούλη. Ανα΄λογες απαγορεύσεις ανακοίνωσε και η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων.

Απάντηση της Αντιπολεμικής πρωτοβουλίας Σύρου στο Λιμεναρχείο και κάλεσμα σε συγκέντρωση την Παρασκευή 4/6

Με ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε στο υπ’ αρ. πρωτ. 2131.16/1429/26/2.6.2026 έγγραφο από το Γραφείο της Λιμενάρχη Σύρου, το οποίο, μεταξύ άλλων, κοινοποιείται στον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, τον Υπεύθυνο Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης, τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ν. Αιγαίου, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ν. Κυκλάδων, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Σύρου – Ερμούπολης, τον Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, σύμφωνα με το οποίο η ανακοίνωσή μας σχετικά με την προγραμματισμένη άφιξη του ισραηλινών συμφερόντων κρουαζιερόπλοιου Crown Iris στο νησί μας την Παρασκευή 5 Ιουνίου δήθεν προτρέπει σε «κλείσιμο καταστημάτων και συγκεντρώσεις στη χερσαία ζώνη λιμένα με σκοπό την παρεμπόδιση της αποβίβασης των επιβατών».

Πρόκειται για παντελώς ανακριβή ισχυρισμό, που καταρρίπτεται με μια απλή ανάγνωση του κειμένου της ανακοίνωσης (επισυνάπτεται), και ως εκ τούτου προκαλεί εύλογα ερωτήματα και ανησυχία για τη σκοπιμότητα που μπορεί να εξυπηρετεί μια τέτοια διαστρέβλωση στα όρια της συκοφαντίας.

Το αίτημά μας να αποτραπεί η έλευση του Crown Iris απευθύνεται προς τις αρχές και είναι νόμιμο και συμβατό με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας να μην συνδράμουν, ενισχύουν και ενθαρρύνουν την εθνοκάθαρση, τη γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα βασανιστήρια των Παλαιστινίων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης του 1949 και των Πρόσθετων Πρωτοκόλλων τους που έχουν κυρωθεί από την Ελλάδα και περιέχουν αυστηρούς κανόνες για την αντιμετώπιση «σοβαρών παραβιάσεων», οι υπεύθυνοι για σοβαρές παραβιάσεις πρέπει να αναζητούνται, να δικάζονται ή να εκδίδονται, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Οι Συμβάσεις της Γενεύης έχουν επικυρωθεί από όλα τα κράτη και έχουν καθολική εφαρμογή, ενώ το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο δεσμεύει κρατικούς και μη κρατικούς φορείς.

Συνεπώς, οι ελληνικές λιμενικές αρχές έχουν, πρώτον, υποχρέωση μη συνενοχής στη γενοκτονία και, δεύτερον, την αναζήτηση και λογοδοσία των υπευθύνων σοβαρών παραβιάσεων βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης, βασανιστηρίων και άλλων εγκλημάτων του Διεθνούς Δικαίου. Η πιθανή μάλιστα παρουσία υπόπτων τέλεσης τέτοιων εγκλημάτων στο εν λόγω πλοίο, θα έπρεπε να κινητοποιήσει τις ελληνικές λιμενικές αρχές προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που κινούνται τώρα.

Η συγκέντρωση εξαγγέλλεται για να διατρανωθεί η αντίθεσή μας στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, αλλά και στον βομβαρδισμό σχολείων, νοσοκομείων και άλλων υποδομών σε Ιράν, Συρία και Λίβανο και τη δολοφονία πολλών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, την ώρα που οι επικεφαλής του διώκονται για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ.

Το κίνημά μας είναι με την ειρήνη και δεν θα δεχτούμε τη διαστροφή των νοημάτων στην οποία το Ισραήλ και οι υποστηρικτές του ειδικεύονται. Αν κινδυνεύει από κάποιον η ειρήνη, η κοινωνικοοικονομική ζωή του νησιού, η δημόσια τάξη και η ασφάλεια δεν είναι από τους φιλειρηνικούς πολίτες της Σύρου, αλλά από τον Ισραηλινό στρατό και τους υποστηρικτές του.

Καλούμε τις ελληνικές αρχές να μην επιτρέψουν σε δήθεν “τουρίστες” να διασαλεύσουν τη δημόσια τάξη στο νησί μας με οποιουδήποτε είδους ύβρεις, λεκτικές προκλήσεις, βίαιες επιθέσεις ή/και υλικές καταστροφές, όπως έχει παρατηρηθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας, να αποτρέψουν κάθε πιθανή απόπειρα προβοκάτσιας, να διαφυλάξουν την ασφάλεια όλων όσοι θα ασκήσουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας στην ειρηνική διαμαρτυρία και, τέλος, να πράξουν τα νόμιμα για τη μη συνενοχή τους στη γενοκτονία στη Γάζα και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

📣 Την Παρασκευή 5 Ιουνίου, όλες και όλοι στις 07:30’, την ώρα της άφιξης του κρουαζιερόπλοιου, μπροστά στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, και στις 14:00’, αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία Μιαούλη. 🇵🇸

🚫 Να ακυρωθούν οι προγραμματισμένες αφίξεις του Crown Iris και να βγει η Σύρος από τους προορισμούς του.

Γενοκτόνοι και εγκληματίες πολέμου, καθώς και οι υποστηρικτές τους, είναι ανεπιθύμητοι στο νησί μας.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΡΟΥ

Ερμούπολη, 4/6/2026

Η ανακοίνωση του March to Gaza αναφέρει: «Η επίκληση αστυνομικών διατάξεων για την παρεμπόδιση διαδηλώσεων και τον περιορισμό της ελεύθερης κίνησης των πολιτών δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Όταν η απρόσκοπτη λειτουργία εμπορικών δραστηριοτήτων τίθεται πάνω από τις δημοκρατικές ελευθερίες, το μήνυμα είναι σαφές: η διαμαρτυρία γίνεται ανεκτή μόνο εφόσον δεν διαταράσσει οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα».

Η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων για την επικείμενη προσέγγιση του ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου CROWN IRIS στη Σύρο

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα το ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο CROWN IRIS έχει εντάξει, μεταξύ άλλων, και το λιμάνι της Σύρου στους τουριστικούς προορισμούς του, αρχής γενομένης από την 5η Ιουνίου.

 

Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι κάτι τέτοιο σημαίνει απαγόρευση πρόσβασης  για «λόγους ασφαλείας» σε ένα τμήμα του λιμανιού στους κατοίκους και τους λοιπούς επισκέπτες της Σύρου, εκεί  που προβλέπεται να κυκλοφορούν οι ισραηλινοί. Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα είδος επιλεκτικής δέσμευσης των δημοσίων χώρων και υποδομών, μια μορφή επίσημης «κατάληψης».

Όμως, εκτός αυτού, μιλάμε για ένα πλοίο το οποίο δεν μεταφέρει απλούς ισραηλινούς πολίτες αλλά και στρατιώτες του ισραηλινού στρατού (ΙDF). Άλλωστε η προηγούμενη εμπειρία από την συμπεριφορά ισραηλινών επιβατών του εν λόγω κρουαζιερόπλοιου, σε διάφορα ελληνικά λιμάνια το προηγούμενο καλοκαίρι (χειρονομίες, τραμπουκισμούς κλπ), έδειξε να διαψεύδει την εικόνα των φιλήσυχων τουριστών που προσπαθούν να προβάλουν οι διάφοροι «πρόθυμοι» υποστηρικτές τους.

Δεν ταυτίζουμε το σύνολο των Ισραηλινών πολιτών με τα εγκλήματα της κυβέρνησής τους. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το Ισραήλ λειτουργεί ως κράτος τρομοκράτης κλιμακώνοντας προκλητικά τον πόλεμο με Ιράν και Λίβανο, ενώ συνεχίζει τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα. Ούτε μπορούμε να αδιαφορούμε για το ότι  οι ηγέτες του κράτους αυτού καταζητούνται διεθνώς ως εγκληματίες πολέμου. Δεν πέρασαν άλλωστε και πολλές μέρες από τις καταγγελίες των ακτιβιστών για βασανιστήρια και την προβολή των προκλητικών εικόνων κακομεταχείρισης τους, συνεργούντος του ίδιου υπουργού Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ. Πόσο ακόμη θα κλείνουμε τα μάτια μας; Κάτι τέτοιο αποτελεί για εμάς  άμεση στήριξη των εγκλημάτων που διαπράττονται.

Θεωρούμε λοιπόν απαράδεκτη τη διάθεση υποδομών της χώρας μας και μάλιστα σε «προνομιακό καθεστώς» σε ισραηλινά συμφέροντα, όπως και οποιαδήποτε  γενικότερη συνεργασία σε οικονομικό, τεχνολογικό και στρατιωτικό επίπεδο με το Ισραήλ. Μη ξεχνάμε ότι η διακοπή οικονομικών και στρατιωτικών συνεργασιών με κράτη που δεν τηρούν το διεθνές δίκαιο είναι συνηθισμένη τακτική στα ευρωπαϊκά κράτη (βλέπε Ρωσία).

Για εμάς που εκπροσωπούμε την εκπαιδευτική κοινότητα των Κυκλάδων είναι σημαντικό να δώσουμε στους μαθητές μας ένα παράδειγμα μη εξοικείωσης με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού είναι αγώνας της ανθρωπιάς απέναντι στη σύγχρονη βαρβαρότητα. Πάνω από τα πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη του τουρισμού υπάρχουν και οι ανθρώπινες αξίες.

Στεκόμαστε δίπλα στον Παλαιστινιακό λαό μέχρι την τελική δικαίωση. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν τις όποιες προγραμματισμένες κινητοποιήσεις της 5η Ιουνίου και αναλόγως θα κηρυχθεί διευκολυντική στάση εργασίας για όσους συναδέλφους θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτές.

Η αλληλεγγύη είναι το πιο ισχυρό όπλο των λαών!

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Επικαιρότητα
  • Επικαιρότητα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Δ Αθήνας, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στις 13.30
Εκπαίδευση 09-09-26

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Δ Αθήνας, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στις 13.30

Αφήστε μας να κάνουμε μάθημα: Φτάνουν πια οι πλατφόρμες, οι δείκτες και οι «ημέρες για το τάδε και το δείνα»
Εκπαίδευση 09-09-26

Αφήστε μας να κάνουμε μάθημα: Φτάνουν πια οι πλατφόρμες, οι δείκτες και οι «ημέρες για το τάδε και το δείνα»

Βρετανία, το Ισραήλ κάνει Εθνοκάθαρση στην Δυτική Όχθη
Διεθνή 09-09-26

Βρετανία, το Ισραήλ κάνει Εθνοκάθαρση στην Δυτική Όχθη

ΠΗΓΗ: ARTI news  Τσιμεντώνουν τις πηγές τους, ξεριχώνουν τις ελιές τους, καίνε τις σοδειές τους, γκρεμίζουν τα σπίτια τους, τρομοκρατούν, σκοτώνουν, εκτοπίζουν. Οι διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο για την γενοκτονία στην Γάζα και την...

Δισεκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία της χώρας στα ταμεία της πολεμικής βιομηχανίας του σιωνισμού
Διεθνή 09-09-26

Δισεκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία της χώρας στα ταμεία της πολεμικής βιομηχανίας του σιωνισμού

Αποχαρακτηρισμός ΤΩΡΑ δημόσιων σχολείων από Ωνάσεια  Δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά
Εκπαίδευση 08-09-26

Αποχαρακτηρισμός ΤΩΡΑ δημόσιων σχολείων από Ωνάσεια Δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά

Να σταματήσει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της κοινωνικής και αντιπολεμικής δράσης στη Σύρο
Εκπαίδευση 08-09-26

Να σταματήσει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της κοινωνικής και αντιπολεμικής δράσης στη Σύρο

Απίθανη γκάφα της Βούλτεψη: Μόνη της έβαλε τον Δημητριάδη στο κάδρο!
Επικαιρότητα 08-09-26

Απίθανη γκάφα της Βούλτεψη: Μόνη της έβαλε τον Δημητριάδη στο κάδρο!

Η θάλασσα που ενώνει – The Witness Stone
Διεθνή 08-09-26

Η θάλασσα που ενώνει – The Witness Stone

'Ενα λεφτό το σκόρδο
Κέρκυρα 08-09-26

'Ενα λεφτό το σκόρδο

«Κουμπαράς» που υμνεί τον πλούτο και οικτίρει τη φτώχεια
Επικαιρότητα 08-09-26

«Κουμπαράς» που υμνεί τον πλούτο και οικτίρει τη φτώχεια

 Αναστολή αποκομιδής των απορριμμάτων στη Νότια Κέρκυρα
Κέρκυρα 08-09-26

Αναστολή αποκομιδής των απορριμμάτων στη Νότια Κέρκυρα

Τα «αδιευκρίνιστα» δεν εξαφανίζονται επειδή μπήκαν σε ένα αρχείο – Σκάνδαλο Novartis και αστική “δικαιοσύνη”
Επικαιρότητα 08-09-26

Τα «αδιευκρίνιστα» δεν εξαφανίζονται επειδή μπήκαν σε ένα αρχείο – Σκάνδαλο Novartis και αστική “δικαιοσύνη”

Νεοδιόριστη εκπαιδευτικός μένει με την κόρη σε σκηνή γιατί δε βρίσκει σπίτι
Εκπαίδευση 08-09-26

Νεοδιόριστη εκπαιδευτικός μένει με την κόρη σε σκηνή γιατί δε βρίσκει σπίτι

Η Γαρίτσα χρειάζεται τον Ε΄ Παιδικό Σταθμό της
Κέρκυρα 08-09-26

Η Γαρίτσα χρειάζεται τον Ε΄ Παιδικό Σταθμό της

Μεγάλο Πανηγύρι της Παναγίας της Λαμποβίτισσας στον Μαραθιά! - Τρίτη 8 Σεπτέμβρη
Κέρκυρα 08-09-26

Μεγάλο Πανηγύρι της Παναγίας της Λαμποβίτισσας στον Μαραθιά! - Τρίτη 8 Σεπτέμβρη

Ένα ταξίδι στα αστέρια – Τρίτη 8 Σεπτέμβρη Αλυκές Λευκίμμης
Κέρκυρα 08-09-26

Ένα ταξίδι στα αστέρια – Τρίτη 8 Σεπτέμβρη Αλυκές Λευκίμμης

Για την άνιση και άδικη διαδικασία έγκρισης τμημάτων και εγγραφών στα ΕΠΑΛ
Εκπαίδευση 08-09-26

Για την άνιση και άδικη διαδικασία έγκρισης τμημάτων και εγγραφών στα ΕΠΑΛ

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.