12-25-2024 23:35
Πολιτισμός
- Κατηγορία: Επικαιρότητα
Η χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ πάνω στην οποία γιγαντώνεται και κερδοφορεί ο ιδιωτικός τομέας
– Από τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποκαλύπτεται ότι τα τελευταία 11 χρόνια ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας, η πλειονότητα των οποίων αποτελείται από υγειονομικούς,έχει μειωθεί κατά 25,03%.
– Από το 2019 μέχρι το 2024 αποχώρησαν από το ΕΣΥ 16.361 μόνιμοι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας, είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε λόγω παραιτήσεων ως αποτέλεσμα των εξουθενωτικών και επικίνδυνων συνθηκών εργασίας. Στο ίδιο διάστημα προσλήφθηκαν μόνο 8.458.
– Στα νοσοκομεία υπάρχουν 45.000 κενές οργανικές θέσεις με οργανισμούς πέραν της δεκαετίας στους οποίους δεν περιλαμβάνονται πολλά εκ των ανεπτυγμένων τμημάτων.
– Οι προσλήψεις προσωπικού που ανακοινώνονται καθυστερούν αρκετό χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Όταν ολοκληρώνονται διαπιστώνεται ότι γίνεται ανακύκλωση του ίδιου υπηρετούντος προσωπικού επειδή οι συμβασιούχοι υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων ή μόνιμοι υπάλληλοι προσλαμβάνονται σε άλλες οργανικές υγειονομικές μονάδες», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
– Με βάση την πανελλήνια ομοσπονδία νοσηλευτικού προσωπικού, υπάρχουν μόνο, «υπο-στελεχωμένες νοσηλευτικές υπηρεσίες στις οποίες ειδικά κατά την απογευματινή και τη νυχτερινή βάρδια ένας ή στην καλύτερη περίπτωση δύο νοσηλευτές φροντίζουν 35- 40 ασθενείς, με όποια επίπτωση μπορεί να έχει αυτό στην ασφάλεια των ασθενών, όταν η ελάχιστη ασφαλής αναλογία είναι 1 νοσηλευτής ανά 5 ασθενείς σε γενικά τμήματα», σημειώνουν και προσθέτουν πως 2 νοσηλευτές/τριες για 40 ασθενείς σημαίνει λιγότερο από 5 λεπτά νοσηλευτικής φροντίδας σε κάθε ασθενή ανά βάρδια. Βάσει στοιχείων της ΠΑΣΟΝΟΠ, αλλά και δημοσιευμένων μελετών το 25% περίπου των οργανικών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν έχουν καλυφθεί.
– Οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία ανέρχονται στο 40%, και επιπλέον οι πολίτες καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να προσφέρονται ισότιμα, έγκαιρα και δωρεάν. Πρόσφατα αυξήθηκε η συμμετοχή σε 600 περίπου φάρμακα καθώς, ενώ καταργήθηκε η αποζημίωση για φάρμακα μαζικής κατανάλωσης όπως το lonarid και το lonalgal.
– Τα απογευματινά χειρουργεία δεν μείωσαν τις λίστες αναμονής, κάτι τέτοιο άλλωστε απαιτεί άνοιγμα νέων χειρουργικών κλινών και προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. περισσότερα από 100.000 χειρουργεία βρίσκονται σε λίστα αναμονής, από τα οποία τα περίπου 30.000 από ένα έως και πέντε χρόνια. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 5.000 απογευματινά χειρουργεία, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς δεν ήταν εγγεγραμμένοι σε λίστα αναμονής. Επίσης, ακόμα δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση του πρωθυπουργού για 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
– Τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας πλέον καλύπτουν πολύ λιγότερες ανάγκες στους κατοίκους των αντίστοιχών περιοχών με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάρα πολλές διακομιδές και αεροδιακομιδές όταν μιλάμε για νησιά ακριβώς γιατί υπάρχει μία τραγική υποστελέχωση. Την υποστελέχωση αυτή έρχονται σήμερα να την δικαιολογήσουν με βάση την πληρότητα των κλινών δηλαδή την αξιολόγηση βάσει συστημάτων DRG (εφόσον δεν έχεις πληρότητα σε κλίνες δεν υπάρχει λόγος να στελεχωθείς ή να χρηματοδοτηθείς) Ελλείψεις σε ειδικότητες όπως πχ οι αναισθησιολόγοι έχουν ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται πάρα πολλές επεμβάσεις και χειρουργεία. Αυτό δεν αλλάζει πολύ στα κεντρικά νοσοκομεία της χώρας τα οποία βέβαια καταλήγουν να νοσηλεύουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών με τεράστια κενά. Οι αναμονές και η εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί πολλές φορές στα ΤΕΠ είναι ενδεικτική.
– Το υπουργείο θέλει να εφαρμόσει 24ωρη καθημερινή εφημέρευση σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Αυτό το μέτρο στην πραγματικότητα θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το υπάρχον προσωπικό και θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την τακτική λειτουργία των νοσοκομείων. Για παράδειγμα ο διαγνωστικός εξοπλισμός θα μπαίνει σε αναμονή για τα έκτακτα περιστατικά και δεν θα μπορεί να καλύψει τακτικές εξετάσεις με αποτέλεσμα να μεταφέρονται ακόμα περισσότερες παροχές στον ιδιωτικό τομέα.
– Οι πρόσφατες εξαγγελίες του Μητσοτάκη για μέτρα προσέλκυσης ειδικοτήτων όπως αυτή του παθολόγου και του γενικού γιατρού προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο του προσωπικού γιατρού, αφενός αποτελούν κοροϊδία- μιλάμε για ένα εφάπαξ 40.000 ευρώ σε γιατρούς που κάνουν ειδικότητα ώστε να αξιοποιηθούν ως «προσωπικοί γιατροί», ενώ ο μισθός τους (1100) δεν αλλάζει σε μία μόνιμη βάση- Αφετέρου θέλει να χρησιμοποιήσει ανειδίκευτους και αγροτικούς γιατρούς για να καλύψει το κενό του «προσωπικού γιατρού» κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται. Ο διακαής πόθος του υπουργείου να λειτουργήσει αυτό το μέτρο δεν αφορά την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά τους φραγμούς που βάζει το μέτρο του «προσωπικού γιατρού» στην ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στα νοσοκομεία.
– Η κυβέρνηση μιλάει για το μέτρο της τηλεϊατρικής ως ένα μέτρο που θα έρθει να καλύψει κενά σε προσωπικό και υποδομές, στην πραγματικότητα μιλάμε για την πλήρη υποβάθμιση της περίθαλψης, την υποτίμηση της ιατρικής και κυρίως την υποτίμηση της ίδιας της ζωής των ασθενών.
Τα βασικά αιτήματα του κλάδου των υγειονομικών αφορούν
- Την αύξηση των μισθών των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ, λόγω εξοντωτικών συνθηκών εργασίας».
- Την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης δηλαδή των κέντρων υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό,
- Την προκήρυξη θέσεων όλων των κενών στο ΕΣΥ και την μονιμοποίηση των όλων των συμβασιούχων και επικουρικών γιατρών
- Την άμεση ενίσχυση της χρηματοδότησης.
πηγή: περιοδικό «Πορεία», τ. 59, που κυκλοφορεί
Κορφιάτικο ραπόρτο: Η κουτίτιδα
Η ΚΟΥΤΙΤΙΔΑ Του Γιώργου Καγκουρίδη* Όλοι το λέανε. Έπασκε από κουτίτιδα. Μικρός είχε φάει πετριά στο κεφάλι. Η κουτίτιδα δεν είναι αρρώστια ανίατος. Μήτε θέρμη ανεβάζει μήτε...