Print this page

Παρανάλωμα και οι ελιές

July 07, 2022 718
ΠΑΡΑΝΑΛΩΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΙΕΣ
 
Της Νίνας Γεωργιάδου
 
♦️ Το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Άμφισσα έφτασε τα 20 χιλ σε μήκος. Οι ελαιώνες φλέγονται! Η ελιά, που αντέχει σε κάθε είδους κλιματική αλλαγή, ζει μέχρι και 3000 χρόνια και παραμένει παραγωγική ανεξάρτητα απ’ την ηλικία της, δεν μπορεί να αντισταθεί μόνο στο αλυσοπρίονο και στη φωτιά
 
♦️ Φέτος δεν υπάρχουν ρωσικά εναέρια πυροσβεστικά και η ελληνική πυροσβεστική υπηρεσία - διαχρονικά και ιδιαίτερα τώρα - απαξιωμένη από τους μαφιόζους που κυβερνούν, αποψιλωμένη σε προσωπικό και μέσα, παλεύει και καίγεται, δίχως να σβήνει.
 
♦️ Η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου έμοιαζε εξαιρετικά πλούσια, καθώς τα δέντρα λυγίζουν απ’ τον καρπό. Είμαστε ακόμη στην αρχή του καλοκαιριού και μια από τις πιο ελαιοφόρες περιοχές της χώρας γίνεται στάχτη.
 
♦️ Η πολιτική της ΕΕ για επιδότηση των ελαιοπαραγωγών, ώστε να προχωρήσουν στο ξερίζωμα των ελαιόδεντρων, μπορεί να μη βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, στη βρώμικη πολιτική όμως πάντα υπάρχουν λύσεις...
 
♦️Την ίδια εποχή πέρσι, χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων στην Ιταλία έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Τις τελευταίες δεκαετίες, το ελληνικό λάδι, ατυποποίητο και σε εξευτελιστικές τιμές, πλουτίζει Ιταλούς μεγαλέμπορους και εγχώριους μεσάζοντες.
 
♦️Οι Μπάγιερ- Μονσάντο φροντίζουν, με τη σειρά τους, ό,τι απομένει από το πιο πολύτιμο διατροφικό είδος, να το μετατρέπουν σε ύποπτο παρασκεύασμα. Η αθώωση του ζιζανιοκτόνου Ράουνταπ από την Ε.Ε, καθόλου δε συνάδει με τις μελέτες του IARC (Διεθνές Γραφείο Έρευνας για τον Καρκίνο).
 
Οι μαμούθ πολυεθνικές και η γλυφοσάτη τους μπορεί να είναι «αθώοι»! Από μας, κανένας πια δεν είναι αθώος!
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.