12-21-2024 23:40
Αθλητικά
- Κατηγορία: Επικαιρότητα
Μέτρα-κοροϊδία και θωράκιση της αρπακτικότητας των τραπεζών
Μέτρα-κοροϊδία και θωράκιση της αρπακτικότητας των τραπεζών
ΠΗΓΗ: Eksegersi.gr
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2024, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4.376 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για πλεόνασμα 2.293 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2024 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025 και ελλείμματος 1.032 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 12.012 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 9.912 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 5.826 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023. […]
Την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2024, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 66.722 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 304 εκατ. ευρώ ή 0,46% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 60.670 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 106 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025.
Δελτίο Τύπου υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, 16.12.2024
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο στο οποίο προϊσταται ο νεοφιλελεύθερος Κωστής Χατζηδάκης. Υπεραπόδοση στα έσοδα του κράτους, όπως συμβαίνει όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη. Υπεραπόδοση στους φόρους, κυρίως από τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ και Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης), που εφαρμόζονται σε υψηλότερες -ελέω ακρίβειας- τιμές.
Την ίδια μέρα, ο Χατζηδάκης, περιστοιχιζόμενος από τον υφυπουργό Πετραλιά και τη γενική γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Αλαμπάση, εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου – σόου για να «εξειδικεύσει» τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο Μητσοτάκης την προηγούμενη μέρα στη Βουλή, στο κλείσιμο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Μέτρα με τα οποία έδωσε ρέστα η γκεμπελίστικη κυβερνητική προπαγάνδα τις προηγούμενες μέρες, θυμίζοντας εποχές που ο Σταϊκούρας… «μπινελίκωνε» τους τραπεζίτες, όπως έλεγε (και γελούσε πικρά το πανελλήνιο).
Αρκεί η «σούμα» για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μέτρα-κοροϊδία, κατώτερα ακόμα και των προσδοκιών που είχαν καλλιεργήσει τα παπαγαλάκια του γκεμπελισμού τις προηγούμενες ημέρες. Σύνολο «έως 150 εκατ. ευρώ» γράφει το powerpoint που παρουσίασε ο Χατζηδάκης! Τα νούμερα που παρουσιάστηκαν δεν φτάνουν τα 150 εκατ. ευρώ. Γίνεται λόγος για ετήσια απώλεια εσόδων των τραπεζών «περί τα 35 εκατ. ευρώ» από τη μηδενική χρέωση στην πληρωμή λογαριασμών και «περί τα 95 εκατ. ευρώ» από την καθιέρωση πλαφόν 0,50 ευρώ στα εμβάσματα εσωτερικού. Αυτά αθροιστικά μας κάνουν το πολύ 130 εκατ. ευρώ, αλλά ο Χατζηδάκης είναι… λαρτζ και πρόσθεσε άλλα 20 εκατ. κάνοντας το κόλπο του Ταμτάκου από την ανάποδη: γράφουμε «150 εκατ. ευρώ» γιατί είναι πιο… πιασάρικο νούμερο.
Το εννιάμηνο του 2024 (Γενάρης-Σεπτέμβρης) τα έσοδα των τραπεζών από τις κάθε είδους προμήθειες ήταν 1,5 δισ. ευρώ (το 2023, σε ετήσια βάση, ήταν 1,8 δισ. ευρώ). Επειδή, λοιπόν, το 2024 (σε ετήσια βάση) τα έσοδα των τραπεζών από τις κάθε είδους προμήθειες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, ακόμα κι αν οι απώλειες από τα μέτρα Μητσοτάκη-Χατζηδάκη φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ (που δε θα φτάσουν σε καμιά περίπτωση), αυτά δεν ξεπερνούν το 8% των εσόδων των τραπεζών! Μιλάμε… τους πετσόκοψε τους τραπεζίτες και τους μεγαλομετόχους των τραπεζών!
Η κυβέρνηση άφησε ανέγγιχτες κάποιες προμήθειες από τις οποίες οι τράπεζες βγάζουν τα πολλά λεφτά: προμήθεια για τη σύναψη συμβάσεων e-banking, προμήθεια για έκδοση ή επανέκδοση καρτών, προμήθεια για χορήγηση βεβαίωσης ή ενημέρωσης δανείου και για αντίγραφο δανείου κ.ά. και συναλλαγές στα γκισέ των τραπεζών ή στα ΑΤΜ. Οι μηδενικές χρεώσεις ισχύουν μόνο για πληρωμές μέσω web-banking και mobile banking. Σκεφτείτε μόνο τον τεράστιο αριθμό των εργαζόμενων και συνταξιούχων που δεν έχουν εξοικείωση με υπολογιστές και δε διαθέτουν web-banking ή mobile banking, ενώ μετά βίας έμαθαν να κάνουν κάποιους χειρισμούς από τα ΑΤΜ. Αυτοί θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν τα ΑΤΜ και να πληρώνουν το νταβατζιλίκι στην τράπεζα.
Να θυμίσουμε μερικά δεδομένα, όπως τα παρουσιάσαμε πριν από μερικές μέρες,σε άρθρο με τίτλο: Τράπεζες: Οι ιερές αγελάδες του καπιταλισμού:
Ας δούμε τα «ξερά» στοιχεία, όπως τα δημοσιεύουν οι ίδιες οι τράπεζες, «μαγειρεμένα» από τα golden boy τους. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας (Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Βank) το εννιάμηνο του 2024 συγκέντρωσαν καθαρά κέρδη πάνω από 3,5 δισ. ευρώ! Η Eurobank 1,13 δισ., η Εθνική περίπου 1 δισ., η Πειραιώς 932 εκατ. η Alpha Bank 490 εκατ. ευρώ. Προσοχή: αυτά είναι τα δηλωθέντα καθαρά κέρδη, από τα οποία έχουν αφαιρεθεί οι μισθάρες και τα κέρδη των golden boy και διάφορες δαπάνες που δεν είναι δαπάνες αλλά έμμεσα κέρδη. Στο τέλος του χρόνου τα δηλωμένα καθαρά κέρδη των συστημικών τραπεζών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4,5 δισ. ευρώ!
Το 2024 δεν είναι μια «καλή χρονιά» για τις τράπεζες, που προέκυψε εκτάκτως. Είναι ένας ακόμα κρίκος σε μια αλυσίδα συνεχούς αύξησης της δηλωμένης καθαρής κερδοφορίας τους. Το 2023 δήλωσαν καθαρά κέρδη 3,8 δισ. και το 2022 3,4 δισ. ευρώ.
Περίπου τα μισά από τα δηλωμένα καθαρά κέρδη θα τα μοιράσουν στους μετόχους. Μάλιστα, αναθεωρούν συνεχώς προς τα πάνω το ποσοστό που θα μοιράσουν στους μετόχους. Η Eurobank θα μοιράσει το 50%, η Εθνική κάπου μεταξύ 40% και 50%, η Πειραιώς και η Aplha Bank το 35%. Εχει δίκιο ο Χατζηδάκης, οι τράπεζες πραγματικά «βγήκαν από μια ευαίσθητη περίοδο» και γι’ αυτό το… γιορτάζουν.
Επειδή τα καθαρά κέρδη των τραπεζών το 2024 θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ, τα «έως 150 εκατ.» που τους έκοψε ο Μητσοτάκης είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα πλήρωναν με την πρόταση Ανδρουλάκη-ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ για έκτακτη φορολογία 5%. Με έκτακτη φορολογία 5% οι τράπεζες θα πλήρωναν φόρο τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, ενώ με τα μέτρα Μητσοτάκη-Χατζηδάκη θα έχουν μια απώλεια εσόδων το πολύ 150 εκατ. ευρώ.
Αμφιβάλλει κανείς ότι αυτά τα μέτρα-κοροϊδία πρώτα τα συμφώνησε ο Χατζηδάκης με τους τραπεζίτες και μετά τα ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης; Και βέβαια, ο Ανδρουλάκης έκανε κο-κο-κο, στήνοντας πανηγύρι με τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση αποφάσισε αυτά τα μέτρα χάρη στην πίεση του ΠΑΣΟΚ!
Ο… ποιητής Χατζηδάκης, εμπνευστής της… ιστορικής ατάκας «οι τράπεζες τώρα βγήκαν από μια ευαίσθητη περίοδο», ξεκίνησε την παρουσίασή του εξαίροντας την… κοινωνική ευαισθησία των τραπεζών: έκαναν δωρεά 50 δισ. μετά την κακοκαιρία Daniel, συμμετέχουν στη διάσωση των τραπεζών Αττικής και Παγκρήτια, πήραν πρωτοβουλία για «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά, που δεν ισχύει σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα!
Τι να πεις; Βρεγμένη σανίδα χρειάζεται. Οι συστημικές τράπεζες κάνουν παιχνίδι με την Αττικής και την Παγκρήτια, γιατί είναι (και) δικά τους μαγαζιά. Τον εαυτό τους φροντίζουν. «Πάγωσαν» τα επιτόκια στα στεγαστικά, που ήταν «στο θεό» ακόμα και όταν στη μνημονιακή Ελλάδα υπήρχε υποπληθωρισμός. Και βέβαια, εργαζόμενος δεν παίρνει στεγαστικό δάνειο εδώ και χρόνια, εκτός αν έχει «μπάρμπα στην Κορώνη». Οσο για τα λεφτά που έδωσαν για τις ζημιές του Daniel, είναι το κλασικό κόλπο της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», που εφαρμόζουν όλοι οι… φιλάνθρωποι καπιταλιστικοί όμιλοι.
Ο Χατζηδάκης χρειάστηκε αυτή την εισαγωγή για να συνεχίσει με τις… δεσμεύσεις που ανέλαβαν τώρα οι τράπεζες: «Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να διαθέσουν 100 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή σχολείων και 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων για την προστασία της κατοικίας των ευάλωτων συμπολιτών μας».
Εθελοντική είναι η προσφορά για τα σχολεία, αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι θα δώσουν αυτό το ευτελές ποσό μέσα σε κάποια χρόνια (που θα το εκπέσουν από τα έσοδά τους), μόνο τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά στη χώρα είναι γύρω στα 15.000. Ούτε εφτά χιλιάρικα για κάθε σχολείο! Ετσι, για να ‘χουμε μια εικόνα των πραγματικών μεγεθών.
Το δεύτερο σκέλος είναι πραγματική πρόκληση. Ο περιβόητος Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα παίρνει τα σπίτια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και θα τους τα νοικιάζει! Ο Χατζηδάκης είπε πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προτίθενται να βάλουν στον Φορέα 100 εκατ. ευρώ, ώστε να λειτουργήσει τους επόμενους μήνες.
Είναι μια μέθοδος «κορακιών»: αντί να μπλοκάρονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ή οι τράπεζες να παίρνουν σπίτια που δεν μπορούν να τα εκμεταλλευτούν, ο Φορέας θα μπορεί να πάρει το σπίτι του οφειλέτη (με αίτημα του οφειλέτη) και να το μισθώνει σ’ αυτόν για μια περίοδο μέχρι 12 χρόνια. Αν ο οφειλέτης βρει λεφτά στη διάρκεια της μίσθωσης ή στη λήξη της, θα έχει το δικαίωμα να ξαναγοράσει το σπίτι του από τον Φορέα. Αλλιώς, θα το χάνει οριστικά. Αλήθεια, πόσοι θα βρουν λεφτά μέσα σε μια 12ετία, ώστε ν’ αγοράσουν το σπίτι τους, για το οποίο στο μεταξύ θα πληρώνουν και ενοίκιο;
Νομίζουμε πως δε χρειάζονται σχόλια γι’ αυτή τη φάμπρικα αρπαγής των σπιτιών εργαζόμενων που η κρίση τούς πέταξε στην ανέχεια και στην αδυναμία πληρωμής. Αλλά το να διαφημίζεται αυτό σαν… κοινωνική προσφορά των τραπεζών ξεπερνά κάθε νοσηρή φαντασία.
Τέλος, κανονική κοροϊδία είναι και η κυβερνητική εξαγγελία για διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ στα κενά ακίνητα των τραπεζών, από το 2026. Οπως είπε ο Χατζηδάκης, «τα τραπεζικά ιδρύματα διαθέτουν συνολικά 21.500 ακίνητα και άλλα 10.000 περίπου οι servicers, σημαντικό μέρος των οποίων είναι οικιστικά. Στόχος είναι τα ακίνητα αυτά να διατεθούν σε ένα εύλογο χρόνο στην αγορά προκειμένου να συμβάλλουν στην κοινωνική ανάγκη εξεύρεσης στέγης. Το δυνητικό κόστος για τις τράπεζες ανέρχεται σε 10 έως 20 εκατ. ευρώ ετησίως»!
Για να κλείσουμε, θυμίζουμε ότι:
- Οι τράπεζες ανακεφαλαιώθηκαν με κρατικά δάνεια που τα ξεπληρώνει με σκληρή λιτότητα ο ελληνικός λαός. Τρεις είναι οι ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν. Η πρώτη και μεγαλύτερη, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το 2012-13, επί Σαμαροβενιζέλων, ύψους 25,5 δισ. ευρώ. Η δεύτερη έγινε με ιδιωτικά κεφάλαια το 2014 και ήταν ύψους 8,3 δισ. ευρώ. Η τρίτη έγινε το 2015, επί Τσιπροκαμμένων, μέσω του ΤΧΣ, και ήταν ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το ελληνικό δημόσιο πήρε δάνεια (που τα πληρώνει ο σκληρά φορολογούμενος ελληνικός λαός) και «μπούκωσε» τις τράπεζες με κεφάλαια 31 δισ. ευρώ! Χώρια μια σειρά άλλα μέτρα στήριξης που διευκόλυναν τη συγκεντροποίηση του τραπεζικού κεφάλαιου («εξυγίανση» Αγροτικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου, Proton, εξαγορές και συγχωνεύσεις).
- Από το 2012 οι τράπεζες δεν πληρώνουν καθόλου φόρο! Είναι ο περιβόητος «αναβαλλόμενος φόρος» (DTC στη γλώσσα της τρόικας), με τον οποίο συμψηφίζονται οι ονομαστικές ζημιές που οι τράπεζες είχαν από το PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων). «Ποιος το θυμάται τώρα αυτό;», σκέφτηκε ο Χατζηδάκης και… μπουμπούνισε το ψέμα για τη δήθεν υψηλή φορολόγηση των τραπεζών. Πέραν του αναβαλλόμενου φόρου (δηλαδή της πλήρους φορολογικής ασυλίας των τραπεζών), έχει μειωθεί και ο άμεσος φόρος στα μερίσματα που διανέμουν οι τράπεζες στους μετόχους τους. Το 2019 ο φόρος στα μερίσματα ήταν 15% και η κυβέρνηση Τσίπρα τον μείωσε στο 10%. Ακολούθησε άλλη μια γενναία μείωση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο 5%. Μέσα σε πέντε χρόνια, ο άμεσος φόρος στα τραπεζικά μερίσματα έχει πέσει στο ένα τρίτο, αλλά ο ΦΠΑ παραμένει στα ίδια δυσθεώρητα ύψη και η κυβέρνηση δε θέλει ν’ ακούσει ούτε για γενική μείωση ούτε για μείωση σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Τα αποτελέσματα του Σαββάτου & οι αγώνες της Κυριακής στην ΕΠΣΚ
Τα αποτελέσματα του Σαββάτου & οι αγώνες της Κυριακής στην ΕΠΣΚ Αναλυτικά τα αποτελέσματα Α΄ΕΠΣΚ 12η αγωνιστική: Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου Ολυμπιάδα – Αναγέννηση Περιβολίου 4-0 Σάββατο...