• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Αθλητικα

Στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς “Οι Τηγανίτες τ’ Αγιού”

March 10, 2022 4968

 

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας εγγράφεται πλέον το έθιμο της “Τηγανίτας τ’ Αγιού στην Κέρκυρα” μετά και από χθεσινή απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού.

Με πρωτοβουλία του κ. Σπύρου Παϊπέτη, τη βοήθεια της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων, του Φορέα Κορφιάτικης Έκφρασης, και με τη στήριξη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, το αίτημα το οποίο έγινε, έτυχε θετικής έγκρισης και η εγγραφή του στοιχείου «Οι Τηγανίτες τ’ Αγιού στην Κέρκυρα» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας είναι πλέον γεγονός.

Σύμφωνα και με την απόφαση η οποία εκδόθηκε χθες από το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου, το έθιμο της “Τηγανίτας τ’ Αγιού” αποτελεί εθιμική πρακτική που συνδέεται με τη συλλογική μνήμη της Κέρκυρας, αλλά και με τη διαμόρφωση και διάδοση των αστικών διατροφικών συνηθειών και της ζαχαροπλαστικής.
Σημειώνεται ότι η όλη πρωτοβουλία ενισχύθηκε τα μέγιστα μέσα και από τη δημιουργία ενός μοναδικού ντοκυμαντέρ μεσαίου μήκους με τίτλο “Κέρκυρα, το νησί της Τηγανίτας”, το οποίο έφτιαξαν νέοι άνθρωποι, με τη συγκεκριμένη θεματολογία. Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Σπύρος Παϊπέτης και Σπύρος Μπάντιος εστίασαν στο έθιμο αυτό παρουσιάζοντάς το με μια ιδιαίτερη κινηματογραφική ματιά, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την προσπάθεια εγγραφής του εθίμου στο εθνικό ευρετήριο. Παράλληλα, το ντοκιμαντέρ πραγματοποίησε και συνεχίζει να πραγματοποιεί την αυτόνομη πορεία του στα εγχώρια αλλά και διεθνή φεστιβάλ, αποσπώντας ήδη δύο διεθνή βραβεία σε αντίστοιχα φεστιβάλ της Ντάκα στο Μπαγλαντές και του Βερολίνου στη Γερμανία.

Η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή τονίζοντας ότι ο Δήμος θα είναι πάντα αρωγός και συμπαραστάτης σε πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων και φορέων που αγαπούν τις παραδόσεις και τον τόπο μας και τις προβάλουν με την φρεσκάδα και το μεράκι των προαναφερθέντων.

Το trailer του ντοκιμαντέρ “Κέρκυρα, το νησί της τηγανίτας (2021)”

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search