• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Αθλητικα

Δρεπάνη ή Δρέπανον μια από τις αρχαίες ονομασίες της Κέρκυρας - Γιατί πήρε αυτό το όνομα;

August 14, 2022 3542

 

Πολλές και διάφορες ήταν οι ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστό το νησί στην αρχαιότητα. Δρεπάνη ή Μάκρις, ονόματα που χρησιμοποιήθηκαν λόγω του σχήματός του, είναι οι αρχαιότερες ονομασίες δεμένες με την ελληνική μυθολογία. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος αναφέρει πως στο νησί ο Ποσειδώνας έφερε τη νεαρή κόρη του Ασωπού, Κέρκυρα (από την οποία πήρε το όνομά της) με τα ωραία της μαλλιά, μακρυά από τη γη του Φλειούντα. Στο νησί των Φαιάκων συντελέστηκε και ο γάμος του Ιάσωνα με τη Μήδεια στο ιερό σπήλαιο της Μάκρης. Το σπήλαιο ονομάζεται μέχρι και σήμερα «ιερό άντρον της Μήδειας». Ο Απολλώνιος ονόμασε το νησί "Δρέπανο" από τη λέξη «δρεπάνι» με υπόνοιες ότι κάτω από το νησί κρύβεται το δρεπάνι με το οποίο ο Κρόνος σύμφωνα με την παράδοση τεμάχισε τα γεννητικά όργανα του πατέρα του Ουρανού, από το αίμα του κατάγονται οι Φαίακες. Σε μια εναλλακτική παράγραφο αναγνωρίζει το θαμμένο δρεπάνι κάτω από το νησί και τονίζει ότι ανήκει στη θεά Δήμητρα, χάρη στο δρεπάνι σχηματίστηκε το νησί. Ένας άλλος ιστορικός βασίζεται σε μια αναφορά στα «Αργοναυτικά» με την οποία το νησί παλιά λεγόταν Μάκρις χάρη στη νοσοκόμο του Διονύσου που δραπέτευσε εκεί από την Εύβοια.

Το όνομα Κορφού ή Κορυφώ προέρχεται από το "πόλεις των κορυφών" από τις δύο ακροπόλεις που υπάρχουν στη χώρα. Επειδή το σχήμα του νησιού μοιάζει με δρεπάνι μια αρχαία της ονομασία ήταν Δρέπανον ενώ άλλα ονόματα που αναφέρονται είναι Μακρύα (πάλι από το σχήμα της), Κασσιωπία, Κεραίνα, Άρπη και Σχερία όπως αναφέρεται στον Όμηρο. Η μυθολογία αναφέρει πώς το νησί πήρε το όνομά του από τη νύμφη Κέρκυρα, που την έφερε εκεί ο Ποσειδώνας. 

ΠΗΓΗ: Με στοιχεία από wikipedia.org

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search