• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Αθλητικα

Χριστούγεννα στην Κέρκυρα: Αρχοντιά και χρυσόσκονη - Εκπληκτικές φωτό

December 25, 2022 3305

ΠΗΓΗ: Βασίλης Ανδριτσάνος - carnetdevoyage.gr

Από το παράθυρο του αεροπλάνου βλέπω την ακτογραμμή του Ιονίου. Πλησιάζουμε προς το αεροδρόμιο της Κέρκυρας και έχω μεγάλη χαρά, κάνω σαν παιδί που περιμένει να ανοίξει το δώρο του ανήμερα Χριστούγεννα. ΄Εχω να έρθω στο νησί από μικρός, ένα Πάσχα. ΄Οποιες αναμνήσεις έχω από το μέρος είναι από κάτι παλιά βίντεο που είχε τραβήξει ο μπαμπάς με την κινηματογραφική κάμερα… ώμου! Το αεροπλάνο προσγειώνεται λίγο πριν αγγίξει το νερό της θάλασσας και μετά από έναν μικρό αναστεναγμό περιμένω να ξεχυθώ στο νησί.

Βρίσκομαι εδώ για δουλειά, μα, αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από τη μαγεία του ταξιδιού. Η πρώτη εικόνα έξω από το αεροδρόμιο είναι κάπως, αφού η αρχιτεκτονική και η ρυμοτομία στην Ελλάδα είναι το λιγότερο προβληματική. Σε ελάχιστα λεπτά όμως φτάνουμε στο ξενοδοχείο που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το διάσημο Λιστόν. Μούρλια. Βιαστικό τσεκ ιν και έφυγα για εξόρμηση!

Ημουν τυχερός καθώς πέτυχα την Κέρκυρα στολισμένη, πολύβουη, υπέροχη. Τα γραφικά καντούνια της με μετέφεραν αμέσως σε μια άλλη εποχή, σε μια άλλη χώρα. Δεν χόρταινω να τα περπατώ, να στρίβω εδώ κι εκεί, να χάνομαι ανάμεσα στον κόσμο που ανέμελος απολάμβανε την απογευματινή του βόλτα.

Η πρώτη μου γνωριμία με το υπέροχο αυτό νησί τερμάτισε σε ένα ταβερνάκι με όμορφη παρέα και θεϊκό φαγητό! Στον γυρισμό για το ξενοδοχείο χάρηκα που τα σοκάκια ήταν γεμάτα ζωή και έπεσα για ύπνο ανυπομονώντας για την επόμενη μέρα, τη μέρα της μεγάλης βόλτας…

Eπόμενο πρωινό στην Κέρκυρα. Ηλιόλουστο χειμωνιάτικο πρωινό και τι καλύτερο από μια βόλτα. Ευκολάκι για εμάς τους πεζοπόρους. Από το ξενοδοχείο χώνομαι μέσα στα καντούνια δίχως συγκεκριμένο προορισμό.

Θέλω να βγω προς το λιμάνι και έπειτα παραλιακά να κάνω όλη την πόλη με κατεύθυνση προς τον ανεμόμυλο και έπειτα να φτάσω ως το Κανόνι. Πρώτη στάση μου η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Ανάβω ένα κεράκι και συνεχίζω τη διαδρομή μου.

Ξάφνου μυρίζω μπουγάδα και κοιτάζω πάνω. Μια κυρία απλώνει σεντόνια στα σχοινιά που είναι κρεμασμένα πάνω από τα σοκάκια.

Κάνει κρύο και φυσάει παγωμένος αέρας αφού τα γύρω βουνά είναι χιονισμένα. Δεν πτοούμαι, φυσικά και μέσα σε λίγα λεπτά έχω βγει στην άλλη μεριά της θάλασσας. Το μάτι μου τραβάει το νέο ενετικό φρούριο της πόλης και προσπαθώ να βρω έναν τρόπο για να το πλησιάσω.

Αφού περνάω την κεντρική αγορά (που δυστυχώς είναι κλειστή) ανηφορίζω προς το φρούριο. Το θαυμάζω… απέξω και έπειτα κατηφορίζω προς το λιμάνι.

Από κει συνεχίζω τη βόλτα μου παραλιακά προς το Φαληράκι και ακόμη παραπέρα στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Μπροστά μου απλώνεται η Σπιανάδα, η υπέροχη κεντρική πλατεία της Κέρκυρας. Το όνομά της προέρχεται από το ιταλικό «spianare» που σημαίνει ισοπεδώνω. Δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα όταν οι Βενετοί αποφάσισαν να γκρεμίσουν τα κτίρια που βρίσκονταν περιμετρικά του Φρουρίου ώστε να αυξηθεί η ορατότητα προς τη θάλασσα και να υπάρχει μεγάλο πεδίο βολής. Γκρεμίστηκαν περίπου 2.500 σπίτια και έτσι η Σπιανάδα έγινε επίπεδη (spianata).

Η πλατεία Σπιανάδα είναι καταπράσινη και γεμάτη από κόσμο που απολαμβάνει τη βόλτα του. Τα παιδιά παίζουν και τρέχουν ελεύθερα και όλοι νιώθουν και είναι πολύ τυχεροί που έχουν αυτό το στολίδι τόσο κοντά στα σπίτια τους. Διασχίζω την πλατεία και φτάνω στο Παλιό Φρούριο που εκτός από τοπόσημο είναι και πανέμορφο.

Η βόλτα συνεχίζεται παράλληλα με το κύμα. Περνάω από όμορφα κτίρια, ξενοδοχεία, μα και βίλες και κάποτε φτάνω στον ανεμόμυλο εκεί όπου οι χειμερινοί κολυμβητές απολαμβάνουν το μπανάκι τους πλάι στο χριστουγεννιάτικο δέντρο που έχουν στολίσει.

Από κει ο δρόμος με στέλνει μέσα προς τον λόφο του Μον Ρεπό. Το ανάκτορο αυτό μοναδικής φυσικής ομορφιάς φιλοξενεί το Αρχαιολογικό μουσείο Παλαιόπολης. Χτίστηκε σε σχέδια του Αγγλου αρχιτέκτονα σερ Γεωργίου Ουίτμορ και το 1831 παραδόθηκε ως θερινή κατοικία στον Αγγλο Υπατο Αρμοστή των Ιονίων Νήσων σερ Φρειδερίκο Ανταμς. Στην έπαυλη αυτή έχουν φιλοξενηθεί αυτοκράτορες, βασιλείς και πρίγκιπες, ενώ εδώ γεννήθηκε και ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας.

Δεν περνά πολύ ώρα και φτάνω στο Κανόνι, ένα σημείο με καφέ, ξενοδοχεία και φανταστική θέα προς τη Μονή της Παναγίας των Βλαχερνών, το Ποντικονήσι και φυσικά το αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Είναι ένα μέρος που πάντα ήθελα να επισκεφθώ και να που ήρθε η στιγμή.

Κατηφορίζω προς τη μονή και μπαίνω μέσα. Πρόκειται για ένα μοναστηράκι μια σταλιά που στέκει πάνω σε μια μικρή νησίδα γης. Εννοείται πως πέρασα στην απέναντι μεριά μέσα από το πέτρινο γεφυράκι που συνδέει τις δύο όχθες. Δυστυχώς την ώρα που βρέθηκα στην περιοχή δεν ήταν προγραμματισμένη καμία πτήση και έτσι δεν κατάφερα να δω κανένα αεροπλάνο να περνάω ξυστά πάνω από το κεφάλι μου.

Παίρνω τον δρόμο της επιστροφής και το GPS με στέλνει αυτή τη φορά από εσωτερικούς δρόμους και στενά προσφέροντάς μου την ευκαιρία να γνωρίσω και λίγο την Κέρκυρα πίσω από τη βιτρίνα της. Είναι Κυριακή μεσημέρι πια και σε διάφορα σημεία μυρίζουν σπιτικά φαγητά!

Η Κέρκυρα είναι πανέμορφη, κοσμοπολίτισσα και με αέρα ευρωπαϊκό γι’ αυτό ίσως για πρώτη φορά στη ζωή μου είπα πως σε αυτό το μέρος πραγματικά θα μπορούσα να με φανταστώ να ζω μόνιμα!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search