• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Αθλητικα

Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών: Τιμώντας την επέτειο των διακοσίων χρόνων από τη συγγραφή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν»

February 03, 2023 2498

Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών -Μουσείο Σολωμού Κερκύρας με ανακοίνωσή της αναφορικά για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από τη συγγραφή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» εγκαινιάζει σειρά εκδηλώσεων γι αυτή τη θεματική και σας προσκαλεί στη διάλεξη του Κώστα Ζερβόπουλου, Δρ. Μουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα: «Οι μελοποιήσεις του σολωμικού “Ύμνου εις την Ελευθερίαν” από τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο-Μάντζαρο και η καθιέρωση του ελληνικού εθνικού ύμνου».

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου του 2023 και ώρα 8:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών στο Μουσείο Σολωμού της Κέρκυρας.

Λίγα Λόγια για το θέμα

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν σημαντικά στοιχεία της έρευνας του ομιλητή σχετικά με τις πολλαπλές μελοποιήσεις από τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο-Μάντζαρο του σολωμικού «Ύμνου εις την ελευθερίαν». Εκτός από την εκτενή παρουσίαση όλων των μελοποιήσεων του «Ύμνου» και την ανάδειξη σημαντικών πτυχών αυτών, θα αναδειχθούν, επίσης, σημαντικά φιλολογικά ζητήματα που προκύπτουν από τη μελέτη των πηγών και θα παρουσιαστούν σημαντικά στοιχεία γύρω από την καθιέρωση του ελληνικού εθνικού ύμνου. Τέλος, η εκδήλωση θα κλείσει με παρουσίαση αποσπασμάτων από τις διάφορες εκδοχές του «Ύμνου».

Ο προσκεκλημένος Ομιλητής

Ο Κώστας Ζερβόπουλος γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 2-9-1970. Ξεκίνησε να μαθαίνει μουσική (φλάουτο) στη Φιλαρμονική Άνω Κορακιάνας και συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Κέρκυρας, στο Εθνικό Ωδείο (αρμονία) και αργότερα στη Θεσσαλονίκη (αντίστιξη – φούγκα: τάξη Χρήστου Σαμαρά, δίπλωμα φλάουτου). Αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αριστούχος διδάκτωρ μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου («Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος-Μάντζαρος και οι μελοποιήσεις του σολωμικού Ύμνου», 7 τόμοι, διδακτορική διατριβή, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Κέρκυρα 2008, επιβλέπων καθηγητής Χάρης Ξανθουδάκης). Ως μουσικολόγος έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και διαλέξεις σε διάφορα συνέδρια. Είναι ο μουσικός επιμελητής της έκδοσης του βιβλίου των H.-B. Schlumm, An. Kertscher, K. Zervopoulos (herausgeber), Mindler – Solomos – Mantzaros, Hymne an die Freiheit, Ύμνος εις την Ελευθερίαν, IFB Verlag Deutsche Sprache, Paderborn (DE), 2010, ISBN: 978-3-931263-88-1, στην οποία εκδόθηκε η «ενδιάμεση» μελοποίηση, που αφιερώθηκε στον Βασιλέα Όθωνα. Επιμελήθηκε το μουσικό κείμενο της μαντζαρικής «πολυφωνικής» μελοποίησης του σολωμικού «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», που ηχογραφήθηκε τον Μάιο του 2018 από τη Χορωδία Κέρκυρας, κατόπιν παραγγελίας του Δήμου Κέρκυρας και μέρη της παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 25 Μαρτίου 2021 από το πολυφωνικό ανδρικό φωνητικό σύνολο MEIZON Ensemble, στη μεγάλη επετειακή συναυλία για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, σε παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Έχει, επίσης, επιμεληθεί το κείμενο που θα συνοδεύσει την αναμενόμενη επανέκδοση (εντός του 2023) της ιστορικής ηχογράφησης της «πρώτης» μελοποίησης του Ύμνου από το Εργαστήρι Παλιάς Μουσικής από γνωστή διεθνή δισκογραφική εταιρεία.

Τέλος, εκτός της επιμέλειας της έκδοσης όλων των μελοποιήσεων του Ύμνου, μετέχει σε –υπό εξέλιξη– έργο καταγραφής των μουσικών αρχείων φιλαρμονικών της Επτανήσου. Καθηγητής Μουσικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 1998, διετέλεσε διευθυντής της Μουσικής Σχολής Παξών (2009-2012), Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας (2012- 2017), Διευθυντής της Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας –με την οποία έχει βραβευτεί δύο φορές σε διεθνείς διαγωνισμούς παιδικών χορωδιών– και Αρχιμουσικός και Διευθυντής Σχολών της Φιλαρμονικής Άνω Κορακιάνας «Σπύρος Σαμάρας» με την οποία έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτή την περίοδο είναι Διευθυντής του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Κασσιόπης.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search