• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Αθλητικα

Τα πρώτα "Καββαδίεια" το 1960

August 25, 2020 625

ΤΑ ΠΡΩΤΑ «ΚΑΒΒΑΔΙΕΙΑ»

 

Του Αλέξανδρου Β. Καββαδία Ιατρού Πνευμονολόγου

 

Η ιστορία των «Καββαδίειων» ξεκινάει στις 27 Μαρτίου του 1960. Τη μέρα εκείνη σε μια σεμνή αλλά γεμάτη συγκίνηση τελετή,  τα οστά του Τηλέμαχου ενταφιάζονται στο κοιμητήριο των Αργυράδων στην εκκλησία των Ταξιαρχών σε περίοπτη θέση, μαζί με της γυναίκας του Ξανθής.

Ο Τηλέμαχος Καββαδίας του Σπύρου (Μπέλλου) πέθανε σε ηλικία 64 ετών στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1956 λόγω επιπλοκής μιας χειρουργικής επέμβασης στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

Με τη σύζυγό του Ξανθή Ιωαννίδη, καλλιεργημένη για την εποχή και ευγενική, παντρεύτηκαν το 1932 από αγάπη και λίγες εβδομάδες μετά έμεινε παράλυτη στο κρεβάτι λόγω πολιομυελίτιδας. Έμεινε στο πλάι της πιστός έως το θάνατό της, το Δεκέμβρη του 1955 χωρίς να κάνει παιδιά.

Πρωτεργάτες στη μεταφορά των οστών του Τηλέμαχου και της Ξανθής από το κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια έως στις Αργυράδες ήταν ο Γεράσιμος Καββαδίας του Αριστοφάνη (Μπάτσος), πρόεδρος της κοινότητας Αργυράδων έως το καλοκαίρι του 1960 και ο Τάκης ο Κόντης, δικηγόρος επιστήθιος φίλος του Τηλέμαχου. Στην Αθήνα έγινε εκδήλωση και μνημόσυνο παρουσία πολλών φίλων, συγχωριανών και συνεργατών του Τηλέμαχου καθώς και του βουλευτή Κέρκυρας και φίλου του Γεράσιμου Λύχνου.

 

Στη τελετή των Αργυράδων πρωτοστάτησαν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών Κύρος Μεθόδιος μαζί με τους ιερείς των Αργυράδων αιδεσιμότατους Καββαδία Ιωάννη (Παπα-Γιάννης) της ενορίας Αγίου Ιωάννη και Πανδή Νικόλαο (Παπα-Νικόλας) της ενορίας Αγίας Τριάδος.

Παρευρέθηκαν επίσης ο Νομάρχης κ. Σιδηρόπουλος, οι Γενικοί Επιθεωρητές Σωματικής Αγωγής και φίλοι του κ.κ. Μ. Ρίζος, και Εμμ. Μπαμιέρος, ο Χαρίλαος Γκερέκος, νομαρχιακός επιθεωρητής σωματικής αγωγής, οι καθηγητές Σωματικής Αγωγής κ.κ. Ι.Σοφός, Αλ. Μαυρομμάτης, Σ. Φαναριώτης και Β. Σγουρόπουλος, ο πρόεδρος Αργυράδων Γεράσιμος Καββαδίας, οι κοινοτικοί σύμβουλοι των Αργυράδων και πλήθος κόσμου.

Την ίδια μέρα διοργανώθηκε «επιτάφιος δρόμος» απόστασης 2000 περίπου μέτρων από τη θέση «Καμάρα» στο Μαραθιά από το “πορτόνι του Λουλούφου”, έως τις Αργυράδες στου Αη-Γιωργιού έξω από τη “μεσινή ελαιουργία”. Οι αθλητές πέρασαν έξω από το κτήριο της κοινότητας, κτήριο το οποίο ο ίδιος κληροδότησε με τη διαθήκη του στη κοινότητα Αργυράδων μαζί με τη πλούσια βιβλιοθήκη του που στεγάζεται μέχρι σήμερα στο πάνω όροφο του κτηρίου.

Ο Χαρίλαος Γκερέκος, νομαρχιακός επιθεωρητής σωματικής αγωγής Κέρκυρας, γράφει στις 10-2-1964: «Την ίδια στιγμή του ενταφιασμού έφτασαν οι νικητές δρομείς, που κατέθεσαν στο νέοσκαμμένο τάφο του στεφάνι δάφνινο». Στην αφήγησή του συνεχίζει: «Αποφασίστηκε και άρχισε να γίνεται αγώνισμα κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του. Οι δρομείς τρέχουν τον ίδιο ανώμαλο δρόμο που έτρεχε και ο Καββαδίας μικρός. Ο πρώτος νικητής, πλαισιωμένος από τους άλλους δρομείς, καταθέτει το δάφνινο στεφάνι στο τάφο του Τηλέμαχου Καββαδία. Το κύπελλο τον πρώτο χρόνο αθλοθέτησαν οι Αργυραδίτες Αθηνών και από το 1961 αθλοθετεί η Διεύθυνση Σωματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας. Καταβάλλεται προσπάθεια να εξελιχθεί ο επιτάφειος αυτός δρόμος σε λαϊκούς αθλητικούς αγώνες τα «Καββαδίεια» και πιστεύουμε με τη βοήθεια των Τοπικών και άλλων Αρχών θα επιτύχουμε να πραγματοποιηθεί. Έτσι θα τιμήσουμε τη μνήμη του αξέχαστου Γυμναστικού Αργυραδίτη, του Τηλέμαχου Καββαδίας».

Ο πρώτος νικητής του Επιτάφιου Δρόμου που ονομάστηκε «Καββαδίεια» και ο πρώτος που κατέθεσε τιμητικό δάφνινο στεφάνι ήταν ο Κίμωνας Κουλούρης από τις Ριγγλάδες της Λευκίμμης, αθλητής του Παλευκιμμαϊκού ο οποίος αργότερα θα διατελέσει γενικός γραμματέας αθλητισμού, εκτός των άλλων.

Την επόμενη χρονιά το κοινοτικό συμβούλιο υπό του προέδρου του Γεράσιμου Καλούδη του Παπακώστα έδειξε συνέπεια  στη συνέχιση των «Καββαδίειων» έως το 1964 ανελλιπώς.

Το 1966 οι φοιτητές της γυμναστικής αγωγής απονέμουν φόρο τιμής στο Τηλέμαχο μεταφέροντας στεφάνι από τη πλατεία δημαρχείου της Κέρκυρας έως το τάφο του στις Αργυράδες με εναλλασσόμενους δρομείς, απόσταση 31 χιλιομέτρων περίπου. Με αυτό το θαυμάσιο δρόμο τιμής, κλείνει η πρώτη περίοδος των εκδηλώσεων αφιερωμένες στη μνήμη του Τηλέμαχου Καββαδία.

Για τη πρώτη αναβίωση θα περιμένουμε ως το 1983 επί προεδρίας του κοινοτικού συμβουλίου του Καββαδία Σπύρου (Κουμπούγιος). Για την αναβίωση έπαιξε κεντρικό ρόλο μαζί με το Σπύρο Καββαδία, ο Αντρέας ο Γκούσης, Ιατρός από τη Λευκίμμη και πρόεδρος της Ιατροχειρουργικής εταιρίας Κέρκυρας. Σε εκείνη τη περίοδο το 1984, εκδίδεται σε πάνω από 3.000 αντίτυπα και μοιράζεται από τη κοινότητα το φυλλάδιο-αφιέρωμα στον Τηλέμαχο με κονδύλια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και με την επιμέλεια του Γκούση και του δημοσιογράφου Σπύρου Κατσαρού.

Κάπως έτσι σεμνά στην αρχή και ορισμένες φορές πολύβουα στη συνέχεια, άρχισαν τα Καββαδίεια.

Αφιερωμένα σε έναν άνθρωπο σπουδαίο, ιατρό, γυμναστή, διευθυντής στην εθνική ακαδημία σωματικής αγωγής, παρασημοφορημένο αλλά και εξαίρετο σύζυγο.  Επιστήμονας και άνθρωπος ο Τηλέμαχος και με τη διαθήκη του ευεργέτης των Αργυράδων.

Τα «ΚΑΒΒΑΔΙΕΙΑ» είναι αφιερωμένα προς τιμήν και μνήμη του.

Πηγές:

• «Τηλέμαχος Καββαδίας 1892-1952» Φυλλάδιο Έκδοσης Κοινοτικού Συμβουλίου Αργυράδων, Χρονικά των Κορυφών 1984.

• Μεταλληνός Μάνθος, «Ο Τηλέμαχος Καββαδίας»

• Γκερέκος Χαρίλαος, «Ο Τηλέμαχος Καββαδίας»

• Αφηγήσεις Καββαδία Ελισάβετ του Γερασίμου (Μπάτσου), Καββαδία Μαρία Κωνσταντίνου (Τσούρου), Καββαδίας Σπυρίδων Νικοδήμου (Κουμπούγιος), Καλούδης Σπυρίδων Γερασίμου (Παπακώστα).

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search