• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Αθλητικα

Έσπασε παράδοση 350 χρόνων στο γιορτασμό του “Πρωτοκύριακου” στην Κέρκυρα ο κορονοϊός

November 02, 2020 3754

 


Με τη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, εντός του ιερού ναού και τις καμπάνες να χτυπούν δυνατά, γιορτάστηκε και φέτος το «Πρωτοκύριακο» του Νοέμβρη.

Έτσι έσπασε μια ιδιαίτερη παράδοση της λιτανείας σε κεντρικά σημεία της πόλης που τηρείται στο νησί της Κέρκυρας εδώ και σχεδόν 350 χρόνια, όταν σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, η θαυματουργική παρέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνα, προστάτη του νησιού, έσωσε τους κατοίκους της Κέρκυρας από την πανώλη, τον «μαύρο θάνατο», όπως την ονόμασαν στο Μεσαίωνα.

Το «θανατικό» όπως το έλεγαν οι Κερκυραίοι «χτύπησε» το νησί, δύο φορές, το 1673. Η καραντίνα και η σκληρή απομόνωση που όριζε η ασθένεια οδηγούσε τους πάσχοντες στο νησάκι του Λαζαρέτο, μία νησίδα, ακατοίκητη, απέναντι από το λιμάνι της Κέρκυρας, με τη μόνη ελπίδα το γρήγορο θάνατο όσων νοσούσαν.

 

Στο νησί παρότι βρισκόταν υπό την κυριαρχία των βενετικών αρχών, αποφασίστηκε να γιορτάζεται η σωτήρια επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνα, που καθιερώθηκε για την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Έτσι ονομάστηκε «Πρωτοκύριακο».

Παράλληλα, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το «Πρωτοκύριακο» του Νοέμβρη της Κέρκυρας, αφιερώθηκε και στην πρώτη αντιφασιστική εκδήλωση που έγινε στην Ελλάδα, από μαθητές γυμνασίου της Κέρκυρας, όταν το 1941, διαδήλωσαν κατά των Ιταλών κατακτητών και των αλλαγών που αυτοί επέβαλλαν στην παιδεία.

Για πρώτη φορά φέτος μετά από σχεδόν 350 χρόνια, λόγω μη διασποράς του κορονοϊού, η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος έγινε εντός του ιερού ναού και όχι σε όλα τα καντούνια της Κέρκυρας, με συγκεκριμένο και προκαθορισμένο αριθμό ατόμων που τήρησαν τα προβλεπόμενα μέτρα, ενώ και στην πλατεία Σπιανάδα (Λιστόν), δεν έγινε η αναπαράσταση της μαθητικής διαδήλωσης από μαθητές των γυμνασίων της Κέρκυρας.

Στις δύο εξόδους του ναού παιάνισαν οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας, η Παλαιά, η «Μάντζαρος» και η «Καποδίστριας».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search