Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, καθώς από την 1-1-2021 πάνω από 600.000  χαμηλοσυνταξιούχοι με μεικτή σύνταξη μέχρι 500 ευρώ θα επιβαρύνονται πλέον για την αγορά των φαρμάκων τους.

Το Κίνημα Αλλαγής ζητά από τον Υπουργό παράταση και μετά την 01/01/2021 της απαλλαγής τους από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όλων εκείνων των χαμηλοσυνταξιούχων που στερήθηκαν το ΕΚΑΣ. Το ΕΚΑΣ, που θεσμοθετήθηκε από την Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1996 και ελάμβαναν κάθε μήνα οι χαμηλοσυνταξιούχοι βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Ως αντισταθμιστικό μέτρο της απώλειάς του είχε θεσμοθετηθεί η πλήρης απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, όσων χαμηλοσυνταξιούχων το στερήθηκαν, μέτρο που παρατάθηκε μέχρι την 31.12.2020.

«Η  Κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται πεισματικά τη στήριξη των μικροσυνταξιούχων, με τον Υπουργό Εργασίας να απαντά αρνητικά σε κάθε πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για θέσπιση νέου ΕΚΑΣ ή ακόμη και κατώτερου πλαφόν στις συντάξεις.

Ταυτόχρονα, αδιαφορεί για την υγεία τους, αφού δεν φρόντισε να διασφαλίσει ούτε την ελάχιστη παροχή της χωρίς συμμετοχή χορήγησης φαρμάκων μετά την 01/01/2021», δήλωσε ο Βουλευτής Κέρκυρας Δημήτρης Μπιάγκης και συνέχισε: «Η κυβέρνηση ακολουθεί τα βήματα της προηγούμενης και συνεχίζει χωρίς ουσιαστικό σχέδιο για τη μόνιμη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων της χώρας, που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους. Επιπλέον, τους στερεί τα αναδρομικά 2015-2016, αναγκάζοντάς τους να προσφύγουν στο ΣτΕ. Η παράταση του μέτρου απαλλαγής τους από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η πολιτεία απέναντι σε αυτούς τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας».