• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Αθλητικα

Η αρχαία Πτυχία - Βίδο: Ο καταπράσινος φυσικός παράδεισος απέναντι από την Κέρκυρα:

February 13, 2021 3646

 

Η αρχαία Πτυχία ή νησίδα Βίδο, βρίσκεται απέναντι από το Παλαιό Ενετικό φρούριο και την παλιά Βενετσιάνικη πόλη της Κέρκυρας.
 
 
Το νησάκι Βίδο ήταν γνωστό και ως Πτυχία, Άγιος Στέφανος και Νησί της Ειρήνης, με την ονομασία που επικρατεί μέχρι σήμερα να αποτελεί παράφραση του ονόματος του ιδιοκτήτη του Guido Malipieri, ευγενούς στον οποίο είχε περάσει η κυριότητά του κατά τον μεσαίωνα. Έχει έκταση 538 στρέμματα και φημίζεται για τις πανέμορφες παραλίες και μαγευτική φυσική ομορφιά του.

Η οχύρωση του άρχισε το 1797-1799 επί Δημοκρατικών Γάλλων και κατέληξε σε ένα απόρθητο φρούριο επί Αγγλικής κατοχής ( 1814-1864).
Οι Άγγλοι το ονόμασαν ‘’Φρούριο Αγίου Γεωργίου’’ το οποίο όμως ανατινάχτηκε με την ένωση της Επτανήσου, όπως προέβλεπε η σχετική συνθήκη περί Ενώσεως.

 Στο νησί του Βίδου υπήρχε ο αρχαίος ναός του Αγίου Στεφάνου τον οποίο έκτισαν οι Απόστολοι Ιάσωνας και Σωσίπατρος, στα ίδια θεμέλια τα οποία σώζονταν έως το 1929 κτίστηκε άλλος ναός του Αγίου Στεφάνου ο οποίος δυστυχώς καταστράφηκε από τους Γερμανούς κατά την αποχώρηση τους από την Κέρκυρα το 1944. 

Στα όσα αξίζει κανείς να δει από κοντά στο νησάκι Βίδο το μνημείο των Σέρβων στρατιωτικών (Σέρβικο Μαυσωλείο) στο οποίο μεταφέρθηκαν όλα τα οστά των νεκρών Σέρβων στρατιωτών που απεβίωσαν στην Κέρκυρα από τό 1915 μέχρι τό 1918, όταν οι Σέρβοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Σερβία διωκόμενοι από τα αυστριακά στρατεύματα και να έλθουν πρόσφυγες στην Κέρκυρα κάτω από την διοίκηση του βασιλιά τους Πέτρου.
 

Το νησί είναι ακατοίκητο σήμερα, όμως ήταν χώρος σωφρονιστηρίου ανηλίκων, κατά το παρελθόν καθώς και τόπος αγροτικών φυλακών.
Ένας μικρός φυσικός παράδεισος και όαση δροσιάς, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες του νησιού των Φαιάκων, που συνδυάζει ιδανικά το μεγαλείο της φύσης με εκείνο της θάλασσας, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη.
Το νησάκι φαίνεται και εξ' αποστάσεως καταπράσινο, αλλά μόνο όταν πατήσεις το πόδι σου επάνω καταλαβαίνεις τι εστί Βίδο.  Προχωράς στα κατάφυτα μονοπάτια, για να πας στις 2-3 παραλίες του νησιού και ξεπετάγονται μπροστά σου χίλια μύρια πράγματα: πάπιες, φραγκόκοτες, φασιανοί, ορτύκια, κουνέλια, κατσίκες, γουρουνάκια και άλλα ζωάκια που ζουν ελεύθερα στο νησί.
 
Το Βίδο προσεγγίζεται από το παλαιό λιμάνι της Κέρκυρας με τακτικά δρομολόγια.

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search