• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Αθλητικα

Πραγματοποιήθηκε με Πρωτοβουλία Στ. Γκίκα η Τηλεδιάσκεψη Φορέων της Π.Ε. Κέρκυρας με τον Υφυπ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά

March 23, 2021 2899

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανου Γκίκα τηλεδιάσκεψη φορέων της Π.Ε. Κέρκυρας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά και τον Γενικό Διευθυντή Δασών, Ευάγγελο Γκουντούφα με μοναδικό θέμα συζήτησης την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στην Π.Ε. Κέρκυρας.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Μελίτα Ανδριώτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας, Σπύρος Ιωάννου, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, Κώστας Λέσσης, ο Δήμαρχος Παξών, Σπύρος Βλαχόπουλος, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Κέρκυρας, Όλγα Γατσούλη, η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, Κασσιανή Σκολαρίκη, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας, Γιάννης Μεταλληνός και ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετών Κέρκυρας, Κώστας Γιαννακούρης.

Από την πλευρά των φορέων αναγνωρίστηκε η ανάγκη ύπαρξης Δασικών Χαρτών, ωστόσο εστίασαν στο γεγονός ότι οι αναρτημένοι χάρτες περιλαμβάνουν πολλά λάθη και ανακρίβειες. Ζήτησαν την παράταση της προθεσμίας κατάθεσης ενστάσεων και αντιρρήσεων, σημειώνοντας ότι εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που διανύουμε λόγω της πανδημίας, η τακτοποίηση των συγκεκριμένων ζητημάτων γίνεται πιο δύσκολη.

Τέθηκε επίσης μετ’ επιτάσεως η ιδιαιτερότητα που υπάρχει στα Ιόνια Νησιά αναφορικά με το τεκμήριο κυριότητας, ενώ θέμα συζήτησης απετέλεσαν και οι δασωμένοι αγροί.

Στην σύντομη τοποθέτησή του ο Βουλευτής Κέρκυρας, Στέφανος Γκίκας, ζήτησε να διευρυνθεί η διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος που γίνεται ατελώς, ώστε να περιλαμβάνει περισσότερες περιπτώσεις. Επίσης, υπενθύμισε στον κ. Αμυρά την ιδιαιτερότητα της Κέρκυρας και των Ιονίων Νήσων σε ότι αφορά στο τεκμήριο της κυριότητας και την νομοθετική τροπολογία για την επίλυση του θέματος που κατέθεσαν οι Βουλευτές ΝΔ των Ιονίων Νήσων στον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αμυράς, αφού ευχαρίστησε τον Στέφανο Γκίκα για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της τηλεδιάσκεψης, εστίασε στην απόλυτη ανάγκη ύπαρξης των Δασικών Χαρτών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν τους έχει ολοκληρώσει. Εξήγησε μάλιστα, ότι οι Δασικοί Χάρτες προηγούνται του ολοκληρωμένου Κτηματολογίου και ότι η ανάρτησή τους έφερε στο φως προβλήματα πολλών δεκαετιών. Τόνισε ότι στόχος της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών είναι η προστασία των δασών και του περιβάλλοντος αλλά και των νόμιμων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων.

Ο κ. Αμυράς ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την σύσταση ειδικής νομοπαρασκευαστικής ομάδας, η οποία επεξεργάζεται την ρύθμιση των προβλημάτων που υπάρχουν, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των εκάστοτε περιοχών, όπως τα Ιόνια Νησιά και την σχετική νομολογία. Σύντομα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις.

Στην αναλυτική του τοποθέτηση ο Γενικός Διευθυντής Δασών, κ. Γκουντούφας, διευκρίνισε ότι οι δασικοί χάρτες σχετίζονται αποκλειστικά με τον χαρακτήρα της έκτασης και δεν θίγουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ξεκαθάρισε ότι η ιδιοκτησία στα Ιόνια Νησιά παραμένει ιδιωτική.

Σε ότι αφορά στους δασωμένους αγρούς, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν, θα προβλεφθεί ρύθμιση ώστε να μην θιχτούν επιδοτήσεις που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στόχος είναι επίσης να επιταχυνθεί η διαδικασία απόδοσης των εκτάσεων σε ελεύθερη χρήση.

Απαντήσεις δόθηκαν και για τους οικισμούς που αποτυπώνονται στους Δασικούς Χάρτες ως δασικές περιοχές. Τα όρια των οικισμών δηλώνονται στο Κτηματολόγιο από τις Πολεοδομίες των Δήμων και όπου δεν έχει γίνει σωστή δήλωση, δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης.

Αναφορικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες, τόσο από τον Υφυπουργό όσο και από τον Γενικό Διευθυντή Δασών τονίστηκε ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται εκτενώς από την Διεύθυνση Δασών Κέρκυρας. Υπογραμμίστηκε ότι η δήλωση πρόδηλου σφάλματος γίνεται ατελώς, ενώ το τέλος για τις αντιρρήσεις θα καταβάλλεται μόνον όταν η δήλωση πρόδηλου σφάλματος δεν γίνεται αποδεκτή. Τονίστηκε επιπλέον, ότι η διαδικασία είναι απλή, αφού δεν απαιτείται η προσκόμιση τοπογραφικού – σημείο στο οποίο επέμενε ιδιαίτερα το Υπουργείο – δεν απαιτείται φωτοερμηνεία ή έλεγχος τίτλων ιδιοκτησίας. Οι πολίτες οφείλουν να καταθέσουν μόνο τις συντεταγμένες των ακινήτων τους και να επικεντρωθούν στη χρήση τους.

Τέλος, τόσο ο κ. Αμυράς όσο και ο κ. Γκουντούφας σημείωσαν την ανάγκη καταρχάς τήρησης της προθεσμίας κατάθεσης ενστάσεων και αντιρρήσεων, ενώ δήλωσαν πρόθυμοι να ενημερώσουν ξανά τους φορείς της Π.Ε. Κέρκυρας για όποια εξέλιξη υπάρξει στο ζήτημα των Δασικών Χαρτών.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search