Print this page

Σαν σήμερα 3 Μαϊου 2009 ο Παναθηναϊκός για 5η φορά Πρωταθλητής Ευρώπης στο Βερολίνο

May 03, 2021 436

 

Πριν από ακριβώς δώδεκα χρόνια (3/5/2009), ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο Βερολίνο λυγίζοντας την αντίσταση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας! 

 

Ο Παναθηναϊκός σαν σήμερα το 2009 έφτανε στην κατάκτηση του 5ου ευρωπαϊκού τροπαίου στην ιστορία του, βγάζοντας τον  κόσμο να πανηγυρίσει την επιτυχία του.

 

Ο λόγος; Μα φυσικά, η νίκη-πρόκριση επί του Ολυμπιακού στα ημιτελικά καθώς για πρώτη φορά ξεπέρασε το σκόπελο του Ολυμπιακού και βρέθηκε στον τελικό.

Εκεί, όπου η ΤΣΣΚΑ Μόσχας βρέθηκε αντιμέτωπη του για δεύτερο τελικό (μετά την Αθήνα του 2007), καταφέρνοντας να επικρατήσει και πάλι της αντιπάλου του.

 

Οι "πράσινοι" έχοντας μία πλήρη ομάδα σε όλες τις θέσεις, έφτασε στο Βερολίνο με τον τίτλο του φαβορί και κατάφερε να τον επιβεβαιώσει απόλυτα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο Παναθηναϊκού του 2009 ψηφίστηκε ως η καλύτερη ομάδα στην ιστορία της Euroleague στην πρόσφατη ψηφοφορία που διενήργησε το Euroleague Greece.

Πρωταθλητής Ευρώπης στο Βερολίνο

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή... Στο Final-4 του καταπράσινου Βερολίνου το παρούσα έδωσαν κορυφαίες μπασκετικές δυνάμεις της Ευρώπης, όπως η Μπαρτσελόνα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και φυσικά οι "αιώνιοι" αντίπαλοι του ελληνικού μπάσκετ.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ή Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αν προτιμάτε συναντήθηκαν την Πρωτομαγιά του 2009 στο ανοιξιάτικο Βερολίνο, για τρίτη φορά στην ιστορία τους. Τις δύο πρώτες, ο Ολυμπιακός ήταν ο νικητής της "μονομαχίας". Τότε όμως ήρθε η σειρά του Παναθηναϊκού...

Οι "πράσινοι επικράτησαν με 84-82 σε εκείνο το παιχνίδι και κατάφερε να προκριθεί στον μεγάλο τελικό της Κυριακής (3/5) με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ. Οι Ρώσοι μετά την υπερπροσπάθεια των "πράσινων" στον ημιτελικό πίστευαν ότι θα ήταν εύκολο το έργο τους, ωστόσο πλανήθηκαν. Όχι μόνο δεν κατάφεραν να πάρουν εκδίκηση για την απώλεια του τροπαίου το 2007, αλλά έχασαν και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο.

Από το +23 έγινε ντέρμπι

Παίζοντας μπάσκετ αξιώσεων στο ξεκίνημα του τελικού ο Παναθηναϊκός έδειξε πως μπορούσε να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου διά περιπάτου. Τρέχοντας δύο φορές σερί 10-0 κατάφερε να χτίσει μια εκπληκτική διαφορά 20 πόντων στο τέλος του α΄ ημιχρόνου. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός παρέσυρε τους "πράσινους" οι οποίοι στο ξεκίνημα του γ' δεκαλέπτου βρέθηκαν να προηγούνται με 51-28 μετά από ένα ακόμα εύστοχο τρίποντο, αυτή τη φορά του Γιασικεβίτσιους.

Η ΤΣΣΚΑ άρχισε σταδιακά να ροκανίζει τη διαφορά και όσο το ματς πλησίαζε προς το τέλος, το έκανε ντέρμπι και μάλιστα για γερά νεύρα, κρατώντας τον Παναθηναϊκό άποντο για σχεδόν 8 λεπτά. Στα 5,8'' πριν το τέλος του αγώνα ο Γιασικεβίτσιους έγραψε το 73-71 με 1/2 βολές και ο Σισκάουσκας στο τέλος έχασε το σουτ που θα μπορούσε να χαρίσει στην ομάδα του το τρόπαιο.

Το τέλος του αγώνα έδωσε την ευκαιρία στους "πράσινους" να γίνουν ένα κουβάρι και να πανηγυρίσουν έξαλλα τη νέα τους επιτυχία, την υπ' αριθμόν 5 στην πλούσια ευρωπαϊκή τους ιστορία. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι το καλοκαίρι του 2007 είχε αλλάξει στρατόπεδο αφήνοντας τον Παναθηναϊκό για την ΤΣΣΚΑ.

Πρωταθλητής Ευρώπης στο Βερολίνο

Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 73-71

Tα δεκάλεπτα: 21-16, 48-28, 56-46, 73-71

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Σπανούλης 13, Περπέρογλου, 6, Μπατίστ 6, Φώτσης 13, Νίκολας 7, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10, Πέκοβιτς 6, Γιασικεβίτσιους 10

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Ζήσης, Σμόντις 9, Σισκάουσκας 13, Χόλντεν 14, Λόρμπεκ 5, Λάνγκντον 13, Κάουν 3, Κριάπα 9, Πλάνινιτς 5, ΜόριςΟ Δημήτρης Διαμαντίδης στην πρώτη του χρονιά ως αρχηγός του Παναθηναϊκού, κάλεσε τον Φραγκίσκο Αλβέρτη να σηκώσουν μαζί το βαρύτιμο τρόπαιο. Ήταν μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές για τους "πράσινους" οπαδούς να βλέπουν μαζί τον εμβληματικό αρχηγό μαζί με τη συνέχεια του...

Πρωταθλητής Ευρώπης στο Βερολίνο

 
 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.