Print this page

Τα γενέθλια του Κρόνου (5 Μαϊου 1968) – Ιστορικό αφιέρωμα - ΒΙΝΤΕΟ

May 05, 2021 733

 

 

Ο Α.Π.Σ. Κρόνος Αργυράδων είναι ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος που εδρεύει στις Αργυράδες Κέρκυρας και σήμερα 5 Μαϊου 2021 έκλεισε 53 χρόνια ένδοξης ιστορίας. 

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ: 11 Ιουλίου 1968. Επίσημα αναγνωρισμένο τον Ιανουάριο του 1969. Αριθμός Μητρώου Ε.Π.Ο: 1398. Χρώματα: Μπλε – λευκό (και κατά καιρούς κόκκινο-πράσινο).

Μια παρέα Αργυραδιτών ιδρύει στις 5 Μαϊου του 1968 τον ΑΠΣ Κρόνος Αργυράδων με το επίσημο καταστατικό να έχει ημερομηνία 11 Ιουλίου 1968. Ο Κρόνος θα γίνει πόλος έλξης στην ευρύτερη περιοχή, από την Μεσογγή έως  το Περιβόλι. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν προσφέρει στην ένδοξη Ιστορία του Κρόνου που από τα πρώτα χρόνια φάνηκε ότι ο ρόλος του θα ήταν πρωταγωνιστικός στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του νησιού και θα γινόταν μια από της μεγάλες ομάδες σε τίτλους και διακρίσεις. Η ιστορική διαδρομή των 53 ένδοξων χρόνων είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας. Σε αυτή τη διαδρομή αναδείχτηκε συλλέκτης τίτλων, πολλών – πολλών διακρίσεων και έγινε πανελλήνια γνωστός, ιδιαίτερα με την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής το 2018 – 19. 15 τίτλοι για μια ομάδα από χωριό που είχε να ανταγωνιστεί ιστορικές ομάδες της πόλης της Κέρκυρας, αλλά και της Ηγουμενίτσας για πολλά χρόνια δεν είναι λίγοι. Αναλυτικά 1 πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής, 3 πρωταθλήματα Κέρκυρας Α1 (Το ένα της ενιαίας ΕΠΣ Κέρυρας – Θεσπρωτίας), 3 Super Cup, 3 πρωταθλήματα Α΄, 1 B’. 4 κύπελλα ΕΠΣΚ με 10 συμμετοχές σε τελικούς. 5 συμμετοχές σε περιφερειακό και Δ΄ Εθνική! Εκτός από αυτά και το πρώτο πρωτάθλημα της ΕΠΣΚ στα τμήματα υποδομής!

Αξίζει όμως να αναφερθούμε σε ορισμένα πρόσωπα με κριτήριο τη μακρά θητεία του στα δρώμενα του Κρόνου, χωρίς να υποτιμάμε την προσφορά όλων. Πρώτος πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Πανδής Νικολάου (Βα). Ο Βασίλης Καλούδης του Νεκταρίου έχει διατελέσει πρόεδρος για πέντε και περισσότερα χρόνια. Πάνω από τρία χρόνια  στην προεδρία και για πολλά χρόνια σε διάφορες θέσεις του ΔΣ ο Κωνσταντίνος Καββαδίας του Γεωργίου (Μπέκος) και ο Χρόνης   Γιαννιώτης  (Μαρίνου). Την περίοδο 1972-73 κατακτά τον πρώτο της τίτλο, το πρωτάθλημα στη Β΄ (Α΄) κατηγορίας και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Α΄(Α1)! Για πάρα πολλά χρόνια στο ΔΣ, από τα πρώτα χρόνια από την ίδρυση του Κρόνου, αλλά και πρόεδρος την περίοδο 1998 – 99 ο Καββαδίας Μπύρος (Πασά). Επίσης και ο Γκίνης Βασίλειος (Τζέβενου) για χρόνια μέλος σε ΔΣ και δυο φορές πρόεδρος, όπως και ο Καββαδίας Ονούφριος, ο Τάκης Πανδής, ο Σπύρος Γιαννιώτης κ.α. Ιδιαίτερη μνεία είναι αναγκαία στον Λεωνίδα Πανδή, δάσκαλο, οποίος  επί σειρά ετών ήταν Γ. Γραμματέας και ιθύνων νους της ομάδας. Από τις νεότερες γενιές συνέχισαν την παράδοση οι: Γκίνης Σωτήρης, Κουλούρης Γρηγόρης, Μηνάς Νίκος, Καταβάτης Σπύρος, Καββαδίας Χρήστος, Πανδής Χρήστος (Ιατρός), Καββαδίας Χαράλαμπος, Πέρρος Γιώργος, Καββαδίας Κώστας. Ο Μάζης Ράντοβας ήταν πρόεδρος τη χρυσή διετία 2005 – 2007, όπου η ομάδα πρωταγωνιστούσε στη Δ΄ Εθνική.

Ο Γιάννης Καραϊσαρλής για έξι συνεχόμενα χρόνια στην προεδρία δημιούργησε ένα μεγάλο ρεκόρ, αφού παρέλαβε στα τελευταία σκαλοπάτια της Α΄ κατηγορίας το 2014 και την ανέβασε μαζί με τους άξιους συνεργάτες του στην κορυφή του κερκυραϊκού ποδοσφαίρου και στη FOOTBALL LEAGUE κατακτώντας πέντε τίτλους σε πέντε χρόνια με κορυφαίο το πρωτάθλημα του 3ου  ομίλου ης Γ΄ Εθνικής την περίοδο 2018 – 2019. Τα πεντηκοστά πρώτα γενέθλια συνέπεσαν με το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία του Κρόνου που είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής.  Ο Κρόνος στην πενταετία αυτή είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο κερκυραϊκό ποδόσφαιρο κατακτώντας ένα κύπελλο 2015 – 16, δύο Σούπερ κάπ 2015 – 16 και 2017 – 18 και το πρωτάθλημα 2017 – 18, ενώ το 2016 – 17 αν και αήττητος δεν πήρε το πρωτάθλημα με τους ανθρώπους της ομάδας να έχουν πολλά παράπονα από τη διαιτησία. Όμως επί προεδρίας του Γιάννη Καραϊσαρλή γράφτηκε και η πιο «μαύρη σελίδα», αφού ο Κρόνος την περίοδο 2019 – 20 για πρώτη φορά δε συμμετέχει, όχι μόνο στη FOOTBALL LEAGUE, σε κάποια από τις κατηγορίες του τοπικού πρωταθλήματος της ΕΠΣ Κέρκυρας. 

Το νέο ΔΣ με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Β. Καββαδία αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της επανεκκίνησης και ο ΚΡΟΝΟΣ συμμετέχει στο πρωτάθλημα 2020 - 21 της Α΄ΕΠΣ Κέρκυρας και στις τρεις πρώτες αγωνιστικές που διεξήχθησαν βρισκόταν στην πρώτη θέση, ενώ είχε προκριθεί και στη Β΄ φάση του κυπέλλου. Λόγω πανδημίας διακόπτονται οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις στα τοπικά. Σταθμό στην ιστορία της ομάδας η έκδοση του βιβλίου των Γιώργου και Νίκου Καββαδία:  «Τότε που παίζαμε μπαλόνι - Σελίδες από την Ιστορία του ΑΠΣ Κρόνος Αργυράδων»

Ιστορικό παρόν του Κρόνου με ήττα!

Συνοπτικά οι σημαντικότερες επιτυχίες

Ένα πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής!

Ο Κρόνος την περίοδο 2018 -19 ξεφεύγει από τα όρια της Κέρκυρας και γίνεται γνωστός σε όλη την Ελλάδα κατακτώντας τον τίτλο του πρωταθλητή στον 3ο Όμιλο της Γ΄ Εθνικής. Μέσα σε δυο χρονιές εκτοξεύεται από την Α1 ΕΠΣΚ στη FOOTBALL LEAGUE!

Δ΄ Εθνική και στην τρίτη θέση!

Το 2005-06 συμμετέχει στην Δ’  εθνική και κατακτά την τρίτη θέση. Το 2006-07 κατέκτησε την 6η θέση στο πρωτάθλημα.  Το 2007-08 τερματίζει στην 8η θέση. Το 2008-09 παραιτείται από το πρωτάθλημα στα μισά της σεζόν λόγω οικονομικών προβλημάτων και επιστρέφει στα τοπικά πρωταθλήματα.

Τρία πρωταθλήματα και ένα ρεκόρ!

Έχει κατακτήσει 3 πρωταθλήματα της Α1 ΕΠΣΚ (1983-84,2004-05,2017-18). Το 1983-84 κατακτά για πρώτη φορά το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Κέρκυρας-Θεσπρωτίας και ανεβαίνει στην τότε Α΄ Εθνική Ερασιτεχνική, μεταγενέστερα Δ’  Εθνική. Το 2017-18 κατέκτησε το πρωτάθλημα και κέρδισε την άνοδο στην Γ’  Εθνική.

Γίνεται η πρώτη ομάδα που κατακτά το πρωτάθλημα και δεν εδρεύει στην πόλη της Κέρκυρας. Επίσης είναι η τελευταία πρωταθλήτρια με την κοινή συμμετοχή ομάδων Κέρκυρας και Θεσπρωτίας.

Τέσσερα κύπελλα και δυο ρεκόρ!

Έχει κατακτήσει 4 κύπελλα ΕΠΣ Κέρκυρας: (1977-78,1987-88,2006-07,2015-16) παίζοντας σε 10 τελικούς. Φιναλίστ κυπέλλου ΕΠΣ Κέρκυρας: 6 (1976-77,1979-80,1981-82,1994-95,2005-06,2007-08) Για πρώτη φορά μέχρι και σήμερα στην Ιστορία της ΕΠΣΚ Κέρκυρας (με τη συμμετοχή ομάδων της Θεσπρωτίας), ομάδα από τη Γ΄ κατηγορία  συμμετέχει σ ’ έναν τελικό!  Ήττα από τον Α.Ο Κέρκυρα (μόλις είχε ανέβει μέσω μπαράζ στην Εθνική κατηγορία), στο Εθνικό Στάδιο την περίοδο 1976 – 77. Ως ομάδα Β΄ κατηγορίας συμμετέχει στον τελικό του κυπέλλου, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, όπου νικά τον Α.Ο Κέρκυρα (Εθνική κατηγορία) με 2-0 στις Αργυράδες την περίοδο 1977 – 78!

Δυο μεγάλες πορείες μέχρι τους «8» του κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδας!

Το 1987-88 κατέκτησε το κύπελλο για δεύτερη φορά και συμμετέχει στο κύπελλο ερασιτεχνών Ελλάδος. Κατάφερε να φτάσει ως τα προημιτελικά της διοργάνωσης αποκλείοντας τον Α.Ο Άνω Σύρου, Ολυμπιακό Λουτρακίου. Αποκλείστηκε από την Μινωική Ηρακλείου στην Κρήτη.

Το 2015-16 κατέκτησε το κύπελλο ξανά. Για δεύτερη φορά στην ιστορία του έφθασε στα προημιτελικά του κυπέλλου ερασιτεχνών Ελλάδος.

Τρία Super Cup (Σούπερ κάπ)!

Έχει κατακτήσει 3  Super Cup (Σούπερ κάπ) ΕΠΣ Κέρκυρας (2007,2016,2018)

Τρία πρωταθλήματα Α΄(Β’ )  ΕΠΣ Κέρκυρας!

Έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα Α΄(πρώην Β΄) ΕΠΣ Κέρκυρας (1972-73,1977-78,2012-13)

Ένα πρωτάθλημα Β΄(Γ΄) ΕΠΣ Κέρκυρας!

Έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Β΄(πρώην Γ΄) ΕΠΣ Κέρκυρας (1976-77)

Το πρώτο πρωτάθλημα της ΕΠΣΚ στα τμήματα υποδομής!

Στα τμήματα υποδομής ο Κρόνος είναι από τις πρώτες ομάδες στο νησί που δημιούργησαν και μάλιστα κατέχει την τιμητική διάκριση να είναι ο πρωταθλητής στο πρώτο πρωτάθλημα που διοργάνωσε η Ε.Π.Σ.Κ το 1985-86, κερδιζοντας τον Ο.Φ.Α.Μ με 5-0 στον τελικό (συμμετείχαν: Κρόνος, Παλλευκιμμαϊκος, Ο.Φ.Α.Μ, Όλυμπος).

Δεν είναι μόνο οι 15 «κούπες» που μεταφράζονται σε 1 πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής, 3  πρωταθλήματα Κέρκυρας, 3 πρωταθλήματα Α΄(πρώην Β΄) ΕΠΣΚ, 1 Β΄(πρώην Γ΄) ΕΠΣΚ, 4 κύπελλα ΕΠΣΚ, αλλά και πάμπολλες διακρίσεις, ρεκόρ, αλλά και …κλοπές, τουλάχιστον δυο πρωταθλημάτων και τριών κυπέλλων! Ο Κρόνος στην ιστορική του διαδρομή σε 27 ποδοσφαιρικές περιόδους έχει κατακτήσει κάποιο –ους τίτλους ή έχει πετύχει κάποια σημαντική διάκριση. Αυτή η ομάδα που κάποτε διέθετε ένα από τα λίγα γήπεδα και εδώ και 18 χρόνια έχει ξεσπιτωθεί, χωρίς να ιδρώνει τ΄ αυτί των «αρμοδίων». Για αυτό και η αποχή από κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση την περίοδο 2019 - 20 είναι ένα τραύμα για τους φιλάθλους του Κρόνου και όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο.

Χωρίς γήπεδο – 19 χρόνια κοροϊδίας!

Το μεγάλο πρόβλημα του Κρόνου Αργυράδων είναι η έλλειψη γηπέδου. Από το 1970 έως το 2002 το γήπεδο Αργυραδων (υπήρχε από το 1957,ένα από τα πρώτα γήπεδα στο νησί) ήταν έδρα του Κρόνου και πολλών άλλων ομάδων της Νότιας Κέρκυρας. Καταργήθηκε το 2002 με απόφαση της τότε δημοτικής αρχής. Από τότε ο Κρόνος χρησιμοποιεί ως έδρα το γήπεδο Περιβολίου.  Για τις ανάγκες της Γ εθνικής μετακόμισε στο Κανόνι, στο αθλητικό κέντρο της ΕΠΣ Κέρκυρας.

Οι Αργυράδες και ο Κρόνος έχουν ανάγκη από αθλητικό κέντρο ΤΩΡΑ! –  Συνάντηση της Διοίκησης του Κρόνου με τον Δήμαρχο - Drepani.gr -  Argyrades.gr - news

Ολοφάνερη η αδιαφορία και η αδικία της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον Κρόνο.

Ανεκπλήρωτες έμειναν και οι υποσχέσεις της πολιτείας για κατασκευή αθλητικού κέντρου στις Αργυράδες. Το 2007 ο τότε Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γ. Ορφανός υποσχέθηκε «συνθετικό χλοοτάπητα» στο γήπεδο Αργυράδων που δεν υπήρχε, αφού δεν είχαν ξεκινήσει οι βασικές εργασίες για να καθαριστεί και να ισοπεδωθεί η συγκεκριμένη έκταση.

Στασιμότητα όσον αφορά την κατασκευή του γηπέδου για μια πενταετία, λόγω της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής, των βουλευτών του νησιού και της πολιτείας. Ωστόσο, από το 2012 και μετά το ενδιαφέρον τοπικών φορέων και κατοίκων θα φέρει κάποια αποτελέσματα. Το γήπεδο κάτω από την Αγία Τριάδα καθαρίζεται και ισοπεδώνεται, γίνεται έρανος για να μαζευτούν χρήματα. Αλλά  οι εκπρόσωποι, έρημοι και απρόσωποι, «περί άλλων τυρβάζουν», ενώ οι Βουλευτές μας ασχολούνται με τη … «σωτηρία της πατρίδος».

Ανάγκη για σύγχρονο αθλητικό Κέντρο

Όμως οι Αργυράδες έχουν ανάγκη από ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο για να καλύπτει τις ανάγκες για άθληση και ψυχαγωγία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και ιδιαίτερα των νέων. 

Γιώργος Κ. Καββαδίας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.