• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Αθλητικα

Ανησυχία για έξαρση του ιού και αύξηση εισαγωγών στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας – 30 κρούσματα σήμερα

May 19, 2021 2746

 

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.293. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53 και ο

 αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 642 (62.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας έχει καταγράψει 875 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19, ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους της Κέρκυρας (έχουν προστεθεί από την προηγούμενη έκθεση και 15 κρούσματα που καταγράφηκαν αναδρομικά για τον Απρίλιο), και 131 ανάμεσα σε επισκέπτες, από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 15/5/2021. Επί πλέον, από τις αρχές Οκτωβρίου έως την 15/5/2021, έχουν καταγραφεί αθροιστικά 328 κρούσματα από τις δειγματοληψίες, τις οποίες διενεργούν τα κλιμάκια της Κινητής Ομάδας Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στην Κέρκυρα. Συνολικά από τα τοπικά εργαστήρια και τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν αναφερθεί στο Παρατηρητήριο 1203 κρούσματα. Ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει 1296 κρούσματα COVID-19 για την περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, από την έναρξη της επιδημίας έως την 15/5/2021.

Από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 15/5/2021 συνολικά 171 ασθενείς μόνιμοι κάτοικοι Κέρκυρας έχουν νοσηλευθεί, από τους οποίους 16 διασωληνώθηκαν και εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ανάμεσα στους επισκέπτες έχουν καταγραφεί 14 νοσηλείες και 2 εισαγωγές σε ΜΕΘ. Έχουν σημειωθεί συνολικά 30 θάνατοι σχετιζόμενοι με COVID-19 μεταξύ μονίμων κατοίκων, 4 θάνατοι μεταξύ επισκεπτών, και 1 κατοίκου Ιωαννίνων, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Στη διάρκεια του πρώτου δεκαπενθήμερου του Μαΐου, το Παρατηρητήριο κατέγραψε συνολικά 180 νέα κρούσματα ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους, που διαγνώσθηκαν σε εργαστήρια της Κέρκυρας. Επί πλέον καταγράφηκαν 93 νέα κρούσματα από τις ιχνηλατήσεις και τις μαζικές εξετάσεις, που διενεργεί με rapid test η ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. Στο ίδιο διάστημα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ συνολικά 271 νέα κρούσματα για την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας. Στο διάστημα αυτό υπήρξαν 25 νέες εισαγωγές στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου, ενώ σημειώθηκαν 3 θάνατοι σε ασθενείς COVID-19, και έγινε 1 εισαγωγή στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου.

Από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τα 875 επιβεβαιωμένα κρούσματα, που έχει καταγράψει το Παρατηρητήριο, ανάμεσα στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας, μετά από διάγνωση σε τοπικά εργαστήρια, προκύπτει ότι 397 (45.4%) ήταν γυναίκες και 478 (54.6 %) ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 45.5 έτη (45.0 στις γυναίκες και 45.9 στους άνδρες). Το εύρος ηλικιών κυμαίνεται μεταξύ 5 μηνών και 96 ετών.

Στη διάρκεια του πρώτου κύματος είχαν καταγραφεί μόνο 5 κρούσματα, ενώ στο διάστημα 20/4 έως 17/7 δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους της Κέρκυρας. Στη διάρκεια του καλοκαιριού τα κρούσματα επανεμφανίστηκαν, αλλά ο αριθμός τους παρέμενε χαμηλός. Στο διάγραμμα απεικονίζεται το ισχυρό δεύτερο κύμα της επιδημίας που σημειώθηκε με αιχμή το μήνα Νοέμβριο, η σταθεροποίηση με χαμηλό ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων από τις αρχές Δεκεμβρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου, και το ισχυρό παρατεταμένο τρίτο κύμα, που αρχίζει τον Φεβρουάριο, ενισχύεται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και εκτινάσσεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Τα περισσότερα κρούσματα είχαν καταγραφεί τον Νοέμβριο, ενώ το Δεκέμβριο υπήρξε σημαντική μείωση, και τον Ιανουάριο ο ρυθμός εμφάνισης νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υποχώρησε στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου. Τον Φεβρουάριο εμφανίζεται σαφής αύξηση, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ καταγράφεται σημαντική περαιτέρω αύξηση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου τα καταγεγραμμένα κρούσματα υποδεικνύουν ότι συνεχίζεται η αυξητική τάση, καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων του Απριλίου.

Εμβολιασμοί

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται στην Κέρκυρα με επιταχυνόμενο ρυθμό, που παρακολουθεί τον συνεχώς επιταχυνόμενο ρυθμό στο σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ψηφιακής διακυβέρνησης, μέχρι και την 15η Μαΐου είχαν κάνει μια τουλάχιστον δόση του εμβολίου συνολικά 27.533 άτομα, και από αυτά 15.079 είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση, ολοκληρώνοντας το εμβολιαστικό σχήμα. Στο διάγραμμα 4 απεικονίζεται η εξέλιξη του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης, με μια τουλάχιστον δόση εμβολίου, συγκριτικά στην Κέρκυρα και στο σύνολο της χώρας. Στο διάγραμμα φαίνεται η σημαντική επιτάχυνση των εμβολιασμών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και η κατακόρυφη αύξηση από τις αρχές Μαΐου.

Μεγάλη έξαρση τον Μάϊο

Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο, προκύπτει μεγάλη έξαρση της επιδημίας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου στην Κέρκυρα. Ο ρυθμός εμφάνισης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων άρχισε να αυξάνεται απότομα αμέσως μετά το Πάσχα, φθάνοντας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα της επιδημίας στην Κέρκυρα μέχρι σήμερα. Παράλληλα άρχισαν σταδιακά να αυξάνονται και οι εισαγωγές στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου.

Καταγράφηκαν 25 νέες εισαγωγές στο Νοσοκομείο, έναντι 33 εισαγωγών που είχαν γίνει συνολικά τον Απρίλιο και 22 εισαγωγών που είχαν γίνει συνολικά τον Μάρτιο. Επίσης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου σημειώθηκαν 3 θάνατοι σε ασθενείς COVID-19, και έγινε 1 εισαγωγή στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου, έναντι 8 θανάτων και 3 εισαγωγών σε ΜΕΘ που είχαν γίνει συνολικά τον Απρίλιο. Το ποσοστό θετικότητας στις εξετάσεις που διενεργούνται στην Κέρκυρα, τόσο από την Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ, όσο και στο Νοσοκομείο και στα ιδιωτικά εργαστήρια, παρουσίασε επίσης μεγάλη αύξηση.

Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων υποδεικνύει ότι η διασπορά του ιού συνεχίζει να επεκτείνεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες, με αποτέλεσμα να καταγράφεται ένας αυξημένος αριθμός νοσηλειών και βαριών περιστατικών. Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων υποδεικνύει ότι η διασπορά του ιού το τελευταίο διάστημα ήταν διάχυτη σε όλο το νησί με διάφορες τοπικές συρροές, ενώ εξακολουθεί να είναι εντονότερη κυρίως στην πόλη και στη Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων, όπως και το προηγούμενο διάστημα.

Η χαλάρωση του Πάσχα

Η εικόνα αυτή αντανακλά την μεγάλη διασπορά του ιού στον πληθυσμό της Κέρκυρας κατά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, αποτέλεσμα της μεγάλης κινητικότητας και της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης. Αυτό είχε σαν συνέπεια να εμφανιστούν ταυτόχρονα διάφορες εστίες μετάδοσης και συρροές κρουσμάτων σε διαφορετικές περιοχές του νησιού.

Αυτή η εξέλιξη διαταράσσει την ομαλή πορεία προς τον έλεγχο της επιδημίας για το επόμενο διάστημα, καθώς ανατράπηκε η εικόνα σταθεροποίησης που είχε αρχίσει να εμφανίζεται μετά τα μέσα Απριλίου. Πλέον θα χρειασθεί σημαντική προσπάθεια και θα απαιτηθεί χρόνος για να σταθεροποιηθεί και πάλι η επιδημική καμπύλη και να αρχίσει η υποχώρηση των κρουσμάτων. Μια επί πλέον παράμετρο δυσκολίας προσθέτει το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη συμπίπτει με το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης και τη σταδιακή επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας.

Εμβολιασμοί

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα επιταχύνθηκε ιδιαίτερα από τις αρχές Μαΐου και αυτό συνιστά μια θετική εξέλιξη, που μπορεί να αντιρροπήσει την αρνητική εξέλιξη στην πορεία της επιδημίας. Πλέον γίνονται καθημερινά περισσότεροι από χίλιοι εμβολιασμοί στην Κέρκυρα. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν κάνει ήδη μια τουλάχιστον δόση εμβολίου, αντιπροσωπεύει περίπου το 27% του συνολικού πληθυσμού στην Κέρκυρα, και στο σύνολο της χώρας. Αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός, θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου σχεδόν ο μισός πληθυσμός μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ περίπου το ένα τρίτο θα έχει κάνει δύο δόσεις, και αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά στη δραστική μείωση των κρουσμάτων. Ωστόσο, τον Ιούνιο προγραμματίζεται η λειτουργία του Μέγα-εμβολιαστικού κέντρου και η μεγάλη διάθεση μονοδοσικών εμβολίων, που μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο την εμβολιαστική κάλυψη μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Το νέο ισχυρό κύμα της επιδημίας το οποίο εξελίσσεται στην Κέρκυρα, μπορεί να περιοριστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες με τις κατάλληλες πρακτικές. Η επιμονή στην εφαρμογή των μέτρων από σημαντική μερίδα πολιτών και η μεγάλη συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι μονόδρομος για τον σταθερό έλεγχο της επιδημίας.

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να κάνει την αυτοκριτική της εξακολουθεί να εξωραϊζει την κατάσταση και να φορτώνει τις ευθύνες στους πολίτες για τις πασχαλινές εκδηλώσεις που οργάνωσε. Όλα φορτώνονται στην ατομική ευθύνη. Γενικότερα η τακτική του κουκουλώματος και το κρύψιμο των ... σκουπιδιών κάτω από το χαλί καλά κρατεί. 

Σε κοινή ανακοίνωση του Δήμου και άλλων φορέων αναφέρεται μεταξύ άλλων:

  1. Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων δεν κατέταξε την Κέρκυρα στο “βαθύ κόκκινο” αλλά επεσήμανε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση της πανδημίας βάσει του αριθμού κρουσμάτων που καταγράφονται , κάτι το οποίο έπραξε και για πολλές άλλες περιοχές της χώρας που θα δεχθούν πολλούς επισκέπτες.
  2. Για τον έλεγχο της τήρησης των υγειονομικών κανόνων, απαιτείται από όλους πρωτίστως ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση.
  3. Δημιουργείται κοινό μέτωπο συστράτευσης για την προτροπή του πληθυσμού σε όσο το δυνατόν ταχύτερο εμβολιασμό, με διοχέτευση του μηνύματος αυτού στα μέλη των παραγωγικών και τουριστικών φορέων, στο προσωπικό τους αλλά και σε όλους τους συμπολίτες μας.
  4. Ο Δήμος, οι τουριστικοί και οι εμπορικοί φορείς, προχωρούν σε ενέργειες προκειμένου να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα στο κάλεσμά τους για την “γαλάζια ελευθερία”, για τον μαζικό εμβολιασμό των δημοτών.
  5. Τονίζεται ότι ο εμβολιασμός είναι το μόνο όπλο που μπορεί αυτή τη στιγμή να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία και την οικονομία του τόπου, ώστε να διεξαχθεί κατά το δυνατόν ομαλότερα η τουριστική σεζόν που ξεκινά, από την οποία εξαρτάται η ευημερία των πολιτών και του τόπου μας.»
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search