• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Αθλητικα

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 8-2 1η Ιουνίου 1930 - ΒΙΝΤΕΟ

June 01, 2021 432

 

Η 1η Ιουνίου 1930 είναι μία σημαντική επέτειος για την πράσινη οικογένεια, επειδή εκείνο το κυριακάτικο απομεσήμερο σημειώθηκε η πιο ευρεία νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού.

Το δεύτερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα έφτανε στο τέλος του. Αντίπαλοι στη διεκδίκηση του πρώτου τους τίτλου, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Ο κάτοχος του τροπαίου Άρης Θεσσαλονίκης είχε τεθεί νοκ άουτ.

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού είναι τόσο σίγουροι για την ανωτερότητα της ομάδας των Ανδριανοπουλαίων, που φθάνουν εν πομπή στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, κρατώντας ένα φέρετρο. Σ' αυτό θα κήδευαν τον Παναθηναϊκό, μετά το τέλος του ντέρμπι.

Η ομάδα του Ολυμπιακού

Λίγες ημέρες πριν από την πρώτη επίσημη μονομαχία των «αιωνίων» στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, οι γηπεδούχοι είχαν ζητήσει την αναβολή του ντέρμπι υπό τον φόβο ότι θα είχε οικονομική αποτυχία λόγω των «Διεθνών Παναθηναίων», των αγώνων στίβου στο Καλλιμάρμαρο, αλλά οι φιλοξενούμενοι απάντησαν αρνητικά.

Τελικά, τα εισιτήρια έγιναν ανάρπαστα, περίπου 8.000 φίλαθλοι παρακολούθησαν το ματς από τις εξέδρες, ενώ μερικές ακόμη χιλιάδες σκαρφάλωσαν στον Λυκαβηττό, σε ταράτσες και, γενικώς, σε όσα σημεία υπήρχε ορατότητα προς τον αγωνιστικό χώρο.

Δείτε πώς παρουσίασε η εφημερίδα «Αθλητικός Τύπος» όσα συνέβησαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας εκείνο το καυτό απόγευμα του 1930, πριν από τη σέντρα του σπουδαίου αγώνα.

«Οι φίλαθλοι της γείτονος με όλη την πεποίθηση που τους διακρίνει για τους παίκτες τους και τον ενθουσιασμό που τους πλημμυρίζει πάντα προσήλθαν έγκαιρα στο γήπεδο με τα ερυθρόλευκα μαντήλια, τις σημαίες, τις ομπρέλες, τα σήματα του Ολυμπιακού, τα αυτοκίνητα, τις τρακατρούκες…

Οι κυρίες και δεσποινίδες του Ολυμπιακού, με ταγιέρ που έφεραν τα χρώματα του Ολυμπιακού, έπιαναν τις θέσεις τους και με ύφος ειδικών συζητούσαν για το αποτέλεσμα του αγώνα, την κεραυνοβόλα εμφάνιση των Ανδριανόπουλων και κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ο Παναθηναϊκός θα ήταν ευτυχής αν γλίτωνε με 6-0.

Αφετέρου, όμως, ο Παναθηναϊκός ή μάλλον οι οπαδοί, εμφανίζονται στο γήπεδο οργανωμένοι σε πειθαρχικούς ομίλους, με όλα τα σχετικά εφόδια για να αγωνιστούν.

Σημαίες, σήματα, τρακατρούκες, ταγιέρ, πάμπολλα πράσινα μαντήλια σε ανθρώπους όλων των τάξεων, οι οποίοι επίσης πλημμυρίζουν από πεποίθηση και ενθουσιασμό, ενώ με χαιρεκακία -αυτό το καταλογίζουμε εις βάρος τους- αναφέρουν το αποτέλεσμα του Βουκουρεστίου 8-1 (σ.σ. η αποτελούμενη κυρίως από «ερυθρόλευκους» Εθνική ομάδα είχε χάσει προ ολίγων ημερών με αυτό το βαρύ σκορ από τη Ρουμανία) και χλευάζουν την εκμηδένιση των Ανδριανοπουλαίων, ανθρώπων που έχουν εργαστεί για το ελληνικό ποδόσφαιρο και έχουν επιδείξει αθλητικό ήθος σπάνιο για τους αθλητές μας.

Η ομάδα του Παναθηναϊκού

Το τριφύλλι, που προπονούσε ο ούγγρος Γιόζεφ Κίνσλερ, μιλά μέσα στο γήπεδο. Συντρίβει τον μεγάλο του αντίπαλο με 8-2. Το αστέρι της ομάδας Άγγελος Μεσσάρης επιτυγχάνει δύο γκολ και οι φίλοι του Παναθηναϊκού σκαρώνουν το δίστιχο «Βάλαμε οχτώ στον Ολυμπιακό και τέσσερα στον Άρη, γεια σου Άγγελε Μεσσάρη!».

Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, το φέρετρο διαλύεται και τα κομμάτια του θα χρησιμεύσουν για τα επεισόδια που ακολουθούν, τα πρώτα ίσως καταγεγραμμένα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η αστυνομία, η οποία προέβλεπε μεγάλη συρροή και -λόγω του ενδιαφέροντος του αγώνα- τα συνήθη επεισόδια μεταξύ των οπαδών των σωματείων, υποχρέωσε την ομοσπονδία να εκδώσει 6.500 εισιτήρια, τα οποία από το απόγευμα του Σαββάτου είχαν εξαντληθεί και χθες το απόγευμα μερικές εκατοντάδες εξ αυτών πουλήθηκαν αυξημένα κατά 200%.

Από τη δεύτερη μεσημβρινή ώρα, παρά τους αγώνες του Σταδίου, ο κόσμος του ποδοσφαίρου και οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, με όλα τα μέσα συγκοινωνίας κατευθύνονται προς το γήπεδο του Παναθηναϊκού για να εξασφαλίσουν μία θέση από την οποία θα μπορέσουν να δουν το ματς που θα έθετε αντιμέτωπες τις δύο ισχυρότερες ομάδες της Ελλάδας.

Και αυτοί που αγόρασαν εισιτήρια των 75 δραχμών με αριθμημένες θέσεις προσήλθαν έγκαιρα για παν ενδεχόμενο. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι είχαν πολύ δίκιο, διότι η αταξία στην εξέδρα ήταν τέτοια, ώστε μόνο ένας που είχε υπ’ όψιν του να γρονθοκοπεί, έβρισκε τη θέση του και καθόταν. Άγνωστο πως οι φίλοι των φίλων και των αρμοδίων για την τάξη στην εξέδρα εισχώρησαν και κατέλαβαν τις καλύτερες θέσεις.

Σε απόσταση 100 μέτρων από το γήπεδο και τα πέριξ, ισχυρές δυνάμεις έλεγχαν τα εισιτήρια των προσερχομένων και απαγόρευαν τη διάβαση όσων δεν είχαν – και αυτοί δεν ήταν λίγοι. Ανήλθαν σε πολλές χιλιάδες και αδυνατώντας να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό που προστατευόταν από τμήμα στρατού, πεζοναυτών και αντλίας, ξεχύθηκαν στα γειτονικά σπίτια, των οποίων οι ταράτσες, οι τοίχοι των κήπων και τα πατάρια των προσφυγικών οικιών, έκαναν χρυσές δουλειές.

Επίσης, χρυσή δουλειά έκανε και ο Λυκαβηττός, ο οποίος -μην νομίζετε ότι υπερβάλλουμε- μαύρισε κυριολεκτικά από τους φιλάθλους που είχαν συγκεντρωθεί. Και όλη αυτή η φασαρία πραγματοποιήθηκε υπό τον εξαιρετικά καυτό ήλιο.


Μέσα στο γήπεδο τμήματα στρατού, ναυτών και ισχυρή αστυνομική δύναμη τηρούσαν την τάξη. Την 3 και 30 μ.μ. τα πάντα εντός του γηπέδου είχαν κατακλυστεί και ο όγκος των 8.000 θεατών υπό τις καυτές ακτίνες του ήλιου και την αγωνία για το ματς βίωσε μαρτυρικές στιγμές επί δύο ολόκληρες ώρες. Οι λεμονάδες, τα πορτοκάλια και οι τσίχλες εξαντλήθηκαν από νωρίς με την εμφάνιση της δίψας.

Καμία διαμαρτυρία ούτε παράπονο για όλα αυτά ούτε για ενόχληση των καθημένων που ξεκούφαιναν το σύμπαν με τις τρακατρούκες και τις φωνάρες τους.

Τα τρία τέταρτα του κοινού προεξοφλούν νίκη του Ολυμπιακού και η γνώμη είναι εκείνη η οποία χύνει λάδι στη φωτιά των οπαδών του Παναθηναϊκού, οι οποίοι διαδηλώνουν πλέον με κάθε τρόπο τον ενθουσιασμό και την πεποίθησή τους. Είναι τόσο βέβαιοι για τη νίκη, που κάνουν έναν αμερόληπτο και ουδέτερο θεατή να τα χάσει. Είναι άξιοι για κάθε έπαινο γιατί είναι κι αυτοί σοβαροί συντελεστές του χθεσινού θριάμβου, αν όχι οι κυριότεροι.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έγιναν δεκτοί πρώτοι στο γήπεδο με μεγάλο ενθουσιασμό και όλοι περίμεναν ότι θα εξουδετέρωναν το «τρακ» του Βουκουρεστίου και θα αμύνονταν κατά της κατακραυγής των αντιπάλων τους. Πόσο έξω, όμως, έπεσαν και οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν σκληρά.

Οι άνθρωποι που πετούσαν από νίκη σε νίκη, που σκορπούσαν τον ενθουσιασμό, την ικανοποίηση, την υπερηφάνεια, εμφανίστηκαν σκιές των εαυτών τους και προκάλεσαν τον οίκτο. Όλα τα παραπάνω θαυμαστά προσόντα είχαν μεταβιβαστεί στους θριαμβευτές της χθεσινής ημέρας.

Ο Ολυμπιακός προσήλθε στον χθεσινό αγώνα χωρίς ενθουσιασμό, χωρίς ζωή, και αγωνίστηκε με μία ψυχολογική κατάσταση που τον καθήλωσε στον ρόλο του τραγικού μάρτυρα των αλλεπάλληλων παραβιάσεων της εστίας.

Το χθεσινό αποτέλεσμα του 8-2 αποτελεί τη σοβαρότερη και πρωτοφανή ήττα του Ολυμπιακού και δικαίως στον Πειραιά πενθούν.

Νικήθηκε πολύ δικαίως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θριάμβευσε. Νικήθηκε εδώ, όχι από το χόρτο που έγινε ατελείωτη φιλολογία στις εφημερίδες ούτε από τη λάσπη και τους επαγγελματίες, αλλά γιατί παρουσιάστηκε η σωματική κούραση που επέφερε και την ψυχική.

Αλλεπάλληλα ταξίδια στις επαρχίες, συνεχείς αγώνες με ισχυρές ομάδες, ταξίδι στη Ρουμανία και σοβαρή αποτυχία εκεί, δεν ήταν δυνατό παρά να δημιουργήσουν τη χθεσινή εμφάνιση του Ολυμπιακού. Η εξήγηση αυτή και το θαυμάσιο σύνολο του Παναθηναϊκού βγάζουν το 8-2».


Α

Το εκπληκτικό αυτό αποτέλεσμα του 8-2, υπό το βάρος του οποίου αποχώρησε ο Ολυμπιακός, αφήνει κατάπληκτο τον φίλαθλο κόσμο, ο οποίος δεν περίμενε ήττα του Ολυμπιακού και μάλιστα με τέτοιο αποτέλεσμα.

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε ένα από τα καλύτερα του παιχνίδια. Από τα 14 σουτ στον αγώνα, τα 8 πέτυχαν τον σκοπό τους, ενώ του Ολυμπιακού από τα 6 σουτ πέτυχαν τα 2.

Όλοι οι παίκτες του Παναθηναϊκού απέδωσαν άριστα και απέδειξαν ότι κατέχουν τελείως την τέχνη του ποδοσφαίρου. Ο Μεσσάρης και ο Συμεωνίδης μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι με τους εμπνευσμένους και τεχνικούς συνδυασμούς τους διέσπασαν τελείως την άμυνα του Ολυμπιακού και αποτέλεσαν τον μυελό της επίθεσης του Παναθηναϊκού.

Τα χαφ του Παναθηναϊκού κράτησαν καλά τις θέσεις τους και έδωσαν τη νίκη στην ομάδα τους. Αποτέλεσαν την ισχυρότερη γραμμή της ομάδας του Παναθηναϊκού και το έρεισμα όλης της επίθεσης. Σε καμία γραμμή ή θέση δεν υστέρησε ο Παναθηναϊκός και παρουσιάστηκε ως τέλειο σύνολο.

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από ελληνική ομάδα και τα αίτια της ήττας δεν είναι δύσκολο να βρεθούν. Όλοι οι παίκτες του ήταν τελείως αγνώριστοι. Νόμιζε κανείς ότι έβλεπε ομοίωμα του Ολυμπιακού και όχι τον γνωστό αυτό Ολυμπιακό, την αήττητη αυτή ομάδα».

Τα γκολ: 10’, 30’ Συμεωνίδης, 20’, 25’ Μεσσάρης, 52’, 81’ Δ. Πιερράκος, 72’ αυτ. Κουράντης, 76’ Μηγιάκης – 55’, 59’ Γ. Ανδριανόπουλος.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιόζεφ Κίνσλερ): Αργυράκης, Σ. Πιερράκος, Βασιλείου, Ανδρίτσος, Κ. Μπαλτάσης, Υποφάντης, Μηγιάκης, Μεσσάρης, Συμεωνίδης, Δ. Μπαλτάσης, Μ. Πιερράκος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιαν Κοψίβα): Γραμματικόπουλος, Κουράντης, Σοφράς, Βιολέτης, Πανόπουλος, Λεκκός, Τερζάκης, Ν. Ανδριανόπουλος, Γ. Ανδριανόπουλος, Β. Ανδριανόπουλος, Λ. Ανδριανόπουλος.

 

 

«Οι φίλοι του Ολυμπιακού δεν έμπαιναν στο πράσινο τραμ!»

Φυσικά, ένα τόσο σπουδαίο ματς δεν γινόταν να έχει κάλυψη μόνο από τον αθλητικό Τύπο αλλά και από τον πολιτικό.

Ο Αχιλλέας Μαμάκης ήταν θεατρικός συντάκτης και μετέπειτα ραδιοφωνικός παραγωγός, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να παρουσιάσει όσα συνέβησαν μέσω της εφημερίδας «Έθνος».

«Πήγατε χθες στο ματς Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας; Εάν όχι, χάσατε! Θα βλέπατε μια πρωτοφανώς μαινόμενη ανθρωποθάλασσα, αλαλάζοντα και φρενιτιώντα πλήθη, διαιρεμένο και φανατισμένο κόσμο, έξαλλο από ενθουσιασμό, λαϊκές μάζες, δεκάδες χιλιάδες πεισμωμένους και εμπαθείς θεατές. Όλα αυτά ενωμένα σ’ ένα τεράστιο φαινόμενο ομαδικής… παραφροσύνης!

Τι ήταν εκείνο χθες;

Πειραιεύς και Αθήνα στο πόδι! Γενικός και πάνδημος συναγερμός! Από νωρίς κόσμος, ντουνιάς, κοσμάκης, μεγάλοι, μικροί, πιτσιρίκοι, άνδρες και γυναίκες, όλοι τραβούσαν προς τον τόπο της ποδοσφαιρικής συνάντησης με εκδηλώσεις, πείσμα και φωνές.

– Πράσινο! Έλεγαν οι Αθηναίοι

– Κόκκινο! Φώναζαν οι Πειραιείς

Και τα δυο αυτά χρώματα -τα εμβλήματα των δύο συλλόγων και των δύο πόλεων- πλημμύριζαν το παν. Τι θέλετε; Σημαίες, σημαιούλες, κονκάρδες, γραβάτες, μαντήλια, ομπρέλες, καπέλα; Παντού υπήρχε κάτι, είτε το πράσινο, είτε το κόκκινο. Κυρίες «σικ», ντεμουαζέλες με αμφιέσεις «ντερνιέ κρι», κοσμικές σιλουέτες προσήλθαν στο τερέν, άλλες μ’ ολοκόκκινες κι άλλες μ’ ολοπράσινες τουαλέτες και ομοιόχρωμες ομπρέλες.

Ποτέ μου άλλοτε δεν ξανασυνάντησα ένα τέτοιο ομαδικό παραλήρημα φανατισμού. Είδα με τα μάτια μου -πιστέψτε το- Περαιώτες, που ήταν πριν από τον αγώνα οι πλέον ζωηροί, ενθουσιώδεις και φανατισμένοι, ν’ ανεβαίνουν με τα πόδια την ατελείωτη οδό Ιπποκράτους -γιατί νομίζετε;- διότι τα τραμ της «Πάουερ» είναι βαμμένα… πράσινα!

Απίστευτο, αλλ’ αληθινό.

Δεν ήταν δε αστείο πράγμα η πεζοπορία χθες το μεσημεράκι. Ο ήλιος έλιωνε τα πάντα. Καυστικότατες οι ακτίνες του είχαν μεταβάλλει όλα σε φλογερό καμίνι. Κι όμως ενώ το ματς είχε οριστεί για τις 17:30, από τις 13:00 άρχισαν να καταπλέουν κάθιδροι -αληθινά μουσκεμένοι και πλημμυρισμένοι στον ιδρώτα- κατά δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες οι θεατές.

Ροκάνες και σφυρίχτρες, κουδούνια και τενεκέδες, τύμπανα και καραμούζες, ανακατεμένα με φωνές και εμπαθείς εκδηλώσεις από την ανάμικτη κόκκινη και πράσινη ανθρωποθάλασσα επί ώρες ολόκληρες δονούσαν την πύρινη ατμόσφαιρα και ανετάραζαν όλη την περιοχή.

Έλιωναν από τη ζέστη, αλλά εκεί, κανένας δεν έφευγε, κανένας δεν το κουνούσε από τη θέση του ούτε ένας δεν πήγαινε να ζητήσει έστω και στις γωνίες λίγη σκιά! Μόνο ταχύτατα και πολύ πριν αρχίσει το παιχνίδι άδειασαν χωρίς ανάσα χιλιάδες μπουκάλια λεμονάδες από τους απείρους διψασμένους λάρυγγες».

Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μερεντίτης είχε γράψει πολλά χρόνια αργότερα για το ματς στην εφημερίδα «Φως»: «Μιά νεκροφόρα προηγείτο. Από πίσω αμάξια, αυτοκίνητα και καμιόνια, λιμουζίνες, κάρα, καρροτσάκια, μοτοσυκλέττες, ποδήλατα και δύο… οδοστρωτήρες! Η πορεία βρισκόταν στην αρχή της Λεωφόρου Συγγρού.

Οι διαβάτες σταματούσαν έκπληκτοι, κι άλλοι μεν σταυροκοπιούνταν κι άλλοι δε -οι περισσότεροι- λάμβαναν μέρος εις τα εκδηλώσεις των διαδηλωτών. Και οι εκδηλώσεις αυτές συνίσταντο εις μίαν κραυγήν: Ολυ-μπι-ακός!

Η ουρά της διαδήλωσης ήταν ακόμη στο γήπεδο της Λεωφόρου όταν η εμπροσθοφυλακή περνούσε το φάρο του Κουκάκη».

Τα τσιγάρα «Παναθηναϊκός» και «Ολυμπιακός» κυριαρχούν εις τα στόματα των φιλάθλων, τα θέατρα έχουν πιένες μόνο όταν περιλαμβάνουν νούμερα αθλητικά, ένα έργο θεατρικό, καθαρώς αθλητικό, το «Ερωτικό ματς» του κ. Δέβαρη, θριαμβεύει στο Κεντρικόν.

Οι φωτογράφοι γίνονται πασίγνωστοι από τον αθλητισμό και κυρίαρχο θέμα στις στήλες των εφημερίδων είναι το ποδόσφαιρο».

Ενδιαφέρον έχει να διαβάσετε και τα «πράσινα» επινίκια, όπως τα παρουσίασε η εφημερίδα «Βραδυνή» την επομένη του αγώνα.

«Η νίκη του Παναθηναϊκού έδωσε ευκαιρία να φανεί πώς πανηγυρίζουν οι Αθηναίοι νίκες.

Η Γλυφάδα κάηκε ως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Και οι παραθεριστές ξαφνιάστηκαν. Βούιζε ο τόπος από φωνές. Οχτώωω! Οχτώωω!

Οι Πειραιώτες φίλαθλοι, αναμένουν με αγωνία τη ρεβάνς του αγώνα της Κυριακής. Ασφαλώς, όμως, χωρίς να ετοιμάζουν… νεκροφόρες.

Κάθε βράδυ στο θέατρο του «Λαού», στην επιθεώρηση «Έξω Όλα», χαλάει κόσμος με ένα νούμερο αθλητικό, στο οποίο σατιρίζονται αθλητικά πρόσωπα και πράγματα.

Τώρα δε με την νίκη του Παναθηναϊκού οι φίλοι του χαλούν τον κόσμο. Ιδιαίτερα όταν ακούγεται το εξής τραγούδι που τραγουδούν όλοι μαζί:

Έγινε ένα ματς το δείλι

Πού ‘ταν όλο μεγαλείο

κι εδοκιμάσθη το τριφύλλι

με το οκτώ-δύο».

Το πικάρισμα

Το παραπάνω τραγούδι δεν ήταν το μοναδικό που γράφτηκε με αφορμή το θρυλικό 8-2 του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού τόσο για τις ανάγκες των επιθεωρήσεων της εποχής όσο και για την «καζούρα» των μεν στους δε.

Δείτε και τα υπόλοιπα που «αλίευσε» το Sport-Retro.gr:

«Σέντερ φορ Μηγιάκης

Χαφ Ανδρίτσος – Υποφάντης

Ε, βρε κοσμάκη κουτέ

Τέτοια ομάδα δεν είδες ποτέ

Να έχει τέτοια χάρη

Και αρχηγό Μεσσάρη»

***
«Χάθηκαν οι ομπρέλες, οι βάρκες και οι κορδέλες

και ο γείτων Πειραιάς, που πάντοτε μπλοφάρει,

έδωσε τα ρέστα του στον Άγγελο Μεσσάρη»

***

«Εβάλαμε οκτώ στον Ολυμπιακό (δις)

Κι άλλα τέ- κι άλλα τέσσερα στον Άρη

Γεια σου Ά- γεια σου Άγγελε Μεσσάρη»

***
«Οκτώ στη Ρουμανία με χόρτο και με λάσπη

Οκτώ και στην Αθήνα με γήπεδο εντάξει»

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search