• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Αθλητικα

Ιούνιος 1962: Η διακοπή του τελικού Ολυμπιακός - ΠΑΟ - BINTEO

June 28, 2021 480

Η20η διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας, την σεζόν 1961-62, περιλαμβάνει μια «ιδιαίτερη» ιστορία. Κι αυτό γιατί, παρότι ξεκίνησε κανονικά, εν τέλει δεν ολοκληρώθηκε… ποτέ!
Ο λόγος δεν ήταν άλλος από την πρόωρη διακοπή -στην παράταση- του μεγάλου τελικού που διεξήχθη σαν σήμερα πριν από 59 χρόνια στην Νέα Φιλαδέλφεια ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα να μην το κατακτήσει κανείς εκείνη την χρονιά.
Πρόκειται για την πρώτη… παύλα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, η οποία ήρθε μεν αναγκαστικά λόγω του σκοταδιού που πρόλαβε χρονικά την λήξη της αναμέτρησης, ωστόσο κάθε άλλο παρά αποδεκτή έγινε από τους οπαδούς των δύο ομάδων, οι οποίοι τα έβαλαν με τους διοικούντες, κάνοντας λόγο για προαποφασισμένη εξέλιξη…

Πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» μετά από δύο χρόνια
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά, όμως. Είναι Τετάρτη 27 Ιουνίου του 1962 και «βρισκόμαστε» στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας. Εκεί όπου Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κοντράρονται με «φόντο» την κούπα του Κυπέλλου.
Η προγραμματισμένη ώρα έναρξης είναι στις 5 μ.μ., ενώ φυσικά, προβολείς στην έδρα της ΑΕΚ -όπως βέβαια και στα υπόλοιπα γήπεδα της τότε εποχής, για να είμαστε ακριβείς- δεν υπάρχουν… ούτε για αστείο!
Η… προσμονή είναι μεγάλη για το κοινό και των δύο «αιωνίων», που φτάνουν στον μεταξύ τους τελικό για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει εξίσου έντονο ενδιαφέρον για την εν λόγω αναμέτρηση.
Εξ ου και τα 28.155 κομμένα εισιτήρια, με τις μαρτυρίες κι τα δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής πάντως να κάνουν λόγο ακόμα και για 40.000 κόσμου στις κερκίδες!


Ημίχρονο διάρκειας… μιας ώρας
Σε ό,τι αφορά στο παιχνίδι αυτό καθαυτό, τώρα, αναμφίβολα μιλάμε για έναν επεισοδιακό και πολύ σκληρό τελικό. Έναν τελικό ο οποίος περιλάμβανε όχι μια, ούτε δύο αλλά τρεις αποβολές! Όλες, δε, από το πρώτο κιόλας ημίχρονο, το οποίο διήρκεσε… 66 λεπτά λόγω των συνεχών διακοπών.
Συγκεκριμένα, ο διαιτητής Ντανιέλ Μελέ αποβάλλει στο 5’ τους Σάββα Παπάζογλου και Παπαεμμανουήλ με απευθείας κόκκινη κάρτα, ενώ μετά το ημίωρο είναι η σειρά του Άρη Παπάζογλου να πάρει την άγουσα για τα αποδυτήρια, με τους μεν «ερυθρόλευκους» να μένουν με εννιά, το δε «τριφύλλι» να συνεχίζει με δέκα παίκτες…
Το… χρονικό ντόμινο επηρεάζει και την ανάπαυλα η οποία κρατάει μισή ώρα αντί για τα καθιερωμένα 15 λεπτά, αφού οι θεατές του αγώνα αρχίζουν να πετούν ουκ ολίγα αντικείμενα, αποδοκιμάζοντας παράλληλα άπαντες σε όλη την διάρκεια!
Ο λόγος; Θεωρούν ότι αμφότερες οι ομάδες επιδιώκουν την ισοπαλία ώστε να παίξουν επαναληπτικό αγώνα -καθώς δεν έχει καθιερωθεί ακόμα η διαδικασία των πέναλτι- προκειμένου να έχουν επιπλέον έσοδα στα ταμεία τους.

Έπεσε… σκοτάδι
Το δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης, πάντως, κυλάει πιο ομαλά παρά τις αντιδράσεις των οπαδών και των δύο ομάδων που επιμένουν να αποδοκιμάζουν τους ποδοσφαιριστές.
Γκολ πάντως δεν μπαίνει από κανέναν, ως εκ τούτου το 0-0 διατηρείται μέχρι την λήξη της αναμέτρησης και ο τελικός οδηγείται στην διαδικασία της παράτασης…
Το θέμα είναι ωστόσο πως, με τη μεγάλη καθυστέρηση που μεσολάβησε από την έναρξη του αγώνα, έχει πέσει ήδη το σκοτάδι. Οι παίκτες δεν βλέπουν… μπροστά τους, με αποτέλεσμα ο Ελβετός ρέφερι να αναγκαστεί να διακόψει τον αγώνα στο έβδομο λεπτό της παράτασης!
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Ολυμπιακός (Αλέκος Χατζησταυρίδης): Τσανακτσής, Πλέσσας, Στεφανάκος, Σημαντήρης, Πολυχρονίου, Σ. Παπάζογλου, Μπέμπης, Κ. Παπάζογλου, Υφαντής, Α. Παπάζογλου, Ψύχος.
Παναθηναϊκός (Χάρι Γκέιμ): Βουτσαράς, Τζουνάκος, Λινοξυλάκης, Καμάρας, Πυτιχούτης, Ανδρέου, Παπαεμμανουήλ, Δομάζος, Τουμπέλης, Θεοφάνης, Πανάκης.


«Παύλα» υπό τον φόβο επεισοδίων!
Με όλα όσα έχουν προηγηθεί στον αγώνα, φυσικά, αλλά και υπό τον φόβο τυχόν έντονων αντιδράσεων και εκ νέου επεισοδίων, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν… τόλμησε να ορίσει επαναληπτικό τελικό, παρότι μάλιστα αυτός θα γινόταν πριν από την έναρξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου!
Έτσι. ενώ για την σεζόν 1961-62 στην ιστορία του ελληνικού ποδόσφαιρου υπάρχει κανονικά τελικός Κυπέλλου, εντούτοις δεν υπάρχει κυπελλούχος ομάδα, με την… παύλα να αντικαθιστά τον νικητή.
Είναι δε τόσος ο φόβος όλων που η ελληνική Κυβέρνηση ειδοποιεί την ΕΠΟ ότι αναβάλλονται επ’ αόριστον και τα παιχνίδια ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Απόφαση που, τελικά, ακυρώνεται λίγο αργότερα...
Στο Κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης περιόδου, πάντως, δηλώθηκε ο Ολυμπιακός, καθώς ο Παναθηναϊκός ήταν ο πρωταθλητής της χρονιάς εκείνης.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search