Ο Καρλ φον Κλαούζεβιτς, Πρώσος θεωρητικός του πολέμου, υποστήριζε πως ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα. Ίσως από αυτόν να εμπνεύστηκε το περιοδικό «Economist» τον τίτλο του για το Euro 2020 «Το ποδόσφαιρο είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα» περιγράφοντας γεγονότα της κορυφαίας ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πέρα από την όμορφη μπάλα, το περιστατικό με τον Δανό ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν που έκοψε για λίγο την ανάσα στο φίλαθλο κοινό, την προσμονή για κάποιο αουτσάιντερ να διακριθεί και την αναμονή για το ζευγάρι του τελικού, το Euro 2020 μάλλον επιβεβαιώνει τον τίτλο του «Economist».

Ο οξύθυμος Αυστριακός επιθετικός Αρναούτοβιτς, σερβικής καταγωγής, όταν σημείωσε ένα τέρμα στον αγώνα με τη Βόρεια Μακεδονία, εξαπέλυσε ύβρεις κατά παίκτη της αντίπαλης ομάδας για την Αλβανίδα μητέρα του, λόγω του αλβανικού πληθυσμού της χώρας. Ενώ αίσθηση προκάλεσε και η φανέλα της Εθνικής Ουκρανίας με ένα περίγραμμα της χώρας τους που περιελάμβανε την Κριμαία – την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014 – με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει «η φανέλα ξέρει να σοκάρει». 

Αλλά και στα δικά μας, αντίδραση υπήρξε από την ελληνική πλευρά για ένα tweet του Βορειομακεδόνα πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ – που ωστόσο έσπευσε να αποσύρει – στο οποίο αποκαλούσε τη χώρα του ως σκέτη… Μακεδονία. Για κάποιους, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται ακόμα να φέρει προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο τα μνημόνια συνεργασίας με τη γείτονα χώρα που απορρέουν από τη Συνθήκη των Πρεσπών.
 

Η πολιτική είναι παντού


Πέρα από τα «εθνικά πάθη» σημειώθηκαν και κοινωνικοπολιτικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα το συμβολικό γονάτισμα των ποδοσφαιριστών ενάντια στον ρατσισμό. Η εθνική ομάδα της Αγγλίας – καθώς και της Ιρλανδίας, που όμως δεν διαγωνίζεται στη διοργάνωση – έλαβε γιουχάισμα από μερίδα θεατών για την κίνησή της ενάντια στον ρατσισμό και το κίνημα #Black Lives Matter. Ενώ άλλες εθνικές ομάδες, όπως αυτές της Κροατίας και της Ουκρανίας, με ανακοινώσεις τους πριν από την έναρξη του Euro 2020 διεμήνυσαν ότι δεν σκοπεύουν να συμμετέχουν σε αυτήν την κίνηση.

Αλλά αντίστοιχα προβλήματα προκάλεσαν και κινήσεις για την υπεράσπιση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν γύρισε την πλάτη του στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας του προκειμένου να εκφράσει τη δυσφορία του στις αρχές του Μονάχου μετά την πρωτοβουλία να φωταγωγηθεί το στάδιο στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Το σήμα ωστόσο είχε δώσει νωρίτερα, ο αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας Μάνουελ Νόιερ φορώντας περιβραχιόνιο στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Το Μπακού


Μεταξύ των εκπλήξεων του φετινού ευρωπαϊκού τουρνουά είναι η παρουσία του Μπακού, της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν, ανάμεσα στις 11 πόλεις υποδοχής. Ενώ ούτε το Αζερμπαϊτζάν ούτε η Αρμενία προκρίθηκαν στο τουρνουά, η σύγκρουση μεταξύ των δύο γειτόνων πέρασε τελικά στις προετοιμασίες, με το Μπακού να καταφέρνει τελικά να είναι μία από τις πόλεις φιλοξενίας. Πάντως, το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε τη διαπίστευση σε Ρώσο δημοσιογράφο, επικαλούμενο προηγούμενες επισκέψεις του στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ξέσπασαν θανάσιμες συγκρούσεις πέρυσι.
Στο Αζερμπαϊτζάν υπάρχει μια ενιαία διαδικασία διαπίστευσης για δημοσιογράφους, αλλά και οι 11 χώρες υποδοχής πρέπει να εγκρίνουν τους αιτούντες. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δημοσιογράφος Νόμπελ Αρουσταμάν «παραβίασε τους νόμους της χώρας μας (σ.σ.: Αζερμπαϊτζάν)» επειδή επισκέφθηκε την αμφισβητούμενη περιοχή χωρίς άδεια από το Μπακού. Η απόφαση αυτή πυροδότησε θυμό στη Ρωσία, επίσης χώρα υποδοχής της διοργάνωσης, καθώς συμμετέχει με το γήπεδο της Αγίας Πετρύπολης.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2019, στο Μπακού, που φιλοξένησε τον τελικό του Europa League, ο Αρμένιος ποδοσφαιριστής Χάνρικ Μιχταριάν, παίκτης τότε στην Arsenal, αποσύρθηκε επικαλούμενος ανησυχίες για την ασφάλειά του.

Κωφεύει η UEFA (;)


Η UEFA προσπαθεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον χωρίς πολιτική για τα προσοδοφόρα τουρνουά. Ωστόσο, η επιλογή των χορηγών της το έχει ήδη αποκλείσει. Πολλοί Ευρωπαίοι πιθανότατα δεν έχουν ακούσει για τον Nord Stream 2, τον αγωγό που ξεκινά από τη Ρωσία και καταλήγει στη Γερμανία, ο οποίος έθεσε την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ εναντίον τόσο των ανατολικών γειτόνων της όσο και των ΗΠΑ.

Μπορεί όμως να γνωρίζουν την Gazprom, τη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου που βοηθά στην κατασκευή της. Είναι αυτή που χορηγεί το Τσάμπιονς Λιγκ, όπου ανταγωνίζονται οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι αλλά και το Euro 2020. Σε αντάλλαγμα για τα χρήματά της, η Gazprom λαμβάνει ένα πλήθος εταιρικών εισιτηρίων, επιτρέποντας στα στελέχη και τους επιχειρηματικούς εταίρους της να πανηγυρίζουν στα γήπεδα.

It’s coming home


Η απόφαση της UEFA για διεξαγωγή των ημιτελικών αγώνων αλλά και του τελικού στο Γουέμπλεϊ δεν θα μπορούσε να χαροποιήσει περισσότερο τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, πόσο μάλλον τώρα που η εθνική ομάδα της Αγγλίας έδωσε τα διαπιστευτήριά της στη διοργάνωση.
Ο Τζόνσον και η αμφιλεγόμενη πολιτική του στη διαχείριση της πανδημίας της Covid-19 – μάλιστα προανήγγειλε άρση όλων των περιορισμών στο εγγύς μέλλον – έκανε χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία να αντιδράσουν στη φιλοξενία των αγώνων στο Λονδίνο. Η UEFA όμως ήταν ανυποχώρητη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιθυμεί διακαώς το τρόπαιο να καταλήξει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο πλέον εκπροσωπείται από το συγκρότημα της Εθνικής Αγγλίας, σφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ικανοποίησή του για το Brexit και την τόση προσπάθεια που κατέβαλε για να έρθει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τη μετά Brexit εποχή.

ΠΗΓΗ: Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ τεύχος 2185 8-7-2021 Από Θέα Μανούρα