• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Από την Κέρκυρα στην Κρήτη: Ένας βιολόγος- πρωταθλητής στην υποβρύχια αλιεία!

October 18, 2021 4538

Ο Γεράσιμος Καββαδίας του Στέφανου με γερές αργυραδίτικες ρίζες είναι Παγκόσμιος Πρωταθλητής και Πρωταθλητής Ελλάδας στην Υποβρύχια Αλιεία, αλλά ξεχωρίζει ιδιαίτερα για το ήθος του. Το drepani.gr (argyrades.gr) παρουσιάζει ένα αφιέρωμα - συνέντευξη από το Cretalive.

Ο Γεράσιμος Καββαδίας μιλά στο Cretalive για τις ομορφιές της κρητικής θάλασσας που έχει αντικρίσει μέσα από τους φακούς της μάσκας του.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

Από την όμορφη Κέρκυρα, τα τελευταία 9 χρόνια διδάσκει σε σχολεία της, επίσης όμορφης, Κρήτης.

Ο βιολόγος, καθηγητής μέσης εκπαίδευσης και αθλητής υποβρύχιας αλιείας, κ. Γεράσιμος Καββαδίας, μιλά στο Cretalive για τις διακρίσεις του αλλά και τα νέα παιδιά που σβήνουν τις οθόνες και πιάνουν τα ψαροντούφεκα.

Γεράσιμος Καββαδίας
Με ένα σπάνιο ψάρι
 

Τα τελευταία 9 χρόνια διδάσκει σε σχολεία της Κρήτης, όπου και μένει μαζί με τη σύζυγό του. «Σε αυτά τα 9 χρόνια έχω βρεθεί σχεδόν σε όλες τις θάλασσες του πανέμορφου αυτού τόπου. Από τη Γραμβούσα μέχρι τις Διονυσάδες και από το Κουφονήσι μέχρι τη Γαύδο και την Παλαιόχωρα, λίγα είναι τα υποβρύχια σημεία που δεν έχω αντικρίσει μέσα από τους φακούς της μάσκας μου», αναφέρει.

Τα πρώτα υποβρύχια βήματα τα έκανε ακολουθώντας τον πατέρα του στις θάλασσες της Κέρκυρας, από όπου και κατάγεται, στα τέλη της δεκαετίας του ’80. «Η θάλασσα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου και ο ελεύθερος χρόνος που απομένει από την επαγγελματική μου δραστηριότητα διατίθεται σε αυτήν. Η Κρήτη με τα διαυγή και ζεστά νερά, τους εντυπωσιακούς βυθούς και τα ψάρια της αποτελεί ιδανικό τόπο διαμονής για έναν ελεύθερο δύτη/υποβρύχιο αλιέα», αναφέρει.

Ένας καθηγητής- ψαράς

«Επέλεξα την υποβρύχια αλιεία ως άθλημα γιατί με φέρνει σε απόλυτη σύνδεση με το φυσικό στοιχείο, με έναν πρωτόγονο και μυστηριακό τρόπο, αφού στη διάρκεια μιας βουτιάς με ελεύθερη κατάδυση θα πρέπει να ξεγελάσω πλάσματα που βρίσκονται στο φυσικό τους στοιχείο, συνήθως σε μεγάλα βάθη, χρησιμοποιώντας όπλα που βασίζονται στην αρχή λειτουργίας μιας σφεντόνας! Η συμμετοχή του ελεύθερου δύτη/ψαρά στην τροφική αλυσίδα δίχως την παρεμβολή του ραφιού του σούπερ μάρκετ κάνει βαθύτερη τη σύνδεση του με το φυσικό περιβάλλον και σαφέστερο τον ρόλο του είδους μας σε αυτό. Η υποβρύχια αλιεία επίσης είναι η πιο επιλεκτική μορφή αλιείας, αφού ο δύτης βλέπει τι θα αλιεύσει, με μηδαμινά παρεμπίπτοντα αλιεύματα και μηδαμινά χαμένα εργαλεία να ρυπαίνουν τον βυθό. Επίσης παρέχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας τροφή. Δεν νομίζω πως κανείς χρειάζεται περισσότερους λόγους για να δικαιολογήσει την ενασχόλησή του με την υποβρύχια αλιεία», αναφέρει.

Γεράσιμος ΚαββαδίαςΠαγκόσμιο πρωτάθλημα 2016

Τα τελευταία 7 χρόνια ασχολείται με το αθλητικό κομμάτι της υποβρύχιας αλιείας, συμμετέχοντας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, το οποίο διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας και Αθλητικής Αλιείας (Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Α.) από το 1956, ενώ στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας το 2020.

Επίσης, έχει διατελέσει μέλος της Εθνικής Ομάδας υποβρύχιας αλιείας, η οποία «κατεβαίνει» στα διεθνή πρωταθλήματα από το 1954.

Στις δύο συμμετοχές του, ως διεθνής, σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, έχει φέρει μια τρίτη και μία πέμπτη ατομική θέση, ενώ μαζί με τους συναθλητές του έχουν κατακτήσει μια πρώτη και μια τρίτη θέση στο βάθρο της ομαδικής κατάταξης. Έχει, επίσης, συμμετάσχει σε διεθνή τουρνουά σε διάφορα μέρη του κόσμου.

«Παρά τις διεθνείς διακρίσεις της τελευταίας 15ετίας στο άθλημά μας και παρά τον τεράστιο αριθμό ελεύθερων δυτών που ψαρεύουν με ψαροντούφεκο δεν έχει καταστεί δυνατή η καλλιέργεια ενός πιο μαζικού αθλητικού κινήματος προς το σπορ αυτό. Η εμπείρια μας από τις συμμετοχές μας σε διεθνείς αγώνες μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που διαφοροποιεί εμάς από τους Ισπανούς, τους Ιταλούς, τους Κροάτες ή τους Πορτογάλους και τι πρέπει να κάνουμε για να φέρουμε μαζικά κόσμο να αθληθεί στο άθλημά μας, πέρα από το απλό ψάρεμα του Σαββατοκύριακου. Στα κράτη που προανέφερα οι αγώνες υποβρύχιας αλιείας αποτελούν μια γιορτή με τεράστιο αριθμό συμμετεχόντων, ανδρών και γυναικών, όλων των ηλικιών. Δυστυχώς στη χώρα μας η έλλειψη ενδιαφέροντος για λιγότερο προβεβλημένα αθλήματα, όπως η ελεύθερη κατάδυση και η υποβρύχια αλιεία, απαιτεί τεράστια προσπάθεια από έναν μικρό αριθμό ανθρώπων για να αναστρέψει την κατάσταση και να ρίξει φως στις πτυχές πανέμορφων αθλητικών δραστηριοτήτων που είναι συνυφασμένες με την κουλτούρα μας ως θαλασσινού λαού και το φυσικό μας περιβάλλον. Σημαντική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται και στο Ηράκλειο από τον Ν.Ο. Άπνους Ηρακλείου, μέλος του οποίου είμαι και εγώ», αναφέρει ο κ. Καββαδίας.

Γεράσιμος Καββαδίας
Κύπελλο Εθνών Κροατία 2015

Μακριά από οθόνης, στο χέρι ένα ψαροντούφεκο και οι μάσκες

«Ως εκπαιδευτικός παρατηρώ ότι πολλά παιδιά, ειδικά σε παραθαλάσσια μέρη της Κρήτης, βγαίνουν από το σπίτι και τη βολή της οθόνης του κινητού για να ανακαλύψουν έναν καινούργιο κόσμο με μια μάσκα και ένα ψαροντούφεκο στο χέρι. Αυτό από μόνο του είναι πολύ ευχάριστο. Τη νέα γενιά υποβρύχιων αλιέων οφείλουμε να την εκπαιδεύσουμε για να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος. Τα βασικά ζητούμενα είναι η ασφάλεια και ο σεβασμός στο θαλάσσιο περιβάλλον και τα ιχθυαποθέματα. Προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους νέους, επίδοξους υποβρύχιους αλιείς να εγγραφούν σε συλλόγους, να επιμορφωθούν σε ένα σχολείο ελεύθερης κατάδυσης, για να μπορούν να απολαμβάνουν τη θάλασσα με αειφόρο τρόπο και ασφάλεια», τονίζει.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search