• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κερκυραϊκός Τουρισμός ή μια ταινία «Corfu Garden»

January 11, 2022 3935

Γράφει ο Χρήστος Κορφιάτης

«Περιπεράστε παρακαλώ!»;

Θα ξαναζήσουμε, αυτή τη φορά στην αληθινή ζωή της Κέρκυρας, την υπέροχη σαν βιολέτα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου Δέσποινα Στυλιανοπούλου;

Να πρωταγωνιστεί με αυτή την αξέχαστη δουλική ατάκα της ως δήμαρχος της Κέρκυρας και ως περιφερειάρχης των Ιονίων Νήσων σε διπλό ρόλο; Και να υποδέχεται τόσο δουλικά τους ισχυρούς του χρήματος, σε μια κωμικοτραγική νέα μυθιστορηματική ταινία που το γύρισμά της ξεκίνησε επισήμως τα τέλη του 2020 με τηλεδιάσκεψη του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και τιτλοφορείται «Corfu Garden» ή, στα ελληνικά, «Περιπεράστε παρακαλώ!»;

Έτσι φάνηκε τον Δεκέμβριο του 2020, έτσι φαίνεται ακόμη!

Γιατί μόνο με ταινία «Corfu Garden» της «Finos Film» βγαλμένη από την εποχή της Χούντας και το «πάρτα όλα» των εκπροσώπων της στο ξενοδοχειακό κεφάλαιο, με τα «άπλυτα» που φανταζόμαστε και τις τραγικές επιπτώσεις που όλοι γνωρίζουμε για το ληστρικό, βαθιά εκμεταλλευτικό οικοδόμημα που ακούει στο όνομα Κερκυραϊκός Τουρισμός, μοιάζουν οι σκηνές της υπόθεσης.

Δεν είναι άλλη βέβαια αυτή από την προωθούμενη επένδυση της εταιρείας Corfu Garden ή Ikos Corfu Garden στα 245 περίπου στρέμματά της στις εγκαταστάσεις του παλιού και ιστορικού «Club Mediterranee» που κατασκευάστηκε από τον Γάλλο επιχειρηματία Ζεράρ Μπλιτζ στην κερκυραϊκή περιοχή της Δασιάς σε πολύ διαφορετικές συνθήκες, πριν από 70 κοντά ολόκληρα χρόνια, με πεντακόσιες καλύβες από άχυρο.

Ονειρευόμαστε σκηνές της ταινίας ή είναι αλήθεια;

Κι όμως!

Η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, μαζί με τους συν αυτή του πιο φιλοεπιχειρηματικού δημοτικού μπλοκ, σε έκτακτη ηλεκτρονική συνεδρίαση μερικές εβδομάδες πριν φύγει το 2020, έσπευσε να συγκατανεύσει σε απαράδεκτο από κάθε άποψη αίτημα της ιδιοκτήτριας εταιρείας. Εμείς οι πολλοί, βλέπετε, λόγω του ιού έπρεπε να μένουμε στο σπίτι μας ή να συγκεντρωνόμαστε κάτω από αστυνομική κλοιό μέχρι τρεις το πολύ όσα μέτρα προφύλαξης κι αν λαμβάνουμε, ενώ ο λύκος, ως γνωστόν, στην αναμπουμπούλα χαίρεται και μπορεί να κάνει όσες «πειστικές» επαφές με αρμόδιους θέλει! Παραιτήθηκε λοιπόν ο Δήμος από υφιστάμενο δικαίωμα διεκδίκησης και δωρεάν απόκτησης 70 καλών στρεμμάτων της όλης έκτασης, εισπράττοντας ως αντάλλαγμα ποσό της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ όπως λεγόαν, καταβλητέο μάλιστα σε μακρινές μεταξύ τους δόσεις το αργότερο σε τρία χρόνια από την ημέρα που το σχεδιαζόμενο φαραωνικό νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα θα έχει κατασκευαστεί και λάβει άδεια λειτουργίας. Αν η μισή αλήθεια είναι ψέμα, τότε όλα ήταν ένα ψέμα. Μεγάλο και πολύ, μάλιστα, καλοστημένο, εν αγνοία, υποτίθεται, πραγμάτων πολύ σχετικών και σπουδαίων που γίνονταν στην Αθήνα!

Έτσι, η καλή εταιρεία θα μπορεί να εξαντλήσει στον ανώτατο δυνατό βαθμό τα επιτρεπόμενα όρια οικοδόμησης γιγαντιαίων ξενοδοχειακών υποδομών, με κατασκευή ίσως και «αθλητικού γηπέδου» γκολφ όπως ψιθυρίζουν οι κακές γλώσσες, στην τεράστια έκταση του «Μον Ρεπό της Κορακιάνας».

Η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, με τη σειρά της, σε παρόμοιο ρόλο, έλεγε με δικά της λόγια, μασημένα όμως ώστε εξασφαλίστηκε πλειοψηφική συγκατάβαση, το ίδιο:

«Περιπεράστε παρακαλώ!».

 

corfugarden003

 

Είκοσι πέντε περίπου χρόνια αφότου οι Κερκυραίοι αποσπάσαμε για τον Δήμο μας από τη βασιλική οικογένεια των Γλίξμπουργκ το έκτασης 260 περίπου στρεμμάτων Μον Ρεπό στις παρυφές της πόλης μας!

Στη δημοφιλή ειδυλλιακή Δασιά σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων και κάτι από την πόλη πάει να δημιουργηθεί τώρα, πολιτικά σκανδαλωδώς, ένα άλλο, νέο και μεγαλύτερο δασωμένο Μον Ρεπό, με διάφορες πτέρυγες σε εκατοντάδες στρέμματα!

Επιχειρηματικό.

Φεουδαρχικού τύπου.

Με ενδιάμεσο ή τελικό ιδιοκτήτη λουξεμβουργιανή εταιρεία, αν είναι όντως ενταγμένη όπως παρουσιάζεται στον όμιλο Sani / Ikos αυτή η κερκυραϊκή κατά τα άλλα επιχείρηση με το δικό μας αγγλικό τουριστικό όνομα, δηλαδή το Corfu Garden, ογδοηκοστή μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

Ως μέλος κι αυτή του σχετικού πολυεθνικού ομίλου που ελέγχει στην ίδια περιοχή δύο ξενοδοχειακά μεγαθήρια με επίσης μεγάλη ακίνητη περιουσία, με το σήμα «Ikos». Με άλλα 90 στρέμματα, δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Τύφλα να 'χουν με άλλα λόγια, αν θέσουμε ως κριτήριο την ακίνητη περιουσία 335 στρεμμάτων σε μια ίδια περιοχή με παραλίες εκατοντάδων μέτρων, οι πιο μεγάλες πολυεθνικές του ξενοδοχειακού κλάδου στην Ευρώπη. Αναβιώνει στην περιοχή εν έτει 2020 το αλήστου μνήμης φέουδο Μπαρμπάτη της Ενετοκρατίας στη βορειοανατολική Κέρκυρα; Ακόμα κι ο γαλαντόμος για τους πλούσιους Σκωτσέζος θεωρητικός του καπιταλισμού Άνταμ Σμιθ του 18ου αιώνα θα έφριττε με αυτή τη συγκέντρωση τόσης οικονομικής δύναμης!

Παίζει και ο Σπύρος Καλογήρου, μεταξύ άλλων, στην ταινία «Corfu Garden» ή «Περιπεράστε παρακαλώ!», μαζί με τη Δέσποινα Στυλιανοπούλου.

Λέει δήθεν αθώα στον πραγματικό γιο κουρέα με τ' όνομα Αλκίνοος από το χωριό Μακράδες συνάδελφό του ηθοποιό Νίκο Κούρκουλο -που «δε μασάει»- μια δική του γνωστή ατάκα: «Ήταν πολλά τα λεφτά για την Ελλάδα βεβαίως...».

Για ποιου την ελληνική τσέπη όμως δεν διευκρινίζει. Τι λέτε, ο Δήμος αν λάβει 70 καλά στρέμματα, απ' όλα αυτά τα 245 στρέμματα, μήπως θα μπορέσει να εισπράξει πολύ περισσότερα απ' τα 2,5 εκατ. ευρώ, αν λάβει άδεια να τα ξαναπουλήσει, την επόμενη κιόλας ημέρα στην ίδιαν εταιρεία, αν υποτεθεί πως έτσι έχουν τα πράγματα; Όπως κι αν το δει κανείς, ακόμα και σ' αυτή τη χειρότερη εκδοχή δηλαδή, η υπόθεση «μπάζει».

Η τσέπη των επενδυτών όμως; Σίγουρα θα θησαυρίσει!

Θα μπορούν, αν γίνει αποδεκτή μια τέτοια αγοραπωλησία, να οικοδομήσουν 38.500 τ.μ., σχεδόν δέκα φορές περισσότερα απ' όσα τώρα μπορούν! Μια έκταση, για να το πούμε αλλιώς, δέκα φορές -και βάλε...- μεγαλύτερη από το Άλσος της Γαρίτσας και του Ανεμομύλου!

«Και μετά θα κάαααθεσαι», πετάγεται από μια γωνία κλείνοντας το μάτι σε δυσδιάκριτο πρόσωπο ο Μακρονησιώτης ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος.

Πιο πέρα ο Λάμπρος Κωνσταντάρας με φίλους του μουτζώνουν εν χορώ, χωρίς ντροπή, τον Καλογήρου και τη Στυλιανοπούλου!

Προσθέτει μια δική του προφορική ατάκα, ταιριαστή, καθώς σταυροκοπιέται με όσα αντιλαμβάνεται:

«Κάντε και κάνα σταυρό βρε παιδιά! Μπορεί να μας βγει σε καλό...»

Παίζει και «κεντάει» και η δική μας Ρένα Βλαχοπούλου με τριαντάφυλλα στο πέτο, που προβλέποντας τις συνέπειες της επιχειρηματικής επέλασης στη Δασιά πουλάει τη βίλα της στον γειτονικό Ύψο και ήδη την έχει... παραχωρήσει για το γύρισμα της ταινίας. Έκπληκτη πετάει τη δική της ατάκα για τα 70 στρέμματα που δεν προτιμά ο Δήμος της: «Τσάμπα είναι όλα; Του κυρίου Ωνάση δεν είναι; Ας τα πιούμε στην υγειά του!».

 

corfugarden004

 

Ναι, μονολογεί πονηρά ο Δήμος Σταρένιος: «Μας αγαπάνε... Σαν φίλοι ήρθανε». Οι νέοι Ωνάσηδες, δηλαδή.

Αυτοί που το 2018 ως Ikos Δασιά και όχι ως Corfu Garden - Ikos, λειτουργώντας πλήρως για πρώτη χρονιά τα δύο ξενοδοχεία τους στη Δασιά δαπάνησαν για αμοιβές και συναφή έξοδα των κάθε κατηγορίας εκατοντάδων εργαζομένων τους 9,6 εκατ. ευρώ και το 2019 λειτουργώντας πάλι πλήρως και τα δύο ξενοδοχεία, τόσο αυτό του «Ουρανού» όσο και εκείνο της «Θάλασσας» με τα 600 μέτρα παραλίας δηλαδή, δαπάνησαν για τον ίδιο σκοπό 9,1 εκατ. ευρώ, ενώ από τη μία χρονιά στην άλλη αύξησαν κατά 13% τα έσοδά τους. Έφτασαν τα 33,2 εκατ. ευρώ τα έσοδά της Ikos Δασιά το 2019 και αντιστοιχούσαν σε 47.500 περίπου ανά εργαζόμενο του συνόλου των 700 εργαζομένων που απασχόλησε κατά μέσον όρο.

Τα κέρδη αυτής της Ikos Δασιά προ αποσβέσεων, τόκων και φόρων, συγχρόνως, ήταν αστρονομικά. Αποικιοκρατικά για μονάδες του εποχιακού τουριστικού τομέα. Όσα καμιάς άλλης ξενοδοχειακής εταιρείας στην Κέρκυρα. Ίσα προς 16.500 περίπου ευρώ ανά -πολύ λιγότερο φυσικά αμειβόμενο- εργαζόμενο. Συμπεριλαμβάνοντας χρηματοοικονομικά κέρδη αποτίμησης δανείων, αφού της παρασχέθηκε μειωμένο επιτόκιο αποπληρωμής τους σε επίπεδα που δεν διανοούνται ούτε στον ύπνο τους οι βιοπαλαιστές μικροεπιχειρηματίες και επαγγελματίες της Κέρκυρας, υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2018 και ανήλθαν σε ποσό 11,5 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 30% παρά κάτι του τζίρου της!

 

corfugarden005

 

Ο ανυπότακτος Βασίλης Αυλωνίτης, ίσως κι επειδή «βαστάει» από τα κερκυραϊκά μέρη, εμφανίζεται αγανακτισμένος. Κατεβαίνει στη βίλα της Ρένας Βλαχοπούλου από το χωριό της Κορακιάνας όπου την Κατοχή έβγαινε εφημερίδα με τον τίτλο «Επανάσταση» και άκουσε τον κόσμο του ν' αντιδρά έντονα σ' όσα επιχειρούνται τελείως ερήμην του.

Συναντά τον Νίκο Ρίζο που ακούγοντάς τον του ζητάει να κρατήσει μυστικότητα.

Να σιωπήσει.

Ξεκαρδίζεται στα γέλια ο Βασίλης Αυλωνίτης. Αμέσως υποδύεται σαρκαστικούς Κερκυραίους. Με το φιλοσοφημένο χιούμορ του πετάει τη δική του αθάνατη ατάκα για τις μπίζνες όπως αυτή της «Corfu Garden»:

«Πνεύμα και ηθική...».

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, όμως, φιλοξενούμενος κι αυτός στην ίδια βίλα της Ρένας Βλαχοπούλου, είναι πιο ταραγμένος στο δωμάτιό του. Παρομοιάζει την υπόθεση με κουδούνι-καμπανάκι για κίνδυνο μεγάλης ζημιάς. Σαν να ξέρει όσα τραβάνε οι ήδη εργαζόμενοι στη Δασιά φερμένοι κυρίως από την υπόλοιπη Ελλάδα και πόσο ανεπιθύμητοι είναι οι συνδικαλιστές του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας για να μπουν στα συγγενικά με την «Corfu Garden» ξενοδοχεία και πόσους κινδύνους εγκυμονεί η διόγκωση της εξουθενωτικής οικονομικής ισχύος στην περιοχή, ξεσπά με άλλη πασίγνωστη ατάκα, ελαφρώς παραφρασμένη:

«Τι θα το κάνουμε εδώ πέρα, Αμέρικαν μπαρ, Λούξεμπουργκ μπαρ;».

Να 'σου όμως και ο Αθηνόδωρος Προύσαλης. Συναντά στην πόλη του νησιού τη Δέσποινα Στυλιανοπούλου, σινιαρισμένη για τον διπλό ρόλο της ως δημάρχου πρώτα και ως περιφερειάρχη μετά, συνοδευόμενη από επιτετραμμένους της. Δεν της χαρίζεται. Επιστρατεύει τις καλύτερες ατάκες του, όπως επιβάλλεται, απέναντι στη δήθεν σοβαρή επιχειρηματολογία της:

- «Ε, καλά τώρα... Στο πεζοδρόμιο μεγαλώσαμε!».

- «Εσύ θα πας μπροστά!...».

- «Φέρε τον έλεγχο να σου βάλω άριστα!».

Στο σημείο αυτό σταμάτησε το γύρισμα. Τέτοια ταινία της Φίνος Φιλμ, με τόσο άθλιο και βλαβερό για τον λαό θέμα, να τη συνεχίσουν όσοι επόμενοι ταιριάζουν πραγματικά με τους σχετικούς ρόλους, σαν ν' ακούστηκε να διαμαρτύρεται, ως βέρα Κερκυραία, η Ρένα Βλαχοπούλου, πριν αλλάξει γνώμη και επιμείνει για την ταινία.

Η συνέχεια και επί της πραγματικής οθόνης λοιπόν; Από τον κόσμο της δημοτικής ενότητας Κοριακιάνας, πριν απ' όλα, στην οποία υπάγεται η όμορφη Δασιά. Για να μη δημιουργηθεί ένα νέο, άβατο Μον Ρεπό που μοιραία κάποια στιγμή θα καταστήσει τελείως δυσχερέστατη την πρόσβαση και το κολύμπι στην ειδυλλιακή και δημοφιλή και στον λαό της πόλης παραλιακή περιοχή, μόλις δέκα περίπου χιλιόμετρα από το βασικό κερκυραϊκό λιμάνι.

Μια περιοχή που θα μπορούσε, πέραν των άλλων, να στεγάσει ίσως και έναν «Βοτανικό Κήπο του Αλκίνοου» με τεράστια δημοτικά - δημόσια έσοδα, αντάξιον εκείνων που το κερκυραϊκό κλίμα και η κερκυραϊκή παράδοση του αρχικού Μον Ρεπό επιβάλλουν και Κερκυραίοι του μακρινού παρελθόντος αλλά και σύγχρονοι, όπως ο κορυφαίος Έλληνας βοτανολόγος Δημήτρης Καββάδας, έχουν ονειρευτεί εδώ και δύο αιώνες σχεδόν, προτείνοντας έναν αληθινό «Corfu Garden». Και που μικρογραφία του στις μέρες μας επιβιώνει μοναδικά στην κατοικία της Καλής Δοξιάδη στο Γαστούρι, το οποίο υστερεί μάλλον σε πλούτο χλωρίδας μπροστά σ' αυτόν της Κορακιάνας και ευρύτερα του της περιοχής γύρω από το όρος Κοράκιον και όλον τον παλιό Δήμου Φαιάκων με τις άγριες ορχιδέες και τα διάσημα περιβόλια, μεταξύ άλλων, του Σίδνεϊ Μέρλιν.

Τον ιδιαίτερο φορολογικό και νομικό τύπο της Μονοπρόσωπης εταιρείας, ας προσθέσουμε ακόμη προς το παρόν, έχει αυτή η 17χρονη Ανώνυμη Κτηματική Τεχνική Ξενοδοχειακή επιχείρηση με την επωνυμία Corfu Garden.

Εδρεύει στη Δασιά, έχοντας μετακομίσει εκεί από το Χαλάνδρι Αττικής, χωρίς να έχει κάνει ακόμη γνωστή την ακριβή μετοχική της σύνθεση. Τη διευθύνουν από κοινού ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Α. Ανδρεάδης και ο κ. Mathieu Jacques M. Guillemin, όπως και την Ikos Δασιά κι ένα σωρό άλλες επιχειρήσεις του ομίλου που είναι γνωστός ως Sani / Ikos και τα μετοχικά ίχνη του χάνονται στο εξωτερικό σε δαιδαλώδη εταιρικά σχήματα μέσω της εταιρείας IKOS Luxco στον ευρωπαϊκό φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου, η οποία με τη σειρά της ανήκει στην εταιρεία του εξωτερικού LBRI SCA, με συμμετόχους τρανούς διεθνείς επενδυτές, όπως η Oaktree Capital, η Goldman Sachs Asset Management και η Hermes GPE.

Έχει αποφύγει μέχρι τώρα όπως ο διάβολος το λιβάνι να μιλήσει για το master plan της, αν και δεν θ' αργήσουμε, κατά πως φαίνεται, να δεχθούμε επίθεση πλύσης εγκεφάλου, όπως το συνηθίζουν οι μεγάλοι επενδυτές με τις μεγάλες τσέπες τις χρηματοδοτούμενες συχνά από δημόσιες τσέπες. Δεν αποτελεί εξαίρεση, επ' αυτού, ο όμιλος Sani / Ikos. Ούτε στις γενικά ευνοϊκές για τους μεγάλους επενδυτές φορολογικές επιδοτήσεις. Οι δαπάνες του κατασκευαστικού σταδίου μετατροπής των παλαιών ξενοδοχείων της αλυσίδας «Χανδρής», όπως ίσως και η δωρεά παλαιών επίπλων τους στον τότε Δήμο της Κέρκυρας, ανταμείφθηκαν και φορολογικώς το 2019. Στα καθαρά κέρδη της η Ikos Δασιά συμπεριέλαβε αναβαλλόμενα φορολογικά έσοδα άνω των 800.000 ευρώ.

Καημένη Δασιά, αγαπημένε τόπε των ποιητών μας Λορέντζου Μαβίλη και Γεράσιμου Μαρκορά...

Όσο για τον τρομερό κίνδυνο να βαλτώσει μια μεγάλη επένδυση με εισροή πολλών κεφαλαίων από το εξωτερικό και για την ταυτότητα των επενδυτών και την ανάπτυξη που πρεσβεύουν, τα λέμε παρακάτω. Ακολουθούν αρκετά επεισόδια της υπόθεσης «Corfu Garden εναντίον Corfu Garden» με συμμετοχή πολλών ηθοποιών μας!

 

corfugarden006

 

Κατέφθασε κεφάτος στη βίλα της Βλαχοπούλου στην Κέρκυρα και ο Θανάσης Βέγγος για τον Corfu Garden και τα μπουμπούκια του!

Για το εξελισσόμενο σκανδαλώδες χαριστικό σχέδιο οικοδόμησης 38.500 τ.μ. σε περιοχή- μπουκέτο του νησιού ονόματι Δασιά από μεγάλο τουριστικό Οίκο... Λίγο η μεγάλη αγάπη του για τον τόπο και τις δασιές μας από τότε που γύριζε εδώ το σίριαλ «Περί ανέμων και υδάτων» με τις νότες του Μίκη Θεοδωράκη.

Λίγο οι απορίες του για εκείνον το Λέλο της οικογένειας πάμπλουτου επιχειρηματία με ξενοδοχεία στην Κέρκυρα. Λίγο οι παρακλήσεις της «Finos Film» και του Αλέκου Σακελλάριου που εξανέστη κι αυτός. Λίγο ίσως και τα απωθημένα του από τη Μακρόνησο. Πολύ και το γεγονός ότι η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων όπως είχαμε προαναγγείλει δεν δίστασε να δρομολογήσει κι αυτή το πολιτικό σκάνδαλο «Corfu Garden» με ψιχία ανύπαρκτης τελικά αντιπαροχής, ο Θανάσης με το που πάτησε στο λιμάνι έβαλε τα δυνατά του. Παρόλο που δεν τον άφησαν να κλείσει μάτι στο καράβι «Αγγέλικα», σε τρία λεπτά σαν αστραπή να 'τος στο σπίτι της Ρένας Βλαχοπούλου στο τέρμα της Δασιάς!

Όλοι και όλες όμως, μαζί με τη Ρένα ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους, αποφασισμένοι να τερματίσουν το γύρισμα της ταινίας με το άθλιο θέμα. Μόνον ο Νίκος Κούρκουλος και ο Βασίλης Αυλωνίτης δίσταζαν να φύγουν, μαγεμένοι καθώς ήταν από τσάρκες σε πατρογονικά ή γνωστά μέρη τους.

- Όπως ήρθες παρτσινέβελε κάνε μεταβολή, την κοπανάμε, ξεκαθάρισε η Ρένα επιτιμώντας τον άυπνο Θανάση.

-Βρε πώς είσαι έτσι σα κούτσουλος, εσύ κοιμάσαι όρθιος!, συνέχισε χωρίς έλεος.

- Ντροπή σου εσύ αρχοντοπούλα να μιλάς έτσι, πετάχτηκε ο Νίκος Ρίζος, σκουντώντας τον Βέγγο που μονολογούσε «Το παιχνίδι είναι στημένο» παλεύοντας να μην αποκοιμηθεί.

Με το προπολεμικό «Αγγέλικα» απ' τον Πειραιά είχε φθάσει ο Θανάσης. Για να περάσ' η ώρα και να τον πιάσει νάνι στο πλοίο διάβαζε Σολωμό. Στίχους γραμμένους στα Μουράγια για την καλή κοινωνία της εποχής που, φευ, επιβίωνε χωρίς ατσίδες μεγαλοξενοδόχους «αναμορφωτές» μας με μετοχές στο Λουξεμβούργο. Ξέρετε, με «όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος», «στην πλώρη που σκυρτά γυρτός τούτα 'π' ο ξένος ναύτης» κι άλλους τέτοιους ανατρεπτικούς στίχους! Έλα, όμως που ένας ατσίδας ξένος ναύτης δεν τον άφησε να κλείσει μάτι με παλιά τραγούδια του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και άλλες ιστορίες.

- Αυτό το Corfu Garden είναι νόμιμο σκάνδαλο που όμοιο του δεν έχει παίξει κανένας σας, λέει ο Θανάσης ξεψυχισμένα. Δε θα πιστεύετε όσα έμαθα και θα σας πω αν με αφήσετε... - Μωρέ Λύσσανδρε, στον ύπνο σου όρθιος τα 'δες; Πετάχτηκε, ποιος άλλος, η Ρένα αποπαίρνοντάς τον με τ' όνομά του απ' το «Περί ανέμων και υδάτων»! Τσιμπιέται ο Λύσσανδρος, βεβαιώνεται κι αρχίζει:

- Και τι δε μου 'π' ο ξένος ναύτης καλοί μου άνθρωποι! Απ' το Δυρράχιο που κάποτε ήτανε λέει αποικία της Κέρκυρας βρέθηκε ο άνθρωπος εδώ, αλλά είχε Κερκυραίο πατέρα. Τεχνίτης μέγας στη φροντίδα των κήπων με μεγάλ' αυτιά σα του Μολιέρου. Τον καλούσαν για ν' ακούνε τη γνώμη του οι πιο πλούσιοι γκολφαδόροι και φιλότεχνοι του νησιού, Έλληνες και ξένοι μεγιστάνες του πλούτου με περιουσίες στο νησί και ντόπιοι ολιγάρχες κι άλλοι καλά 'κονομημένοι με δικές τους περιουσίες, με τίτλους ευγενείας και χωρίς.

- Στο Γαστούρι, στα Γουβιά, στην Κερασιά, στις Σινιές, σ' ένα μεγάλο Λιβάδι με γκολφ, σ' ένα σωρό παραδεισένια μέρη σας.

- Πήγαινε ο άνθρωπος και σε κήπους πρωτοκλασάτων μελών αυτού του Επιμελητηρίου σας που παλιά λέει είχε πρόεδρο έναν μακαρίτη Δένδια πατέρα υπουργού σπουδαγμένου μικρού με υποτροφία της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Εκείνο ποτέ δεν ήταν με τους μικρούς αλλά πάντα με τα μεγάλα πορτοφόλια, ενώ στα περσότερα μέρη τα Επιμελητήρια είναι με τους μικρούς -έτσι μου 'λεγε ο ναύτης. Ήταν λίγο μουρλός βλέπετε και μόνο για το κέφι του έλεγε τη γνώμη του για τους κήπους, γιατί τις νύχτες έγραφε ποιήματα με καμιά εικοσαριά ψευδώνυμα και του τ' αγοράζανε διάφοροι εκδότες. Μικρός δούλευε στον μεγαλύτερο κήπο της Κέρκυρας, στο Μον Ρεπό, όπου φρόντιζε μανόλιες, τζίνιες, ντάλιες, κυκλάμινα και φρέζιες. Ξέρει πολλά και για δαύτα!

Παίρνει ανάσα και γρήγορα πριν τον αποπάρουν πάλι, καθώς αφήνουν κάτω τις βαλίτσες κουρασμένοι, συνεχίζει το πολυβόλημα:

- Ε λοιπόν όλοι αυτοί με τους μεγάλους κήπους και φιλότεχνοι, μου 'π' ο ξένος ναύτης, είχαν βάλει στο μάτι το παλιό Κλαμπ Μεντιτερανέ στη Δασιά εδώ και χρόνια, πολύ πριν αποβιβαστούν από τη Μακεδονία στη Δασιά στα ξενοδοχεία του Χανδρή εκείνοι οι καθ' όλα τους σεβαστοί κύριοι Ανδρεάδηδες με το νέο ξενοδοχειακό know-how και τον αέρα των προέδρων του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας. Για να ωφεληθούν όλοι απ' τις διάφορες μπίζνες της Κέρκυρας είχαν φτιάξει μια Task Force όπως την είπαν. Όπως κάνουν, λέει, όλ' οι μεγάλοι και τρανοί Οίκοι με ή δίχως οικόσημα στον μάταιο ετούτο κόσμο για να προκόβουν στις υποθέσεις τους. Ήταν μέσα κι ένας αξιωματούχος υπουργείου από οικογένεια πολύ ανακατωμένη με αναψυκτικά και τσιγάρα.

 

corfugarden007

 

Ακάθεκτος ο Βέγγος:

- Νόμιμα πράματα δηλαδή, όχι παράνομα, σ' όλο τον κόσμο έτσι δουλεύουν οι πλούσιοι. Κάνουν... λόμπινγκ, αμερικανιστί.

- Α χα χα χα χα! Ωραία πράματα δηλαδή.

- Αυτός ο Ανδρέας Ανδρεάδης, το πρώτο αφεντικό του IKOS, μου 'π' ο ναύτης, είναι κύριος σε όλα του και φίλος τους. Φίλος καλός και του Κώστα Καραμανλή που 'χει, ξέρετε, το κάτι τις του εδώ κοντά, στα Γουβιά όπου κατοικοέδρευε ο αφέντης-εφοπλιστής της Βενετίας τον καιρό που απολαμβάνατε στο πετσί σας τα μεγάλα γαιοκτημονικά φέουδα με τα σαγράδα -έτσι δε λέγατε τότε τις ιδιωτικές φυλακές; Με τίτλους απ' το London University, κοσμοπολίτης bon viveur με τα όλα του! Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης σαν κι εμένα! Τζέντλεμαν δηλαδή, όχι σαν κι εσένανε καλέ μου συνάδελφε Αθηνόδωρε Προύσαλη και κάτι κακομοίρηδες επιχειρηματίες της πεντάρας που βλέπω στην Κέρκυρα να πουλάνε φύκια και μεταξωτές κορδέλες χωρίς κάβες με τριακόσια κρασιά και δε φοράνε ποτέ σμόκιν! Να λέμε και του στραβού το δίκιο, δηλαδή.

- Περιμένω να δω πού θα καταλήξεις, άντε, άντε, στο ψητό, πετάγεται η Ρένα.

- Τη δουλειά του κάνει ο άνθρωπος μ' αγιαστούρα και χωρίς, συνεχίζει ο Θανάσης αγνοώντας τα χαχανητά και κοιτώντας μία τον Νίκο Κούρκουλο μία και τον Σπύρο Καλογήρου σκεπτικούς. Τα συμφέροντά του κοιτάει ο Οίκος IKOS. Είναι οπαδός μιας παράξενης θεωρίας ενός δικού σας παλιού Ανδρέα Ανδρεάδη, πλούσιου οικονομολόγου που 'χετε κάνει προτομή του στον Κήπο του Λαού στη Χώρα και πίστευε πως ο πολύς καπιταλισμός θα κάνει καλό κι έγραψε και την ιστορία της Τράπεζας της Αγγλίας μέχρι που ασχολήθηκε και με τις Τέχνες και τελικά έβγαλε στη φόρα τ' άπλυτα του αγγλικού και του βενετσιάνικου πρώτου καπιταλισμού και των ελληνικών αρπακτικών στα νησιά σας. Ξέρετε, εκείνης της αγγλοϊόνιας συμμορίας, όπως τη λέγατε. Στενός συγγενής εκείνου του δικού σας Ανδρεάδη ήταν ο Ροΐδης, βλέπεις! Α χα χα χα! Ξέρετε, 'κείνος ο τόσο πνευματώδης άνθρωπος που 'χε πει για τα κάθε είδους αρπακτικά ότι «άπαντες οι έχοντες ονύχια αγωνίζονται να κατασπαράξωσι τους έχοντες πτερά». Μαζί με Ωνάσηδες δε ζήσαμε και διάφορους Ανδρεάδηδες που κάνανε ότι θέλανε, ανεβοκατέβαζαν υπουργούς, καταχρέωναν τις επιχειρήσεις; Θυμάστε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά τη Χούντα αναγκάστηκε να κρατικοποιήσει τις επιχειρήσεις ενός άλλου Ανδρεάδη, Στρατή εκείνου, με τράπεζες, με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο ΗΣΑΠ, με ναυπηγεία, Λιπάσματα, Ασφάλειες κι ένα σωρό άλλες μπίζνες, για να σωθούν τα μαγαζιά κι όσοι δούλευαν;

- Το θέμα τώρα μ' αυτόν τον Corfu Garden είναι να κάνει κι ο απλός κοσμάκης τη δικιά του δουλειά, για τα δικά του συμφέροντα, μου 'π' ο ναύτης... Όχι μόνο οι Οίκοι τη δικιά τους!

Κουνάνε το κεφάλι ο Νίκος Κούρκουλος και ο Βασίλης Αυλωνίτης...

 

corfugarden008

 

Δεν κωλώνει σε τίποτα ο Θανάσης Βέγγος, όλα τα ξέρει ως Πράκτωρ Θου-Βου:

- Κοσμοπολίτης λαμπερός κι ο αδελφός του κ. Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος αυτός του ομίλου και πιο απλός, δίνει την πολιτιστική εκδοχή της ελίτ, της αστικής τάξης στη Θεσσαλονίκη ως πρόεδρος Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος με άλλα μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα της Μακεδονίας. Ως πρόεδρος, συγχρόνως, του πολιτιστικού Ιδρύματος «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», στη συμβουλευτική και τη διοικητική επιτροπή του οποίου συναντά κανείς, μεταξύ άλλων, έναν πρώην Συνήγορο του Πολίτη, έναν πρόεδρο Ένωσης Ελληνικής Δασικής Περιουσίας, πρώην δικαστές, πανεπιστημιακούς, τον πρόεδρο του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και μαζί πρώην υπουργούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, φυσικά για το κοινό ευρωπαϊκό καλό. Εγώ είχα άλλα χούγια, αυτός βλέπετε, έχει τις αυτοκρατορίες, τις οικονομικές φυσικά!

- Πιστεύει ότι «δυστυχώς υπάρχουν χώρες που δείχνουν να βλέπουν την Ενωμένη Ευρώπη μόνο μέσα από ένα πρίσμα οικονομικού οφέλους». Γι' αυτό και ο όμιλός του, για να δώσει το καλό παράδειγμα, πήγε τις μετοχές στο Λουξεμβούργο! Με τη μία έπεισε και την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για το καλό που θέλουν να κάνουν με το Corfu Garden, τέτοιο τζιμάνι! Τις δηλώσεις για τάχα «υπερφορολόγηση» των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ η IKOS Δασιά πέρυσι είχε φορολογικά έσοδα αντί έξοδα, τις κάνει ο αδελφός του. Αμφότεροι είναι γνωστοί για δωρεές τους στο ευρύ κοινό στη Μακεδονία, που σπανιότατα μαθαίνει κάτι για το εργασιακό καθεστώς στον Όμιλό τους. - Ποιος δίνει σημασία την σήμερον ημέρα σε οικολόγους και συνδικαλιστές άλλωστε, αφού δεν έχουν μα πληρώσουν διαφημίσεις σ' εφημερίδες και κανάλια!

- Εταιρεία τους είχε καταδικαστεί πριν από αρκετά χρόνια για παράνομες οικοδομικές άδειες, για βίλες σε αχανή παραθαλάσσια δασική έκταση στη Χαλκιδική, αλλά τους έφερε πολύ γούρι ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος! Γουρλής άλλο πράμα! Από τότε που άρχισε να τους υποστηρίζει νομικά, πριν γίνει πρόεδρος κι αυτός, δεν τους πείραξε ποτέ η Δικαιοσύνη - χτύπα ξύλο- κι είδαν μεγάλη προκοπή οι άνθρωποι!

- Τόσες προεδρίες, τόσο χρήμα -που 'χει τις ρίζες του σ' εργολαβίες του Δημοσίου κυρίως από ομώνυμη κατασκευαστική εταιρεία και στα πρώτα τουριστικά βήματα τα ξεχασμένα πια τέλη της δεκαετίας του '60- λογικό δεν είναι κι αυτό; Δηλαδή, ότι ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος δεν το κρύβει ότι ο Ανδρέας, προφανώς ως λάτρης του ευ ζην, της Τέχνης και της υψηλής αισθητικής συμπεριλαμβανομένων των «Gourmet Festival» και των SPA, όπως και των ΕΣΠΑ άλλωστε, είν' από τους πιο κολλητούς του φίλους. Ούτε συγγενείς να 'τανε, λένε στο χλιδάτο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης!

- Γενικά ο όμιλος έχει αναπτύξει ένα πολύ ιδιαίτερο, πρωτοποριακό know-how επαφών οΙΚΟΣιτων επαφών με πρωθυπουργούς κάθε φύσεως, στανταρισμένο για μηνιαίες επαφές, που δε το προσβάλλει ούτε κορονοϊός Covid 99! - Μία πάνε αυτοί στους πρωθυπουργούς, μία πάνε οι πρωθυπουργοί σ' αυτούς! Ισότιμα πράματα! - Α χα χα χα χα..., όλοι τους, με πρώτο τον Αυλωνίτη.

- Να, τον περασμένο Σεπτέμβριο πήγε ο Σταύρος στον Κυριάκο στην Αθήνα και για τον λόγο που σας είπα δε φόραγε κανείς τους μάσκες, ενώ τον Οκτώβριο πήγε ο Κυριάκος στον Σταύρο στη Θεσσαλονίκη, αλλά επειδή ήταν πολύς κόσμος μπροστά μασκαρεύτηκαν. Φυσικά, μιλάνε μόνο γι' αυτοκρατορικά θέματα. Τους ενώνουν η «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» και ο αυτοκρατορικός Πολιτισμός!

Κουνάνε το κεφάλι η Ρένα και η Δέσποινα Στυλιανοπούλου...

 

corfugarden009

 

Μα τι ναύτης και τι Θανάσης είν' αυτοί, μονολογούν όλοι, με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα να ξύνει συνεχώς το κεφάλι...

Θανάσης Θου-Βου:

- Έτσι που λέτε... Τον Οκτώβριο πήγε ο Κυριάκος στον Σταύρο στη Θεσσαλονίκη, αλλά επειδή ήταν πολύς κόσμος μπροστά μασκαρεύτηκαν. - Φυσικά, μιλάνε μόνο γι' αυτοκρατορικά θέματα. Τους ενώνουν η «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» και ο αυτοκρατορικός Πολιτισμός!

- Είχαν και χορηγό στη Θεσσαλονίκη μια καλή Τράπεζα, που τη διοικεί ο κ. Φωκίωνας Καραβίας και για το καλό μας έχει γίνει πολύ υψηλής αισθητικής κι αυτή. Τη Eurobank. Μόλις ακούει για Πολιτισμό σκίζεται και βρίσκει παραδάκι. Ξέρετε, αυτή που 'χει διώξει «εθελοντικά» κόσμο και κοσμάκη γιατί είχε στερέψει από μεγάλα «κόκκινα» ή μάλλον «μαύρα» δάνεια και δεν είχε πια να τον πληρώνει. Προχτές έγιν' αυτό πάλι και στην Κέρκυρα, κάποια γραφεία άδειασαν πάλι. Είναι κι αυτός, ως τραπεζίτης, γαλαντόμος όπου πρέπει! Χωρίς τράπεζες δε προκόβεις πια ούτ' ο Αϊνστάιν να 'σαι!

Συγκρατήστε το όνομα της Τράπεζας, παρακαλώ! Δε λέγεται πόσο βοηθάει τους φτωχούς της δύσμοιρης χώρας μας!

H Βλαχοπούλου ψάχνει βεντάλια!

 

corfugarden010

 

Ο Βέγγος κρατάει... την κοιλιά του απ' τα γέλια!

- Από αριστερά, παρακαλώ, ο διοικητής της Eurobank, ο... IKOS και πρωθυπουργάρας μας, α, χα χα χα χα χα. - Καλού κακού, μου 'π' ο ναύτης, παρά το πρωτοποριακό know-how επαφών ΙΚΟS επέλεξαν να μασκαρευτούν κι οι τρεις τους! Α χα χα χα! Χα χα χα!

- Κόψ' το Παπαγιαννόπουλε... Έι, Κωνσταντάρα, Αυλωνίτη... Ρίζο, θα πάθετε τίποτα, δεν είστε παιδιά! Α χα χα χα... Καλοί μου άνθρωποι...

- Αυτό είν' αλήθεια, έτσι κάνουν, δεν ανακατεύονται προσωπικά με βρώμικες δουλειές, όλα γίνονται ή φαίνονται νόμιμα, συνομολογεί με το κύρος του ως άνθρωπος- σπαθί μ' αίμα του χωριού Μακράδες ο Νίκος Κούρκουλος, που ο έρωτας έτυχε να τον κάνει σοφότερο απ' όλους τους σε τέτοια θέματα για Οίκους. Και συνεχίζει, ο Κούρκουλος:

- Αυτό που εγώ έμαθα και το βρήκα εξοργιστικό και δε το πιστεύω πώς άφησαν να συμβεί είναι ότι για πρώτη φορά στην Κέρκυρα ένα ξενοδοχείο, θεριό μάλιστα, έχει Κερκυραίους και Κερκυραίες για... δείγμα στο προσωπικό του!

- Ναι, βεβαιώνει ο Βέγγος. Το 'μαθες; Ο ναύτης το 'χει ψάξει κι αυτό το θέμα σ' εκείνο το αδελφάκι του Corfu Garden, στο IKOS στη Δασιά δηλαδή. Δύο στους τρεις εργαζόμενους, κοντά 500 απ' τους 700, τους φέρνουν τ' αφεντικά από τη Μακεδονία, αφού τους περάσουν από κόσκινο! Με άνεργους από 'κει, διαλεγμένους, δουλεύουν κυρίως αυτοί του Οίκου IKOS το ξενοδοχείο. Οι Κερκυραίοι είναι μικρή μειοψηφία! Πώς ν' αντιδράσουν μετά οι πολλοί χωρίς δικό τους σπίτι άμα δεν αντέχουν τα πόδια τους απ' τις υπερωρίες; Κάποιοι Κερκυραίοι που μπήκαν μπροστά κι έφτιαξαν σωματείο χωρίς τη συγκατάθεση των αφεντικών έσπασαν τα μούτρα τους! Πρόσφεραν οι απίθανοι στους Κερκυραίους τέτοιους μισθούς πείνας και τόσο εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς που πολλοί δεν άντεξαν, έφυγαν! Είχαν έτοιμους άλλους! Να δείτε που κάτι τέτοιο θα γίνει και με το Corfu Garden, έτσι και προχωρήσει. Νέα ήθη, παράξενη, αναθεματισμένη ανάπτυξη!

- Πού ακούστηκε οι Κερκυραίοι να 'ν' ανεπιθύμητοι στα κερκυραϊκά ξενοδοχεία!...

Διάλειμμα Φίνο!

Η Βλαχοπούλου λιποθύμησε!

 

corfugarden011

 

- Για λέγε, για λέγε, πετάγεται σε λίγο έτοιμη να βρίσει κερκυρέικα η Βλαχοπούλου με δύο τριαντάφυλλα στο πέτο και τσιγάρο στο χέρι, αναγκαστικά, λέει.

- Να φάω τα κόκκαλά μου, θα τους κάνω να ντρέπονται γι' αυτό! Λέγε, λέγε...

- Ανάθεμα τα τάλαρα δηλαδή όπως είχε πει κάποιος δικός σας, μπαίνει στην κουβέντα ο Νίκος Ρίζος, θυμίζοντας τον σοσιαλιστή επαναστάτη λογοτέχνη Ντίνο Θεοτόκη και το έργο του για την «Τιμή και το Χρήμα».

- Εμένα ξέρεις τι μου 'πανε Ρένα μου στο χωριό εδώ πάνω, στην Κορακιάνα; πετάγεται με θάρρος ο Βασίλης Αυλωνίτης. Να μας τρυπήσετε τη μύτη αν μάθετε ποτέ πόσοι και ποιοι ακριβώς είναι ανακατεμένοι μ' αυτό το Corfu Garden, δηλαδή στο κονσόρτσιουμ IKOS! Έτσι μου 'πανε... Μια εταιρεία που τα ίχνη της μπερδεύτηκαν και με τη Ρωσία του ολιγάρχη Πούτιν και των φίλων του είχε πάρει σε πρώτη φάση το παλιό Κλαμπ Μεντιτερανέ με τα 245 στρέμματα. Έχεις ακουστά τίποτα για μια εταιρεία Amstar; Τράβα στο Λουξεμβούργο και βάλε να ψάχνεις σε θυρίδες για τους μετόχους. Ιδιωτικά κεφάλαια με παράξενα ονόματα, ελβετικά κι άλλα θα βρεις μαζί μ' αυτούς που ξέρουμε στον όμιλο IKOS. Έχει και διάφορα κεφάλαια άλλων «ιδιωτικών Οίκων», όπως τους λένε στη γλώσσα τους κάποιους άλλους βασιλιάδες και πρίγκιπες και παρατρεχάμενους του χρήματος. Πιάσ' τ' αβγό και κούρευ 'το! Για να καταλάβεις τι σου λέω είναι μέσα κι εκείνη η καλή αμερικανική Τράπεζα η... πώς τη λένε..., πώς τη λένε...

- Εποθέτεις τη Γκόλντμαν Σακς που λένε αι κακαί γλώσσαι πως αναποδογυρίζει κυβερνήσεις και μας είχε ληστέψει για να μπουρδουκλώσει τα χρέη μας πριν μπούμε στη Φυλακή-Ζώνη Ευρώ και πώς γένεται δε ξέρω κι έχει πάντα καμιά δεκαριά νομάτους της υπουργούς στην Αμερική, απ' τα σπλάχνα της; Παρεμβαίνει ο Μίμης Φωτόπουλος βεβαίως, αχώριστος απ' τη λατέρνα του. Κύριε συνάδελφε, μην απορείς! Έτσι δουλεύει πια νομιμότατα το διεθνές καπιταλιστικό ....χανείο! - Ναι, ναι, αυτό. Πνεύμα και ηθική...

- Μωρέ καλά το 'λεγα 'γω, να σου πάλι η Ρένα, πως η Κέρκυρα είναι μία όμορφη Κέρκυρα, άσχημη... Κάτι πρέπει να κάνουμε όλοι εφταμηνίτικο που με κοιτάς, πετάει στον Ρίζο. Τους το χρωστάω τους Κερκυραίους από τότε που μ' αποθεώνανε στου «Ζήσιμου»!

 

corfugarden012

 

- Αυτά δεν είναι τίποτα Ρενάκι, παίρνει θάρρος ο Θανάσης. Ξέρεις, αυτό το θηρίο της Δασιάς, το IKOS, που μπροστά του δε φτουράει λένε κανένα ξενοδοχείο στο νησί, έλαβε κάτι απίστευτα δάνεια το 2017 για να γίνει, ενώ οι τράπεζες ήταν τελείως στεγνές για τον κοσμάκη.

- Τότε θ' ανακατεύτηκε ο Ρότσιλντ σαν καλός γείτονας να βοηθήσει ο άνθρωπος, τον κόβει με φυσικότητα η Βλαχοπούλου. Πού 'ναι το παράξενο αφού πήρανε τις μετοχές στο Βλαδιβοστόκ ή στο Λουξεμβούργο που 'πες ότι τις πήγανε; Η Τράπεζά του στο εξωτερικό είναι Γολιάθ και κάνει δουλειές μέχρι και στην Τόνγκα! Δε το ξέρετε ότι και πρωθυπουργοί μας τους συναντούν στα Παρίσια κι αλλού;

- Λοιπόν άκου τι μου 'π' ο ναύτης και φρίξε, κεφάτος κι όρθιος ο Θανάσης. Αυτό το IKOS Δασιά έχει πει ότι η κατασκευή του κι όλος ο εξοπλισμός, ξέρεις μαζί και με τις κάβες με τις 300 διαφορετικές ετικέτες κρασιών και όλα τα σχετικά που κάνουν κι ένα μηνιάτικο το καθένα κι ούτε τ' αγγίζουν όσοι δουλεύουν εκεί πέρα μέρα-νύχτα χαμογελαστοί, κόστισε, λένε, 100 και κάτι εκατομμύρια ευρώ. Ξέρεις πόσος είν' ο δανεισμός του; Κρατήσου Ρενάκι μου! Κρατιέσαι; Κρατήσου καλά: Ενενήντα εννιά εκατομμυριάκια ευρουλάκια! Ναι, καλά ακούσατε: ενενήντα εννιά ολόκληρα εκατομμύρια! Δε ξέρω αν και ποιοι άλλοι τσοντάρουνε από 'δω ή απέξω, αλλά σίγουρα μια τράπεζα που 'χω δει υποκατάστημά της κι εδώ στο Σαρόκο και διώχνει όπως άκουσα όσους βιοπαλαιστές ψελλίζουν κάτι για ένα δανειάκι της προκοπής, επειδή δε περισσεύουν, είν' ο μεγάλος δανειστής και κατασκευαστής, με τα δύο τρίτα και βάλε! Κόβω τη φλέβα μου γι' αυτό! Η Τράπεζα ετούτη, που μαζεύει ένα σωρό καταθέσεις Κερκυραίων, τους έδωσε, ειδικά το '17, δανειάκι τουλάχιστον 76.000.000 ευρώ, παρακαλώ! Ναι, ο κύριος Φωκίων που λέγαμε και οι άλλοι κουμανταδόροι αυτής της Τράπεζας... Την ξέρουμε όλοι, το Δημόσιο είχε βάλει τότε έναν σκασμό λεφτά για να μη φαλίρει και δε συνεχίσει να δουλεύει με ιδιώτες αφεντικά για το καλό μας. Τη ξαναμελετήσαμε σήμερα. Eurobank τη λένε. - Βεντάλια, γρήγορα μια βεντάλια..., η «Κόμισσα της Κέρκυρας»! Μανούλα μου... Κάτι θα με κόλλησε ο κουζουλός! Τι ήθελα το ζώον κι έμεινα;

-Χμμμ... Μπορώ να πω κι εγώ κάτι, μιαν αμαρτία μου; Μόλις που ακούγεται ο Σπύρος Καλογήρου. Εγώ ήρθα γιατί ο Θανάσης μου 'πε στο τηλέφωνο με κάτι μισόλογα πως σ' αυτόν εδώ τον ευλογημένο τόπο δίνουν δάνεια με επιτόκιο που κανένας μικρός επαγγελματίας σαν κι εμάς ή μικροεπιχειρηματίας δε παίρνει. Ούτε τ' άλλα μικρά και μεσαία ξενοδοχεία που 'ναι 'δω γύρω, σαν το μικρό Corfu Garden των δύο αστέρων. Εδώ είναι Γη της Επαγγελίας με τη Eurobank σας! Κάτι για δάνεια με επιτόκιο μόνο 3,5%, δηλαδή δωρεάν περίπου αν σκεφτούμε τα επιτόκια της τάξης του 10% και 20% που ισχύουν για τους πολλούς, κατάλαβε τ' αυτί μου λοιπόν και ήρθα! Λέτε να καταφέρω να μου δώσουν κι εμένα; Βέβαια εγώ δεν είχα διοριστεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή της Τράπεζας των Τραπεζών, όπως ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης του Οίκου που λέτε. Αλλά όλοι ίσοι δεν είμαστε, λένε;

- Τα κατάφερες; όλος αγωνία και χαρά ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος με τον νου σε κουδούνια, μία τρίβοντας τα χέρια του μία κάνοντας το σταυρό του!

- Ε.. ε..., πέρασα το πρωί από τη Eurobank στην πλατεία Σαρόκου πριν έρθω εδώ και... τι να σου πω Νιόνιο μου! Πώς γλίτωσα και δε με κλείσανε στο Ψυχιατρείο ένας Θεός το ξέρει, εξηγεί σκουπίζοντας το μέτωπό του. Γεια σας παιδιά, ένα μικρό δανειάκι απ' αυτά που εσείς οι καλοί άνθρωποι δίνετε με 3,5% τους ζήτησα κι αυτοί με κοιτούσαν σα να 'μαι Αρειανός, οι αχρείοι! Με τα πολλά, να μη σας τα πολυλογώ, για κάτι λίγα που χρειάζομαι μου 'παν' επιτόκιο 12,5%-14,5% συν κάτι ψιλά που δε κατάλαβα, επειδή, λέει, ήμουν εγώ και μ' είχαν δει σε ταινίες. Μπορούσα όμως, αν ήμουν μεσαίος καλός, δυνατός επιχειρηματίας να πάρω με 9%, συν τα κάτι ψιλά βέβαια, όπως επληροφορήθην. Τέλος πάντων, ένας απ' αυτούς με λυπήθηκε, ενώ όλοι οι άλλοι μ' είχαν βγάλει τρελό που ζήταγα 3,5% κι έλεγαν ότι χρειάζομαι γιατρό! Μου ψιθύρισε να πάρω καλούτσικο δάνειο για τις ανάγκες μου και τ' αγγόνια μου με πιστωτική κάρτα μ' επιτόκιο 20% πάνω-κάτω αν θέλω. Και να πάω μετά ν' ανάψω κι ένα κερί στον Άγιο! - Ώστε εσύ ήσουνα κατεργάρη Σπυρέτο στο πλοίο μεταμφιεσμένος σε ναύτη, ε; Έξαλλος ο Βέγγος, καθώς σκύβει στη Ρένα Βλαχοπούλου να τη συνεφέρει.

Νόμιζε ο πράκτορας Θου-Βου ότι μόνο αυτός ήξερε το τρέχον επιτόκιο εξυπηρέτησης των δανείων της IKOS Δασιά σε φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως αυτό που ακούει στο όνομα Eurobank και ο Νίκος Κούρκουλος είχε προλάβει απλώς να μάθει πως ήταν τραπεζικό παιδί της οικογένειας της συζύγου του!

- Μωρ' τι μου λέτε; Έτσι έφτιαχνα κι εγώ καμιά 'κατοστή Corfu Garden!, έξαλλη η Ρένα να χτυπιέται. Μωρέ θ' ανέβω στην ταράτσα της Αναγνωστικής στην πόλη και θα τους κάνω βούκινο! Τη βεντάλια, που 'ν' η βεντάλια;

Διαλειμματάκι, Φίνο! Την τσάκισε τη βεντάλια! Άντε να τους ηρεμήσουμε πάλι...

 

corfugarden013

 

Πόσα ξέρει αυτός ο Λύσσανδρος!

- Ναι, αλλά το καλύτερο δε το ξέρεις, αχά Καλογήρου, περήφανος ο Θανάσης. Η IKOS Δασιά έχει και κάτι δανειάκια από λουξεμβουργιανή IKOS, ας πούμε, που τα πληρώνει μ' επιτόκιο 12,3%! Αυτοί πληρώνουν τον εαυτό τους με 12% και παίρνουν απ' τους άλλους με 3%. Χώρια βέβαια οι πλούσιες αμοιβές για... συμβουλευτική υποστήριξη που ταξιδεύουν κι αυτές στο Λουξεμβούργο. Το ξέρατε, δε το ξέρατε πως η Κέρκυρα, μεγάλ' η χάρη της, χρηματοδοτεί το Λουξεμβούργο!

 

corfugarden014

 

- Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο..., το χαβά του ο Μίμης Φωτόπουλος ατάραχος, με τραπουλόχαρτα στο χέρι. Τι χολοσκάτε, όλα νόμιμα γίνονται! Έτσι θα οικοδομηθούν και τα 38.500 τετραγωνικά του Corfu Garden! Δε ξέρετε ότι τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να πάρετε χαμπάρι, υπογράφτηκαν κάτι αποφάσεις για να μπορούν να γίνουν όλ' αυτά, με υπογραφές υπεράνω υποψίας; Αλλά, είπαμε, εγώ, προς το παρόν τουλάχιστο, για να μη στενοχωρήσω όλους όσοι θέλουν ν' αντιδράσουν από αντιπολίτευση μεριά, είμαι τάφος! Όχι σαν κι εκείνο το ναύτη! Αν δε σας αρέσει αλλάξτε τους νόμους, αλλάξτε την κοινωνία! Τσιτσιμπίρα προσφέρει το μαγαζί μαντάμ;

- Λεμόνια, λεμόνια... Φέρ' ένα κασόνι λεμόνια Στυλιανοπούλου! Γρήγορα... Λεβάντα!

- Μην τα πείτε όμως πουθενά... Είναι καλοί άνθρωποι. Για το καλό μας τα κάνουν όλα, λέει με βραχνή φωνή αυστηρά και συνωμοτικά ο Δήμος Σταρένιος, τσεκάροντας το παλιό κινητό του για κοριούς. Ντροπή σας να πιστεύετε τους ναύτες! Αφήστε τ' αυτά τα κομμουνιστικά! Τη δική μας τσέπη, όσο ακόμα κάτι λίγο παίρνει μυρουδιά, πάνω απ' όλα! Στο κάτω-κάτω αυτός ο Σολωμός από τη Ζάκυνθο ήταν, δεν ήταν από 'δω. Τι τσαμπουνάτε τους στίχους του κάθε τόσο; Να μη πούμε τίποτα για όλ' αυτά! Τσιμουδιά!

Διαλειμματάκι, Φίνο! Ετοιμάζεται να φύγει η Ρένα! Άντε να τους ξαναηρεμήσουμε!

 

corfugarden015

 

- Ναι, αλλά το καλύτερο δε το ξέρεις, αχά Καλογήρου, περήφανος ο Θανάσης. Η IKOS Δασιά έχει και κάτι δανειάκια από λουξεμβουργιανή IKOS, ας πούμε, που τα πληρώνει μ' επιτόκιο 12,3%! Αυτοί πληρώνουν τον εαυτό τους με 12% και παίρνουν απ' τους άλλους με 3%. Χώρια βέβαια οι πλούσιες αμοιβές για... συμβουλευτική υποστήριξη που ταξιδεύουν κι αυτές στο Λουξεμβούργο. Το ξέρατε, δε το ξέρατε πως η Κέρκυρα, μεγάλ' η χάρη της, χρηματοδοτεί το Λουξεμβούργο!

- Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο..., το χαβά του ο Μίμης Φωτόπουλος ατάραχος, χαμογελαστός. Τι χωλοσκάτε, όλα νόμιμα γίνονται! Έτσι θα οικοδομηθούν και τα 38.500 τετραγωνικά του Corfu Garden! Δε ξέρετε ότι τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να πάρετε χαμπάρι, υπογράφτηκαν κάτι αποφάσεις για να μπορούν να γίνουν όλ' αυτά, με υπογραφές υπεράνω υποψίας; Αλλά, είπαμε, εγώ, προς το παρόν τουλάχιστο, για να μη στενοχωρήσω όλους όσοι θέλουν ν' αντιδράσουν από αντιπολίτευση μεριά, είμαι τάφος! Όχι σαν κι εκείνο το ναύτη! Αν δε σας αρέσει αλλάξτε τους νόμους, αλλάξτε την κοινωνία! Τσιτσιμπίρα προσφέρει το μαγαζί μαντάμ;

- Λεμόνια, λεμόνια... Φέρ' ένα κασόνι λεμόνια Στυλιανοπούλου! Γρήγορα... Λεβάντα!

- Μην τα πείτε όμως πουθενά... Είναι καλοί άνθρωποι. Για το καλό μας τα κάνουν όλα, λέει με βραχνή φωνή αυστηρά και συνωμοτικά ο Δήμος Σταρένιος, τσεκάροντας το παλιό κινητό του για κοριούς. Ντροπή σας να πιστεύετε τους ναύτες! Αφήστε τ' αυτά τα κομμουνιστικά! Τη δική μας τσέπη, όσο ακόμα κάτι λίγο παίρνει μυρουδιά, πάνω απ' όλα! Στο κάτω-κάτω αυτός ο Σολωμός από τη Ζάκυνθο ήταν, δεν ήταν από 'δω. Τι τσαμπουνάτε τους στίχους του κάθε τόσο; Να μη πούμε τίποτα για όλ' αυτά! Τσιμουδιά! - Μωρέ τι μας λες, να τα κάνετε μόνοι σας αυτά. Εγώ δε γίνομαι «Γυναίκα της Ζάκυθος», πετάγεται η Δέσποινα Στυλιανοπούλου θυμίζοντας το γνωστό έργο του Σολωμού για τον αντιλαϊκό ρόλο κάποιων γυναικών με τίτλους κι εξουσίες σε καιρούς μαύρους για τους πολλούς. Αρκετά «Περιπεράστε παρακαλώ» είπα ψεύτικα στις ταινίες. Να τους φάω ζωντανούς ήθελα! Του κλώτσου και του μπάτσου μ' είχανε!

Νέο διαλειμματάκι, Φίνο! Χτυπιέται η Δέσποινα! Άντε να τους φέρουμε πάλι σε λογαριασμό...

 

corfugarden016

 

Όρθια διαμαρτύρεται η Δέσποινα Στυλιανοπούλου:

- Ούτε τη δήμαρχο ούτε την περιφερειάρχη παίζω! Τώρα καταλαβαίνω γιατί σ' αυτόν τον Παράδεισο με τόσο πλούτο γύρω μας στην πόλη δεν έχουν ούτε νερό και χοροπηδάς στις λακκούβες σα να κάνεις τραμπάλα για να πας σε χωριό! Τηλεφώνησα στην Τασσώ Καββαδία, την «κακιά» να 'ρθει να παίξει αυτούς τους ρόλους, που βαστάει κιόλας λίγο από 'δω και δε μασάει από ρόλους. Αυτή που έπαιξε στο «Μεγάλο Κόλπο» κάνει! Φεύγω! Ορίστε, να τη, ήρθε κιόλας!

- Στάσου ματάκια μου, είναι νόμιμο αυτό το Μεγάλο Κόλπο, σηκώνεται ο Καλογήρου καλωσορίζοντας με φιλί την Τασσώ.

- Εδώ, μαθαίνω, είν' η Γη της Επαγγελίας, επαναλαμβάνει ο Καλογήρου, ενώ παίρνει τον λόγο η Τασσώ: - Όλοι ανεξαιρέτως οι ξενοδόχοι εδώ είναι άψογοι σ' όλες τις υποχρεώσεις τους. Γιατί κακολογάτε; Στην άλλη Ελλάδα όλο και κάτι βγαίνει εναντίον τους, αλλά σ' ετούτο 'δω το νησί, ποτέ. Το 'ψαξα, έβαλα κάτι φίλους μου να ρωτήσουν. Η υπεύθυνη για τον έλεγχο Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει αμέτρητα χρόνια να βγάλει κάποια ανακοίνωση ότι βρήκε παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε κάποιο ξενοδοχείο! Ούτε για ένα, έτσι για δείγμα! Όλα τακτοποιούνται μεταξύ τυρού και αχλαδιού; Τηρούν όλες τις υποχρεώσεις τους στην εντέλεια! Εδώ είναι ο Παράδεισος, ε.. ε... των ξενοδόχων! Εκείνος ο Αλκίνοος δεν τον «έγδυσε» τον Οδυσσέα επειδή δεν ήξερε τίποτα από καπιταλισμό!

- Σσσστ, κάνει ο Σταρένιος με πονηρό χαμόγελο, φορώντας διπλή μάσκα όπως οι άλλοι μη τους πάρει κανέν' αυτί και πλακώσει καμιά κλούβα ή νερουλάδικο της Πυροσβεστικής με νερό και σκουπίδια να τους διαλύσει.

- Ναι, ναι, απαγορεύονται, γαρ, τέτοιες συγκεντρώσεις μασκοφορεμένων, αποφαίνεται κι ο Παπαγιαννόπουλος!

Νέο διαλειμματάκι, Φίνο! Ξαναφοβήθηκαν... Άντε να τους ματαφέρουμε σε λογαριασμό!

 

corfugarden017

 

- Μόνο σε άλλες οικίες, πιο μεγαλοπρεπείς, επιτρέπονται, δώσ' του ο Βέγγος. Εκεί όπου λένε καλά πράγματα. Που σκέφτονται το καλό μας πριν από μας για μας! Που τραπεζώνουν τις τοπικές Αρχές με φλάμπουρα της εποχής που ο Άγιος Σπυρίδωνας ήταν ιδιωτική περιουσία κι αυτές καμαρώνουν κιόλας δίπλα σ' αυτούς.

- Που, εκείνοι, δε ντρέπονται να λένε ότι ο λαός της Κέρκυρας έχει «αγκυλώσεις» και χύνουν... μαύρο δάκρυ γι' αυτόν όταν με τις διπλές και τριπλές υπηκοότητές τους περνούν τον καιρό τους στη Λόντρα! Που λένε ότι στο Λονδίνο το «ναι» συνοδεύεται από το «παρακαλώ» και το «όχι» από το «ευχαριστώ» και όλοι σέβονται την Ιστορία μα «όλα αυτά είναι ξένα προς την Κέρκυρα»! Που τους θρέφει στη Λόντρα! Κι οι καλεσμένοι τους, από σεβασμό βεβαίως, χωρίς μάσκα ούτε για τη ντροπή, απολαμβάνουν τα φλάμπουρα και τις ιδέες της παλιάς αριστοκρατίας εν προκειμένω. Όπως και της ενετο-επτανησιακής ψώρας σε ακόμα χειρότερες περιπτώσεις, που 'λεγε ο Αδαμάντιος Κοραής.

- Σσστ!... Σσσσστ! Θα μας ακούσουν και θα μας μπουζουριάσουν, πάλι ο Σταρένιος ανατριχιάζοντας.

- Να πούμε στον καλοφαγά «Ετρούσκο» του Μποτρίνι εδώ πάνω στο χωριό να μη τους ξαναδεχτεί αν δε κάνουν πίσω, όταν ανοίξει με το καλό, πετάγεται ο Βέγγος κάνοντας επίδειξη γνώσεων.

- Το ίδιο να πούμε και στον Νίκο Μπέλλο με την «Κληματαριά» του στις Μπενίτσες, τον ταπώνει πριν καλά-καλά τελειώσει ο πολύ πιο καλοφαγάς και κουτσομπόλης Κωνσταντάρας.

- Σ' ένα παπόρο μέσα, σ' ένα παπόρο μέσα..., δοκιμάζει πάλι τη λατέρνα του ο Μίμης Φωτόπουλος αθεράπευτα ατάραχος.

- Δε μπορεί, κάποιος από σας είν' ο ναύτης, δώσ' του πάλι ο Βέγγος κοιτώντας δήθεν μπερδεμένος πότε τον Καλογήρου, πότε τον Σταρένιο, πότε τον Κωνσταντάρα. Είρωνες! Α χα χα χα! Σε λίγο θα μας πείτε ότι ξέρετε πως κι όλοι πληρώνουν κανονικά και στην ώρα τους τα τέλη παρεπιδημούντων χωρίς χαριστικές ρυθμίσεις! Και τάχα πως γι' αυτό, όπως μου 'π' ο ναύτης, δεν ακούς ποτέ τίποτα γι' αυτά, γι' αυτόν το «Φάκελο» που 'ναι πιο κρυφός κι από 'κείνον της Κύπρου! Άλλοι το 'χουν μυστικό κι άλλοι κρυφό καμάρι λέει ο ναύτης! Έχετε ακούσει ποτέ πόσα είν' απλήρωτα;

- Ότι έχουμε πολλά εφτασφράγιστα μυστικά σ' αυτή την κερκυραϊκή δημοκρατία μας είν' αλήθεια, τ' ακουγα και μετά τον Πόλεμο, πετάγεται η Ρένα. Τα 'χουμε, τα παρά 'χουμε δηλαδή, από καιρό!

Ασυγκράτητος συνεχίζει ο Θου-Βου, προσφεύγοντας σε κάτι σημειώσεις του:

- Για σήμερα θα σας πω μόνο άλλο ένα πράμα! Κρατηθείτε! Ξέρετε, εκτός από παχυλά και προνομιακά κι αγύριστα λίγες-πολλές φορές θαλασσοδάνεια που κι όταν εξυπηρετούνται με τόκους μένουν απλήρωτα εις τον αιώνα τον άπαντα γιατί αναχρηματοδοτούνται και όλο και μετατίθενται χρονικά οι πληρωμές τους και οι προνομιακοί τόκοι βγαίνουν απ' τη δουλειά των εργαζομένων, όλοι αυτοί οι IKOI παίρνουν κι έναν σκασμό λεφτά επιδοτήσεις, από δικές μας τσέπες φυσικά, για τα ξενοδοχεία που φτιάχνουν μ' αλλονών λεφτά. Μερικές φορές τις παίρνουν αναδρομικά κιόλας. Να, ενδεικτικά, τι μου 'π' εκείνος ο ναύτης για μπόλικο παραδάκι που έρρευσε ενώ είχαμ' ακόμα μνημόνια και τραβάγαμε των παθών μας τον τάραχο πριν από δύο χρόνια. Το 2018, για ξενοδοχείο που 'χε φτιάξει πριν από χρόνια σ' άλλο μέρος της φτωχής Ελλαδίτσας μας αυτός ο άδΙΚΟΣ Οίκος IKOS... Που λέτε, νομίμως έλαβε δώρο από το κράτος μας, δηλαδή δωρεάν επιδότηση, πόσα λέτε; Τις 27 Δεκεμβρίου 2018 είχε υπογραφεί κυβερνητική απόφαση για μια καταβολή υπολοίπου συνολικής επιχορήγησης ύψους δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ υπέρ του... κοινωφελούς ιδρύματος IKOS Olivia παρακαλώ! Για να 'μαστε ακριβείς, 11,99 εκατ. ευρώ ήταν η επιχορήγηση. Πολύ τσιγγούνικο το κράτος μας, ε; Χα χα χα χα ! Δε του δώσανε ούτε δώδεκα στρογγυλά... Αίσχος

! - Olivia ε; Νομίμως πέφτει πολύ λάδι, κρατικό δηλαδή, να σου πάλι αδιόρθωτος ο Βασίλης Αυλωνίτης, γελώντας με την καρδιά του.

- Κι αφού πήρε τόσο ζεστό χρήμα αυτή η IKOS Olivia έγινε δανειστής! Δάνεισε με το αζημίωτο, δηλαδή με καλό επιτόκιο υψηλότερο απ' αυτό που δανείζεται, την IKOS Δασιά, ακάθεκτος ο Βέγγος...

- Πού να σας λέω και για το πόσα έχει πάρει ένα μεγάλο ξενοδοχείο που το 'χει η πιο πλούσια οικογένεια της Κέρκυρας, γκαζώνει με άφωνους τους άλλους. Εκείνος ο ναύτης απαυδισμένος, συνεχίζει, γράφει λέει μια Μαύρη Βίβλο του κερκυραϊκού τουρισμού μ' όλ' αυτά! Με τέτοιον πακτωλό χρημάτων, με τα δάνεια και τις επιδοτήσεις, η Κέρκυρα πιστεύει ο ναύτης έπρεπε να 'ναι Παράδεισος και για το λαό της! Σ' αυτόν, λέει, ανήκουν στην πραγματικότητα όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία!

- Ψάθινες καλύβες είχε υποχρεωθεί να 'χει το παλιό Κλαμπ Μεντιτερανέ στη Δασιά για να σέβεται τη Φύση αυτού του μέρους, άκουσε λέει ο Αθηνόδωρος Προύσαλης, αλλάζοντας θέμα κι εκφράζοντας πάλι επιθυμία να συναντήσει τη δήμαρχο Κέρκυρας και την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με τους παρατρεχάμενους τους. Και μπαίνανε λέει τα παιδιά για να παίξουν...

- Που 'σαι Μολιέρο με τον «Ταρτούφο» σου, με τις «Κομψευόμενες Κυρίες» σου, με τη «Σχολή του Ψεύδους», με τις «Κατεργαριές» σου..., απτόητος στο δικό του μήκος κύματος ο Φωτόπουλος.

 

corfugarden018

 

- Εδώ παπάς, εκεί παπάς, που 'ν' ο παπάς;, θυμίζει στη Ρένα με τη γνήσια μαγκιά του ο άρτι αφιχθείς Νίκος Φέρμας με μια τράπουλα στα χέρια, ανυπόμονος για παιχνίδι με τη Ρένα.

- Μανταμίτσα μου έτσι είν' η ζωή. Ιπεμονί, που λένε! Κάθε πράμα στην ώρα του! Ιδιωτικός δεν ήταν κι ο Άγιος σας κάποτες; Πώς έγιναν κάποια ξενοδοχεία; Απ' το πουθενά; Μέχρι και τον Νίκι Λάουντα έχετε χρηματοδοτήσει στο Κοντόκαλι επήρε το καλό μου αυτί! Εδώ παπάς, εκεί παπάς, που 'ν' ο παπάς; Τι ψάχνετε; Πίνοντας στα όρθια ένα ποτηράκι στο Μαντούκι έπιασα κάποιον αγριάνθρωπο του σιναφιού μου να λέει κάτι παράξενα ονόματα εταιρειών. Στην αρχή λέγανε, νόμιζα, ΛΙΚΟΣ, λύκος. Έστησα καλό αυτί και λέγανε για κάτι εταιρείες IKOS 3, IKOS 4, ΚΑΛΟ ΧΩΡΙΟ, ΒΟΡΡΑΣ, ΑΑΑ ROCK, με λουλουδάτα ονόματα με το παρντόν! Ροκ σας χορεύουνε δηλαδή, ε; Αυτή η εταιρεία που τη λέτε Corfu Garden, μαντάμ, λεγόταν AMSTAR το 2003, αν άκουσα καλά. Άλλαξε όνομα τρεις φορές, περικαλώ, ίσαμε τώρα! Άνθρωποι του Θεού είναι κι αυτοί, δεν είναι του Μαμωνά! Απόδειξις μαντάμ ότι για να βοηθήσουν την Εκκλησία μας κάνουν κάθε τόσο καινούργια βαφτίσια! Τώρα άλλαξε πάλι. Είναι, λέει, Μονοπρόσωπη Εταιρεία, νέο φρούτο αυτό, μοντέρνο... Σας ζάλισα ε; Σας τα 'πα για να ξέρετε ότι μπροστά σ' όλους τους μεγαλοεπιχειρηματίες εγώ με τα παπατζίδικα κόλπα μου είμαι ο Άγιος Σπυρίδων. Μουτρωμένος! Έλα, πάμε μία;

- Ε λοιπόν, ξεσπαθώνει η Ρένα κάνοντας πιο πέρα, τότε θα σας πω εγώ τι σκέφτηκα: κάλεσα νωρίτερα τον Βουτσά, νοίκιασε αερόπλανο όταν του 'πα το λόγο κι είναι κιόλας στην πόλη. Ο Κώστας θα παίξει το ρόλο του Εισαγγελέα με τ' όνομα, του Κερκυραίου αντιστασιακού δικαστή και λογοτέχνη και βουλευτή μετά με το ΠΑΣΟΚ μέχρι που διαχώρισε απ' όλ' αυτά τη θέση του κι αγανακτούσε ο άνθρωπος μέχρι που 'κλεισαν τα μάτια του για την καταστροφή του περιβάλλοντος της Κέρκυρας απ' τη Χούντα κι απ' τους πριν κι απ' τους μετά! Σπύρο Πλασκοβίτη θα τον λέμε, σαν εκείνον. Ο Περικλής Παγκράτης εδώ έγραψε ότι ο Πλασκοβίτης ήταν λογοτεχνικός απόγονος του Ντίνου Θεοτόκη, εκεινού -ακούς Ρίζο;- που 'χε πει «Ανάθεμα τα τάλαρα» κι είχε αγωνιστεί μ' άλλους για να μη κατεδαφιστεί η Πόρτα Ριάλα μας... Για να σώσουν ό,τι μπορούσαν!

Μια και δυο ο Νίκος Κούρκουλος βρίσκει στο Ίντερνετ τ' είχε πει το '80 αυτός ο πιο σπουδαίος κι αδέσμευτος απ' τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μεταπολεμικός συγγραφέας της Κέρκυρας, Σπύρος Πλασκασοβίτης, όπως ήταν τ' αληθινό του όνομα. Με την καθάρια φωνή του -λες κι είναι στη φωνή κι ο φίλος του Κώστας Καζάκος κι ο μέντοράς του Μάνος Κατράκης ψιθυρίζει ο Φωτόπουλος- τους τα διαβάζει, όπως εκείνος τα ' χε πει και στο «Κερκυραϊκό Βήμα» και σ' αθηναϊκές εφημερίδες, τον «Ριζοσπάστη» κι άλλες πολλές:

Τώρα η Κέρκυρα ζει πουλώντας το χώμα της και κατασπαράζοντας τις ακτές της και τις δασωμένες της πλαγιές. Τούτος ο βιασμός της ομορφιάς της ξεπέρασε, στη διάρκεια της δικτατορίας, κάθε προηγούμενο. Θα χρειαζόταν, σίγουρα, ειδικό δικαστήριο και μόνο για να λογοδοτήσουν οι φονιάδες του Κανονιού -μιας από τις μαγευτικότερες τοποθεσίες του κόσμου- που το κατάστρεψαν, το ανασκολόπισαν, το θάψανε μέσα στο μπετόν… Η τουριστική «αξιοποίηση» της Κέρκυρας, όπως έγινε και εξακολουθεί να γίνεται, δεν είναι υπερβολή να τη χαρακτηρίσει κανείς σαν τη δεύτερη συμφορά της, έπειτα από την καταστροφή μεγάλου μέρους της πολιτείας από τους βομβαρδισμούς στη διάρκεια του πολέμου. Η σημερινή «αξιοποίηση» βομβαρδίζει κάθε σπιθαμή της κερκυραϊκής ακρογιαλιάς, κάθε χρόνο με καινούργιες ποσότητες μπετόν. Πόσο μπορεί να αντέξει;

- Έγκλημα!, πετάγεται η Ρένα συγκρατώντας κάποια δάκρυα. Άκου 'κει δήμαρχος και περιφερειάρχης να τους επιτρέπουν να χτίσουν σ' ετούτο 'δω το άγιο μέρος μας 38.500 τετραγωνικά μέτρα! Φονιάδες της Δασιάς!

- Για σταθείτε ρε παιδιά, δε μπορεί! Θ' ασχοληθεί η Δικαιοσύνη μ' αυτή την υπόθεση του Corfu Garden στη Δασιά σας μετά το τεχνικό πόρισμα-καταπέλτη των Κερκυραίων του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας που διάβασα, την κόβει ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Θα τους σταματήσουν! Πόσα στραβά μάτια να κάνει η Εισαγγελία αν το στείλουν και σ' αυτήν;

Φαντάζομαι κι ο αθηναϊκός Τύπος, όσο «μπουκωμένος» κι αν είναι, θα βουίξει!

 

corfugarden019

 

- Ο Βουτσάς μένει επίτηδες στο «Καβαλιέρι», εξηγεί η Ρένα. Εκεί που 'χε μεγαλώσει ο δικός μας από τη μάνα του πρωθυπουργός Γιώργος Ράλλης, αυτός που το νησάκι Βίδο, εκείνο που 'δες απέναντι απ' το λιμάνι Λάμπρο, ήθελε να το κάνει θέρετρο του βασιλιά των Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας και τώρα σ' αυτό άπλωσε χέρι ο IKOS και το παρουσιάζει σαν prtivate, ιδιωτικό νησί! Μούτρο ο παλιοκομμουνιστής ο Βουτσάς, ε; Διάλεξε το «Καβαλιέρι» για να θυμίζει ότι ένας κοτζάμ πρωθυπουργός αναγκάστηκε να κάνει πίσω όταν οι Κερκυραίοι έδειξαν ότι δεν αστειεύονταν!

- Καλοί μου άνθρωποι! Ανάγκα και θεοί πείθονται, κλείνει το μάτι ο τρελοναύτης Βέγγος. Α χα χα χα χα! Α χα χα χα!

- Μωρέ μήπως έπρεπε να καλέσω τον Αλέκο Αλεξανδράκη για το ρόλο του Εισαγγελέα..., μονολογεί ξαφνικά η Ρένα θλιμμένη με το χέρι στο στόμα. Θυμάμαι, τότε που γυρίζαμε την «Κόμισσα της Κέρκυρας» και δήθεν ήθελε να χτίσει ξενοδοχείο εδώ, κλώτσαγε -το κομμούνι... αχ, μωρέ τι καλός που ήτανε ο Αλέκος- όταν του λέγαμε να γυρίσουμε σκηνές στο πολύ ωραίο «Corfu Palace», το πρώτο μεγάλο ξενοδοχείο στην πόλη μας, ιδιωτικό βέβαια, πριν βάλουν εμπόδια σε δημόσιο «Ξενία». Έλεγε ότι το «Corfu Palace» έγινε, όταν ακόμα η πείνα γονάτιζε τους Κερκυραίους και δεν υπήρχε κανένα δάνειο γι' αυτούς, με πόρους δεσμευμένους υποτίθεται για το λαό απ' το Σχέδιο Μάρσαλ! Ο Φωτόπουλος με τη λατέρνα χαμογελάει. Δε κρατιέται:

- Εκείνα τα χρόνια ο Γερμανός αναμορφωτής του θεάτρου Μπέρτολτ Μπρεχτ είπε πως η ίδρυση μιας Τράπεζας είναι ληστεία, μπροστά στην οποία ωχριά μια κανονική ληστεία Τράπεζας, μια... μικρή απαλλοτρίωσή της. Μήπως θα 'λεγε το ίδιο τώρα για τους μεγάλους κερκυραϊκούς ναούς σας του χρήματος μ' όσα συμβαίνουν καλλιώρα -για να το πω και κερκυρέικα- με τα ξενοδοχειακά θηρία σας που κολυμπάνε στο χρήμα στους καιρούς μας!

Διάλειμμα, Φίνο!

 

corfugarden020

 

- Ξέρετε, ε; πετάγεται ο πιο θρήσκος ανάμεσά τους Κωνσταντάρας, αφού ρίχνει άλλη μια ξεγυρισμένη μούτζα εκεί που πρέπει λέει, δείχνοντας στο κινητό του την παλιά. Μόνο εδώ, σ' αυτό το νησί, υπάρχει μια Αγία της θρησκείας μας, ντόπια ενώ όλοι οι άλλοι Άγιοι σας που τιμάτε είναι από αλλού, η Αγία Κερκύρα, που πρέσβευε ότι όλος ο πλούτος ανήκει στο λαό! Ρώτησα και δεν υπάρχει ούτε μία εκκλησιά που να 'χει τ' όνομά της σ' όλη την πόλη, παρά μόνο σ' ένα πολύ μακρινό χωριό κι αυτή καινούργια! Πώς και γιατί ξεχάστηκε έτσι; Οι παλιοί Πρωτοπαπάδες, να μου πείτε, εκλεγόντανε από πενήντα άρχοντες του τόπου, όπως έμαθα, ε; Πώς να μη τη σβήσουν; Αλλά πια έχετε μία και μοναδική τέτοια εκκλησιά, κάτι είναι κι αυτό!

- Άκουσα και κάτι άλλο ωραίο βολτάροντας στο χωριό, ξαναπαίρνει τον λόγο ο Αυλωνίτης. Παλιά, στο μεγάλο βουνό πίσω απ' τη Δασιά, στον Παντοκράτορα, στο χωριό Σπαρτίλας ήταν ένας γιατρός που δεν τον έπιανε κανένας στη μόρφωση κι είχε γνωρίσει ακόμα και τον Λένιν, ξέρετε εκείνον που έκανε όλον τον κόσμο άνω- κάτω το 1917 και πήρε θάρρος ο κόσμος παντού και κάτι κέρδιζε μέχρι που οι Μαμωνάδες ανατρέψανε την Επανάστασή του. Τον κυνηγούσαν αυτόν το δικό σας εδώ ρασοφόροι του Μαμωνά. Πριν γίνει φυματικός στις φυλακές, έβγαινε στο βουνό για να τον ακούνε όλοι και φώναζε ότι ο λαός είναι Παντοκράτορας. Γισδάκης ήταν τ' όνομά του. Όλα είναι φτιαγμένα απ' το λαό κι ανήκουν σ' αυτόν έλεγε!

- Αυτό που ξέρω είναι ότι θα καεί το πελεκούδι!, ακούγεται όρθια πια η Ρένα Βλαχοπούλου χαρούμενη κι αστραφτερή, με λόγια χαριτωμένα.

- Ποιος μας σταματάει, ε!...

- Μωρέ θα φτιάξουμε, συνεχίζει, μια επιθεώρηση «Corfu Garden» που θα χαλάει ο κόσμος για χρόνια! Ή καλύτερα να την πούμε «Ο άδΙΚΟS IKOΣ»; Θα βάλουμε και το ΔΗΠΕΘΕ, τους νέους θεατρίνους του νησιού μέσα, ε Καλογήρου; Τη Ναταλία Καποδίστρια, τον Σπύρο Ασωνίτη, τη μάνα του Σάκη Ρουβά, τη Μαρία Πανάρετου, τόσους άξιους νέους ηθοποιούς του τόπου! Και την Καρύδη από τους νέους της Αθήνας και τον Χυτήρη και τον Χρυσομάλη και τον Λαβράνο απ' τους παλιούς φωνάξτε! Πίπο μου, μάτια μου, ψυχή μου, πες και του Σακελλάριου που βαστάει κι αυτός κάπου από 'δω λίγο και του αρέσει πολύ η Δασιά μας και σιγοψιθύριζε τους στίχους «... στο Μπαρμπάτι λάμπει ο ήλιος σα διαμάντι, μια βαρκούλα με κουπιά θα μας πάει στη Δασιά» να κοπιάσει. Το θέλει η Ρένα πες του, μη τον πάρει ο διάολος και τον σηκώσει, κακή Λαμπριά να τσώρθει τι πα' να κάνουν' τώρα που 'μείς ειμάστενε κλεισμένοι μέσα κι εκείνοι εκεί όξω στήνουν χορούς εκατομμυρίων.... Βάλανε πόδι στο Βίδο, σε λίγο θα βάλουνε χέρι και στο Ποντικονήσι. Ε όχι, ως εδώ και μη παρέκει! Τρώγοντας τσ' ανοίγ' η όρεξη!

- Καλά το 'λεγε ο Δημητράκης, ο Χορν, δε βάζει γλώσσα μέσα της πια: «Ηθοποιός σημαίνει φως». Η αδικία δεν έχει χρώμα! Πάρε κι εκείνη την περήφανη, την Καρέζη να ρίξει κι αυτή φως στον σκοτεινιασμένο κήπο μαζί μας. Γύρισε και του λόγου της ταινία εδώ, το «Ραντεβού», η Αριστερή, που σατίριζε τους πάμπλουτους νόμπιλε κι είχε γυρίσει με τον Νίκο τη «Γειτονιά των αγγέλων»! Δε πειράζει όμως, καλά τους έκανε! Έχουμε μεγάλη παράδοση στη σάτιρα στην Κέρκυρα και στα Επτάνησα και καμαρώνουμε γι' αυτή!

- Σιγά μη σκιαχτούμε!

- Πάρτε και την Τόνια Καζιάνη και το Σπύρο Φωκά και το Φίλιππο Βλάχο και το Μίμη Χρυσομάλλη και το Θόδωρο Έξαρχο που 'γραψε την Ιστορία όλων μας, όλους τους δικούς μας. Πάρε και τους νέους που γεννηθήκαν' εδώ ή βαστάνε από 'δω, την Ξυλά, τη Σαββάτη, την Τρικαλιώτη, τον Αυγερινό, τον Γαλλία, τον Μαγουλά, τον Άλκη Κούρκουλο και τον κουμπάρο του πατέρα του, το Νότη Περγιάλη.

- Η Βέρα Κονιδάρη τους ξέρει όλους απέξω κι ανακατωτά! Πάρτε και την Άντζελα Γκερέκου που 'ναι στον ΕΟΤ, να δούμε τι είδους βέρα Κερκυραία είναι! Πάρτε και την Κάκια Ιγερινού, τη φίλη του Μίκη που 'γραψε το «Περί ανέμων και υδάτων» και το 'κανε και βιβλίο και λέει πως είναι χρέος ο αγώνας για την Ελευθερία από τις τυραννίες. Φωνάξτε και τους άλλους της σειράς, τον Παπαδόπουλο, τον Φιλιππίδη. Μωρέ υπερπαραγωγή θα κάνουμε!

- Ας πρόσεχαν!

- Φωνάξτε γι' αηδονολάλημα και τον ανιψιό μου τον Μάριο να τραγουδήσει το «Ανοίγω το στόμα μου» και το «Μαγικό Βουνό». Καλέστε και τον Πέτρο Πανδή να πει το «Δε μ' αρέσει η τυραννία». Μη ξεχάσετε τον Γισδάκη για το «Σημείο Μηδέν» και γι' άλλα ταιριαστά, του Μάνου.

- Κορνίζες με τα πινέλα του Στέφανου Σγούρου και του Φίλη Κένταρχου και του Κώστα Σέρβου απ' το κάτω κι απ' το πάνω χωριό, απ' την Κορακιάνα, τις έκανα ρε στο σπίτι μου στην Αθήνα τη Δασιά, την Κέρκυρα! Μέσα στην ψυχή μου ήταν! Και την πήρα μαζί μου! Η γλύκα του Παράδεισου ήταν!

- Φωνάξτε απ' την Κορακιάνα και τη Νάνα, τη Μούσχουρη, την Καίτη Θύμη να πει το «Χείλι μου μοσχομύριστο». Τι ομορφιά το χωριό, Φιόρο του Λεβάντε, γη μοσχοβολισμένη! Σ' όλη την Κέρκυρα δεν έχω δει πουθενά τόσα πολλά λούλουδα, τόσο μοσχοβολισμένα.

- Κι αφήνουν τη δροσιά τους... Κι ούλα στον ήλιο δείχνοντας τα πλούτια της πηγής τους, τρέχουν εδώ, τρέχουν εκεί, και κάνουν σαν αηδόνια, αφήνει όλους μ' ανοιχτό το στόμα ο Αθηνόδωρος Προύσαλης, ξεπροβάλλοντας απ' το σκοτάδι του σούρουπου. Αμέ! Πέρασα κι εγώ απ' το χωριό. Έμαθα ότι το επισκεπτόταν ο Σολωμός τότε που έγραφε τους στίχους των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» για τη Φύση. Το κεφάλαιο που 'λεγε «μάγεμα η φύσις κι όνειρο στην ομορφιά και χάρη». Είδα στο φως ομορφιές πολλές. Και λίμνη όμορφη, στη δημοτική ενότητα της Κορακιάνας πάλι, πάνω απ' τη Δασιά.

- Τι άλλο είδες Αλαφροίσκιωτε; ρωτάει η Καββαδία. Για πες απόψε τι 'δες...

- Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια, διαβάζει αυτός. Χωρίς ποσώς γης, ουρανός και θάλασσα να πνένε, ουδ' όσο κάν' η μέλισσα κοντά στο λουλουδάκι, γύρου σε κάτι ατάραχο π' ασπρίζει μες στη λίμνη, μονάχο ανακατώθηκε το στρογγυλό φεγγάρι. Κι όμορφη βγαίνει κορασιά ντυμένη με το φως του, μ' ανάκουστο κιλαϊδισμό και μοσχοβολισμένο! Λέτε, σηκώνει το κεφάλι απ' το βιβλίο «Διονυσίου Σολωμού Τα Κερκυραϊκά», να 'ταν η αγία Κερκύρα, η Κέρκυρα ξεσηκωμένη ηλεκτρονικά για την τόση αδικία μ' αφοβιά;

- Έχει και παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης ο υμνημένος τούτος τόπος που εμπνέει και σήμερα, τούτο το χωριό που βγαίνει στη Δασιά μας, ακούς μουσικόφιλε Αυλωνίτη που όλο χαχανίζεις; συνεχίζει η Ρένα. Την είχε ζωγραφίσει ένας δικός μας κι ολόγυμνη αυτή την αγία Κερκύρα καλλονή γδυμένη τελείως να την πουλάει με όλα τα πλούτη του τόπου αγύρτης με ράσο στον Μαμωνά! Ένας δικός μας χαράκτης-σοσιαλιστής κι αυτός πανάθεμά τους, μωρέ τι καλοί...- που τον λέγανε Μάρκο..., Μάρκο Ζαβιτζιάνο πανάθεμά τονε. - Κι αυτή η Πινακοθήκη να φωνάξει, στο υπουργείο Πολιτισμού, στη Μενδώνη, επαυξάνει ο Προύσαλης! Κι η Φιλαρμονική του χωριού «Σπύρος Σαμάρας» του Κορφιάτη που 'γραψε τον ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων και το «Εμπρός» που παίζουν οι χορωδοί του. Τι νομίζεις, δε το 'μαθα κι αυτό; - Εδώ τα σούρουπα, πάλι η Ρένα, έρχονταν νέοι και τραγουδούσαν μεγεμένοι για τον κοσμάκη ο Πάριος, η Δούκισσα, πόσοι και πόσες!...

- Το ξέρετε ότι μέχρι κι Αμερικανική Γωνιά με καλούς ανθρώπους για να εκσυγχρονιστεί το νησί σας φροντίζει η καλή πρεσβεία του Ντόναλτ στην Αθήνα ν' αποχτήσετε στην Κέρκυρα; Ρίχνει άλλη μία βομβίτσα ο πολεμοχαρής Βέγγος που δε ξεχνάει τον Λέλο. Μη μου πείτε ότι δε ξέρετε πως η Κέρκυρα πάντα ήταν γεμάτη και με πράκτορες και κατασκόπους λογής-λογής συμφερόντων σαν εκείνον! Θυμηθείτε πώς οι Άγγλοι, Ρένα, φεύγοντας γκρεμίσανε συμβολικά φρούρια της Κέρκυρας, γιατί έχει, έλεγαν, στρατηγική σημασία. Μετά δεν είχαν φτιάξει με τους Αμερικάνους ναυτική βάση στην Παλιοκαστρίτσα πριν αρχίσουμε να μιλάμε για πετρέλαια λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από 'δω που βρισκόμαστε στη θάλασσά σας και μαζί με ξενοδόχους την κάνανε σε πολλά σημεία την Παλιοκαστρίτσα αγνώριστη σα τα μούτρα τους, έτσι που ο 'Δυσσέας Ελύτης, ενώ την είχε επισκεφθεί μικρός κι έγραψε γι' αυτή, δεν ήθελε να τη ξαναδεί; Και τι δεν ήξερ' εκείνος ο ναύτης που τη βρίσκει τώρα ν' ασχολείται με τα φυτά της κερκυραϊκής θάλασσας αφού γνώρισε την κοινωνία κι απ' την καλή κι απ' την ανάποδη!

- Ξεχάσατε, πετάγεται ο Κούρκουλος, μια παλιά έκθεση άγνωστων-γνωστών γραφιάδων πριν από πενήντα χρόνια που 'λεγε ότι με το ζόρι πρέπει ο κόσμος να γίνει πειθήνια γκαρσόνια με ή χωρίς στολή μέσα κι έξω απ' τα μεγάλα ξενοδοχεία; Λίγο πριν ενωθούμε με την Ελλάδα η αγγλική πρεσβεία στην Αθήνα έγραφε στο Φορέιν Όφις ότι στα Επτάνησα ο κόσμος έχει στο αίμα του την ανυπακοή σ' αυτούς που φροντίζουν γι' αυτόν πριν απ' αυτόν κι είν' επικίνδυνος!

- Αυτός ο ξενοδόχος Λέλος απ' το «Ανέμων και Υδάτων» σου 'κατσε στο λαιμό, ε βλογιοκομμένε, γυρίζει στον Βέγγο η Ρένα. Εμείς εδώ, ένας ποιητής μας μεγάλος που ερχόταν πολύ εδώ στην Κορακιάνα, ο μαθητής του Σολωμού Γεράσιμος Μαρκοράς, είχε γράψει γι' αυτούς έν' αριστούργημα με τίτλο «Λέλεκας και Σπαρτσίνης». Δε το χορταίνεις!...

- Με τόσους πολλούς άλλους και πολύ χαμηλόμισθους εργαζόμενους που 'φεραν απ' τη Μακεδονία οι μάγκες το IKOS Δασιά έριξε τσου μισθούς και τα εισοδήματα σ' όλη την Κέρκυρα, άκουσα στη Γαρίτσα, για να μη ξεχνιόμαστε με περασμένα, απασφαλίζει ο Αθηνόδωρος Προύσαλης τρίβοντας το μουστάκι του για το τσου!

- Κι εκείνον τον Ευγένιο Αρανίτση, τον τρελό σαν τον ναύτη του Βέγγου λογοτέχνη μη ξεχάσετε, που 'γραψε το «Σε ποιον ανήκει η Κέρκυρα;», συνεχίζει ο Νίκος Κούρκουλος.

 

corfugarden021

 

Η Βλαχοπούλου όρθια σκορπάει φιλιά και μπουμπούκια φρέζιες του χωριού.

- Άντε, άντε, μπουγαρίνια μου! Πάμετε! Αγώνα όπως μπορεί ο καθένας! Για τη Ρένα! Για την Κέρκυρα! Για τον Δημόδοκο!

- Κάτω τα ξενοδοχειακά ΟΙΚΟΣημα! Δε θέλουμε νέο Βασιλικό Οίκο, νέο βασιλιά, αυτοκράτορα στην Κέρκυρά μας! «Ψηλά τα χέρια»! «Όλα είναι δρόμος», ο δρόμος είν' ο δρόμος! Α χα χα χα χα, δε κρατιέται ο Βέγγος με «βλέμμα του Οδυσσέα». Στα επόμενα «Πετεγολέτσα» του χωριού θα 'ρθω κι εγώ με τον ναύτη! Δεν είμ' αχάριστος, εσείς δε με πολιτογραφήσατε σχεδόν Κερκυραίο; Σας το χρωστάω! Τώρα που το σκέφτομαι σα να γύρισα προφητικά για σας τους «Δοσατζήδες» και τη «Μουσίτσα»! Αντιδράστε στη σφαλιάρα! Δεν έχω χρόνο να μισώ αυτούς που με μισούν, είμαι απασχολημένος αγαπώντας αυτούς που μ' αγαπούν. «Ψυχή βαθιά»!

- Κάπου εδώ με την τόσο πλούσια χλωρίδα και πανίδα δεν εμπνεύστηκε μιτσός ο Τζέραλντ Ντάρελ το «Η οικογένειά μου και τα άλλα ζώα» κι έγινε τρανός κι ο πιο διάσημος φυσιοδίφης και βοτανολόγος σ' όλη τη Γη;, πετάγεται να πει κάτι ακόμα ο Αυλωνίτης με γιασεμί και γαζία της Κορακιάνας στο πέτο. «Χωριό των λουλουδιών», δε τη λέτε αλλιώς την Κορακιάνα;

- Λένε ότι τάχα εμείς δε μπορούμε ν' αξιοποιήσουμε τις ομορφιές μας, οπότε να τις δώσουμε στους θίασους της κακιάς ώρας, σ' αυτούς με τα νύχια, πετάγονται άρτι αφιχθέντες για τον συντονισμό η Βέρα Κονιδάρη και φίλοι περιβαλλοντικών συλλόγων. Γι' αυτό δε φτιάχνουν νέο κι αυστηρό κατάλληλο Χωροταξικό και Πολεοδομικό, για να κάνουν ό,τι γουστάρουν... Μπορούμε και παραμπορούμε όταν θέλουμε, όταν δε μας εμποδίζουν για χάρη άλλων με μεγάλες τσέπες! Απ' το 1629 είναι γραμμένη σε ιστορικά αρχεία η Δασιά μας. Το ξέρετε ότι ο ίσως πιο λαμπρός κι ωφέλιμος για την Κέρκυρα επιστήμονας του περασμένου αιώνα, ο Αύγουστος Σορδίνας γέννημα-θρέμμα της Κέρκυρας με τίτλους κι απ' το Χάρβαρντ στην Ανθρωπολογία, στην Προϊστορική Αρχαιολογία και στην Εθνογραφία του Οικονομικού Βίου των πολλών, μαρξιστής λίγο-πολύ, έχει πει πως υπάρχουν νεολιθικά εργαλεία και λίγο νεότερα αγγεία θαυμαστά στην παραλία της Δασιάς; Κάπου θα 'χει στο γραφείο της η δήμαρχος το «Εγχειρίδιο τοπικής Ιστορίας» του Θόδωρου Παππά του Πανεπιστημίου μας!

- Ούτε το «Άρωμα Γαζίας» της Δώρας Μεταλληνού ούτε το «Μυστικό της πεταλούδας» της Ισμήνης Μπάρακλη θα 'χουν διαβάσει για τον τόπο, κουνάει το κεφάλι της η Τασσώ Καββαδία σκύβοντας σε φρέσκα βιβλία της.

- Κι αν χρειαστεί, την κόβει η Ρένα, λέμε πάλι όσα δε προλάβαμε σήμερα! Ούτε η καλύτερη γούνα Οίκου της Καστοριάς δε τους σώζει! Ούτε ο Μάρλον Μπράντο να 'σουνα ρε Βέγγο, μπράβο σου!

- Στην επόμενη «Λαμπατίνα» στο χωριό θα το κάψουνε το ΟΙΚΟΣημο γι' αυτά που μας κάνει, με μουσική και των δύο Φιλαρμονικών «Σπύρου Σαμάρα» και «Γεράσιμου Μαρκορά» μαζί! Λεηλατήθηκαν παλιά απ' τους κουρσάρους, φτάνει, λέει ζαλισμένη μ' όλ' αυτά η Ρένα, γυρίζοντας στο Θανάση.

- Βέγγο! Πρόσεχε βλαμμένε, τον ναύτη με τις μανόλιες και τα μάτια σου!

- Ασκωθείτε!

* Επί του πιεστηρίου:

- Ήρθε!, βραχνά η Ρένα Βλαχοπούλου. Βρε καλώσ' τα μάτια μου τα δυό, δε σε περίμενα κιόλας μωρή...

Κουνάμενη, με αέρα της αυτοκράτειρας Σίσυ που 'χε κι αυτή επισκεφτεί τη Δασιά, μπαίνει αγέραστη η Μάρω Κοντού!

- Κι εσύ εδώ, ξέραμε ότι έχεις τρέλα με την Κέρκυρα, μα δε σε περιμέναμε, της στέλνει φιλιά από μακριά ο Θανάσης.

- Μη νομίζεις που δε ξέρω γιατί είσ' εσύ εδώ, πέρ' από τους λόγους που φανταζόμαστε, του αποκρίνεται χαμογελαστή.

- Παλιο...Μακρονησιώτη!

- Ναι, μετράει κι αυτό που ξέρεις πέρ' απ' όλα τ' άλλα, 'ξομολογιέται με φωνή κομμένη ο Θανάσης. Εκεί στο άτιμο λιοπύρι και στις χαράδρες, που λέτε, είχα γνωρίσει έναν καλοκάγαθο λεβέντη Κερκυραίο που πολύ με συμπάθησε και τον συμπάθησα. Ρουσαλή Πέρρο λεγόταν, δε ζει ούτε κι αυτός πια, απ' το χωριό Βραγκανιώτικα ήταν, από 'κει που 'χε κτήμα και σπίτι ο Κερκυραίος απ' τη μητέρα του πρωθυπουργός σας Γεώργιος Ράλλης, ο γιος του τοποθετημένου απ' τους Γερμανούς πρωθυπουργού της Αθήνας Ιωάννη Ράλλη τις μαύρες μέρες της Κατοχής. Εκεί, σ' εκείνο το κτήμα, συνεδρίαζαν λεβέντες της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ των γύρω χωριών επί Κατοχής. Τι τα θέλεις όμως αυτά τώρα, τώρα τι κάνουμε!

- Γι' αυτό είμ' εδώ, μόνο γι' αυτό, όλοι ξέρετε την τρέλα μου με την Κέρκυρα, από αλλού είμαι παρόλο που 'χω δικό σας όνομα, ποιος να ξέρει άλλωστε..., μα πουθενά δε τρελαίνομαι τόσο όσο στην Κέρκυρα, το 'χω πει χιλιάδες φορές, κορδώνεται η Μάρω Κοντού.

Και τους αφήνει όλους, πλην της Ρένας, άναυδους:

- Τόση ώρα η Ρένα είχε ανοιχτό το τηλέφωνο για 'μένα, μ' είχε φωνάξει κι εμένα να 'ρθω μα ήμουνα σ' έναν φίλο μου λογιστή που μου 'πε ότι αυτό το IKOS Δασιά τα 'χει βγάλει κιόλας τα λεφτά του όλα σχεδόν απ' την αγορά του Κλαμπ Μεντιτερανέ με αμοιβές εκατομμυρίων του IKOS Δασιά σ' άλλες εταιρείες συγγενικές του εδώ και στο Λουξεμβούργο σε τελική ανάλυση με νόμιμη δικαιολογία... συμβουλευτική και διοικητική υποστήριξη από μακριά, λέει! Με το τηλέφωνο στ' αυτί ήμουν λοιπόν, τ' άκουσα όλα όσα είπατε...

- Πω πω τι σφαλιάρα πέφτει σ' αυτό το νησί δε λέγεται..., με το χέρι στο μάγουλο πια ο Κωνσταντάρας!

- Λέγε Μάρω, λέγε Αγία Κερκύρα, ο Ρίζος. - Ξέρετε τι καπνό φουμάρω, μα δεξιά-ξεδεξιά, αφού δεν είμαι ανακατεμένη σ' αυτά και δε δέχομαι να γίνω ενεργούμενο κανενός για κανένα μεγάλο συμφέρον, αν ήμουν δήμαρχος ή περιφερειάρχης, είτε αγαπούσα όσο ξέρετε την Κέρκυρα είτε όχι, θα τηλεφωνούσα σ' αυτούς του IKOS, δε θα τους φώναζα καν εδώ και θα τους έλεγα χωρίς δεύτερη κουβέντα, για το καλό τους κιόλας, κάτι που δεν άκουσα να σκεφτείτε!

- Πές το χρυσόστομη, τι; όλοι μ' ένα στόμα...

- Δωρίστε εδώ και τώρα το Κλαμπ Μεντιτερανέ στον Δήμο της Κέρκυρας!

Για την απομαγνητοφώνηση:
Χ. Κορφιάτης.

 

corfugarden022

 

Υπήρξε συνέχεια βεβαίως!

Τον Φεβρουάριο του 2021 αναρτήθηκε σε κερκυραϊκόν ιστότοπο, καθώς πληροφορίες έφεραν την Εισαγγελία Κέρκυρας να ερευνά... στοιχεία του απτόητου Θανάση Βέγγου, η εξής είδηση με τη φωτογραφία που μόλις είδατε:

Η Εισαγγελία ερευνά το θέμα IKOS - Corfu Garden

Προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση IKOS- Corfu Garden, δηλαδή για τις αποφάσεις που έχουν λάβει κατόπιν αιτήματος της εταιρείας ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων όσον αφορά τη θεμελίωση δικαιώματος οικοδόμησης δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στην έκταση του πρώην τουριστικού συγκροτήματος «Κλαμπ Μεντιτερανέ» στην περιοχή της Δασιάς και του Ύψου λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας, διέταξε σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία Κέρκυρας.

Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υποβολή στην Εισαγγελία επώνυμης αναφοράς με αποδέκτη τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας κ. Διονύσιο Λαμπρίδη και αίτημα να εξεταστεί η ενδεχόμενη πρόκληση σημαντικής ζημιάς στο δημόσιο συμφέρον από χειρισμούς των εμπλεκόμενων μερών.

Η αναφορά περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, το δημοσιευμένο στον κερκυραϊκό ιστότοπο corfupress.com θέμα με τον τίτλο «Corfu Garden ή περιπεράστε παρακαλώ» και το δημοσιευμένο στον αθηναϊκό ιστότοπο imerodromos.gr θέμα με τον τίτλο «ΤουριστIKOS ολετήρας, ασύλληπτο σκάνδαλο στην Κέρκυρα», σε συνδυασμό με στοιχεία προερχόμενα από το παράρτημα Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και άλλους φορείς.

Προφανώς, οι καταγγελίες για το θέμα αυτό δεν ετέθησαν στο αρχείο.

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση IKOS - Corfu Garden του τουριστικού ομίλου ελληνικών και διεθνών συμφερόντων IKOS είχε ζητήσει από την Τοπική Διοίκηση να παραιτηθεί έναντι συγκεκριμένου αντιτίμου από ιδιοκτησιακά δικαιώματά της στην τεράστια έκταση του πρώην «Κλαμπ Μεντιτερανέ» στο νησί.

Για την ίδια υπόθεση είχε κυκλοφορήσει διαδικτυακά επώνυμο κείμενο με ποικίλες σχετικές οικονομικές και πολιτικές πληροφορίες και παρεμφερή σχόλια, μέρος των οποίων περιλαμβάνεται στα προαναφερόμενα δημοσιεύματα.

 

corfugarden023

 

Υπήρξε κι άλλη συνέχεια βεβαίως!

Λίγο αργότερα σε κερκυραϊκόν ιστότοπο αναρτήθηκε με τον τίτλο «Οκτώ αναπάντητα ερωτήματα» για την υπόθεση IKOS Corfu Garden θέμα υπογραφόμενο από «Ειδικό Συνεργάτη» του ιστότοπου με το ακόλουθο κείμενο:

«Κάποιοι οφείλουν να παράσχουν πειστικές απαντήσεις σε οκτώ ερωτήματα, όπως αυτά "κυκλοφορούν" πια σε κύκλους του τεχνικού- επιστημονικού και νομικού κόσμου της Κέρκυρας, σχετικά με τη δικαιολογητική βάση και τελικά την ορθότητα κρίσιμων πράξεων για την προωθούμενη φαραωνική επένδυση της εταιρείας IKOS Corfu Garden στους χώρους του πρώην "Club Mediterranee" στην περιοχή της Δασιάς και του Ύψου.

Οφείλουν δημόσιες απαντήσεις για το θέμα αυτό αφενός η εν λόγω εταιρεία και, αφετέρου, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο δίμηνο του 2020 η εταιρεία IKOS Corfu Gardens αφενός και ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αφετέρου αποφάσισαν τη διενέργεια εμπορικής σύμβασης τρόπον τινα με την εταιρεία, προκειμένου αυτή να εισφέρει στον Δήμο χρήμα αντί γης και να αποκτήσει έτσι το δικαίωμα να εξαντλήσει προσφερόμενες νομικές δυνατότητες οικοδόμησης τουριστικού συγκροτήματος σε όλη την έκταση των 245 περίπου στρεμμάτων του πρώην "Club Mediterranee" ιδιοκτησίας της.

Υπενθυμίζουμε χάριν των αναγνωστών ότι το παράρτημα Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας είχε επικρίνει ως επιβλαβή για το δημόσιο συμφέρον την προτίμηση εισφοράς χρήματος αντί γης από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας είχε κάνει λόγο για "μια χούφτα δολάρια" όσον αφορά το προσφερόμενο τίμημα, η έγκυρη κερκυραϊκή εφημερίδα "Ενημέρωση" και άλλοι τοπικοί παράγοντες είχαν κάνει λόγο για τίμημα της τάξεως των 2-2,5 εκατ. ευρώ θεωρώντας το χαμηλό και η παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων", σε συνέχεια της αντίδρασης της "Λαϊκής Συσπείρωσης Κεντρικής Κέρκυρας", είχε προκαλέσει σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων με αίτημα να μην συμπράξει η Περιφέρεια στην αποδοχή του αιτήματος της επενδύτριας εταιρείας για εισφορά χρήματος αντί γης.

Αντιθέτως, το περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων, με διαφωνούντες όλους τους συμβούλους της αντιπολίτευσης και μέρος της συμπολίτευσης, συντάχθηκε κατά πλειοψηφία με την επιλογή της εισφοράς χρήματος αντί γης, συναρτώντας την υλοποίησή της, σύμφωνα με σχετική ασαφή ανακοίνωση, με σειρά όρων. Σε συνέχεια όλων αυτών, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, βάσει σχετικού εγγράφου που έφερε στο φως η έγκυρη αθηναϊκή ιστοσελίδα "imerodromos.gr" τις 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο δημοσιεύματος με έντονα καταγγελτικούς τόνους, υπέγραψε την επιλογή αυτή.

Είχε προηγηθεί στην έγκυρη κερκυραϊκή ιστοσελίδα "corfupress.com" άλλο έντονα επικριτικό δημοσίευμα, που έκανε λόγο για νομότυπο κοινωνικοπολιτικό σκάνδαλο, ως συνέπεια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής για την προσέλκυση και υλοποίηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων ακόμη και με παράκαμψη δημόσιων αγαθών και δικαιωμάτων.

Ακολούθησε, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, δικαστική εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, κατόπιν υποβολής αναφοράς με σχετικά δημοσιεύματα.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ: Ποιο είναι το τίμημα;

Το πρώτο από τα οκτώ καυτά ερωτήματα που "κυκλοφορούν" ανάμεσα σε παράγοντες του τεχνικού-επιστημονικού και νομικού κόσμου της Κέρκυρας, σχετικά με τη δικαιολογητική βάση, την ορθότητα και την εγκυρότητα κρίσιμων πράξεων για την επένδυση του νέου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αφορά το ύψος του τιμήματος που θα καταβάλει η εταιρεία για την παραίτηση του Δήμου από το δικαίωμά του να αποκτήσει δικαιούμενη γη κατ' άλλους εβδομήντα στρεμμάτων και κατ' άλλους σαφώς μικρότερης έκτασης.

Είναι 2-2,5 εκατ. ευρώ που φέρεται να είχε υπολογιστεί όταν ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας είχε κληθεί εσπευσμένως να επιλέξει; Ποιο είναι αλήθεια το τίμημα;

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας "Ενημέρωση" του μηνός Νοεμβρίου και τον υπεύθυνό της που το υπέγραφε, προφανώς κατόπιν έρευνας για το υπολογιζόμενο από τον Δήμο τίμημα, αυτό δεν ήταν μικρότερο των 2 εκατ. ευρώ, αλλά ούτε και μεγαλύτερο των 2,5 εκατ. ευρώ που ανέφεραν άλλοι παράγοντες.

Μήπως, τελικά, το συνολικό τίμημα που θα καταβάλει η εταιρεία, έστω μετά την πάροδο τριετίας από την έναρξη λειτουργίας της επένδυσης και σε δόσεις, είναι περίπου στο 1/3 των προαναφερθέντων ποσών που θεωρήθηκαν σημαντικά, δοθείσης της κακής οικονομικής κατάστασης του Δήμου, από συμβούλους που επέλεξαν την επιλογή της χρηματικής εισφοράς αντί της εισφοράς γης;

Μόλις 800.000 ευρώ το πολύ σε ονομαστική αξία και ακόμη λιγότερα σε πραγματική αξία, δοθέντος ότι η καταβολή του θα καθυστερήσει, εκτιμάται πλέον ότι μπορεί να είναι, σύμφωνα με ερμηνείες της υφιστάμενης νομοθεσίας όπως αυτή ισχύει από τις 9 Δεκεμβρίου, το τίμημα που υποχρεούται σε βάθος χρόνου να καταβάλει η εταιρεία!

Είναι έτσι, όπως επιμένουν έγκυροι παράγοντες του τεχνικού-επιστημονικού κόσμου της Κέρκυρας, ή όχι; Τι ισχύει; Ή το τίμημα έχει αφεθεί απροσδιόριστο και εναπόκειται σε νομικές ερμηνείες και στη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας να επιλέξει τι οφείλει να δώσει και πότε, εμφανιζόμενη ενδεχομένως και ως ευεργέτης; Ποια είναι ακριβώς η νομική υποχρέωσή της; Υπενθυμίζεται ότι οι οικονομικές ανάγκες του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας είχαν αναφερθεί ως βασικό επιχείρημα από υποστηρικτές της άποψης να γίνει δεκτό το αίτημα της επιχείρησης για εισφορά χρήματος αντί γης. Παραπλανήθηκε άραγε ο Δήμος από κακούς υπολογισμούς ή αγνοούσε και δεν έλαβε υπόψη του κάποια κρίσιμα δεδομένα;

Σε τελική ανάλυση, ήξεραν ή δεν ήξεραν συγκεκριμένα οι δημοτικοί σύμβουλοι τι ακριβώς ψήφιζαν επιλέγοντας χρήμα αντί γης βάσει βεβαίως της εισήγησης των υπευθύνων του Δήμου με όλα τα αναγκαία δεδομένα του θέματος για τη λήψη της ορθής απόφασης σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον;

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημόσια καταγγελία δημοτικού συμβούλου σημειώθηκαν προσπάθειες δημιουργίας "εικονικών" συνθηκών στην προοπτική του χρηματικού οφέλους.

Ούτε ο ενδιαφερόμενος μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος ούτε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας ούτε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχουν προβεί μέχρι σήμερα σε οποιαδήποτε δεσμευτική δήλωση για το τίμημα.

 

corfugarden024

 

ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Γιατί δεν αναφέρει τίποτα για το τίμημα η απόφαση που υπέγραψε η περιφερειάρχης;

Τις 5 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που η ιστοσελίδα "imerodromos.gr" δημοσίευσε τις 9 Δεκεμβρίου, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων υπέγραψε απόφαση που αναφέρει στο σκέλος αυτό επί λέξει και μόνο: "ΕΓΚΡΙΝΟΥΜΕ Την μετατροπή της υποχρέωσης παραχώρησης ακινήτου της εταιρείας Corfu Gardens ΑΚ.ΤΕ.JE. Sani/Ikos Resorts σε καταβολή χρηματικού ποσού προς το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Η τιμή μονάδας ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις για τις απαλλοτριώσεις". Σε αντίθεση με τα οριζόμενα στο Π.Δ. του 1988 για τις αποφάσεις έγκρισης αιτούμενης μετατροπής εισφοράς γης σε εισφορά χρήματος, με κανέναν τρόπο δεν προσδιορίζεται στην απόφαση η "οφειλόμενη εισφορά" και οι "δόσεις στις οποίες κατανέμεται" ώστε "να εξασφαλίζεται η αποπληρωμή του συνόλου της εισφοράς".

Για ποιον λόγο, άραγε, έχει παραλειφθεί από την απόφαση της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κάθε συγκεκριμένη αναφορά στο ύψος του τιμήματος και των δόσεων καταβολής του; Είναι έγκυρη, είναι σύννομη και έχει άραγε νομική ισχύ, δεδομένης αυτής της παράλειψης, η απόφαση που υπέγραψε η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων;

Αγνοούσαν η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας αυτή την υποχρέωση;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Αγνοούσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι τις ίδιες ημέρες η Βουλή νομοθετούσε διαφορετικά;

Ενημέρωσαν και έλαβαν υπόψη τους ή παρέκαμψαν ως μη όφειλαν οι υπεύθυνοι των διοικητικών σωμάτων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιονίων την συντελούμενη μεταβολή των νομοθετικών δεδομένων επί του θέματος τις ημέρες ακριβώς που συζητούσαν και ελάμβαναν και υπέγραφαν σχετικές αποφάσεις.

Ήταν άγνωστο και στους επενδυτές και στις ηγεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας, που εκλήθησαν περίπου να αγοράσουν "γουρούνι στο σακί", ότι η Βουλή των Ελλήνων συζητούσε και ψήφιζε νέο πολεοδομικό - χωροταξικό νομοσχέδιο που μεταβάλλει πολλαπλώς τα δεδομένα σύναψης τέτοιων συμβάσεων με αντικείμενο την υλοποίηση σχετικών επενδύσεων ακριβώς στη φάση λήψης και υπογραφής των σχετικών αποφάσεων;

Αναφερόμαστε φυσικά στο κατατεθειμένο από τις 10 Οκτωβρίου στη Βουλή πολεοδομικό - χωροταξικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου στη Βουλή άρχισε τις 15 Νοεμβρίου. Μια ματιά στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων αρκεί για να διαπιστωθεί ότι όντως όλα, συμπεριλαμβανομένης της αίτησης της επενδύτριας επιχείρησης, έλαβαν χώρα ενώ το αρμόδιο υπουργείο και η Βουλή είχαν δρομολογήσει την ψήφιση του νόμου "Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας" που έχει λάβει τον αριθμό 4759 και έχει δημοσιευθεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αριθμό 245 Α' Τεύχους τις 9 Δεκεμβρίου 2020. Το σχετικό νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου είχε τεθεί από αυτό σε δημόσια διαβούλευση τις 4 Αυγούστου 2020 και η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε τις 4 Σεπτεμβρίου 2020. Από τις 25 Νοεμβρίου 2020 ως τις 2 Δεκεμβρίου, που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο συζητήθηκε, σε συνθήκες πλήρους δημοσιότητας φυσικά, στις αρμόδιες Επιτροπές και την Ολομέλεια της Βουλής.

Είναι δυνατόν τα εμπλεκόμενα Μέρη να αγνοούσαν το όλο αυτό ζήτημα που έθιγε ευθέως μάλιστα βασικές πλευρές της επιδιωκόμενης εμπορικής συναλλαγής;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: "Λόγια του αέρα" ήταν τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη;

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε ανακοίνωσή της για το θέμα μετά από τη σχετική με αυτό συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου συνδύαζε την αποδοχή της αίτησης της επενδύτριας εταιρείας με την υλοποίηση ορισμένων τρόπον τινά αντισταθμιστικών οφελών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσίευμα της "Ενημέρωσης" την 27η Νοεμβρίου ανέφερε συγκεκριμένα ότι το περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία την εισφορά σε χρήμα της επενδύτριας εταιρείας "με προϋποθέσεις", που αφορούσαν μεταξύ άλλων και εισφορά έκτασης κάποιων στρεμμάτων στον Δήμο για κοινόχρηστες χρήσεις, πέραν άλλων ζητημάτων που αφορούν ρέμα και δρόμους πρόσβασης στην παραλία της περιοχής.

Ωστόσο ούτε στην απόφαση που υπέγραψε η περιφερειάρχης αναφέρεται οτιδήποτε σχετικό ούτε η επενδύτρια εταιρεία έχει ανακοινώσει κάτι δεσμευτικό πέραν των προγενέστερων καθησυχαστικών ισχυρισμών εκπροσώπων της ότι θα λάβει υπόψη της τις επιθυμίες των κατοίκων ούτε, τέλος, έχει γίνει γνωστή υπογραφή κάποιας σχετικής συμφωνίας με την Περιφέρεια ή άλλο φορέα. Ενώ κρίθηκε ως θετικό το γεγονός ότι η Περιφέρεια αναγνώριζε την ανάγκη και τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με την επιχείρηση με αντικείμενο τη διασφάλιση κάποιων έστω ελάχιστων οφελών, που βέβαια θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμη και δέσμευση χρηματοδότησης ορισμένου ύψους για την κατασκευή κοινωφελών έργων δοθέντος του τεράστιου οφέλους που αποκόμιζε και της πλεονεκτικής θέσης που αποκτούσε, τελικά δημιουργήθηκε η εντύπωση πως όλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν ως "στάχτη στα μάτια" των δυνάμεων που αντιδρούσαν επιδιώκοντας την παροχή γης αντί χρήματος. Προφανώς έχουν μείνει στη διακριτική ευχέρεια της "ευεργετικής" θέλησης επιχείρησης σε περίπτωση έντασης των αντιδράσεων για τον κατευνασμό τους. Ήταν λοιπόν "λόγια του αέρα" τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη; Πώς δικαιολογεί η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων την αντίφαση αυτή λόγων και έργων και την απόφασή της χωρίς να έχει προηγηθεί η υπογραφή κάποιας σχετικής συμφωνίας;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: Γιατί υπεγράφη η εγκριτική απόφαση στις 5 Δεκεμβρίου ενώ η Βουλή είχε αποφασίσει άλλη διαδικασία;

Την 5η Δεκεμβρίου ήταν ημέρα Σάββατο και ήταν πλέον θέμα ωρών η ενδεχόμενη να συμβεί ακόμη και τη Δευτέρα 7η Δεκεμβρίου δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως του νέου πολεοδομικού νόμου, που ήταν γνωστό ότι η Βουλή των Ελλήνων είχε ψηφίσει από τις 24 Νοεμβρίου, επιφέροντας αλλαγές στα ισχύοντα για τα θέματα της εισφοράς χρήματος αντί γης.

Ο νόμος δημοσιεύτηκε τελικά στο ΦΕΚ, όπως αναμενόταν να γίνει από μέρα σε μέρα αφού είχε ψηφιστεί, την Τετάρτη 9η Δεκεμβρίου. Ποια ανάγκη, ποια σπουδή επέβαλε στην περιφερειάρχη να υπογράψει την απόφασή της αυτή το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, προφανώς εκτάκτως αφού φυσικά οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων δεν λειτουργούσαν κανονικά εκείνη την ημέρα, ενώ αφενός ο νέος νόμος στερούσε από τους περιφερειάρχες αυτό το δικαίωμα και, αφετέρου, εάν θεωρούσε ότι διατηρούσε ακόμη αυτό το δικαίωμα, είχε τη χρονική άνεση να δώσει την οριστική απάντησή της στους επενδυτές επί του αιτήματός τους κατ' άλλους οπωσδήποτε μέχρι την 11η Ιανουαρίου 2021 και κατ' άλλους μέχρι και την 24η Ιανουαρίου 2021;

Ο νόμος με αριθμό που δημοσιεύτηκε στο αρμόδιο ΦΕΚ στις 9.12.2020 ορίζει στο 34ο άρθρο του ότι μόνον αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και όχι οι Περιφέρειες έχουν δικαίωμα να υπογράψουν αποφάσεις έγκρισης αιτημάτων μετατροπής υποχρέωσης εισφοράς γης σε υποχρέωση χρηματικής εισφοράς. Αγνοούσε η περιφερειάρχης ότι βάσει του ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου δεν είχε αυτό το δικαίωμα;

Επίσης, δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας "Ενημέρωση" του Νοεμβρίου σημείωνε ότι η καταληκτική νόμιμη προθεσμία προκειμένου η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις για τη διασφάλιση σειράς θεμάτων ήταν η 24η Ιανουαρίου 2021.

Σε αντίθεση με ό,τι είχε γίνει με προηγούμενη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου που είχε περιγραφεί ως υπό όρους αποδοχή του αιτήματος της εταιρείας, η απόφαση που υπέγραψε η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων τις 5 Δεκεμβρίου δεν ανακοινώθηκε με Δελτίο Τύπου. Ούτε συνοδεύτηκε από οποιαδήποτε ενημέρωση των ενδιαφερομένων φορέων των κατοίκων ούτε αναφέρεται σε οποιουσδήποτε όρους προς την επενδύτρια εταιρεία, πέρα από το γεγονός ότι, παρακάμπτοντας την ισχύουσα σχετική πρόβλεψη, δεν αναφέρει το παραμικρό για το τίμημα και την καταβολή του.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΚΤΟ: Η κυβέρνηση αγνοούσε την φερόμενη ως τεράστια αυτή επένδυση;

Είχαν άγνοια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, που ανακοινώνει με δημόσιες δηλώσεις ως ενισχυτικές για την οικονομία και ως ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας κάθε λεγόμενη μεγάλη επένδυση και το έχει πράξει ακόμη και για χαμηλότερου ύψους επενδύσεις, όπως εκείνη που άρχισε να υλοποιείται στην περιοχή του Ερημίτη στο βόρειο άκρο της Κέρκυρας με επαχθείς όρους, γι' αυτή την φερόμενη ως τεράστια επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ; Τη χρονική περίοδο που υπεβλήθη στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και τελικά και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το επίμαχο αίτημα της επενδύτριας εταιρείας με την επιθυμία διακράτησης του συνόλου της έκτασης του πρώην "Club Mediterranee" υπήρξαν ως γνωστόν, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα με φωτογραφικό υλικό, δύο συναντήσεις κορυφαίου εκπροσώπου της ενδιαφερόμενης εταιρείας, με την ιδιότητά του ως προέδρου Πολιτιστικής Εταιρείας, με τον πρωθυπουργό, κατ' ιδίαν και δημοσίως.

Ευλόγως γεννάται το ερώτημα, κατόπιν όσων προβληματικών και εσπευσμένων διαδικασιών έχουν μεσολαβήσει σε τοπικό και περιφερειακό διοικητικό επίπεδο, αν η κυβέρνηση παρέμεινε ανενημέρωτη και αμέτοχη επί του θέματος ή ενεθάρρυνε και επηρέασε καθ' οιονδήποτε τρόπο, ως πολιτικό κόμμα έστω με τις οικείες δυνάμεις του, τις διαδικασίες υλοποίησης της συγκεκριμένης επένδυσης στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της όσον αφορά τις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις.

Είναι νωπή άλλωστε η προσωπική και επιτόπια πολιτική ανάμειξη του πρωθυπουργού στην συναφή επένδυση στην περιοχή του Ερημίτη, με τον χαρακτηρισμό της μάλιστα ως "εμβληματικής" παρά το γεγονός ότι ακόμη και υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης την είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν επιζήμια για το Περιβάλλον και είχε ζητήσει τη ματαίωσή της. Υπενθυμίζεται ότι τόσο η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας όσο και εκπρόσωποί της είχαν αποφύγει, χωρίς να δικαιολογήσουν την πράξη τους, να παραστούν στη σχετική με το θέμα συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων, όπου είχαν κληθεί προκειμένου να αναπτύξουν το θέμα σε όλες τις διαστάσεις του και τη δική τους επιχειρηματολογία.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΒΔΟΜΟ: Δεν κατάλαβαν οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι τι έβλεπαν και τι θα κέρδιζε ή θα έχανε ο Δήμος;

Υποδείχθηκε, επιδείχθηκε ή όχι στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας κατά την επίμαχη συνεδρίασή του η συμβατή με τις προβλέψεις του νόμου προσβάσιμη σε κοινόχρηστους χώρους και συνεπώς πιθανότατα και σε τμήμα της παραθαλάσσιας περιοχής έκταση που δικαιούνταν ή είχε το δικαίωμα να διεκδικήσει ο Δήμος με την γνωμοδοτική απόφασή του που θα εξέταζε η Περιφέρεια; Ή η υποδειχθείσα/επιδειχθείσα έκταση κάθε άλλο παρά ανταποκρινόταν πλήρως στις προβλέψεις του νόμου και ευνοούσε την επιχειρηματολογία που ήθελε να κριθεί συμφέρουσα η επιλογή της χρηματικής εισφοράς;

Κοντολογίς, δεν κατάλαβαν τι έβλεπαν οι δημοτικοί σύμβουλοι που διατυπώνουν αντιφατικές εκτιμήσεις για όσα η επενδύτρια εταιρεία επικαλέστηκε;

Υπήρξε, με άλλα λόγια, η επιβαλλόμενη σε τέτοιες περιπτώσεις σύναψης κατ' ουσία εμπορικών συμβάσεων διαφάνεια; Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το παράρτημα Κέρκυρας του ΤΕΕ το προσφερόμενο από την εταιρεία στον Δήμο τμήμα της συνολικής έκτασης «στην περίπτωση της Δασιάς και της επένδυσης στον χώρο του πρώην "Club Mediterranee" έπρεπε βάσει της νομοθεσίας "να είναι εύκολα προσπελάσιμο από κοινόχρηστο χώρο".

 

corfugarden025

 

Ωστόσο δημοσίευμα της "Ενημέρωσης" την 27η Νοεμβρίου ανέφερε ότι ο εικονιζόμενος στη φωτογραφία του "enimerosi.com" υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της εταιρείας στη σχετική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων περιέγραψε την πρόθεση της εταιρείας του, "με την εισφορά σε γη να αφορά στη βόρεια, αρκετά δύσβατη και επικλινή περιοχή του γηπέδου".

Όπως ανέφερε το δημοσίευμα, τη δυσχέρεια αυτή επικαλέστηκε επικεφαλής παράταξης "και μετέβαλε την άποψή του, τασσόμενος υπέρ της εισφοράς σε χρήμα", με συνέπεια να προκύψει πλειοψηφία εναντίον της εισφοράς γης.

Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΟΓΔΟΟ: Προεξόφλησε η επενδύτρια εταιρεία την έγκριση της επιθυμίας της;

Απολύτως εύλογο φαίνεται και το όγδοο ερώτημα απ' αυτά που "κυκλοφορούν" ανάμεσα σε παράγοντες του τεχνικού-επιστημονικού και νομικού κόσμου της Κέρκυρας, σχετικά με τη δικαιολογητική βάση και τη νομιμότητα κρίσιμων πράξεων για την επένδυση του νέου ξενοδοχειακού συγκροτήματος "Ikos Odisia" της εταιρείας IKOS Garden.

Δημοσίευμα της δημοσιογραφικής οικονομικής- επιχειρηματικής ιστοσελίδας "bizness.gr" με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου, δηλαδή εννιά ημέρες μετά την έκδοση της εγκριτικής απόφασης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τη μετατροπή γης σε χρήμα και την συνεπαγόμενη παροχή αδείας στην επενδύτρια επιχείρηση να αξιοποιήσει κατά το δοκούν το σύνολο της έκτασης του πρώην "Club Mediterranee", ανέφερε: "Σημαντική τουριστική επένδυση στην Κέρκυρα, το νέο πολυτελές IKOS Odisia, της SANI/IKOS Resorts, προχωρά στην υλοποίησή της, με μια σημαντική τροποποίηση, η οποία μάλιστα έχει εγκριθεί και από το αρμόδιο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας".

Κατά το δημοσίευμά αυτό, που αποκαλύπτει κρίσιμες λεπτομέρειες με συγκεκριμένους αριθμούς, "σύμφωνα με πρόσφατη απόφασή του, το Υπουργείο ουσιαστικά εγκρίνει την μετατροπή του σύνθετου τουριστικού καταλύματος στη θέση Ύψος στην Κέρκυρα σε 5άστερο ξενοδοχείο και άρα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της επένδυσης, εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικά, που να επιβάλει άλλη μελέτη". Όπως επίσης αποκαλύπτει, "παράλληλα προβλέπεται αύξηση της δυναμικότητας του νέου ξενοδοχείου κατά 70 κλίνες, από 734 κλίνες, όπως προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο, σε 804 κλίνες" και "πλέον η επένδυση θα αφορά την κατασκευή 5άστερου ξενοδοχείου με εστιατόρια, χώρους πελατών και βοηθητικούς χώρους, 2 διώροφες πτέρυγες δωματίων, 27 διώροφα bungalows τύπου standard, 9 ισόγεια bungalows τύπου deluxe με ατομικές πισίνες, 13 διώροφα bungalows τύπου deluxe, 7 διώροφες βίλες με ατομικές πισίνες, τέσσερα ισόγεια κτίρια εστιατορίων και ένα ισόγειο κέντρο αναζωογόνησης με εσωτερική πισίνα".

Όπως εξηγεί, "δεν θα περιλαμβάνονται δηλαδή τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, όπως προβλέπει και η υπαγωγή ενός καταλύματος στο καθεστώς των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων", που είχε προηγηθεί και είχαν υπόψη τους οι ενδιαφερόμενοι τοπικοί - περιφερειακοί φορείς δημοσίου συμφέροντος.

Ευλόγως προκύπτει το ερώτημα εάν όλες αυτές οι αλλαγές, δηλαδή η μελέτη και ο τεχνικός σχεδιασμός του επιπλέον δυναμικού και η υποβολή και η εξέταση και η έγκριση της σχετικής αίτησης της επενδύτριας εταιρείας για τη μετατροπή του σύνθετου τουριστικού καταλύματος σε κάτι διαφορετικό με αυξημένο ξενοδοχειακό δυναμικό και η έκδοση της σχετικής εγκριτικής απόφασης υλοποιήθηκαν σε χρονικό διάστημα μόλις εννέα ημερών και αναφέρονται ή όχι στο σύνολο της επίμαχης έκτασης των 245 περίπου στρεμμάτων πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την τύχη των στρεμμάτων που δικαιούταν ο Δήμος ή η επιχείρηση είχε προκαταβάλει, είχε προεξοφλήσει δηλαδή, την εισφορά χρήματος αντί γης που κατόπιν αιτήματός της αποδέχθηκε υπό τις προαναφερθείσες συνθήκες ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και ενέκρινε τελικά υπό τις προαναφερθείσες συνθήκες με την ατελή και αμφίβολης νομιμότητας απόφασή της η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τις 5 Δεκεμβρίου.

Επιβάλλονται λοιπόν για όλα αυτά δημόσιες απαντήσεις!

Πρόκειται, όπως είναι φανερό, για ερωτήματα εύλογα στο σύνολό τους. Που πηγάζουν από τη σιωπή των αρμόδιων τοπικών και περιφερειακών παραγόντων έναντι σχετικών επικριτικών δημοσιευμάτων για την πρόκληση βλάβης του δημοσίου συμφέροντος, ασχέτως της τήρησης ή όχι νομότυπων διαδικασιών, με πρόθεση την καλλιέργεια πολιτικού "κλίματος" φιλικού σε επενδυτικές δραστηριότητες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αν όχι στο σύνολό τους, τα επτά τουλάχιστον από αυτά τα οκτώ ερωτήματα χρήζουν άμεσων και δημόσιων απαντήσεων τόσο από την πλευρά των υπευθύνων του επενδυτικού επιχειρηματικού ομίλου όσο και από την πλευρά των υπευθύνων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, είτε τα ερωτήματα αυτά απασχολούν και τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Κέρκυρας είτε όχι. Η κερκυραϊκή κοινωνία δικαιούται να λάβει σαφείς και πλήρεις δημόσιες απαντήσεις στα ερωτήματά της. Ίσως δεν είναι ακόμη αργά να γίνουν και απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις».

Υπήρξε κι άλλη συνέχεια βεβαίως!

 

corfugarden026

 

Κερκυραϊκός ιστότοπος τις 16 Απριλίου 2021 δημοσίευσε θέμα με τον τίτλο «Αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη φαραωνική "επένδυση" στο πρώην Club Med», με το εξής κείμενο σχετικής Επερώτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων» στο περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων:

«Είναι γνωστό πως με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης το θέμα της "επένδυσης" αυτής και της απαράδεχτης αξίωσης του επενδυτή για μετατροπή της υποχρέωσης παραχώρησης τμήματος 70 στρεμμάτων του ακινήτου του πρώην Club Mediterranne προς το Δήμο σε υποχρέωση καταβολής χρηματικού ποσού, συζητήθηκε σε έκταση στην 22α συνεδρίαση του 2020 (27/11/2020) του Π.Σ.

Να υπενθυμίσουμε, εδώ, πως η εταιρεία "Corfu Gardens AK.TE. XE. Sani-IKOS Resorts" κάνοντας χρήση του νόμου, έχει δρομολογήσει την οικοδόμηση, στο εν λόγω ακίνητο, εμβαδού 245 στρεμμάτων, ξενοδοχειακή μονάδα 38.500 τ.μ. Κάνει δηλ. την μέγιστη δυνατή υπέρβαση - από 4.000 τ.μ. οικοδόμηση που δικαιούται.

Γι’ αυτό εξάλλου και ήταν υποχρεωμένη να παραχωρήσει στο Δήμο 70 στρέμματα από το οικόπεδο των 245 στρεμμάτων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν, για την κατά το δυνατό μεγαλύτερη ανακούφιση του περιβάλλοντος της περιοχής, που θα τρωθεί ανεπανόρθωτα από την ανέγερση του εν λόγω ξενοδοχείου – μεγαθήριου.

Η εξέλιξη της συζήτησης στο Π.Σ. απέδειξε την σκανδαλώδη εύνοια εκ μέρους της Περιφερειακής πλειοψηφίας (Παρατάξεις Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ) υπέρ των απαράδεχτων απαιτήσεων του επενδυτή. Συντάχθηκαν πλήρως με τις απαιτήσεις του μεγαλοεπιχειρηματία, αξιοποίησαν την ομοίως σκανδαλώδη θέση της Δημοτικής αρχής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και απλώς για τα μάτια του κόσμου ζήτησαν να παραχωρηθεί στο Δήμο και μια μικρή έκταση γης 4-5 στεμμάτων καθώς και λύση μερικών άλλων ζητημάτων όπως διατήρηση του φυσικού ρέματος, ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία κ.λπ.

Μετά από τη συζήτηση που έγινε στο Π.Σ μια σειρά νέα γεγονότα είδαν το φως της δημοσιότητας που από μόνα τους δημιουργούν εύλογες απορίες και ερωτηματικά. Αναφέρουμε μερικά από τα γεγονότα αυτά:

1. Στις 5/12/2020 (ημέρα Σάββατο!!) -όπως αποκάλυψε έγκυρη αθηναϊκή ιστοσελίδα- η κα Περιφερειάρχης υπέγραψε την σχετική απόφαση (ΑΔΑ 63167ΛΕ-ΝΨΝ) στην οποία αναφέρεται κατά λέξη "Εγκρίνουμε την μετατροπή της υποχρέωσης παραχώρησης ακινήτου της εταιρείας Corfu Gardens ΑΚ.ΤΕ.JE. Sani/Ikos Resorts σε καταβολή χρηματικού ποσού προς τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Η τιμή μονάδας ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις για τις απαλλοτριώσεις". Καμία αναφορά στο ύψος του χρηματικού ποσού αλλά και του τρόπου καταβολής του. Καμία, ακόμη αναφορά στη παραχώρηση των 4-5 στρεμμάτων γης στο Δήμο.

2. Στις 9/12/2020 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. 245 Α΄ Τεύχος ο Ν.4759 "Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας". Με τις διατάξεις του νόμου αυτού στερείται το δικαίωμα από τους Περιφερειάρχες να έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα για τα πιο πάνω θέματα.

3. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα σχετικά με το θέμα καταγγελτικά δημοσιεύματα έχουν προκαλέσει δικαστική εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Μετά από όλα τα παραπάνω ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Περιφερειάρχης:

1. Γνώριζε η όχι για το Ν.4759 που επρόκειτο να δημοσιευτεί, όπως και έγινε, στις 9-12-2020 με τον οποίο αφαιρείτο από αυτήν το δικαίωμα υπογραφής της απαράδεχτης απόφασης της; Γι’ αυτό και έσπευσε να υπογράψει την απόφαση στις 5/12/2020 ημέρα αργίας (Σάββατο) και 4 μόνο μέρες πριν την δημοσίευση του νόμου αυτού, αν και είχε όλη τη χρονική άνεση να δώσει την οριστική απάντησή της στους επενδυτές επί του αιτήματός μέχρι και την 24η Ιανουαρίου 2021; Δεν γνώριζε η Περιφερειακή Αρχή ότι η Βουλή των Ελλήνων συζητούσε και ψήφιζε νέο πολεοδομικό - χωροταξικό νομοσχέδιο που μετάβαλλε πλήρως τα δεδομένα σύναψης τέτοιων συμβάσεων με αντικείμενο την υλοποίηση σχετικών επενδύσεων ακριβώς στη φάση λήψης και υπογραφής των σχετικών αποφάσεων; Είναι δυνατόν τα εμπλεκόμενα Μέρη να αγνοούσαν το όλο αυτό ζήτημα που έθιγε ευθέως, μάλιστα, βασικές πλευρές της επιδιωκόμενης εμπορικής συναλλαγής;

2. Γιατί στην απόφαση της κας Περιφερειάρχη, σε αντίθεση με τα οριζόμενα στο Π.Δ. του 1988 για τις αποφάσεις έγκρισης αιτούμενης μετατροπής εισφοράς γης σε εισφορά χρήματος, με κανέναν τρόπο δεν προσδιορίζεται η "οφειλόμενη εισφορά" και οι "δόσεις στις οποίες κατανέμεται" ώστε "να εξασφαλίζεται η αποπληρωμή του συνόλου της εισφοράς"; Είναι έγκυρη και έχει άραγε νομική ισχύ, δεδομένης αυτής της παράλειψης, η απόφαση που υπέγραψε η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων;

3. Ποιο τελικά είναι το ύψος του χρηματικού ποσού που υποχρεούται να καταβάλει ο επενδυτής και ποιος ο τρόπος καταβολής του ποσού αυτού; Πού τελικά βρίσκεται η αλήθεια, αφού άλλοι μιλούν για 2,5 εκ. ευρώ, άλλοι για 800.000 ευρώ και άλλοι για ακόμη μικρότερα ποσά;

4. Γιατί στην απόφαση αυτή δεν γίνεται καμία μνεία για την παραχώρηση έκτασης γης στο Δήμο, αλλά και για τα άλλα ζητήματα που αφορούν την διατήρηση του ρέματος και δρόμους ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία της περιοχής, ζητήματα που αποδέχτηκε και ο "επενδυτής" στη συνεδρίαση του Π.Σ. της 27/11/2020; Μήπως αυτά αποδειχτούν λόγια του αέρα αφού ούτε στην απόφαση που υπέγραψε η περιφερειάρχης αναφέρεται οτιδήποτε σχετικό ούτε η επενδύτρια εταιρεία έχει ανακοινώσει κάτι δεσμευτικό πέραν των προγενέστερων καθησυχαστικών ισχυρισμών εκπροσώπων της ότι θα λάβει υπόψη της τις επιθυμίες των κατοίκων ούτε, τέλος, έχει γίνει γνωστή υπογραφή κάποιας σχετικής συμφωνίας με την Περιφέρεια ή άλλο φορέα;

5. Γνωρίζει η κα Περιφερειάρχης, αν για το όλο θέμα διενεργείται, με δικαστική εντολή, προκαταρκτική έρευνα;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η επερώτηση αυτή, είχε κατατεθεί για την συνεδρίαση του Π.Σ στις 16/4/21. Λόγω του καταμερισμού του αριθμού των επερωτήσεων και των θεμάτων, δεν έχει συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη. Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρώντας αναγκαίο να απαντηθούν άμεσα όλα αυτά τα ζητήματα, επιμένει και την επαναφέρει, με τη μορφή της ερώτησης και αιτείται γραπτής απάντησης μέσα στα χρονικά όρια που προβλέπει ο κανονισμός».

Λίγο νωρίτερα στον ίδιον ιστότοπο είχε αναρτηθεί κείμενο του πολιτικού μηχανικού Δημήτρη Λεβέντη, το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε: «Υπερδόμηση 38.500 τ.μ. με όρους ξενοδοχείου εκτός σχεδίου κατάτμηση του 30%, για παραθεριστικές κατοικίες, δηλαδή 115 τουλάχιστον σπίτια των 100 τ.μ. με τη γη τους που πωλούνται και προφανώς πάνω στη θάλασσα. Η  έγκριση που πήραν από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφορά 734 κλίνες και την υπέγραψαν ο Λαφαζάνης και η Κουντουρά μέσω μιας  χαριστικής  Άδειας έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, που ο όγκος της πρέπει να έχει τρομάξει κι αυτούς τους ίδιους».

 

corfugarden027

 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων» ήδη τις 3 Δεκεμβρίου 2020 με ανακοίνωσή της που έφερε τον τίτλο «Κομπάρσοι και ακροβάτες της παράδοσης της γης του πρώην Club Med», σχετικά με συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων που είχε συγκληθεί για το θέμα αυτό με δική της πρωτοβουλία, σημείωνε καυτηριάζοντας τη στάση που επέλεξαν άλλες παρατάξεις στη συνεδρίαση:

«Τέσσερις διαφορετικές προτάσεις κατατέθηκαν στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου,  απέναντι στην πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, σχετικά με την υποχρέωση εισφοράς σε γη του Sani-Ikos, αποκαλύπτοντας τους κομπάρσους και τους ακροβάτες της πολιτικής.

Στο ρόλο του κομπάρσου των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, η περιφερειακή αρχή της κας Κράτσα (ΝΔ), έκρινε συμφέρουσα την μετατροπή της υποχρέωσης παραχώρησης τμήματος εμβαδού περίπου εβδομήντα (70,00) στρεμμάτων του ακινήτου του πρώην Club Mediterranne προς τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων, σε υποχρέωση χρηματικού ποσού ικανοποιώντας τις επιδιώξεις και τα επιχειρηματικά σχέδια  του ιδιοκτήτη του Sani-Ιkos.

Η περιφερειακή αρχή έντυσε, την παράδοση της  δημόσιας περιουσίας στο πιάτο των επενδυτών, με επιχειρήματα όπως η διασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης των κατοίκων στον αιγιαλό, η υποστήριξη από την επενδύτρια εταιρεία στους επαγγελματίες της περιοχής, ο ορισμός της εταιρείας ως θεματοφύλακα της ροής των ρεμάτων τα οποία προκαλούν θυμηδία, οργή και αποστροφή.

Αξιοποιεί τη θέση της Δημοτικής αρχής, η οποία με τη σειρά της γνωμοδότησε υπέρ του χρηματικού ανταλλάγματος, με το τραγικό επιχείρημα ότι δεν θα ήξερε τι να κάνει την δημοτική γη, ενώ επιλέγει να αγνοήσει το αίτημα των κατοίκων, του τοπικού συμβουλίου και άλλων φορέων του νησιού που ζητούν την παραχώρηση γης ως μια πραγματική ανάγκη για τη διατήρηση ζωτικού κοινόχρηστου χώρου, πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής.

Σε ρόλο ακροβάτη ο κ. Σπύρου(ΝΔ) και σε χρόνο dt , από το "θεωρώ χρέος μου απέναντι στην πολιτική μου διαδρομή και απέναντι στους Κερκυραίους να εκφράσω την θέση μου… πιστεύω ότι όσοι σήμερα ασχολούνται με την πολιτική και τις τύχες του τόπου μας οφείλουν να διαφυλάξουν τη γη… να αφουγκραστούν τη θέληση της κοινωνίας… η γη ανήκει στα παιδιά μας", κατέληξε ο "Yes man" του επενδυτή!

Ακροβατώντας και η "ΑΝΑΣΑ" (ΣΥΡΙΖΑ), ανάμεσα σε αντιπολιτευτικούς τακτικισμούς και στην πολιτική της αντίληψη που προσαρμόζεται στα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων ζήτησε την αναβολή του θέματος με συμπαραστάτη τη ΧΑ, παρά το ότι η συζήτηση είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Με την τακτική αυτή από τη μια επιδίωξε να μεταφέρει την αντιπαράθεση στο βολικό γι’ αυτήν επίπεδο, της διαχειριστικής ικανότητας και της προσωπικής ευθύνης της περιφερειάρχη, από την άλλη δεν θα χάλαγε και τη σούπα με τον επενδυτή στον οποίο διεμήνυσε ότι ως ΑΝΑΣΑ είναι υπέρ των επενδύσεων και της "ανάπτυξης". Στο τέλος αποφάσισε να καταθέσει ως πρόταση τη θέση του ΤΕΕ!

Ακροβατικά  διαπιστευτήρια και η "Επτανησιακή Πρωτοβουλία". Από τη μια δήλωσε ότι "τάσσεται διαχρονικά υπέρ της υλοποίησης επενδύσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα και στην προκειμένη περίπτωση υπέρ και της υλοποίησης της εν λόγω επένδυσης από την εταιρεία Corfu Gardens AK.TE.XE. / Sani-IKOS Resorts". Από την άλλη τάχθηκε υπέρ της εισφοράς σε γη, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι "η σημερινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική αλλά έχει την έννοια της καταγραφής των θέσεων των περιφερειακών παρατάξεων και των Περιφερειακών συμβούλων" λες και είχαμε φιλολογικό γκαλά. Φυσικά για να μη δυσαρεστήσει την κα Περιφερειάρχη (ΝΔ) με την οποία η "Επτανησιακή Πρωτοβουλία" (ΚΙΝΑΛ) συνδιοικεί, να ισορροπήσει τις σχέσεις του και με το ΚΙΝΑΛ!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων, όπως και η Λαϊκή Συσπείρωση στο δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων, έθεσε σε ψηφοφορία μια απλή και καθαρή πρόταση: Να παραμείνει η υποχρέωση εισφοράς σε γη. Συμπλήρωσε δε, ότι αφού ο Δήμος δηλώνει αδυναμία, να συμβάλλει χρηματοδοτικά η Περιφέρεια, ώστε να αξιοποιηθεί η περιοχή προς όφελος του κερκυραϊκού λαού.

Εύλογα γεννιέται η απορία, γιατί οι δυνάμεις που συμφωνούσαν με την εισφορά σε γη επέλεξαν να καταθέσουν διαφορετικές προτάσεις. Μήπως για να αποκλειστεί και η ελάχιστη πιθανότητα να πλειοψηφήσει η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης;

Αποδεικνύεται ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό ή τεχνοκρατικό αλλά βαθιά πολιτικό.

Δεν εξαντλείται στο στενό κορσέ των προσωπικών αντεγκλήσεων και μικροπολιτικών συμφερόντων εξουσίας. Ούτε λύνεται με την επίκληση της ανάγκης, ενός σχεδίου χρήσεων γης και κανονισμού δόμησης που βεβαίως χρειάζεται, αν δεν απαντήσουμε πρώτα στο ερώτημα "χωροταξικός σχεδιασμός για ποιον".

Η στάση των δυνάμεων αυτών εδράζεται στη γενικότερη πολιτική τους αντίληψη για τις επενδύσεις και τις προτεραιότητες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Την υπηρετούν σήμερα αποτελεσματικά οι συνδυασμοί  της ΝΔ στην Περιφέρεια και στο Δήμο Κ. Κέρκυρας.

Την προωθούν και οι συνδυασμοί της "ΑΝΑΣΑ" και της "Επτανησιακής Πρωτοβουλίας", αφού στηρίζουν μια  ανάπτυξη κομμένη και ραμμένη στην κερδοφορία των λίγων σε βάρος της ποιότητας ζωής του λαού.

Γι’ αυτό άλλωστε και όλοι οι νόμοι όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) μέχρι σήμερα εξασφαλίζουν την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης της κρατικής γης, την κατάργηση των όποιων περιορισμών υπάρχουν για την προστασία του περιβάλλοντος και των χρήσεων γης. Κάθε ελεύθερος χώρος, ολόκληρες περιοχές, θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και των επενδυτικών τους σχεδίων. Νόμοι που βρήκαν την ανοχή και τη στήριξη από τους εκπροσώπους των αντίστοιχων κομμάτων στην Τοπική Διοίκηση.

Μόνο ο λαός με τον οργανωμένο και σταθερό αγώνα του μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του. Μήνυμα αναγκαίο και επίκαιρο».

 

corfugarden028

 

Για να υπάρξει βεβαίως άλλη συνέχεια τις 18 Μάη 2021, αφού σιωπούσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παραβλέποντας τις υποχρεώσεις της, με νέα ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων», αυτή τη φορά με τον τίτλο «Ούτε φωνή ούτε ακρόαση σχετικά με την ερώτηση για το CLUB MED» και με το εξής περιεχόμενο:

«Παρόλο που πέρασε ένας και πλέον μήνας, δεν υπάρχει ούτε φωνή ούτε ακρόαση εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, σχετικά με την τελευταία γραπτή ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς την κα Περιφερειάρχη με τίτλο "Αμείλικτα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα σχετικά με την Φαραωνική επένδυση στο ακίνητο του πρώην Club Mediterranne" που κατατέθηκε στις 13/4/2021.

Όπως ήταν αναμενόμενο καμία αντίδραση εκ μέρους του Προεδρείου παρά τα όσα ορίζει ο κανονισμός. Στο απυρόβλητο η Περιφερειάρχης!

Είναι γνωστή η αυστηρότητα του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου απέναντι στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για την τήρηση του κανονισμού λειτουργίας. Επανειλημμένα και για το παραμικρό επικαλείται τον κανονισμό για "να επαναφέρει στην τάξη" κάθε περιφερειακό σύμβουλο της αντιπολίτευσης που κατά την άποψη του παραβιάζει τον κανονισμό. Γενικά θεωρεί τον κανονισμό ιερό και απαραβίαστο. Ιερό και απαραβίαστο, όμως, όσο αφορά την αντιπολίτευση. Όχι τους συμβούλους της πλειοψηφίας και κύρια όχι όσο αφορά την κα Περιφερειάρχη. Αυτοί μπορούν να παραβιάζουν προκλητικά τον κανονισμό και ο Πρόεδρος στην καλύτερη περίπτωση να σφυρίζει αδιάφορα και στην χειρότερη -παρερμηνεύοντας τον κανονισμό- να τους δικαιολογεί κιόλας. Αυτό κατά κόρο συμβαίνει με τις απαράδεκτες παρεμβάσεις της κας Περιφερειάρχη κατά την διάρκεια ομιλιών περιφερειακών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Εκεί, όμως, που το Προεδρείο κυριολεκτικά "καταπίνει την κάμηλον" στην παραβίαση του κανονισμού είναι στο θέμα των γραπτών απαντήσεων σε γραπτές ερωτήσεις που καταθέτουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Ενώ ο κανονισμός σαφέστατα ορίζει ότι "οι γραπτές ερωτήσεις απαντώνται γραπτά από τον περιφερειάρχη ή τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την κατάθεση τους" πολλές φορές περνούν μήνες για να απαντηθούν. Ιδιαίτερα αν οι ερωτήσεις ενοχλούν ή αποκαλύπτουν δυσάρεστα, για την Περιφερειακή Αρχή, θέματα μπορεί και να μην απαντηθούν καθόλου. Κι ενώ ο ρόλος του προέδρου είναι να επαναφέρει στην τάξη τους παραβιάζοντες τον κανονισμό, στην καλύτερη περίπτωση προτιμά τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.

Αλήθεια γιατί κύριε πρόεδρε; Μήπως επειδή πραγματικά τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και ενοχλητικά για την κα Περιφερειάρχη και γι αυτό θέλετε να την προστατεύσετε; Ξεχνάτε, όμως, πως, έστω και για τους τύπους, θα πρέπει να δείχνετε στοιχειώδη αντικειμενικότητα; Και στοιχειώδης αντικειμενικότητα στην περίπτωση αυτή κύριε πρόεδρε, σημαίνει να επαναφέρετε στη τάξη την κα Περιφερειάρχη. Ιδού η Ρόδος… ιδού και το πήδημα!».

 

corfugarden029

 

Γραπτή απάντηση της ΠΙΝ

Ακολούθησε τις 25 Μάη η ακόλουθη γραπτή απάντηση της Περιφέρειας προς τη «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων», με υπογραφή όχι της ίδιας της περιφερειάρχη, αλλά του εικονιζόμενου αντιπεριφερειάρχη κ. Σπύρου Ιωάννου:

«Για τα ερωτήματα σας όπως αυτά διατυπώνονται, επιλέξατε αποσπάσματα των διατάξεων της νομοθεσίας, με μόνο σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων, για να υποβαθμίσετε το τρόπο διαχείρισης και τη λογική, για την έκδοση της Απόφασης. Για το λόγο αυτό, πριν την οποιαδήποτε απάντηση μας, παραθέτουμε τα κείμενα της νομοθεσίας, αυτό που ίσχυε μέχρι τις 9-12-20 και αυτό που ισχύει σήμερα μετά την εν λόγω ημερομηνία δημοσίευσης του Ν 4975/20 στο σύνολό του που περιλαμβάνει και τις τροποποιητικές νέες διατάξεις που αφορούν στο θέμα. Ο αμερόληπτος αναγνώστης θα βρει στα κείμενα αυτά και τις απαντήσεις των ερωτήσεων σας, χωρίς άλλη διευκρίνιση. Η δόμηση Τουριστικών εγκαταστάσεων εκτός σχεδίου καθορίζεται (μέχρι την δημοσίευση του Ν4957/20 ΦΕΚ245/Α/9-12-20) με το Αρθ-8 του ΠΔ/6-10- 78 ως τούτο τροποποιήθηκε με το ΠΔ/20-1-88 (ΦΕΚ-61/Δ/28-1- 88) ΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΔ/20-1-88 (ΦΕΚ-61/Δ/28- 1-88) Ε. ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ:

7. α. Ανώτατο όριο εκμετάλλευσης ορίζονται τα τέσσερις χιλιάδες (4000) μ2 , είναι δυνατή η υπέρβαση του ορίου εκμετάλλευσης των τεσσάρων χιλιάδων (4000) μ2 με την προϋπόθεση παραχώρησης πριν από την έκδοση της οικοδομικής άδειας με συμβολαιογραφική πράξη και χωρίς αποζημίωση στο δήμο ή την κοινότητα στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκει το γήπεδο, έκτασης ανάλογης με την επιπλέον των 4.000 μ2 εκμετάλλευσης ως εξής:

α 1) Για εκμετάλλευση μεγαλύτερης των 4.000 μ2 και μέχρι 10.000 μ2 έκταση ίση με την επιπλέον του ανωτάτου ορίου εκμετάλλευσης.

α 2) Για εκμετάλλευση μεγαλύτερη των 10.000 μ2 και μέχρι 17.500 μ2 για μεν τα πρώτα 10.000 μ2 έκταση ίση με την καθοριζόμενη στην προηγούμενη περίπτωση, για δε τα επιπλέον τετρ. μέτρα έκταση ίση με την επιπλέον των 10.000 μ2 εκμετάλλευση προσαυξημένη κατά το ήμισυ της επιπλέον αυτής, δηλαδή 10.000 μ2 εκμετάλλευσης.

α 3) Για εκμετάλλευση μεγαλύτερη των 17.500 μ2 για μεν τα πρώτα 17500 μ2 έκταση ίση με την καθοριζόμενη στην προηγούμενη περίπτωση, για δε τα επιπλέον έκταση ίση με το διπλάσιο της επιπλέον των 17500 μ2 εκμετάλλευση, προσαυξημένη κατά το ήμισυ της επιπλέον αυτής δηλαδή των 17500 μ2 εκμετάλλευσης. προκειμένου η εν λόγω εταιρεία να οικοδομήσει σύμφωνα με τα παραπάνω τα συνολικά 38.500μ2 , πρέπει να παραχωρήσει γη έκτασης όπως ορίζεται παραπάνω με τον υπολογισμό: 4.000 x 0,0 = 0,00 (10.000- 4.000=) 6.000 x 1,0 = 6.000,00 (17.500- 10.000=) 7.500 x 1,5 = 11.250,00 (38.500- 17.500=) 21.000 x 2,5 = 52.500,00 38.500 69.750,00 μ 2 γης.

β) Η αρτιότητα και τα ποσοστά εκμετάλλευσης του γηπέδου υπολογίζονται σ’ ολόκληρο το γήπεδο, πριν από την προβλεπόμενη στην παράγραφο αυτή παραχώρηση. Το τμήμα του γηπέδου, που παραχωρείται καθορίζεται στο σχέδιο της γενικής διάταξης της υποπαραγράφου 5 της παρούσας παραγράφου. Πάντως, το τμήμα αυτό πρέπει να είναι σε θέση εύκολα προσπελάσιμη από κοινόχρηστο χώρο.

Αντί του πιο πάνω τμήματος, επιτρέπεται η παραχώρηση ενιαίας έκτασης σε άλλο γήπεδο, όμορο ή μη προς την έκταση όπου θα ανεγερθεί η τουριστική εγκατάσταση, το οποίο θα βρίσκεται πάντως εντός των διοικητικών ορίων της ίδιας δημοτικής κοινότητας, μετά από σύμφωνη γνώμη του Δήμου στην περίπτωση, που η προς παραχώρηση έκταση βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός (1) χιλιομέτρου από το γήπεδο, όπου θα ανεγερθεί η τουριστική εγκατάσταση. Η προς παραχώρηση ενιαία έκταση πρέπει να έχει την αυτή ή μεγαλύτερη αντικειμενική αξία με το γήπεδο στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί η τουριστική εγκατάσταση και πολεοδομική καταλληλόλητα για την ανάπτυξη των χρήσεων που προβλέπονται στην παρούσα παράγραφο. (Το εδάφιο αυτό προστέθηκε με την παρ.ια του αρθ.51 του Ν 4042/12 ΕΚ 24/Α/13-2-12).

Ως χρήσεις γης της έκτασης αυτής ορίζονται μόνο οι συναφείς με τη συλλογική αναψυχή, όπως τουριστικά περίπτερα, αθλοπαιδιές, λουτρικές εγκαταστάσεις και άλλες μη οχλούσες την τουριστική εγκατάσταση χρήσεις κοινωνικού εξοπλισμού και κοινωνικής - τεχνικής υποδομής αποκλεισμένων των κάθε λειτουργικής μορφής ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και των χώρων οργανωμένης κατασκήνωσης (κάμπινγκ).

Στην περίπτωση παραχώρησης έκτασης σε άλλο γήπεδο όμορο ή μη επιτρέπεται η ανάπτυξη και άλλων χρήσεων κοινωνικής τεχνικής υποδομής (όπως χρήσεων εκπαίδευσης, πρόνοιας κλπ), από τον οικείο δήμο, εφόσον είναι αναγκαίες για την εξυπηρέτηση των αναγκών του οικείου δήμου και η έκταση είναι πολεοδομικώς κατάλληλη. (Το εδάφιο αυτό προστέθηκε με την παρ. ιβ αρθ.51 του Ν. 4042/12 ΦΕΚ 24/Α/13-2-12).

Σε καμμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η εκποίηση εκ μέρους του δήμου ή της κοινότητας της έκτασης, την κυριότητα της οποίας αποκτούν σύμφωνα με τους όρους της παραγράφου αυτής.

8. Μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου προς την Νομαρχία, η κατά την προηγούμενη υποπαράγραφο υποχρέωση παραχώρησης τμήματος του γηπέδου είναι δυνατόν να μετατραπεί σε υποχρέωση καταβολής προς τον οικείο δήμο ή κοινότητα χρηματικού ποσού. Η τιμή μονάδας στην περίπτωση αυτή ορίζεται σύμφωνα με τις περί απαλλοτριώσεως διατάξεις. (άρθρο 15 Ν2882/01 ΦΕΚ17/Α/01).

Η μετατροπή αυτή πραγματοποιείται με απόφαση του Νομάρχη ύστερα:

α) από γνωμοδότηση του οικείου δήμου ή της κοινότητας και β) από εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Διευθύνσεις Πολεοδομίας και ΤΠ και ΠΕ Νομαρχιών).

β) από εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Διευθύνσεις Πολεοδομίας και ΤΠ και ΠΕ Νομαρχιών).

Η γνωμοδότηση του οικείου δήμου ή κοινότητας εκδίδεται εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών, αφ' ότου ζητηθεί τούτο από την Νομαρχία, στην περίπτωση δε που η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη η συναίνεση του δήμου ή της κοινότητας θεωρείται δεδομένη. Η απόφαση του Νομάρχη εκδίδεται εντός συνολικής προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου. Σε περίπτωση που η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη το αίτημα της μετατροπής θεωρείται ότι γίνεται αποδεκτό.

Η κατά τα ανωτέρω γνώμη των Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων βασίζεται στον πολεοδομικό σχεδίασμά, που έχει πραγματοποιηθεί για τις αντίστοιχες περιοχές (τυχόν μελέτες ή αποφάσεις Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ΖΟΕ ή ζωνών ειδικών χρήσεων, κ.λπ.), αλλά και γενικά στην εκτίμηση αναγκών, κοινωνικής και τεχνικής υποδομής ή σε περιβαλλοντικά δεδομένα.

Τα περιεχόμενα στο δήμο ή κοινότητα χρηματικά ποσά κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό και διατίθενται υποχρεωτικά για τις ανάγκες καθαριότητας, φωτισμού, για τη δημιουργία έργων κοινωνικής - τεχνικής υποδομής ή κοινωνικού εξοπλισμού καθώς και για έργα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Στην ανωτέρω απόφαση του Νομάρχη ορίζονται, μετά και από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου οι δόσεις στις οποίες κατανέμεται η οφειλόμενη εισφορά σε χρήμα, σε τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η αποπληρωμή του συνόλου της εισφοράς μέσα στα πρώτα τρία (3) χρόνια από την έκδοση της προσωρινής ή οριστικής άδειας λειτουργίας της μονάδος.

Η αναστροφή της παραχώρησης της έκτασης και η μετατροπή της αντίστοιχης υποχρέωσης σε χρηματική είναι δυνατή οποτεδήποτε, ακόμα και μετά την αποπεράτωση της τουριστικής εγκατάστασης εφόσον συντρέχουν οι ίδιες προϋποθέσεις μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου και έκδοση απόφασης του Νομάρχη μετά από τήρηση της παραπάνω αναφερόμενης διαδικασίας.

Στην περίπτωση αυτή η τιμή μονάδας υπολογίζεται ως ανωτέρω, αλλά με βάση την αξία της έκτασης κατά το χρόνο της αναστροφής.

Ν-4759/20 (ΦΕΚ-245/Α/9-12-20) Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ Ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και τους οργανωμένους υποδοχείς:

ΑΡΘΡΟΝ-32
Εκτός σχεδίου δόμηση:

1. Τα γήπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεως, εκτός ορίων των νομίμως υφισταμένων οικισμών προ του έτους 1923, που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου, και εκτός περιοχών, στις οποίες έχουν καθορισθεί χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης από εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου ή από διατάγματα που καθορίζουν όρους και περιορισμούς δόμησης σε περιοχές εκτός σχεδίου, όπως τα διατάγματα της παρ.2 του Αρθ-10 του ΝΔ/17-7-23 (ΦΕΚ-228/Α/23) ή Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου του Αρθ-29 του Ν- 1337/83 (ΦΕΚ33/Α/83) ή ΕΣΧΑΔΑ του Αρθ-12 του Ν-3986/11 (ΦΕΚ-152/Α/11) ή ΕΣΧΑΣΕ του Αρθ-24 του Ν-3894/10 (ΦΕΚ204/Α/10) και του Ν-4608/19 (ΦΕΚ-66/Α/19), διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου, καθώς και από την κείμενη νομοθεσία, ιδίως δε από τις διατάξεις του ΠΔ/6-10-78 (ΦΕΚ-538/Δ/78) και του ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ270/Δ/85), που δεν έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις του παρόντος

ΑΡΘΡΟΝ-34
Όροι δόμησης σε τουριστικές εγκαταστάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίου:

3. Η μέγιστη επιφάνεια που δύναται να δομηθεί σύμφωνα με την παρ.2 ορίζεται σε οκτώ χιλιάδες (8000) τμ. Μπορεί να δομηθεί επιφάνεια που υπερβαίνει τα οκτώ χιλιάδες (8000) τμ, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι, πριν από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και εν όψει αυτής, θα έχει παραχωρηθεί μέρος του γηπέδου στον οικείο Δήμο με συμβολαιογραφική πράξη και χωρίς αντάλλαγμα, ως εξής: α) εάν πρόκειται να δομηθεί έκταση από οχτώ χιλιάδες (8000) τμ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) τμ, παραχωρείται στον Δήμο έκταση ίση με το ήμισυ της έκτασης που θα δομηθεί επιπλέον των οχτώ χιλιάδων (8000) τμ, β) εάν πρόκειται να δομηθεί έκταση πάνω από είκοσι χιλιάδες (20000) τμ, παραχωρείται στον Δήμο έκταση έξι χιλιάδων (6000) τμ και, πλέον αυτής, έκταση ίση με αυτήν που θα δομηθεί πλέον των είκοσι χιλιάδων (20000) τμ. προκειμένου η εν λόγω εταιρεία να οικοδομήσει σύμφωνα με τα παραπάνω τα συνολικά 38.500μ2 , πρέπει να παραχωρήσει γη έκτασης όπως ορίζεται παραπάνω με τον υπολογισμό: 8.000 x 0,0 = 0,00 (20.000- 8.000=)12.000 x 0,5 = 6.000,00 (38.500-20.000=)18.500 x 1,0 = 18.500,00 38.500 24.500,00 μ2 γης. Διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα ισχύοντα:69.750-24.500 = 45.250 μ2. Δηλαδή στην περίπτωση εφαρμογής της διάταξης αυτής μετά την δημοσίευση της ο Δήμος θα έχανε 45.250 μ2 γης ή την αντιστοιχία της αξίας της.

Στην περίπτωση αυτή, η αρτιότητα και τα ποσοστά εκμετάλλευσης του γηπέδου υπολογίζονται σε ολόκληρο το γήπεδο, πριν από την προβλεπόμενη παραχώρηση. Το παραχωρούμενο τμήμα του γηπέδου καθορίζεται, κατ' επιλογή του κυρίου του οικοπέδου, στο σχέδιο της γενικής διάταξής της και παραμένει αδόμητο. Σε κάθε περίπτωση, το τμήμα αυτό πρέπει να είναι σε θέση εύκολα προσπελάσιμη από κοινόχρηστο χώρο.

Αντί του πιο πάνω τμήματος, επιτρέπεται η παραχώρηση ενιαίας έκτασης σε άλλο γήπεδο, όμορο ή μη προς την έκταση όπου θα ανεγερθεί η τουριστική εγκατάσταση, το οποίο βρίσκεται πάντως εντός των διοικητικών ορίων της ίδιας δημοτικής ενότητας, μετά από σύμφωνη γνώμη του Δήμου στην περίπτωση, που η προς παραχώρηση έκταση βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από το γήπεδο, όπου θα ανεγερθεί η τουριστική εγκατάσταση. Η προς παραχώρηση ενιαία έκταση πρέπει να έχει την αυτή ή μεγαλύτερη αντικειμενική αξία με το γήπεδο στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί η τουριστική εγκατάσταση και πολεοδομική καταλληλόλητα για την ανάπτυξη των χρήσεων που προβλέπονται στην παρούσα παράγραφο.

Ως χρήσεις γης της παραχωρούμενης έκτασης ορίζονται μόνο οι συναφείς με τη συλλογική αναψυχή, όπως τουριστικά περίπτερα, αθλοπαιδιές, λουτρικές εγκαταστάσεις και άλλες μη οχλούσες την τουριστική εγκατάσταση χρήσεις κοινωνικού εξοπλισμού και κοινωνικής τεχνικής υποδομής και αποκλείονται κάθε λειτουργικής μορφής ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και χώροι οργανωμένης κατασκήνωσης (κάμπινγκ).

Μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου προς την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η κατά την προηγούμενη υποπαράγραφο υποχρέωση παραχώρησης τμήματος του γηπέδου είναι δυνατόν να μετατραπεί σε υποχρέωση καταβολής προς τον οικείο δήμο χρηματικού ποσού. Το χρηματικό ποσό στην περίπτωση αυτή ορίζεται ίσο με την αξία της προς παραχώρηση έκτασης, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Σε περίπτωση που η περιοχή της προς παραχώρηση έκτασης δεν καλύπτεται από το σύστημα αντικειμενικών αξιών, το τίμημα καθορίζεται με βάση συγκριτικά στοιχεία από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ και στην περίπτωση αυτή η τιμή μονάδας δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το πενήντα τοις εκατό (50%) της προκύπτουσας από την μέση τιμή ανά μ 2 της εγγεγραμμένης αξίας γηπέδου στα βιβλία της εταιρείας στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό.

Η μετατροπή αυτή πραγματοποιείται με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης ύστερα: α) από γνωμοδότηση του οικείου δήμου και β) από εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και 4/ 5 Ενέργειας.

Η γνωμοδότηση του οικείου δήμου εκδίδεται εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών, αφότου ζητηθεί τούτο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην περίπτωση δε που η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη η συναίνεση του δήμου θεωρείται δεδομένη.

Η απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκδίδεται εντός συνολικής προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου. Σε περίπτωση που η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη το αίτημα της μετατροπής θεωρείται ότι γίνεται αποδεκτό.

Η κατά τα ανωτέρω γνώμη των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βασίζεται στον πολεοδομικό σχεδίασμά πρώτου επιπέδου που έχει πραγματοποιηθεί στην ίδια ή, ελλείψει αυτής, σε αντίστοιχες περιοχές, αλλά και γενικά στην εκτίμηση αναγκών, κοινωνικής και τεχνικής υποδομής ή σε περιβαλλοντικά δεδομένα.

Τα περιερχόμενα στον δήμο χρηματικά ποσά κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό και διατίθενται υποχρεωτικά για τις ανάγκες καθαριότητας, φωτισμού, για τη δημιουργία έργων κοινωνικής - τεχνικής υποδομής ή κοινωνικού εξοπλισμού, καθώς και για έργα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Στην ανωτέρω απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης ορίζονται, μετά και από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου οι δόσεις στις οποίες κατανέμεται το οφειλόμενο χρηματικό ποσό, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η αποπληρωμή του συνόλου του χρηματικού ποσού μέσα στα πρώτα τρία (3) χρόνια από την έκδοση της προσωρινής ή οριστικής άδειας λειτουργίας της μονάδας.

Η αναστροφή της παραχώρησης της έκτασης και η μετατροπή της αντίστοιχης υποχρέωσης σε χρηματική είναι δυνατή οποτεδήποτε, ακόμα και μετά την αποπεράτωση της τουριστικής εγκατάστασης, εφόσον συντρέχουν οι ίδιες προϋποθέσεις μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου και έκδοση απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από τήρηση της παραπάνω αναφερομένης διαδικασίας. Στην περίπτωση αυτή η τιμή μονάδας υπολογίζεται ως ανωτέρω αλλά με βάση την αξία της έκτασης κατά τον χρόνο της αναστροφής.

Οι διατάξεις του παρόντος είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου και για εκκρεμείς υποθέσεις που για οποιονδήποτε λόγο δεν ολοκληρώθηκε η παραχώρηση της έκτασης στον δήμο ή δεν εκδόθηκε από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης η απόφαση καθορισμού του χρηματικού ποσού για την καταβολή της εκ μετατροπής υποχρέωσης παραχώρησης τμήματος γηπέδου. Στην περίπτωση αυτή η τιμή μονάδας υπολογίζεται ως ανωτέρω, αλλά με βάση την αξία της έκτασης κατά τον χρόνο της αναστροφής.

Απαντώντας τώρα στα ερωτήματά σας:

1. Από τη διαβούλευση του προς ψήφιση κειμένου ήταν δεδομένο ότι οι διατάξεις που αφορούν το θέμα θα άλλαζαν. Και αν διαβάσατε με προσοχή την παραπάνω αναλυτική περιγραφή των άρθρων του Νόμου, κατά την ημερομηνία που υπεγράφη η απόφαση η προς παραχώρηση έκταση υπολογιζόταν σε 69.750 μ2 με την απόφαση να υπογράφει ο Περιφερειάρχης. Θα είδατε επίσης ότι μετά την εφαρμογή του νέου Ν4759/20 η προς παραχώρηση έκταση αλλάζει και για την ίδια επιφάνεια ανοικοδόμησης η υποχρέωση παραχώρησης έγινε 24.500 μ2, με την αρμοδιότητα της απόφασης να μεταφέρεται στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Δηλαδή ο Δήμος θα έχανε το αντίτιμο της αξίας έκτασης 45.250 μ2 . Η επιβεβλημένη επιλογή της Περιφερειάρχου ήταν ξεκάθαρη.

2. Ο προσδιορισμός της αξίας της γης γίνεται όπως ορίζεται από το Κεφ. Ε' "Ειδικές Διατάξεις και Περιορισμοί" του ΠΔ/20-1-88 (ΦΕΚ-61/Δ/28- 1-88). Η τιμή μονάδας στην περίπτωση αυτή ορίζεται σύμφωνα με τις περί απαλλοτριώσεως διατάξεις. (άρθρο 15 Ν2882/01 ΦΕΚ17/Α/01) με τη διαδικασία να εξαρτάται από επιτροπή, στην οποία συμμετέχει και εμπειρογνώμονας διορισμένος από το αρμόδιο δικαστήριο. Ο τρόπος πληρωμής καθορίζεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και το πολύ εντός 3ετίας από την έκδοση της προσωρινής ή οριστικής άδειας της μονάδος.

3. Το ποσόν προσδιορίζεται από τη Νόμιμη διαδικασία και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία (από υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου αυτή υπολογίστηκε στα 2.500.000 € περίπου).

4. Η παραχώρηση επιπλέον έκτασης γης στο Δήμο είναι θέμα που δεν θα μπορούσε να συμπεριληφθεί χωρίς αντίτιμο επιπλέον μ2 δόμησης στην παρούσα απόφαση.

5. Αναφορικά με το τελευταίο ερώτημά σας, για το εάν βρίσκεται εν εξελίξει διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, από αρμόδιες δικαστικές αρχές, σας απαντώ, ότι δεν έχει περιέλθει εις γνώση μας οιοδήποτε έγγραφο ή σχετική πληροφορία, από την οποία να προκύπτει η εκκίνηση τέτοιας διαδικασίας».

Αυτό, το τελευταίο, να σημειώσουμε, ενώ από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας είχε κληθεί ενδιαφερόμενο πρόσωπο να κατονομάσει τους υπεύθυνους για κατά την κρίση του πολλούς ελεγκτέους ως προς τη νομιμότητά τους χειρισμούς σε αυτή την υπόθεση.

 

corfugarden030

 

ΛΑΣΥ: Εξαπάτηση του περιφερειακού συμβουλίου για το «Club Med»

Τις 29 Μάη 2021, λίγες ώρες μετά από συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων στην οποία ανέπτυξε το θέμα ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων» Χαράλαμπος Χαραλάμπους, αναρτήθηκε σε κερκυραϊκόν ιστότοπο θέμα με τον τίτλο «Εξαπάτηση του περιφερειακού συμβουλίου», το οποίο ανέφερε:

«Με επίκληση άλλης νομοθεσίας από αυτή που γνώριζε ότι θα ισχύει η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου εκμαίευσε τον περασμένο Νοέμβριο απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου υπέρ της αποδοχής χρήματος αντί γης από την επενδύτρια εταιρεία ανέγερσης "φαραωνικού" ξενοδοχείου στην έκταση 245 στρεμμάτων του πρώην "Κλαμπ Μεντιτερανέ" στην Κέρκυρα.

Αυτό υποστήριξε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο Χαρ. Χαραλάμπους της "Λαϊκής Συσπείρωσης", αναπτύσσοντας σχετική επερώτηση της παράταξής του.

Η ΛΑΣΥ κατηγόρησε προσωπικά την περιφερειάρχη και ονομαστικά τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Ikos κ. Ανδρεάδη για εξαπάτηση του συμβουλίου, αναφέροντας ότι κατά τη συζήτηση του θέματος τον Νοέμβριο "απέκρυψαν από τους περιφερειακούς συμβούλους" τα αληθή νομικά δεδομένα του θέματος.

Προηγήθηκε γραπτή απάντηση της περιφερειάρχη στην παράταξη με περιπεπλεγμένες αναφορές σε προγενέστερη και νεότερη διαφορετική νομοθεσία επί του θέματος. Με επιχείρημα τη γραπτή απάντηση, η περιφερειάρχης ανέφερε επανειλημμένα ότι θεωρεί το θέμα "λήξαν" και αρνήθηκε να απαντήσει οτιδήποτε στον Χ. Χαραλάμπους.

Ο τελευταίος τη ρώτησε για ποιον λόγο, ενώ ήδη η Βουλή είχε ψηφίσει νόμο που της αφαιρούσε αυτό το δικαίωμα, υπέγραψε σχετική απόφαση τον περασμένο Δεκέμβριο και, μάλιστα, ημέρα Σάββατο!

Η περιφερειάρχης απαντούσε με τα λόγια "θεωρώ το θέμα λήξαν" και "δεν έχω να προσθέσω τίποτα", επικαλούμενη τη γραπτή απάντηση που είχε σταλεί στην παράταξη.

Σύμφωνα με τον Χ. Χαραλάμπους, το "μοναδικό συμπέρασμα" από τη γραπτή απάντηση της ηγεσίας της Περιφέρειας είναι ότι η ίδια και ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας κ. Ανδρεάδης "απέκρυψαν" κρίσιμα δεδομένα της υπόθεσης. Δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση για το τίμημα που θα πληρώσει ο επιχειρηματίας, ούτε για αντισταθμιστικά οφέλη που η ίδια η περιφερειάρχης είχε αναφέρει παλαιότερα. Στη γραπτή απάντηση, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το ακριβές ύψος του τιμήματος. Όπως ανέφερε για την ηγεσία της Περιφέρειας, "αν δεν υπηρετούσε τους επιχειρηματίες" θα είχε καλέσει τον επιχειρηματία "να υπογράψει ένα συμφωνητικό ότι θα καταβάλει 2,5 εκατομμύρια ευρώ", όπως είχε ειπωθεί ότι θα είναι το τίμημα, ενώ τώρα αυτό είναι ασαφές. Ούτε για τα αντισταθμιστικά οφέλη υπάρχει οποιαδήποτε δέσμευση. Όλα τα σχετικά ζητήματα αποτελούν αντικείμενο μελλοντικών νομικών ερμηνειών και στην πραγματικότητα πολλά "εναπόκεινται στην καλή θέληση του επιχειρηματία", όπως είπε. "Είναι λήξαν το θέμα" επανέλαβε αντί απαντήσεων στις συγκεκριμένες καταγγελίες η περιφερειάρχης. Δήλωσε άγνοια για τις δημοσιευμένες πληροφορίες ότι με το θέμα έχει ασχοληθεί η Εισαγγελία Κέρκυρας. Τέλος, παρέπεμψε για τη συνέχεια στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, υποστηρίζοντας ότι έλαβε σοβαρά υπόψη δικές του θέσεις.

"Το θέμα θα το παρακολουθούμε συνεχώς και θα επανέλθουμε", τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, επιμένοντας ότι παραμένουν "αμείλικτα ερωτήματα" για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αρχική συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο είχε υποστηριχτεί ότι ο Δήμος δεν είχε τις δυνατότητες να αξιοποιήσει ένα μεγάλο μέρος γης στην έκταση του "Κλαμπ Μεντιτερανέ", που εδικαιούτο να λάβει από τον επενδυτή, αντί χρήματος. Ωστόσο η ισχύουσα σήμερα νομοθεσία, που ήταν υπό ψήφιση κατά τη συζήτηση του θέματος, έχει πολύ διαφορετικές προβλέψεις. Το μόνο βέβαιον πια μετά την επίμαχη απόφαση της περιφερειάρχη είναι ότι ο επενδυτής έχει εξασφαλίσει για λογαριασμό του και τα 245 στρέμματα της όλης έκτασης, ενώ το τίμημα μπορεί να κυμανθεί σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα αρχικώς λεγόμενα και μένει να καθοριστεί μετά από πολλούς μήνες».

Φυσικά το θέμα δεν σταμάτησε εκεί!

Θα υπάρξει εξίσου ενδιαφέρουσα συνέχεια!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search