• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Στην μέγγενη των περικοπών τα αντιπλημμυρικά έργα στην Κέρκυρα μετά τον «μπάλλο»: από τα 15,5εκ. στα 5 εκ. ευρώ!

September 21, 2022 2719

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Στην μέγγενη των περικοπών τα αντιπλημμυρικά έργα στην Κέρκυρα μετά τον «μπάλλο»: από τα 15,5εκ. στα 5 εκ. ευρώ!

Ένα χρόνο μετά τον «ΜΠΑΛΛΟ», που χτύπησε και την Κέρκυρα, οι πληγές στις δημόσιες υποδομές παραμένουν ανοιχτές, στον Ποταμό, στην Μεσογγή, στο Πέραμα, στο Βιρό και αλλού. Οι πληγέντες παραμένουν, χωρίς αποζημιώσεις, αφού ξεχάστηκαν με το 20%, το οποίο καταβλήθηκε μετά από 8 μήνες, και όχι σε όλους.

Ένα χρόνο μετά, και ενώ το αρχικό Τεχνικό Δελτίο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κέρκυρας στις 18.10.2021, εκτιμούσε και ζητούσε αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στην Κέρκυρα ύψους 15.552.730 εκ., (συνολικά με τα άλλα νησιά σε 18.552.730 εκ), ήρθε στις 30.06.2022 από την Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ), νέο πετσοκομμένο Τεχνικό Δελτίο για «αντιπλημμυρικά» έργα στην Κέρκυρα, ύψους 5 εκ. Ευρώ, όπως απαιτεί ο κυβερνητικός «κόφτης’’.

Ένα χρόνο μετά, την «μετά βαΐων και κλάδων», επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στην Κέρκυρα, στις 20.10.2021, από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, οι οποίοι από τη μια διαπίστωσαν έκπληκτοι, λες και δεν κυβέρνησαν ποτέ, ότι «…Δυστυχώς δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα σε αυτό το νησί εδώ και χρόνια» από την άλλη υποσχέθηκαν «τώρα διαχειριζόμαστε στο υπουργείο την άμεση παρέμβαση».

Ένα χρόνο μετά, η «άμεση παρέμβαση» της Κυβέρνησης, μεταφράστηκε για την Κέρκυρα σε 900.000 ευρώ, που δόθηκαν σε δύο δόσεις και φυσικά δεν φτάνουν ούτε για ζήτω.

Ένα χρόνο μετά, η Περιφερειακή Αρχή, προκαλώντας την αγανάκτηση και την οργή του λαού των Ιονίων Νησιών και ιδιαίτερα των πληγέντων, δηλώνει ότι «… εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα σε όλα τα νησιά ύψους 118.000.000 εκ …».

Η απάντηση της Περιφερειακής Αρχής, στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την ανυπαρξία έργου και την περικοπή της χρηματοδότησης, με την δικαιολογία ότι «..αυτά είναι τα πρώτα 5.000.000 εκ. και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα…», όχι μόνο δεν πείθει αλλά εντείνει την αγωνία μας για το αν, πότε και πως, θα γίνουν τα αναγκαία έργα προστασίας του λαού.

Η περικοπή των κονδυλίων είναι κυβερνητική εντολή, εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική που δεν δίνει προτεραιότητα στα έργα που εξυπηρετούν σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αλλά διαθέτει τους πόρους που συγκεντρώνονται από την φοροληστεία και την εκμετάλλευση του λαού, στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό δεν θα αλλάξει στην Κέρκυρα.

Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται από την ίδια τη ζωή, την πείρα και τη γνώση που έχει συσσωρευτεί, γι’ αυτό κανένας δεν πρέπει να εφησυχάζει:

1. Το Τεχνικό Δελτίο, της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης στις 30.10.2020, μετά τις πλημμύρες του «ΙΑΝΟΥ» στην περιοχή, εκτιμούσε & ζητούσε αντιπλημμυρικά έργα 118 εκ. ευρώ. Η κυβέρνηση σε συμφωνία με την Περιφερειακή Αρχή το «κατέβασε» στα 20εκ. ευρώ και μάλιστα κατανεμημένο σε βάθος 3 χρόνων. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελεστεί κανένα αντιπλημμυρικό έργο!

2. Η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και η έλλειψη μέσων από το Κεντρικό κράτος και την Τ.Δ. (Περιφέρεια & Δήμους) είναι διαχρονική πολιτική, η οποία συνεχίζεται και εντείνεται με αποτέλεσμα την ανυπαρξία, την ανεπάρκεια και την μη συντήρηση βασικών υποδομών καθώς και της πρόληψης.

3. Ο σχεδιασμός των έργων, δεν γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας από της μεγάλης έντασης καιρικά φαινόμενα, αλλά από την λογική του κόστους-οφέλους.

4. Δημόσια έργα, όπως αντιπλημμυρικά, υποδομές υγείας και παιδείας, παιδικοί σταθμοί, αθλητικές υποδομές κλπ, που είναι άκρως απαραίτητα για να εξυπηρετήσουν σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, δεν είναι σε προτεραιότητα και όταν αποφασίζονται, κάτω και από την λαϊκή πίεση ή τις καταστροφές, είναι αποσπασματικά και δεν ολοκληρώνονται έγκαιρα.

5. Οι καθυστερήσεις στην ιεράρχηση, στην σύνταξη των μελετών, στις δημοπρατήσεις, είναι μόνιμα χαρακτηριστικά για τέτοια έργα, ενώ οι παρατάσεις για αυτά δίνονται αφειδώς στις εργολαβικές εταιρείες και με το αζημίωτο.

6. Η παράδοση των υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, με τους ιδιώτες -εργολάβους, να παίζουν καθοριστικό ρόλο στα πάντα, παρατάσεις, αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών, συνήθως προς τα πάνω, αφού το πρωταρχικό τους μέλημα είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους.

Αποκαλύπτεται μια διαχρονική εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Η κοκορομαχία ανάμεσα στους νυν (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και πρώην (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ), Περιφερειακούς άρχοντες δεν κρύβει τις ευθύνες τους για το γεγονός ότι η Κέρκυρα, όπως και τα άλλα νησιά, παραμένουν ανοχύρωτα και ο λαός τους απροστάτευτος από τα φυσικά φαινόμενα.

Καλούμε τον Κερκυραϊκό λαό να σηκώσει το κεφάλι. Να διεκδικήσει όλα τα απαραίτητα έργα που έπρεπε να είχαν γίνει χθες, για την ασφάλεια, την υγεία και την ζωή των ίδιων και των παιδιών τους.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search