• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κομματική φιέστα με καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα - Κέρκυρα ουραγός στην ποιότητα της σχολικής στέγης - Μήνυμα αξιοπρέπειας από τη μαχόμενη εκπαίδευση

November 30, 2022 2413
Η δημοτική αρχή Υδραίου σε μια ύστατη και απεγνωσμένη προσπάθεια να καλύψει την πλήρη ανεπάρκεια και την παταγώδη αποτυχία της στη διαχείριση των σχολικών υποδομών των δημόσιων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της Κεντρικής Κέρκυρας αναζήτησε σανίδα σωτηρίας στην Υπουργό (διάλυσης της δημόσιας) Παιδείας στήνοντας μια κομματική φιέστα με καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα για να εξυπηρετήσει ιδιοτελείς και μικροκομματικούς σκοπούς. Θα ήταν αρκετή η παραδοχή της καθυστέρησης, μια ειλικρινής συγγνώμη και η δέσμευση για την προσπάθεια -έστω- της επίλυσης των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα διδακτήρια της Κεντρικής Κέρκυρας.
 
Τα προβλήματα των σχολικών υποδομών και εγκαταστάσεων όλων των βαθμίδων είναι τόσο μεγάλα που καθιστούν πανθομολουγούμενα την Κέρκυρα ουραγό στην ποιότητα της σχολικής στέγης πανελλαδικά και οφείλονται στην έλλειψη σχεδιασμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και κρατικής χρηματοδότησης προς την κατεύθυνση επίλυσής τους.
Χθες εγκαινίασαν το 4ο Λύκειο μετά από καθυστέρηση 15 ετών, με την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ να απεντάσσει(!) το 2014 το σχολείο από το ΕΣΠΑ, στερώντας από χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς όλα αυτά τα χρόνια ένα σύγχρονο διδακτήριο.
 
Σκανδαλώδεις είναι και οι πολυετείς καθυστερήσεις στην αποπεράτωση και στην τελική παράδοση του Σχολικού Κέντρου Βραγκανιωτίκων, τμήμα της οροφής του οποίου κατέρρευσε λίγο πριν την τελική του παράδοση ενώ έναν μόλις μήνα μετά τη λειτουργία του πλημμύρισε στην πρώτη έντονη βροχόπτωση!
Πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, ο μεγαλύτερος Δήμος της Κέρκυρας αντί να εξασφαλίζει τους απαραίτητους όρους για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης, στεγάζει περισσότερα από 200 νήπια και προνήπια της πόλης και των περιαστικών περιοχών χωρίς μόνιμη λύση στέγασης, δηλαδή πάνω από το 30% των μαθητών των δημοσίων νηπιαγωγείων σε 12 κοντέινερ και μάλιστα μακριά από τις γειτονιές τους. Μάλιστα, μισθώνει -πετώντας τα χρήματα των δημοτών στα σκουπίδια- άχρηστες αίθουσες για την υποτιθέμενη κάλυψη των αναγκών σε άλλες περιοχές που δεν υπάρχουν παιδιά! Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στα ΠΡΟΚΑΤ νηπιαγωγεία ανοίγουν τρύπες μέσα στις αίθουσες με άμεσο κίνδυνο ατυχήματος για τους μικρούς μαθητές!
 
Η δημοτική αρχή εμφανίζει πλήρη ανεπάρκεια στην απορρόφηση κονδυλίων για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων ή την αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών σύμφωνα και με τις καταγγελίες της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κας Κράτσα, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα ένταξης μελετών στο ΕΣΠΑ από τους Δήμους , οι οποίοι είναι οι αποκλειστικά αρμόδιοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την συντήρηση των σχολικών εγκαταστάσεων, δεν έχει διατυπωθεί στην Περιφέρεια. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το έργο του νέου δημοτικού σχολείου Γαστουρίου που το 2018 η ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ ενέταξε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 2.450.000 ευρώ.
 
Η δημοτική αρχή Υδραίου καθυστέρησε αδικαιολόγητα 2 ολόκληρα χρόνια τις απαιτούμενες ενέργειες προς τη διαχειριστική αρχή (την ΠΙΝ δηλαδή) για προέγκριση της δημοπράτησης του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης και προχώρησε στη μερική υλοποίηση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης μόνο στο 6ο Δημοτικό Σχολείο (όχι και στο 7ο) στο οποίο έπεσαν οι σοβάδες στην αίθουσα του Νηπιαγωγείου εξαιτίας της ελλιπούς συντήρησής του με τα νήπια και προνήπια να έχουν τότε τύχη βουνό βαίνοντας από την αίθουσα λίγα δευτερόλεπτα πριν την κατάρρευση των σοβάδων.
Η επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος και η πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος είχε αναγκάσει τη Δήμαρχο να δεσμευτεί τότε για αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολικών μονάδων, ο οποίος φυσικά εκκρεμεί και διαρκώς εξαγγέλλεται με πάμπολλα δελτία τύπου και φωτογραφίες, όπως και η επαναλειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής που εξακολουθεί όμως να παραμένει ερμητικά κλειστό στερώντας από την εκπαιδευτική κοινότητα ένα χρήσιμο διδακτικό εργαλείο.
 
Στο Δημοτικό Σχολείο Παλιάς Πόλης παρουσιάζονται ανεξέλεγκτα προβλήματα αναφορικά με το σύνολο των εσωτερικών και εξωτερικών σοφάδων, οι οποίοι παρουσιάζουν κίνδυνο αποκόλλησης αλλά και της γενικότερης κατάστασης και επικινδυνότητας του κτιρίου. Μάλιστα η κα Υδραίου ζήτησε επιπλέον χρηματοδότηση από την Υπουργό για το συγκεκριμένο σχολείο στο οποίο χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί καμία παρέμβαση έγινε άρση της επικινδυνότητας με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Αντίστοιχη ήταν και η στάση της δημοτικής αρχής στα κτιριακά προβλήματα του 9ου Δ.Σ., στο οποίο οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν μετά από διαρκή αιτήματα και νομικές ενέργειες των εκπαιδευτικών και των γονιών.
 
Φυσικά, η εκπαιδευτική κοινότητα δεν μπορεί να ξεχάσει την έλλειψη προσωπικού καθαριότητας την περίοδο της πανδημίας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, την καθυστέρηση της καταβολής των λειτουργικών των σχολείων που ανάγκασε τον ΣΕΠΕ να αποστείλει εξώδικο στη δημοτική αρχή, την αυθαίρετη κατεδάφιση των τουαλετών του ΔΣ Σπαρτύλα και την τοποθέτηση ΠΡΟΚΑΤ χωρίς να χρειάζεται, την επίθεση στη Νηπιαγωγό Κοντοκαλίου (αλήθεια τι γίνεται με την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος στο Νηπιαγωγείο;), τη συκοφαντική επιστολή της Δημάρχου προς την Υπουργό Παιδείας ζητώντας την αποπομπή στελέχους της εκπαίδευσης για καθαρά πολιτικούς λόγους εγείροντας μέγιστο ζήτημα καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων και πρωτοφανούς αξίωσης αυθαίρετων υπηρεσιακών μεταβολών, την αήθη στρέβλωση των θέσεων του σωματείου μας. Αλγεινή εντύπωση έχουν προκαλέσει και οι καταγγελίες για δείπνο εργασίας(!) των μελών της σχολικής επιτροπής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με χρήματα των σχολείων με τη δημοτική αρχή να σιωπά!
 
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι είναι πρωτοφανές αυτό το κλίμα εχθρότητας μεταξύ εκπαιδευτικής κοινότητας και της σημερινής δημοτικής αρχής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας. Η εκπαιδευτική κοινότητα ακόμα περιμένει την υλοποίηση της δέσμευσης της κας Υδραίου την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποκλειστικά για ζητήματα παιδείας. Είναι προφανές πια σε ολόκληρη την κερκυραϊκή κοινωνία ότι η εκπαίδευση δεν ανήκει στις προτεραιότητές τους, δεν έχουν πρόγραμμα και λύση για τα προβλήματα της Κέρκυρας. Δυστυχώς, όμως, τα πρόσωπα θα περάσουν από τις θέσεις ευθύνης τους αλλά τα κοντέινερ, η αισθητική τους και τα αποτελέσματα της πολιτικής τους θα μείνουν.
 
Χθες, η μαχόμενη εκπαίδευση έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα αξιοπρέπειας, υπερηφάνειας και μάθημα Δημοκρατίας απέναντι στον αυταρχισμό και τις αντιδημοκρατικές τακτικές της δημοτικής αρχής και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, κουρελιάζοντας τα σχέδια των κατασταλτικών μηχανισμών με αποφασιστικότητα κι ευρηματικότητα.
Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε οτιδήποτε συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης που αξίζουν τα παιδιά μας και να δίνουμε τη μάχη για δημόσια εκπαίδευση ισχυρή, αντάξια των ονείρων και των αναγκών των μαθητών μας.
 
Αντώνης Κουρσάρης, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Κέρκυρας
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search