• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Για το ΠΔ που υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές

January 19, 2023 1518

Στις 16 Ιουνίου, η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΠΕ Κέρκυρας -  CorfuPress.com

Για το ΠΔ που υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Κέρκυρας εκφράζει την αυτονόητη και κατηγορηματική αντίθεσή της στην απαξίωση των πτυχίων των αποφοίτων ωδείων, δραματικών σχολών και άλλων συναφών σχολών, οι οποίοι με το Π.Δ. 85/2022 υποβιβάζονται σε …αποφοίτους Λυκείου.

Πρόκειται για μια σφοδρή επίθεση στα ήδη τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα των Καλλιτεχνών, που αποκτούν πτυχία χωρίς αντίκρισμα, κατά βάση από ιδιωτικές κι όχι δημόσιες σχολές, αφού οι τελευταίες απουσιάζουν!

Οι καλλιτέχνες καλούνται από τη μία να πληρώσουν ένα σωρό δυσβάσταχτα δίδακτρα για την απόκτηση ενός αδιαβάθμητου μέχρι τώρα πτυχίου (και πλέον χωρίς αντίκρισμα μισθολογικά-εργασιακά μετά την κατάθεση του ΠΔ), σε κάθε λογής ιδιώτες, που εμπορεύονται την απουσία δημόσιας, καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Και από την άλλη, όταν αποφοιτήσουν γίνονται βορά στα νύχια των επιχειρηματικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του θεάματος, φτηνή εργατική δύναμη χωρίς δικαιώματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι το 2003 τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών κατατάσσονταν στην “ανώτερη” βαθμίδα (ΤΕΙ). Με την ενσωμάτωση των οδηγιών της Ε.Ε.(συνθήκη Μπολόνια και κατάταξη των τίτλων σπουδών σε επίπεδα 1 έως 8), τα πτυχία αυτά έμειναν μετέωρα και «αδιαβάθμητα» και παρέμειναν έτσι από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα.

Δυστυχώς καμία εντύπωση δεν προκαλεί η απόφαση αυτή μιας κυβέρνησης που εξοβέλισε την Τέχνη και τις Κοινωνικές Επιστήμες από το ελληνικό σχολείο, που κατάργησε το πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα του Σχεδίου, που σκοτώνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των μαθητών, με τράπεζες θεμάτων και αντίστοιχες αλλαγές στη φιλοσοφία των προγραμμάτων σπουδών.

Ως εκπαιδευτικοί και ως πολίτες απαιτούμε την άμεση επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων, καθώς και των κοινωνικών επιστημών, στο Λύκειο και την άμεση απόσυρση του Π.Δ. 85/2022.

Απαιτούμε:

1. Άμεση απόσυρση του ΠΔ 85/22. Όλοι οι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών να ανήκουν μισθολογικά στην κατηγορία ΤΕ (πλην αυτών που ήδη ανήκουν στην κατηγορία ΠΕ), όπως ίσχυε μέχρι το 2003.

2. Αναβάθμιση της Καλλιτεχνικής Παιδείας στο σχολείο. Επαναφορά της Θεατρικής Αγωγής στις Ε’ και ΣΤ’ τάξεις του Δημοτικού και της Καλλιτεχνικής Παιδείας ως 2ωρου μαθήματος επιλογής (Εικαστικά, Θέατρο, Μουσική) και στις 3 τάξεις του Γενικού Λυκείου. Επαναφορά του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου ως 3ωρων μαθημάτων υποχρεωτικής επιλογής, μαζί με όλα τα υπόλοιπα ειδικά μαθήματα, εντός του ωρολογίου προγράμματος, από πτυχιούχο εκπαιδευτικό, για τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου.

3. Συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν αποκλειστικά Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των ηθοποιών, των χορευτών, των σκηνοθετών, των μουσικών και όλων των υπόλοιπων καλλιτεχνικών επαγγελμάτων.

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, 21 ΓΕΝΑΡΗ 2023, ΣΤΙΣ 11 π.μ. ΣΤΗΝ ΑΝΟΥΝΤΣΙΑΤΑ

ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΙΚΑ EVENTS

Προεπισκόπηση εικόνας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search