• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Η πρωτιά σε δύο χωριά και τα πολλά διψήφια ποσοστά του ΚΚΕ στην Κέρκυρα

May 25, 2023 2302

Με περισσότερες από 5.000 ψήφους, έναντι 3.883 το 2019, την περασμένη Κυριακή το ΚΚΕ κατέκτησε στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας ένα σημαντικά ενισχυμένο εκλογικό ποσοστό κοντά στο 9%, ενώ σε δεκάδες χωριά και συνοικίες του νομού απέσπασε διψήφια ποσοστά, κατακτώντας μάλιστα την πρώτη θέση μεταξύ όλων των κομμάτων σε δύο χωριά με παράδοση έντονης δράσης πρωτοπόρων αγωνιστών για τα δικαιώματα και τις προσδοκίες του λαού.

Οι συνολικές ψήφοι στο ΚΚΕ στα 258 εκλογικά τμήματα του νομού, όπως προκύπτει από τα επίσημα δεδομένα που ανάρτησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ανήλθαν σε 5.009 και αυξήθηκαν κατά 1.126 σε απόλυτους αριθμούς ή κατά 29% σε ποσοστό. Το εκλογικό ποσοστό του στον νομό, που ήταν 6,99% πριν από τέσσερα χρόνια, ανήλθε πια στο 8,65% (+1,66 μονάδες ή +23,7%), υπερβαίνοντας σημαντικά (κατά 1,42 μονάδες ή 19,6%) το μέσο πανελλαδικό ποσοστό του.

Τα δεδομένα από τα ποσοστά που κατέγραψε το ΚΚΕ στο σύνολο του νησιού της Κέρκυρας και στα υπόλοιπα νησιά του νομού Κέρκυρας αναδεικνύουν ότι σε πάρα πολλά εκλογικά τμήματα σε δεκάδες περιοχές, κυρίως στην ύπαιθρο, το ποσοστό του ξεπέρασε το 10%. Επίσης, σε αρκετά χωριά - περιοχές (16) κατέκτησε την τρίτη θέση και σε ορισμένα (3) τη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας είτε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είτε και τη ΝΔ. Άνοδο τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστό κατέγραψε στη συντριπτική πλειονότητα των εκλογικών τμημάτων. 

Αναλυτικά, σε επίπεδο χωριών - περιοχών και με μικρούς γειτονικούς οικισμούς, που αποτελούν Κοινότητες, κατέγραψε διψήφια ποσοστά στα εξής 34:

* 12,33% στους Σιναράδες (τρίτο κόμμα σε δύναμη).

* 17,93% στη Μεσαριά (δεύτερο κόμμα).

* 12,20% στην Άνω Κορακιάνα (τέταρτο).

* 16,60% στο Σωκράκι (τρίτο).

* 11,18% στον Σπαρτύλα (τρίτο).  

* 20,09% στους Γιαννάδες (τρίτο).

* 22,38% στον Άγιο Αθανάσιο (δεύτερο).

* 35,33% στο Βαλανειό, κατακτώντας την πρώτη θέση.

* 11,70% στους Καρουσάδες (τέταρτο).

* 12,61% στους Αγραφούς (τρίτο).

* 10,48% στο Δροσάτο (πέμπτο).

* 12,35% στους Αντιπερνούς (τέταρτο).

* 10,71% στους Βελονάδες (τέταρτο).

* 11,79% στο Καβαλλούρι (τέταρτο).

* 11,10% στους Αργυράδες (τέταρτο).

* 11,31% στον Πετριτή (τέταρτο).

* 14,66% στον Αγρό (τρίτο).

* 10,37% στη Δάφνη (τέταρτο).

* 13,99% στον Άγιο Ματθαίο (τρίτο).

* 21,71% στην Κάτω Παυλιάνα (δεύτερο). 

* 11,00% στον Χλομό (τέταρτο).

* 12,83% στους Βαρυπατάδες (τρίτο).

* 11,55% στους Καλαφατιώνες (τρίτο).

* 15,38% στην Καμάρα (τρίτο).

* 13,03% στον Σταυρό (τρίτο).

* 25,00% στους Κουραμάδες, κατακτώντας την πρώτη θέση.

* 11,11% στο Σκριπερό (τέταρτο).

* 12,97% στα Μωραΐτικα (τρίτο).

* 16,37% στην ευρεία περιοχή της Κοινότητας Λευκίμμης (τρίτο).

* 12,50% στους Βιταλάδες (τέταρτο).

* 11,38% στους Κουσπάδες (τρίτο).

* 10,65% στο Περιβόλι (τέταρτο).

* 16,67% στα Βασιλάτικα (τέταρτο).

* 19,51% στις Νυμφές (τρίτο). 

Επίσης, κατέλαβε ποσοστά άνω του 10% στα εξής επτά εκλογικά τμήματα συνοικιών ή οικισμών - προαστίων της πόλης (σε Γαρίτσα και Ανεμόμυλο, Κουλίνες, Μαντούκι, Κωτσέλα - Σαρόκο και αλλού) που ανήκουν στην Κοινότητα Κερκυραίων και στη Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων όπου απέσπασε ποσοστά 7,43% και 7,28% αντιστοίχως: Στο 96ο εκλογικό τμήμα 13,31%, στο 100ό τμήμα 11,90%, στο 111ο τμήμα 10,31%, στο 90ό τμήμα 10,05%, στο 103ο τμήμα 10,14%, στο 83ο τμήμα 10,53% και στο 120ό τμήμα 11,22%.

Γενικότερα, ποσοστά άνω του μέσου εκλογικού ποσοστού του στον νομό (8,65%) έλαβε σε 15 από τα 56 εκλογικά τμήματα της πόλης και οικισμών - προαστίων της Κοινότητας Κερκυραίων, σε 41 από τα σχεδόν 100 χωριά - περιοχές που αποτελούν Κοινότητες (πέραν των 34 που προαναφέρθηκαν με ποσοστά άνω του 10%, έλαβε ποσοστά άνω του 8,65% - 10% στα χωριά - περιοχές Άγιοι Δέκα, Σγουράδες, Λιαπάδες, Γαρδελάδες, Άγιος Παντελεήμονας, Καστελλάνοι Μέσης, Άγιοι Δούλοι), στο νησί των Παξών (9,87%), καθώς και σε τρία από τα έξι εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών.

Ειδικότερα στο χωριό Μαγαζιά και τη συνοικία Καλοδικάτικα, στο νησί των Παξών, κατεγράφη ποσοστό 15,8%.

Ποσοστά από 5% - 8,65%, με λιγοστές εξαιρέσεις αρκετά ενισχυμένα σε σχέση με το 2019, έλαβε σε 34 εκλογικά τμήματα της πόλης και προαστίων της Κοινότητας Κερκυραίων, σε δύο από τα Διαπόντια νησιά (Οθωνοί και Μαθράκι), σε τρία από τα έξι εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών και σε περισσότερα από 35 χωριά - περιοχές που αποτελούν Κοινότητες (Αυλιώτες, Καββαδάδες, Σιδάρι, Καστελλάνοι Γύρου, Άνω Λευκίμμη, Κάτω Γαρούνας, Χλοματιανά, Νεοχώρι, Μπενίτσες, Δουκάδες, Πάγοι, Ραχτάδες, Λάκωνες, Άνω Παυλιάνα, Χωρεπίσκοποι, Πεντάτι, Άγιος Νικόλαος, Κρήνη, Επίσκεψη, Κληματιά, Λούτσες, Ξανθάτες, Κάτω Κορακιάνα, Περίθεια, Κασσιόπη, Άφρα, Κανακάδες, Πέλεκας, Βάτος, Κυνοπιάστες, Αλεπού, Κανάλι, Εβροπούλοι, Βιρός, Άγιος Μάρκος, Γαστούρι, Στρογγυλή).

Ποσοστά χαμηλότερα του 5%, αλλά παντού σχεδόν ενισχυμένα έναντι εκείνων του 2019, έλαβε μόνο σε λιγότερα από δέκα εκλογικά τμήματα της πόλης και των προαστίων της, στο Διαπόντιο νησί της Ερείκουσας και σε 20 χωριά - περιοχές που αποτελούν Κοινότητες (Νησάκι, Σινιές, Πετάλεια, Σφακερά, Λαύκι, Μαγουλάδες, Αφιώνας, Περουλάδες, Άνω Γαρούνας, Βουνιατάδες, Άγιος Ιωάννης, Μακράδες, Αλειμματάδες, Άγιος Προκόπιος, Ζυγός, Μάρμαρο, Αρκαδάδες, Κοκκίνι, Αρμενάδες και Κομπίτσι).   

Προφανώς το σαφώς ανοδικό και υψηλό συνολικό ποσοστό και η καθολική σχεδόν σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ αντανακλά την αυξανόμενη πεποίθηση σημαντικού τμήματος του λαού του νησιού ότι είναι άσφαιρη, επιδερμική και αναποτελεσματική η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ και κατά συνέπεια δεν μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντά του και να αποφέρει οφέλη στη ζωή του. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι το ΚΚΕ επέλεξαν πολλοί άνθρωποι, όπως γνωρίζουμε, που έχουν άλλες απόψεις σε μια σειρά ζητήματα και δεν ταυτίζονται ιδεολογικά μαζί του. Το προτίμησαν με βασικό κριτήριο ότι μόνο εκείνο, ισχυροποιούμενο, μπορεί να συνεγείρει ενωτικά και να αποτελέσει πραγματικό φόβητρο και φραγμό σε όσα σχεδιάζει η ΝΔ, ασκώντας αληθινή αντιπολίτευση και απαιτώντας μέσα και έξω από τη Βουλή, χωρίς εκπτώσεις και δεσμεύσεις στην κυρίαρχη τάξη και στις κάθε λογής Οδηγίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όσα επιθυμεί και έχει ανάγκη ο λαός. Αυτό αναγνώριζαν ακόμη και ψηφοφόροι που ασπάζονται βασικά μηνύματά του αλλά δεν το επέλεξαν στις κάλπες της περασμένης Κυριακής ελπίζοντας πως είχαν κάποια βάση τα λεγόμενα είτε του ΣΥΡΙΖΑ για άλλη κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ είτε του ΠΑΣΟΚ για εκδίωξη προσωπικά του Κυρ. Μητσοτάκη.

Το σαφές αυτό εκλογικό ρεύμα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι ενισχύεται ήδη από τις κενές ουσιαστικού περιεχομένου δηλώσεις εκπροσώπων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ με την επαναλαμβανόμενη αυτάρεσκη και προκλητική υπεράσπιση των κυβερνητικών πεπραγμένων του και της ακόμη μεγαλύτερης σύμπλευσής του με τη ΝΔ σε θεμελιώδεις επιλογές της, όσο και του ΠΑΣΟΚ, που επιμένουν, λόγω των πολλών και ολοφάνερων συγκλίσεών τους, στη δυνατότητα μετεκλογικής σύμπραξής του με τη ΝΔ. Άλλο τόσο όμως ενισχύεται ίσως και από τις δηλώσεις εκπροσώπων της τελευταίας, που εξισώνουν το 37% των ψήφων που συγκέντρωσε στην Κέρκυρα με «λευκή επιταγή» της θέλησης της πλειονότητας του λαού του νησιού παρερμηνεύοντάς την και προδιαγράφουν ένταση των «μεταρρυθμίσεων» στο νησί, σαν αυτές που ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες μεγάλων συμφερόντων και προνοούν ακόμη και τη δημιουργία - όπως ήδη έχουν συμφωνήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με... επιφυλάξεις - ιδιωτικών τουριστικών νησιών πολυτελείας στις ακτές της Κέρκυρας, με προορισμένους υποτίθεται για την κάλυψη αναγκών του λαού πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα ξεπληρώσει με νέα χαράτσια ο ίδιος!         

Συγχρόνως, προδιαγράφει ένταση των ενωτικών κοινωνικών αγώνων στο νησί - που υπονομεύτηκαν πολλαπλώς το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ - για τη βελτίωση της ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και τη διαφύλαξη, τη διάσωση και την αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του νησιού προς όφελος αυτής της πλειοψηφίας.

Χ. Κ.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search