• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Άγνωστες αλλά σημαντικές μορφές της Κέρκυρας: Μαργαρίτα Αλμπάνα Μηνιάτη - Μια λόγια του 19ου αιώνα

May 27, 2023 2567

( ΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΑΛΛΑ  ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ)

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΛΜΠΑΝΑ- ΜΗΝΙΑΤΗ – ΜΙΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ

Του Γιάννη Μπαρδάκη*

     Πορτρέτο της  σπουδαίας Κερκυραίας που φιλοτέχνησε  ο Βαυαρός χαράκτης Νικόλαος Φέρμπος ( 1851-1915).

     Μέσα στο γαλαξία  από λογίους που έθρεψε η Κέρκυρα, σημαίνουσα θέση κατέχει μια μεγάλη ηγερία του πνεύματος. Μια διανοούμενη που θαυμάστηκε  από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι της εποχής.

    Γεννήθηκε στην αγγλοκρατούμενη Κέρκυρα τον Αύγουστο του  1821  ως Μαργαρίτα – Ματθίλδη Αλμπάνα. Ήταν κόρη παλαιάς κερκυραϊκής οικογένειας του Δημητρίου Αλμπάνα  με καταγωγή από την Ήπειρο και της Αικατερίνης Παλατιανού, με καταγωγή από τη Κωνσταντινούπολη.

      Είχε τη μεγάλη  τύχη να την υιοθετήσει ο τότε αρμοστής των Ιονίων Νήσων ο σερ Φρειδερίκος  Άνταμ που ήταν παντρεμένος με την αδελφή της μητέρας της  Διαμαντίνα Παλατιανού.

     Μέχρι την ηλικία των 10 χρόνων έζησε  στο ανάκτορο του Μον Ρεπό , αλλά όταν  ο θείος της μετατέθηκε στο μεγάλο εμπορικό λιμάνι της Ινδίας το Μαντράς,  την πήρε μαζί του, αλλά φαίνεται ότι το υγρό κλίμα της μεγάλης αυτής χώρας την  αρρώστησε.

      Ο θείος της τότε τη στέλνει στην Ιταλία στη Φλωρεντία, όπου το 1844 σε ηλικία 22 χρόνων γνωρίζει στη Ρώμη  και ερωτεύεται τον άγνωστο  Κεφαλλονίτη ζωγράφο Γεώργιο Μηνιάτη ( 1820-1895), παρά την αντίδραση του θετού της πατέρα, για τη  κατώτερη κοινωνική τάξη του άσημου ζωγράφου. Μάλιστα λέγεται ότι για να την μεταπείσει έφτασε στο σημείο ο σπουδαίος αυτός στρατηγός να …..γονατίσει μπροστά της προκειμένου ν’ αλλάξει την απόφασή της. Αλλά μάταια.

      Με τον Μηνιάτη απέκτησε ένα γιό το Δημήτρη που πέθανε 2 χρόνων και  δύο κόρες , την Ελένη που πέθανε 5 χρόνων και την Ασπασία που επέζησε και  διέπρεψε ως ζωγράφος.

     Απόκτησε θαυμάσια μόρφωση μαθαίνοντας τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, αλλά πήρε και γερές βάσεις στην αρχαιοελληνική φιλολογία.

       Ταυτόχρονα, άρχισε να συναναστρέφεται με μεγάλες και φωτεινές πνευματικές αξίες  και  να γράφει, σε μια εποχή που οι συμπατριώτισσές της Ελληνίδες  δεν είχαν γνωρίσει τη παραμικρή χειραφέτηση και δεν μπορούσαν – τους απαγορεύονταν-  ακόμη και να σπουδάσουν.

    Παρά το γεγονός ότι δεν έγραψε κανένα έργο της στα ελληνικά, το ελληνικό αναγνωστικό κοινό τη θαύμασε μέσα από τα μεταφρασμένα έργα της, που τα περισσότερα δημοσιεύτηκαν στο « Αττικό Ημερολόγιο» του συμπατριώτη της Κερκυραίου γιατρού  και λογοτέχνη Ειρηναίου Ασώπιου ( Κέρκυρα 1825-1905), συνεργάτη και φίλου του Ερρίκου Χάϊνε και του Αλέξανδρου Δουμά ( πατέρα).

     Πέθανε στο Λιβόρνο της Ιταλίας το 1887 σε ηλικία 66 χρόνων. Η σορός της μεταφέρθηκε και ετάφη στη Φλωρεντία.

       Αυτή ήταν η σπουδαία Κερκυραία που πρόβαλε την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη και αξίζει μια θέση στην ιστορική μνήμη του τόπου μας και ιδιαίτερα της Κέρκυρας.

      Άλλωστε τη προσωπικότητά της την επαίνεσε και ο Γάλλος συγγραφέας Εδουάρδος Συρέ, ο οποίος την ονόμαζε La perle di corfou”, δηλαδή « μαργαριτάρι της Κέρκυρας» και  χάραξε πάνω στο επιτάφιο μνημείο  της το εξής επίγραμμα:

    « Ελληνίδα που έδωσε τη μεγάλη της καρδιά στην Ιταλία, το παγκόσμιο πνεύμα της στην ανθρωπότητα, τη φλογερή ψυχή της στο Ιδανικό».

      Άξιο μνείας είναι να αναφέρω τέλος  ότι είχε τέσσερα ακόμη αδέλφια δύο αδελφές τη Νίνα  και τη Σάντα  και δύο αδελφούς που διακρίθηκαν επίσης:

      Ο ένας ήταν ο Λεωνίδας Αλμπάνας ( Κέρκυρα 1823-1881), συνθέτης στη « Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας» που το πιο γνωστό του τραγούδι είναι « Το μαραμένο λούλουδο».

     Ο έτερος ήταν ο Φρειδερίκος Αλμπάνας ( Κέρκυρα 1827- 1891), νομομαθής με σπουδές στη Πίζα της Ιταλίας, που χρημάτισε το 1851 εισαγγελέας Κέρκυρας και το 1862 εισαγγελέας Ζακύνθου.  Όταν έφυγε από το δικαστικό κλάδο έγινε δικηγόρος στη Κέρκυρα και ασχολήθηκε με ιστορικές μελέτες για το αγαπημένο του νησί , μεταξύ των οποίων και για τη πολιορκία της Κέρκυρας το 1537.

      

 *Ο Γιάννης Μπαρδάκης είναι συνταξιούχος δικηγόρος και εκτός των άλλων έχει συγγράψει το βιβλίο Από το λυκαυγές στο λυκόφως - Ελληνικός κινηματογράφος 1938 - 1958

 

 
 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search