• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ένα μουσικό μήνυμα κατά του κορονοϊού από την Κέρκυρα (Video)

March 22, 2020 76 Be the first to comment!

 

 

Τα προληπτικά μέτρα για την μη εξάπλωση του νέου κορονοϊού δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη το νησί των Φαιάκων.

Η παλιά πόλη της Κέρκυρας παραμένει έρημη και άδεια, σε μια περίοδο που υπό κανονικές συνθήκες οι προετοιμασίες για την υποδοχή των χιλιάδων επισκεπτών του Πάσχα βρίσκονται στο απόγειό τους.

Η μουσική όμως δεν θα μπορούσε να λείπει και από αυτή τη δύσκολη στιγμή του νησιού. Μουσικοί της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας ερμήνευσαν από το κτήριο της φιλαρμονικής, κρατώντας τις αποστάσεις ασφαλείας, μία εκδοχή των «Γραικών» που συνήθως ακούγονται από τις φιλαρμονικές το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, κατά την πρώτη Ανάσταση, και τα μεσάνυχτα μετά την Ανάσταση.

«Μένουμε σπίτι», το μήνυμα των μουσικών.

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=jZzOpSzFN9A&feature=youtu.be {/youtube}

Λίγα λόγια για το εμβατήριον Άσμα, «Μη φοβείσθε Γραικοί»
Ο μουσουργός της συγκεκριμένης εκδοχής παραμένει άγνωστος, αλλά η παράδοση θέλει να είναι ο Κεφαλονίτης Νικόλαος Τζανής Μεταξάς. Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα είχε πανελλήνια απήχηση υπό τον τίτλο «Άσμα προτρεπτικόν», το οποίο συντρόφευε πολλές από τις σημαντικές στιγμές της περιπετειώδους πορείας της Ελλάδας της εποχής εκείνης. «Οι Γραικοί» μάλιστα εμφανίζονταν ως χαρακτηριστικό ελληνικό πολεμικό άσμα σε διάφορες συλλογές πατριωτικών τραγουδιών που κυκλοφόρησαν εκτός Ελλάδος (Δανία, Αγγλία) μεταξύ 1870 και 1890. Ωστόσο να σημειωθεί ότι οι στίχοι του ήταν ιδιαιτέρως διαδεδομένοι και κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ήδη το 1840 καταγραφόταν στις ελληνικές ποιητικές ανθολογίες ως ένα από τα πλέον διαδεδομένα πατριωτικά στιχουργήματα της περιόδου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Η μουσική εκδοχή που ακούγεται εδώ είναι στενά συνδεδεμένη με τη μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, ιδιαιτέρως με τη δράση της κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν της ένωσης των Επτανήσων με το ελληνικό βασίλειο (1864). Η μπάντα της ΦΕΚ, μάλιστα, απέδωσε το συγκεκριμένο εμβατήριο και κατά τον πρώτο δημόσιο εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου στην Κέρκυρα το 1850, υπογραμμίζοντας τη σημασία των στίχων του και για την Ελληνική Επανάσταση και για τους αγώνες της Ένωσης. Σήμερα η συγκεκριμένη εκδοχή ακούγεται ακόμη κατά τη διάρκεια των αναστάσιμων εκδηλώσεων της Κέρκυρας.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κρητική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search