Print this page

Τα παιδιά μας δεν είναι σκουπίδια για να τα στοιβάζουν!

June 09, 2021 2813

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας: Για τους  αποκλεισμούς από άδειες ευπαθών ομάδων

Ο «πολιτικός» σχεδιασμός της δημαρχίας Υδραίου να τοποθετεί παντού ΠΡΟΚΑΤ ακόμα και σε προαύλια σχολείων (ακόμα και σε χωριά του Δήμου που δεν χρειάζονται) για τη δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση είναι βαθιά αντιεκπαιδευτικός, αντιπαιδαγωγικός, αντιπεριβαλλοντικός και αντικοινωνικός, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές κατά το παρελθόν. Αντιμετωπίζει τον μαθητικό πληθυσμό της Κέρκυρας, τα παιδιά μας, ως στρατιωτάκια ακούνητα κι αγέλαστα, απαγορεύοντάς τους το παιχνίδι και τη χαρά στον προαύλιο χώρο των σχολείων!

Εδώ και λίγους μήνες και με μεγάλη καθυστέρηση από τον αρχικό σχεδιασμό -σύμφωνα με τον οποίο οι αίθουσες θα λειτουργούσαν τον Σεπτέμβριο του 2020- τοποθετήθηκαν τα κοντέινερ για τη δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση στον χώρο των Λυκείων και στα Κανάλια-ακόμα οι μαθητές της περιοχής κάνουν μάθημα στον χώρο της εκκλησίας. Φυσικά, ακόμα δεν έχουν παραδοθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς εκκρεμεί η σύνδεσή τους με ηλεκτρικό ρεύμα και το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί και η ημερομηνία της παράδοσής τους.

Οι φωτογραφίες μιλάνε μόνες τους. Ψευτοκατασκευές, ελαφρού τύπου τσίγκινα κουτιά, τενεκέδες. Το καλοκαίρι φούρνοι και τον χειμώνα ψυγεία, χωρίς κεντρική θέρμανση, αποκλειστικά με air condition σε καιρό πανδημίας, χωρίς καλό εξαερισμό, χωρίς μόνωση και φυσικά με πολύ περιορισμένο μέγεθος.

Σε αυτούς τους τενεκέδες επιδιώκει να στοιβάξει ο δήμος τα 4χρονα και 5χρονα νήπια της πόλης χωρίς καμία αιδώ και μάλιστα μέσα στην πανδημία! Φυσικά η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στα υπόλοιπα νηπιαγωγεία της πόλης (παλιάς πόλης, 6ο, 8ο, 14ο, κ.ά.) με δεκάδες κτιριακά προβλήματα.

Οι ευθύνες της δημαρχίας Υδραίου που επέλεξε να μη δώσει ή να διεκδικήσει από το κράτος ούτε ένα ευρώ για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης, είναι τεράστιες. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η πρόσδεσή της με την κυβέρνηση της ΝΔ είναι βάρος για την πόλη και τις ανάγκες των κατοίκων, ειδικά των λαϊκών γειτονιών.

Είναι σαφές πια ότι στη συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την Δήμαρχο στις 11.2.2020 η κα Υδραίου διασκέδαζε τις εντυπώσεις λέγοντας ότι υπάρχει διαδικασία σε εξέλιξη για ενοικίαση κτηρίου τεσσάρων (4) αιθουσών. Ο περιβόητος «πολιτικός» σχεδιασμός του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τις ανάγκες της δίχρονης προσχολικής αγωγής & εκπαίδευσης τελικά έχει ως αποτέλεσμα:

1. Το στοίβαγμα των παιδιών στα ΠΡΟΚΑΤ δίπλα στα Λύκεια μακριά από τα σπίτια τους. Οι προκατασκευασμένες αίθουσες στον χώρο των Λυκείων θα δημιουργήσουν οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην καρδιά της πόλης, καθώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος να σταθμεύουν εκατοντάδες γονείς καθημερινά για να αφήνουν ή να παραλαμβάνουν τα νήπια και προνήπια. Υπενθυμίζουμε ότι στον ίδιο χώρο λειτουργεί ήδη παιδικός σταθμός!

2. Την τοποθέτηση ΠΡΟΚΑΤ στον αύλειο χώρο του Δ.Σ. Σπαρτύλα χωρίς φυσικά να εξυπηρετεί τις ανάγκες της προσχολικής αγωγής (αληθεύει ότι η χρηματοδότησή του ήταν από το κονδύλι για τις ανάγκες της δίχρονης προσχολικής αγωγής;) Είναι πραγματικά εξοργιστικό το γεγονός ότι η δημαρχία Υδραίου υπολόγισε με τη μεζούρα τα τετραγωνικά μέτρα για κάθε παιδί, λες και τα παιδιά παραμένουν καθηλωμένα σε ένα σημείο και γυρνούν γύρω από τον εαυτό τους. Η επιλογή αυτή δείχνει ότι αδιαφορεί εντελώς για τις συνθήκες της σχολικής ζωής των μαθητών. Μετρά με τη μεζούρα και ό,τι ξεπερνά τα ασφυκτικά όρια που επέλεξε, ό,τι περισσεύει κατ’ ελάχιστο, το περικόβει για να τοποθετήσει ΠΡΟΚΑΤ. Η επίταξη των προαύλιων υποβαθμίζει το υπάρχον σχολείο (νεοκλασικό) και τη μορφή του χωριού. Αντίστοιχη ήταν η πρόθεση της δημοτικής αρχής για τοποθέτηση ΠΡΟΚΑΤ αίθουσας στον αύλειο χώρο του Δ.Σ. Γιαννάδων (αντίθετα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου), αλλά σταμάτησε έπειτα από την έντονη αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Τα παιδιά της Κέρκυρας αξίζουν καλύτερη μεταχείριση. Δεν θα ανεχτούμε άλλη υποβάθμιση και χλευασμό. Οι δικαιολογίες περισσεύουν. Δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες χώρων και χρόνου. Υπάρχει συνειδητή πολιτική επιλογή της δημαρχίας Υδραίου να μη δώσει και να μη διεκδικήσει κονδύλια για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής ή να μην παραχωρήσει άλλους χώρους.

Με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για ακόμα μια χρονιά -παρά τις υποσχέσεις- ο αντίστοιχος προγραμματισμός για τα νηπιαγωγεία βρίσκεται στον αέρα.

Βασικά ερωτήματα για το σχολικό έτος 2021-2022:

-Στο 12ο Νηπιαγωγείο θα φοιτήσουν 50 νήπια και προνήπια. Θα εξακολουθήσουν να στεγάζονται στο κτίριο του ΚΑΠΗ κι αν όχι πού θα στεγαστούν;

-Στο 8ο Νηπιαγωγείο Μαντουκίου θα φοιτήσουν 48 νήπια και προνήπια. Θα εξακολουθήσουν να στεγάζονται στο ίδιο άκρως ακατάλληλο κτίριο σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του ίδιου του Δήμου;

-Στο Νηπιαγωγείο Καναλίων θα φοιτήσουν 68 νήπια και προνήπια. Θα είναι έτοιμες οι προκάτ αίθουσες με όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις; Υπάρχει δρομολόγηση λύσης-εύρεσης μόνιμης στέγασης;

-Στο 9ο Νηπιαγωγείο η δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί από πρόπερσι για τη μίσθωση 2 επιπλέον αιθουσών. Γιατί έχει καθυστερήσει 2 σχεδόν χρόνια;

Απαιτούμε και καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει:

· Να ακυρωθεί άμεσα ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για κοντέινερ ελαφρού τύπου για σχολική στέγη. Εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής κι εκπαίδευσης από τον Σεπτέμβριο του 2021 σε κατάλληλους χώρους. Απαιτούμε συγκεκριμένο προγραμματισμό για να δοθούν μόνιμες λύσεις στο κτιριακό πρόβλημα των νηπιαγωγείων με ενοικίαση κατάλληλων χώρων και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός/προγραμματισμός για εύρεση δημοτικών/δημόσιων ακινήτων, οικοπέδων και ανέγερση κτιρίων.

· Να εξαιρεθούν όλοι οι προαύλιοι χώροι όλων των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων από την τοποθέτηση κοντέινερ για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση/αγωγή, όπως απαιτεί το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα. Να βρεθούν άμεσα μόνιμες λύσεις στέγασης των νηπιαγωγείων! Παρακαλούμε να εισαχθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου η εξαίρεση των προαύλιων χώρων ΟΛΩΝ των σχολείων όλων των βαθμίδων από την τοποθέτηση κοντέινερ για τη δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση και να δοθούν προς χρήση των νηπιαγωγείων άλλοι κατάλληλοι χώροι του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας!

Τα παιδιά δεν είναι κόστος! Είναι το μέλλον!

«Οικίσκοι» για τη δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση: τενεκέδες!ς:

 

 

Και ετοιμάζονται κι άλλα κοντέινερ αντί μόνιμων λύσεων στέγασης των νηπιαγωγείων μας:

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.