• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

20 Ιουλίου 1917: Διακήρυξη της Κέρκυρας

July 19, 2021 305

 

Με τα μάτια στο μέλλον, οι πολιτικοί αντιπρόσωποι του Βασιλείου της Σερβίας και εκπρόσωποι των εθνοτήτων Σλοβένων και Κροατών, που ζούσαν εντός της Αυστρουγγρικής αυτοκρατορίας, υπογράφουν το προκαταρκτικό κείμενο της Ένωσης των λαών σε ένα κρατικό μόρφωμα που θα δημιουργηθεί μετά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μέχρι το 1918, η Αυστρουγγαρία κατείχε ισχυρά το ήμισυ της Βαλκανικής και εποφθαλμιούσε και το υπόλοιπο. Με τη στήριξη της Γαλλίας και της Βρετανίας, η εξόριστη στην Κέρκυρα σερβική κυβέρνηση έθετε τις βάσεις για τη μεταπολεμική σύμπηξη του Βασιλείου Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, που μετά το 1920 θα μετονομαστεί σε βασίλειο της «Νοτιοσλαβίας» (Yugoslavia).

 

Η πρόταση της πολιτικής ενοποίησης υπήρχε σαν ιδέα από παλιότερα αλλά το 1916, το σερβικό εξόριστο Κοινοβούλιο πρότεινε να ενοποιηθούν οι επικράτειες του βασιλείου της Σερβίας με τις περιοχές των εθνοτήτων των Σλοβενικών, Κροατικών και Μαυροβουνιακών περιοχών χωρίς διαιρέσεις και ειδικά προνόμοια υπό το στέμμα της δυναστείας των Καραγιώργεβιτς. Σλοβένοι και Κροάτες τελούσαν υπό την κυριαρχία της Αυστρουγγαρίας και πλέον, το ίδιο και οι Σέρβοι, η χώρα των οποίων είχε καταλυθεί από τους Γερμανο-Αυστριακούς και η κυβέρνηση με τα υπολείμματα του στρατού είχαν διαφύγει μέσω Ελλάδος στην Κέρκυρα.

Η διακήρυξη έκανε μνεία για ισονομία και ισοπολιτεία των εθνοτήτων στο νέο καθστώς, τη συγκρότηση μιας Συνταγματικής Συνέλευσης που θα δρούσε ως ανώτατο όργανο και τη διπλή χρήση κυριλικού και λατινικού αλφαβήτων που θα ήταν ίσα έναντι του νόμου. Με τη διακήρυξη σε ισχύ, οι επιτροπές των τριών εθνοτήτων εργάστηκαν στις μήνες που ακολούθησαν για να γίνει πραγματικότητα η επιθυμία των ηγεσιών τους, γεγονός που έγινε τον Δεκέμβριο του 1918, λίγο μετά το τέλος του πολέμου.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search