• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Η Άγκυρα διερευνά τις αν(τ)οχές της Αθήνας

October 08, 2021 501

 

Ένας ακόμη γύρος, ο 63ος, (διερευνητικών) ελληνοτουρκικών συνομιλιών ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη και αν υπάρχει κάποια είδηση απ’ αυτόν, είναι ότι τα όρια ανοχής της ελληνικής πλευράς στις τουρκικές προκλήσεις είναι ανεξάντλητα, κάτι που προφανώς αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Άγκυρα.

Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη για την προσέλευση της ελληνικής αντιπροσωπείας στις «συνομιλίες», παρά το γεγονός ότι μέσα στο τελευταίο οκτάμηνο (σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το καλά ενημερωμένο militaire.gr) είχαμε:
• 652 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από τουρκικά μαχητικά.
• 1.703 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου.
• 88 αερομαχίες (εμπλοκές).
• 14 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.
• 1.190 παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.
• «Αμέτρητους» παράνομους πλόες τουρκικών αλιευτικών σκαφών.

Όλα τα παραπάνω ενισχύονται και εντείνονται από δεκάδες προκλητικές επιθετικές τοποθετήσεις / δηλώσεις από κορυφαίους Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της χώρας.
Αποκορύφωμα των προκλήσεων δε, ήταν μια ακόμη επιστολή του μόνιμου εκπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ στον γ.γ. του Οργανισμού, λίγες μέρες πριν από την πραγματοποίηση της τελευταίας ελληνοτουρκικής διερευνητικής επαφής, στην οποία επαναλαμβάνεται ο ισχυρισμός της Άγκυρας περί παράνομης κατοχής των ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο.
Σύμφωνα με αυτήν την επιστολή, «η Τουρκία καλεί για ακόμα μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης μιας σειράς συνθηκών και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας. (…) Η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (δηλαδή Λέσβος, Σάμος, Ικαρία, Λήμνος, Σαμοθράκη) είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους».
Σύμφωνα με την τουρκική άποψη, η Ελλάδα, από τη στιγμή που έχει οργανώσει την άμυνα των νησιών, έχει χάσει το δικαίωμα της κατοχής τους, καθώς παραβιάζει τον όρο (της αποστρατιωτικοποίησης) που είχε τεθεί για την προσχώρησή τους στο ελληνικό κράτος.
Κάτι που επίσης αξίζει να επισημανθεί, καθώς δεν γίνεται μεγάλη συζήτηση περί αυτού, είναι ότι οι ΗΠΑ (μέρος τουλάχιστον του κατεστημένου στην Ουάσιγκτον) συμμερίζονται τις τουρκικές ανησυχίες, διατυπώνοντας παροτρύνσεις προς την Αθήνα να «ελαφρώσει» τα νησιά από συγκεκριμένους τύπους όπλων ή να αποφύγει την εγκατάσταση συγκεκριμένων τύπων οπλικών συστημάτων με τα οποία μεγαλώνει το κόστος για όποια τουρκική επιθετική κίνηση.
Το ερώτημα, ωστόσο, που προκύπτει είναι άλλο: Τι ακόμη περισσότερο πρέπει να πράξει η Τουρκία για να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση να της προσφέρει άλλοθι προσερχόμενη σε υποτιθέμενες συνομιλίες;

ΠΗΓΗ: Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2198, 7-10-2021
Από Δημήτρης Μηλάκας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search