Print this page

«Αρνούμαι να υπηρετήσω ένα σύστημα που καταπατά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα»

November 02, 2021 788
Ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε για τρίτη φορά σε 19χρονη που αρνήθηκε να καταταγεί στον ισραηλινό στρατό
 

«Γιόρτασα τα 19α γενέθλιά μου στη στρατιωτική φυλακή, όπου πέρασα 28 ημέρες, επειδή αρνούμαι να είμαι κομμάτι ενός συστήματος που προωθεί και ενισχύει τις πολιτικές κατοχής και απαρτχάιντ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Σε λίγες ημέρες θα ξαναερωτηθώ για το ίδιο πράγμα και θα φυλακιστώ για τρίτη φορά» δηλώνει, μεταξύ άλλων, η νεαρή Shahar Perets, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης για τρίτη φορά, καθώς αρνήθηκε να καταταγεί στον ισραηλινό στρατό εκφράζοντας ιδεολογικές ενστάσεις αναφορικά με την πολιτική του Ισραήλ στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και την καταπίεση των Παλαιστινίων. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, μετά την παραμονή της στις στρατιωτικές φυλακές, η Shahar κλήθηκε να επιστρέψει στο κέντρο εκπαίδευσης για τρίτη φορά, όπου καταδικάστηκε σε εκ νέου φυλάκιση τριάντα ημερών, αφού επανέλαβε την άρνησή της να καταταγεί στον στρατό.  

«Πολλοί με κατηγορούν για προδοσία και λένε ότι δεν ενδιαφέρομαι για τους συνανθρώπους μου. Αρνήθηκα να υπηρετήσω στον στρατό γιατί δεν έχω καμία πρόθεση να συμμετάσχω στην καταπίεση εκατομμυρίων ανθρώπων» δήλωσε μιλώντας στο BBC, ενώ σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter συμπλήρωσε πως «μέρα με τη μέρα κατανοώ όλο και περισσότερο τη σχέση ανάμεσα στους Παλαιστίνους φίλους μου και τον Ισραηλινό στρατό και συνειδητοποίησα ότι δεν θέλω να είμαι μέρος ενός συστήματος που πληγώνει τους φίλους μου, τις οικογένειές τους, και τα εκατομμύρια που κατοικούν στα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Γάζας». 

Αρνούμαι να είμαι με οποιονδήποτε τρόπο κομμάτι αυτού του ρατσιστικού και βίαιου συστήματος, το οποίο κάθε μέρα σβήνει από τον ορίζοντα τις ζωές των Παλαιστινίων φίλων μου και των ανθρώπων τους. 

Ενός συστήματος που κάθημερινά κατεδαφίζει σπίτια ολόκληρων οικογενειών, συλλαμβάνει παιδιά, εμποδίζει εργάτες από το να πάνε στη δουλειά τους και αγρότες από το να καλλιεργήσουν τη γη τους.

Ενός συστήματος που επί δεκαετίες περιορίζει τον παλαιστινιακό λαό, στερώντας του την ελευθερία κινήσεων, περιστέλλοντας το δικαίωμα σε πόσιμο νερό και στη λήψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καταπατώντας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα

Την περασμένη μόλις εβδομάδα, νεαρός υπερορθόδοξος Εβραίος από το Ισραήλ ζήτησε άδεια για την παραμονή του στη Βρετανία, φοβούμενος ότι θα φυλακιστεί ως λιποτάκτης από το στρατό αν επιστρέψει στην πατρίδα του. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του BBC, οι περισσότεροι Εβραίοι από το Ισραήλ οφείλουν να υπηρετήσουν στον στρατό για περισσότερα από δύο χρόνια. Η εθνική ασφάλεια αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα στη χώρα και η στρατιωτική θητεία αντιμετωπίζεται ως τελετή μετάβασης και μύησης, αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής ταυτότητας, με ορισμένα άτομα να ξεκινούν την προετοιμασία τους πολύ πριν κληθούν να υπηρετήσουν. Παρά το γεγονός ότι πολλοί Ισραηλινοί απαλλάσσονται από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις για οικογενειακούς, ιατρικούς ή θρησκευτικούς λόγους, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο κάποιο πρόσωπο να προβάλει ιδεολογικές ενστάσεις. Τα ελάχιστα άτομα που επιχειρούν να διαφοροποιηθούν και να απέχουν από την υποχρέωση της στρατιωτικής θητείας επικαλούμενα αντίθετες ιδεολογικές θέσεις καταλήγουν σε στρατιωτικές φυλακές.  

«Θα ήθελα η στάση μου να οδηγήσει πολλούς Ισραηλινούς να διερωτηθούν αν μπορούν να συνεχίσουν να ενισχύουν τον αποκλεισμό και την καταπίεση εκατομμυρίων ανθρώπων   στο όνομα της “ελευθερίας”, της “ανεξαρτησίας” και της “ασφάλειας”. Οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αρνηθούμε να λάβουμε μέρος στη διαιώνιση αυτής της πραγματικότητας» καταλήγει η Shahar.

ΠΗΓΗ: kosmodromio.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.