• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Κερκυραϊκή Κολοκυθόπιτα (της Νόνας)!

November 07, 2021 5192

Είναι πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή και την κάνουμε όπως την έκανε η Νόνα στο χωριό μου στη Κέρκυρα.  Η μακαρίτισσα, η Νόνα, είχε μόνον κολοκύθι, κρεμμύδι, ρύζι, αλεύρι, ντομάτα – πελτέ, μυρωδικά από τον κήπο, άντε και λίγο πιπέρι από τον πάππου που ήταν μπακάλης… και φυσικά το αθώο νεράκι…, Κι αυτό από την στέρνα.!  ( Το πιπέρι ήταν πάντα κόκκινο και δυνατό…, που το έριχνε και με την χούφτα).

Α φάση : Ετοιμάζουμε το πέτουρο.!

Κατ αρχήν ετοιμάζουμε το πέτουρο. Είναι ένα είδος χοντρού φύλλου. Η Νόνα ζύμωνε το αλεύρι, όπως ακριβώς έκανε και για το ψωμί, – δεν είναι τυχαίο ότι η κολοκυθόπιτα γινόταν πάντα μαζί με το ψωμί…, ζύμωνε μια φορά και άναβε το ξυλόφουρνο επίσης μια φορά…, κι είχε μ ένα σπάρο «δύο τρυγόνια», δηλαδή ψωμί και κολοκυθόπιτα μαζί – , κι από την ζύμη του ψωμιού έπαιρνε λίγη κι ετοίμαζε την πίττα της.!

Την ζύμη για την κολοκυθόπιτα την άπλωνε με τον πλάστη, ώστε να πάρει την μορφή ενός χοντρού φύλλου…, κι αν δεν είχε πλάστη, χρησιμοποιούσε  ένα μεγάλο αδράχτι από την ρόκκα της.! Αυτό το χοντρό φύλλο ήταν το πέτουρο….

(Στην εποχή μας, που δεν υπάρχει η Νόνα, ο ξυλόφουρνος κι η νύφη δεν ζυμώνει, το πέτουρο γίνεται πιο απλά : Σε λίγο νερό χλιαρό, ρίχνουμε ξύδι, αλάτι και λάδι και ζυμώνουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις… Το αφήνουμε γύρω στην μία ώρα στο ψυγείο για να ξεκουραστεί…, και το απλώνουμε με τον πλάστη ώστε να γίνει ένα χοντρό φύλλο… )

Το πέτουρο το βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί…, και ρίχνουμε από πάνω λίγο ρύζι. Το ρύζι χρησιμεύει στο να απορροφά τα υγρά του κολοκυθιού….

Β φάση : Ετοιμάζουμε το κολοκύθι.

Το κολοκύθι το κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Σε μια ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμυδάκι…, κι αφού μαραθεί…, ρίχνουμε μέσα και το κολοκύθι που είναι σε ψιλοκομμένα κυβάκια. Τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί . ( Προσοχή, δεν κολλάει γιατί έχει τα δικά του υγρά).-  Ρίχνουμε ντομάτα πελτέ και φυσικά πιπέρι. Η Νόνα είπαμε το προτιμούσε κόκκινο «φόρτε» και το έριχνε με την χούφτα… Όλο αυτό το μείγμα το αφήνουμε να σιγοβράσει με το ζουμί του, μέχρι να ψιλοτρώγεται το κολοκύθι… Προς το τέλος, ρίχνουμε και τα μυρωδικά, μαϊντανό, άνηθο, μάραθο ή δυόσμο. ΠΡΟΣΟΧΗ : Η Νόνα δεν έριχνε νερό. Έλεγε ότι τα υγρά του κολοκυθιού είναι «ό, τι πρέπει» για να βράσει σε ικανό βαθμό το κολοκύθι…, και το υπόλοιπο βράσιμο θα το «αποτελειώνει ο φούρνος».! Επίσης, τα μυρωδικά τα έριχνε προ το τέλος για να μην «καεί η γεύση τους».- Τελικά, πολλά ήξερε η Νόνα.!

Γ Φάση : Ψήσιμο.

Το παραπάνω μείγμα, το ρίχνουμε στο ταψί με το πέτουρο και το ελάχιστο ρύζι, το οποίο θα απορροφήσει τα υγρά του κολοκυθιού που έχουν απομείνει. Το πέτουρο που περισσεύει, το διπλώνουμε γύρω – γύρω σε σχήμα στεφανιού πάνω το μίγμα του κολοκυθιού…, και το αλείφουμε και λίγο λαδάκι για να μην αρπάξει από την υψηλή θερμοκρασία του φούρνου…

Βάζουμε το ταψί με την πίττα στο φούρνο και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα.!

Καλή μας όρεξη. Κι ένα ποτήρι κρασί στην υγειά μας.!

ΠΗΓΗ: Γιάννης Παργινός, tastyday.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search