Print this page

Ελλάδα και Κύπρος: τυχοδιωκτικές «συμμαχίες» και υποτέλεια απέναντι στους ιμπεριαλιστές πάτρωνες στο όνομα της αντιμετώπισης των Τουρκικών απειλών

November 08, 2021 659

 

Ενώ κλιμακώνονται οι Τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο, η ντόπια ολιγαρχία επιδίδεται στην ανάπτυξη αμερικανόπνευστων «στρατηγικών συνεργασιών» με τα πιο αντιδραστικά καθεστώτα της περιοχής και στην εξαγορά της εύνοιας των ξένων πατρώνων της φορτώνοντας δυσβάστακτους λογαριασμούς εξοπλιστικών συμβάσεων στις πλάτες του χειμαζόμενου λαού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κομπάζει για τις δήθεν σπουδαίες διπλωματικές επιτυχίες της παρακάμπτοντας τους ξεχασμένους πια υπαινιγμούς για κυρώσεις της Ευρώπης σε βάρος της Τουρκίας. Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό το πολιτικό σκηνικό στην πρόσφατη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, στο Λουξεμβούργο, του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Εκεί, παρά την ενημέρωση των Χριστοδουλίδη και Δένδια για την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας σε βάρος ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων τις προηγούμενες μέρες, ο αρμόδιος επίτροπος, Μπορέλ, αρκέστηκε να επαναλάβει τις γνωστές εκκλήσεις προς την Άγκυρα να απόσχει από προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια. Περιορίστηκε να χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» την επέμβαση τουρκικών πολεμικών σκαφών σε ΑΟΖ κρατών – μελών της ΕΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τού Συμβουλίου σε Ελλάδα και Κύπρο. Όσο για τις κυρώσεις, παρέπεμψε σε προηγούμενες αποφάσεις της ΕΕ.

Τροχιοδεικτικό το μήνυμα της «αγαπημένης φίλης» του Ερντογάν, Μέρκελ, η οποία με την αποχαιρετιστήρια επίσκεψή της στην Άγκυρα, επισφράγισε τη διατήρηση των καλών γερμανοτουρκικών και κατ’ επέκταση ευρωτουρκικών σχέσεων, θεμελιωμένων στις άριστες διμερείς εμπορικές συναλλαγές, ειδικά στον εξοπλιστικό τομέα, που παρά τις «κατά καιρούς δυσκολίες στις διμερείς σχέσεις, καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε».
Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει τις καθημερινές προκλήσεις στο Αιγαίο με υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και κλιμακώνει την ψυχροπολεμική ρητορική της σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών απαξιώνοντας την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, ανάφερε ότι «για εμάς η έκθεση δεν έχει καμία ισχύ. Γιατί η έκθεση είναι γραμμένη με δύο μέτρα και δύο σταθμά και υπάρχουν ισχυρισμοί που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί». Ο ίδιος προχώρησε σε κατηγορίες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου περί «βημάτων που αυξάνουν την ένταση», απειλώντας ότι θα επέμβει σε οποιαδήποτε ενέργεια της Λευκωσίας για γεωτρήσεις. Θα απαντήσουμε εάν οι Ελληνοκύπριοι διεξάγουν νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ η Άγκυρα την παραβίαση των δικαιωμάτων της.
Επισημαίνεται ότι τα γεωτρύπανα της αμερικανικής Exxon Mobil και της εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν στα τέλη Νοεμβρίου, στο οικόπεδο 10, νοτιοδυτικά της Κύπρου, όπου βρίσκεται το κοίτασμα Γλαύκος, ενώ η Άγκυρα προετοιμάζεται να «απαντήσει» προχωρώντας σε δικές της, παράνομες γεωτρήσεις, στο οικόπεδο 6. Δεν είναι γνωστό πώς θα κινηθούν στις αρχές του χρόνου όταν γεωτρήσεις θα διενεργήσει στο 6 η κοινοπραξία ENI-TOTAL.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δίνοντας χρόνο στις Βρετανικές διπλωματικές μεθοδεύσεις, αποδέχεται το αδιέξοδο που δημιουργεί η αδιάλλακτη τουρκική θέση για διχοτομική λύση δύο κρατών. Παγώνει τις διεργασίες, ώστε να διαμορφωθούν νέα τετελεσμένα, ακόμα για την επέκταση του Αττίλα στην Αμμόχωστο, ώστε να υποχρεωθεί η Λευκωσία να συρθεί σε συνομιλίες με τα διχοτομικά προαπαιτούμενα της Άγκυρας.
Ο Τατάρ αδιαφορώντας για την «κυβερνητική» κρίση στα κατεχόμενα, σε συνέντευξή του ήταν σαφής: «Ένα ενιαίο κράτος βασισμένο στην ομοσπονδιακή αρχή θα σήμαινε ότι η πλειοψηφία αφομοιώνει τη μειοψηφία (…) Σε ένα ομοσπονδιακό κράτος θα προκύψει η απαίτηση να αποσυρθεί η Τουρκία από την Κύπρο. (…) Η Τουρκία δεν θα φύγει ποτέ από την Κύπρο».

Αυτές τις συνθήκες προσπαθεί να αξιοποιήσει προς όφελός της η Μόσχα εμπλεκόμενη πιο ενεργά στην περιοχή μέσα από το ΣΑ του ΟΗΕ. Η Ρωσία θεωρεί «ανεπίτρεπτα και αντιπαραγωγικά τα μονομερή βήματα σχετικά με την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων της Αμμοχώστου» και τάσσεται υπέρ της «τάχιστης επανέναρξης της διαδικασίας των δικοινοτικών συνομιλιών», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Λαβρόφ, με το πέρας των συνομιλιών του με τον Κύπριο ομόλογό του, Χριστοδουλίδη, στη Μόσχα.

Στο μεταξύ εκτονώθηκε προσωρινά η ένταση που συνδέεται με την υπόθεση του Οσμάν Καβάλα. Ο Καβάλα είχε συλληφθεί για τη συμμετοχή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013. Πέρσι, αφού αθωώθηκε, συνελήφθη την επόμενη με νέες κατηγορίες ότι επιδίωξε να ανατρέψει την κυβέρνηση κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και για κατασκοπεία. Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν 10 χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Φινλανδία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σουηδία) ζητώντας αποφυλάκιση του αντιπολιτευόμενου κρατούμενου, ο Ερντογάν απάντησε δίνοντας εντολή για άμεση απέλαση από την Τουρκία των πρεσβευτών των παραπάνω χωρών. Ωστόσο ύστερα από έντονο παρασκήνιο οι Αμερικάνοι (οργανωτές των αναρίθμητων πραξικοπημάτων) με ανάρτηση της πρεσβείας τους στην Άγκυρα, διαβεβαίωσαν ότι σέβονται το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης περί των Διπλωματικών Σχέσεων και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του κράτους υποδοχής της αντίστοιχης πρεσβείας. Την αμερικανική ανακοίνωση αναπαρήγαγαν και οι υπόλοιπες πρεσβείες. Ο Ερντογάν των συνεχών ανατροπών, αναιρώντας την απέλαση, έσπευσε να δεχθεί τις «εξηγήσεις» των δυτικών πρεσβειών, υποστηρίζοντας ότι έκαναν ένα βήμα πίσω και ότι στο εξής θα είναι πιο προσεκτικές στις δηλώσεις τους. Αντίθετα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαμήνυσε ότι «Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να προωθούμε το Κράτος Δικαίου, να προωθούμε τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.