• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Από τον Γούτενμπεργκ στον Ζούκενπεργκ

November 10, 2021 976
ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΟΥΤΕΜΠΕΡΓΚ ΣΤΟΝ ΖΟΥΚΕΜΠΕΡΓΚ
 
Της Νίνας Γεωργιάδου
 
Όταν ο Γιόχαν Γούτεμπεργκ συναντήθηκε στο Χάρλεμ με τον Λαυρέντιο Κοστέρ κι εκείνος του έδειξε τα πρώτα κινητά τυπογραφικά στοιχεία που είχε κατασκευάσει, μαγεύτηκε.
Τα τελειοποίησε, τα έβαλε σε εφαρμογή, άρχισε να τυπώνει μαζικά βιβλία, που ως τότε καλόγεροι τα έγραφαν στο χέρι, κι έμεινε γνωστός στην Ιστορία, ενώ τον Κοστέρ δεν τον ξέρει σχεδόν κανένας.
Δεν είναι τι εφευρίσκει κανείς αλλά πώς το χρησιμοποιεί. Πάνω σ’ αυτό, ακόμα και ο Αινστάιν ένοιωσε πως πρέπει να απολογηθεί.
Ο Γούτεμπεργκ άνοιξε την πόρτα στο Διαφωτισμό, καθώς οι άνθρωποι μπορούσαν να κοινωνούν τα άχραντα μυστήρια της σκέψης όσων είχαν την ικανότητα να παρατηρούν τον κόσμο, να τον ερμηνεύουν ή να τον αφηγούνται.
Πήρε καιρό βέβαια ώσπου τα βιβλία να βγουν μαζικά στην κυκλοφορία, καθώς η τεχνολογική εξέλιξη πήγαινε τότε, με ρυθμούς πεζοπορίας.
Κι όταν πια το βιβλίο μπήκε στη ζωή των πολλών ανθρώπων και η μεσαία τάξη της μανιφακτούρας και του εμπορίου διεκδικούσε διακριτή θέση, ανάμεσα στους κολλήγους και τους φεουδάρχες, πήραν φωτιά τα τυπογραφικά στοιχεία και οι επαναστατικές μπροσούρες, μαζί με τις σκέψεις των διανοητών της εποχής, εγκαινίασαν τον Ανθρωπισμό κι έβαλαν τέλος στο Μεσαίωνα.
Αυτά γινόντουσαν κάποτε, τον καιρό που ο διαμοιρασμός του ανθρώπινου στοχασμού ήταν μέρος της αλληλεγγύης ανάμεσα στους ανθρώπους και της ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο.
Όταν ο Ζούκεμπεργκ εφόρμησε στις σχέσεις των ανθρώπων ήταν η εποχή που το χαρτί και το μελάνι έγιναν πλήκτρα.
Η τεχνολογία δεν πεζοπορεί πια, πάει με υπερηχητικές ταχύτητες και από εργαλείο, έχει γίνει το κέντρο του κόσμου.
Ο ανθρωπισμός μεταλλάχτηκε σε τεχνοκρατισμό και οι στοχαστές σαρώθηκαν από τους τεχνοκράτες.
Οι σχέσεις των ανθρώπων έπαψαν να έχουν ως προαπαιτούμενο την επαφή, το άγγιγμα, τη ζεστασιά του σώματος, τη χροιά της φωνής, τη χειρονομία, τη γκριμάτσα κι έγιναν πλήκτρα.
Τα πλήκτρα του Ζούκεμπεργκ δεν παράγουν ούτε φιλία, ούτε συντροφικότητα, ούτε έρωτα. Παράγουν μόνο σαρωτικές, ασύνδετες και μεταξύ τους άσχετες πληροφορίες. Φτιάχνουν όμως το περίγραμμα του κάθε ανθρώπου, τον κάνουν προσοδοφόρο καταναλωτή ή στόχο για περαιτέρω"έρευνα".
Το κέντρο του Μπροκά, στον εγκέφαλο, που προσλαμβάνει τη γνώση, σε μελάνι και χαρτί και τη μετασχηματίζει σε πρακτική, άρχισε να εξασθενεί κάτω από τη σαρωτική, ασύνδετη πληκτρολογημένη πληροφορία, που λειτουργεί με ισοπεδωτικές επικαλύψεις στις οθόνες των υπολογιστών και τις άλλες απέναντι απ’ τους καναπέδες.
Ο Ζούκεμπεργκ κατίσχυσε πάνω στον Γούτεμπεργκ και τώρα που μετονομάζει των 900 εκατ. ψηφιακό του κόσμο, σε Meta, είναι φανερό πως περάσαμε από τον ανθρωπισμό στο μετανθρωπισμό, την εποχή της ψηφιακής καταδυνάστευσης και της υγειονομικής τρομοκρατίας, όπου οι άνθρωποι έγιναν barcodes, ελέγξιμα από τα scanner της εξουσίας, χωρίς άγγιγμα, αλληλεγγύη και στοχασμό, θα δείξει αν και χωρίς ελπίδα.
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search