Print this page

Στο στόχαστρο η εργασία - Κακά μαντάτα απ’ όλο τον πλανήτη εξαιτίας του «κλειδώματος» των οικονομιών

April 25, 2020 919
 

 

Σε αχαρτογράφητα νερά «κινείται» ο πλανήτης εξαιτίας της επέλασης του κορωνοϊού. Τις μέρες αυτές, πάντως, οι κυβερνήσεις πολλών κρατών, και αυτών που έχουν πληγεί άμεσα από την πανδημία μετρώντας δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα, αποφασίζουν με δειλά βήματα τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, με κύριο σκοπό την επανέναρξη της οικονομίας.


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ερευνητικού κέντρου στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, τα θύματα του κορωνοϊού έχουν υπερβεί τα 170.000 άτομα και οι νοσούντες πλησιάζουν τους 2,5 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος – με μια κίνηση που συγκέντρωσε πληθώρα επικριτικών σχολίων εναντίον του – ανακοίνωσε τη διακοπή της χρηματοδότησης του Οργανισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορώντας τα στελέχη του για καθυστερημένη αντίδραση και μεροληπτική στάση υπέρ της Κίνας, η οποία αποτέλεσε την εστία για την πλανητική μετάδοση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Τώρα ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι μια πρόωρη αναστολή των περιοριστικών μέτρων στη μετακίνηση και το σταδιακό «ξεκλείδωμα» της οικονομίας μπορεί να έχει «καταστροφικά αποτελέσματα» ως προς την εξέλιξη της πορείας της νόσου, που αυτή την περίοδο φαίνεται ότι αρχίζει να ακολουθεί καθοδική πορεία ως προς τη συχνότητα εμφάνισης νέων κρουσμάτων. 

Εκτόξευση της ανεργίας
Παράλληλα όμως μια νέα απειλή για τον πλανήτη κάνει την εμφάνισή της. Η χρεοκοπία πολλών επιχειρήσεων, η εκτίναξη της ανεργίας, η περικοπή των μισθών και η φτωχοποίηση ενός εξαιρετικά μεγάλου αριθμού ανθρώπων εμφανίζονται ως άμεσες επιπτώσεις του lockdown που επέβαλε η επέλαση του ιού. Ήδη τα πρώτα μηνύματα που φθάνουν από πολλές πλευρές του πλανήτη είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. 
● Στις ΗΠΑ ο αριθμός των νέων ανέργων τον τελευταίο μήνα αυξήθηκε κατά 22 εκατομμύρια ανθρώπους, εργαζόμενους έως πρότινος στην εστίαση, τον τουρισμό, τα θεάματα, τις μεταφορές και άλλες μικρές επιχειρήσεις, που επλήγησαν πρώτες από τις οικονομικές συνέπειες της νόσου Covid-19. Οι αριθμοί αυτοί θεωρούνται πρωτόγνωροι συγκριτικά με τους 9,5 εκατομμύρια ανέργους κατά την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009.
● Στην Αυστραλία ο αριθμός των νέων ανέργων υπερέβη τους 800.000, ενώ πολλοί είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 6,7%.
● Ίδια εικόνα παρατηρείται και στη Βρετανία, στην οποία ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τον τελευταίο μήνα τη δουλειά τους φθάνει τα 2,2 εκατομμύρια.
● Την ίδια ώρα με δύο κατεπείγουσες ανακοινώσεις προς τους ισχυρούς του πλανήτη και τους G20 εταιρείες «κολοσσοί» στην αγορά τροφίμων και διεθνείς οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποιούν ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας στον πλανήτη πρόκειται να διπλασιαστεί εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στην παραγωγή.

Δυσοίωνα ελληνικά μηνύματα
Ζοφερό προβλέπεται το μέλλον και για την Ελλάδα. Περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει από τον περασμένο Μάρτιο σε αναστολή εργασίας στέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο κρατικό έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ. Και εκεί όμως οι καταγγελίες για παράνομες πρακτικές δεν λείπουν.
Ένας σημαντικός αριθμός καθηγητών ξένων γλωσσών και Μέσης Εκπαίδευσης δεν έλαβαν το επίδομα και χρειάστηκε να υποβάλουν εκ νέου δήλωση για τη χορήγησή του.
Πολλά φροντιστήρια τους υποχρέωσαν να συνεχίσουν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης με δικαιολογίες όπως «θα πληρωθείτε αυτές τις ώρες αν και εφόσον καταβάλουν οι γονείς των μαθητών τα αντίστοιχα δίδακτρα» ή «σας παρακαλούμε να παρέχετε τις υπηρεσίες σας δωρεάν στηρίζοντας την επιχείρηση αυτή τη δύσκολη περίοδο».


«Άνθηση» γνωρίζει και ο τομέας των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Μια πρακτική που εφαρμόζεται κατά κόρον από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και κούριερ που είδαν τις πωλήσεις στο e-shop να εκτοξεύονται τους δύο τελευταίους μήνες.
Είναι μια αμφιλεγόμενη μορφή εργασίας που κυνικά δηλώνουν ότι θα υιοθετήσουν το προσεχές διάστημα βιομηχανίες και πολυεθνικές υπό την έμμεση απειλή της απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων. 
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 13 Απριλίου, «ζητά να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας στους τομείς που, λόγω της συγκυρίας, εμφανίζουν αύξηση εργασιών από το πλεονάζον προσωπικό όσων επιχειρήσεων εμφανίζουν μείωση εργασιών», υποστηρίζοντας πως «μόνο οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους» θα υπάρχουν από μια τέτοια εξέλιξη.


Μάλιστα, βιομήχανοι και λοιποί επιχειρηματίες τονίζουν ότι οι προτάσεις τους «ανοίγουν νέους δρόμους για την επιβίωση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων» περιγράφοντας ένα εργασιακό πλαίσιο που ήρθε και, κατ’ αυτούς, θα πρέπει να μείνει.
Ουσιαστικά ο εκάστοτε εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να δανείζει στον άλλο τους εργαζομένους του ή ακόμα και το ίδιο αφεντικό να μοιράζει το προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεών του, όπως δηλαδή τα... εμπορεύματα.


Επιπλέον απροσδιόριστο παραμένει για την ώρα το κόστος που θα υποστούν το προσεχές χρονικό διάστημα οι τομείς του τουρισμού και των μετακινήσεων, βασικών τροφοδοτών της ελληνικής οικονομίας, αν και όλες οι ενδείξεις της αγοράς εμφανίζονται εξαιρετικά δυσοίωνες.

ΜΙΧAΛΗΣ ΛΑΓAΝΗΣ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2122 στις 23-4-2020
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.