Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.

H φτώχεια, η ανισότητες, oι διακρίσεις και η απομόνωση εξακολουθούν στερούν σε εκατομμύρια παιδιά τα δικαιώματά τους κάθε χρόνο, καθώς 15.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν καθημερινά, κυρίως από ασθένειεςκαι άλλες αιτίες που μπορούν να προληφθούν.

Παιδική φτώχεια στην Ευρώπη

Σχεδόν 1 στα 4 παιδιά στην Ευρώπη ζουν σε συνθήκες φτώχειας και αυτό είναι ένα στοιχείο πριν την πανδημία. Τώρα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.  18 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη κινδυνεύουν από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Σε σχέση με τους συνομίληκούς τους που είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, πιθανώς να έχουν χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο, μπορεί να έχουν δυσκολία να βρουν μια αξιοπρεπή δουλειά και να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας ως ενήλικοι.