Print this page

Κροίσοι, η σύγχρονη λύση στην κρίση ή «6 για 42»

November 21, 2021 852

 

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου είναι ο CEO της Tesla, Έλον Μασκ, με περιουσία περί τα 204 δισ. δολάρια. Ο Μασκ κατάφερε και υποσκέλισε τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, και προκάτοχο του σχετικού τίτλου (με περιουσία περί τα 201 δισ. δολάρια).

Μολονότι, από κάποια στιγμή και έπειτα, τα μηδενικά δεν έχουν πραγματικά καμία αξία, για τους παγκόσμιους μεγιστάνες του πλούτου ακόμη και οι συμβατικοί αυτοί τίτλοι του πρώτου πλουσιότερου ή του δεύτερου ή του τρίτου πλουσιότερου, φαίνεται να έχουν την αξία τους. Ο Μασκ χάρηκε ιδιαίτερα με την προσπέραση που έκανε, στην οποία προσέβλεπε τόσον καιρό, και μάλιστα απάνειμε στον Μπέζος ένα emoji ασημένιου μεταλλίου, μια συναδελφική «μπηχτή» για την υποχώρησή του και την απώλεια των πρωτείων.

Την ώρα που οι μετοχές του Μπέζος ελαφρώς υποχωρούσαν, στερώντας του την κορυφή του πλούτου, ο Μασκ γινόταν όχι απλώς ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, αλλά και ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιστορία (χάρη στην αλματώδη άνοδο της μετοχής της Tesla, η οποία έχει ενισχυθεί κατά 8% από την 1η Σεπτεμβρίου και κατά 80% τον τελευταίο χρόνο).

Βλέποντας τους σύγχρονους Μήδες να διαγκωνίζονται για 3-4 ψωροδισεκατομμύρια, πολύ σωστά ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ (Ρεπουμπλικανός, πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας και νυν διευθυντής του World Food Programme του ΟΗΕ) σε συνέντευξή στο CNN παρατήρησε ότι κορυφαίοι πολυ-δισεκατομμυριούχοι όπως ο Μασκ και ο Μπέζος θα μπορούσαν από μόνοι τους να λύσουν το παγκόσμιο πρόβλημα της πείνας παραχωρώντας ένα μικρό μόνο μέρος της αμύθητης περιουσίας τους, (σημειώνοντας συγκεκριμένα ότι ο Μασκ μπορεί να το κάνει αυτό μόλις με το 2% της περιουσίας του: «Μόλις 6 δισ. δολάρια μπορούν να αποτρέψουν τον θάνατο 42 εκατομμυρίων ανθρώπων»)…
Η δήλωσή του βέβαια αυτή, απαιτούσε μια ελαφριά δόση θράσους και υποκρισίας, δεδομένης της προκλητικής απραξίας και σιωπής του ΟΗΕ μπροστά στο κυριολεκτικό στράγγισμα των λαών όλου του πλανήτη από μια χούφτα κράτη-τρομοκράτες, και μια δράκα κροίσων-διεθνών ξεζουμιστών, σφυρίζοντας αδιάφορα μπροστά στα πάσης λογής ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, αλλά και στις κάθε είδους διεθνείς διαρπαγές και λεηλασίες. Αλήθεια, ας μην ξεχνάμε ότι ο Μπέζος, αμέσως μετά από το ταξίδι αναψυχής που έκανε στο …διάστημα, στις πρώτες του δηλώσεις ευχαρίστησε τόσο το προσωπικό όσο και τους πελάτες της Amazon που… χρηματοδότησαν το ταξίδι: «Θέλω να ευχαριστήσω κάθε εργαζόμενο της Amazon και κάθε πελάτη της Amazon, διότι, παιδιά, εσείς τα πληρώσατε όλα αυτά»(!). Πιο ευθύς, πεθαίνεις.

Αλλά και ο Μασκ, έδειξε ότι έχει το «μέταλλο», για να τα λέει «χύμα και τσουβαλάτα» μπροστα σε όλους. Δεν προσποιήθηκε ότι δεν άκουσε ή ότι δεν έμαθε, αλλά σηκώνοντας το γάντι που του πέταξε ο επικεφαλής του επισιτιστικού προγράμματος του ΟΗΕ, δήλωσε δημόσια: «Εάν το World Food Programme μπορεί να περιγράψει ακριβώς πώς 6 δισ. δολάρια μπορούν να αντιμετωπίσουν την πείνα στον πλανήτη, θα πουλήσω μετοχές της Tesla αμέσως τώρα και θα το κάνω»(!), έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Πάνω που οι υπολογιστικές μηχανές, σε παγκόσμιο επίπεδο, είχαν πάρει φωτιά, προσπαθώντας με πράξεις να αποδείξουν ότι το 2% των περιουσιών των κροίσων είναι η λύση στη κρίση, ο Μασκ «ξαναχτύπησε», απαιτώντας διαύγεια: «Αλλά πρέπει να είναι λογιστική open source, ώστε το κοινό να δει ακριβώς πώς θα ξοδευτούν τα χρήματα».

Δυστυχώς ο πλανήτης έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να διαπιστώσει αν 6 (δισ.) φτάνουν για 42 (εκατομμύρια ανθρώπους). Ο Μασκ δεν θέλησε να δοκιμάσει το εγχείρημα χωρίς πειστικά μαθηματικά, μολονότι το ποσό των 6 δισ. δολαρίων που ζητά ο ΟΗΕ είναι ένα μικρό κομματάκι τής περιουσίας του Μασκ, ο οποίος, μόνο μέσα σε μία μέρα, μπορεί να εισπράττει περισσότερα, όπως εξάλλου συνέβη στις 29 Οκτωβρίου, οπότε και η άνοδος της μετοχής της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla αύξησε την περιουσία του κατά 9,3 δισ. δολάρια. Θα μπορούσε άραγε ο Μασκ να λύσει το παγκόσμιο πρόβλημα της πείνας, μόνο με τα έσοδα …μισής μέρας του;

Βαδίζοντας στα χνάρια μιας …πάπιας, και συγκεκριμένα σε εκείνα του Σκρουτζ Μακ Ντακ, του οποίου η περιουσία ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε «6 απιθανικομμύρια, 7 φανταστικομμύρια, 8 πολυμυριαδομμύρια, 9 δισεκατομμύρια, 1 εκατομμύριο, 23 δολάρια και 45 σεντς», ο Μασκ -όπως εξάλλου και όλοι ανεξαιρέτως οι όμοιοί του Μήδες- δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ούτε καν να …δανείσει «τ’ αγγέλλου του, νερό», εκτός βέβαια κι αν θα υπήρχε εξασφαλισμένη προοπτική κέρδους.

οι Πύλες του Πολιτικού Παραδόξου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.